PDA

Zobacz pełną wersję : Prasa dostrzegła problem 23% vatu na pieluchy wielorazowe

Magda&Franio
25-01-2012, 09:30
Powoli prasa w Polsce zaczyna dostrzegać wysoki vat który od 1 stycznia 2012 dotyczy ubranek dziecięcych i pieluch wielorazowych
http://niezalezna.pl/22333-resort-finansow-nie-dba-o-dzieci#comment-557043

Czy jest coś co obywatel może zrobić by dać rządowi do zrozumienia, że vat na pieluchy wielo powinien być niższy?

sag8
25-01-2012, 09:58
Czy jest coś co obywatel może zrobić by dać rządowi do zrozumienia, że vat na pieluchy wielo powinien być niższy?

chyba tylko uciec do UK (tak jak robi to bardzo wiele osób), tam dzieci i rodzina są normalnie traktowane...
tylko nie rozumiem, czemu u nas tak nie może być...
przecież dzieci to inwestycja...
i dziwić się, że rodzina wielodzietna to rzadkość...

Magda&Franio
25-01-2012, 10:16
sag8 powiem szczerze, że z przykrością muszę zgodzić się z twoją propozycją. Ostatnio coraz częściej z mężem rozmawiamy o emigracji i to nie z powodów czysto ekonomicznych. Po prostu w Polsce przestaje być normalnie...

Naniby
25-01-2012, 11:05
Robiłam właśnie poranną prasówkę i wyczytałam taką wiadomość:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/spor-wokol-pieluch-urzad-kazal-placic-wiecej,1,5007647,wiadomosc.html

Prawdę mówiąc, szlag mnie trafił, jak sobie uświadomiłam, że nas z każdej strony w konia robią:twisted:...

Gardenia
25-01-2012, 11:18
szlag mnie trafił, jak sobie uświadomiłam, że nas z każdej strony w konia robią:twisted:...

z ust mi to wyjęłaś!

gdzieś w mediach spotkałam się z określeniem, że rodzinę traktuje się w naszym kraju "jak chłopca do bicia" w kwestii finansowej. Przy okazji alarmując że grozi nam straszny niż demograficzny... taka to polityka ;(

Naniby
25-01-2012, 11:28
No ale dokładnie tak jest. Kurczę, nie dość, że człowiek chce się trochę przysłużyć i dziecku, i środowisku, używając wielo, to jeszcze mu muszą szpilę wbić. No i to jest kolejny argument dla zwolenników jednorazówek, bo co jak co, ale piętnaście procent podwyżki to imo całkiem dużo.
A co do polityki prorodzinnej w naszym kraju - nazwałabym ją raczej antyrodzinną, ale to chyba temat na całkiem inny wątek...;)

nulka
25-01-2012, 11:36
popieram dziewczyny antyrodzinna polityka
ja mam dwoje dzieci i na szczęście kupiłam pieluszki w krainie pieluszek w starym roku ufff
bo teraz ceny pieluszek mnie powalają
za to w tym roku musiałam kupić mojej Gosi kapcie jak zwykle befado i wiecei jakie moje zdziwienie było w listopadzie płaciłam 27 zł a tera już 35 w tym samym sklepie dlaczego ? PODATEK

Gardenia
25-01-2012, 11:47
niestety moje ulubione wełniaki Loveybums też podrożały z 99 zł (a to i tak było bardzo dużo) na 112 zł

ps. przydałoby się potrząsnąć solidnie tym krajem - nie tylko w sprawie samych pieluch - a w sprawie polityki rodzinnej - bo to juz dawno przestało być zabawne:
zaczynając od opieki w ciąży, przez szczepionki po wychowanie dziecka - jak nie zapłacisz z własnej kieszeni to od państwa za wiele nie oczekuj
może zaczniemy protest jak lekarze, strażacy i inne grupy zawodowe;)
W końcu jaki zawód jest ważniejszy niż RODZIC?? ;)

Anyczka
25-01-2012, 11:48
Za każdym razem w takiej sytuacji myślę sobie, że jednak ja bym się nie obraziła o model szwedzki, a niech mnie kontrolują... to a propos ostatniej forumowej dyskusji o artykule w Wysokich Obcasach...

IwonaKM
25-01-2012, 11:51
na face booku jest strona poświęcona vatowi na wielorazówki

http://www.facebook.com/#!/pages/NIE-dla-23-VAT-na-pieluszki-wielorazowe/149737061803589

cynthia
25-01-2012, 12:06
polityka antyrodzinna w tym kraju powala... ale fajnie że zwracają uwagę na to w jakichś mediach - choć nie wierzę że coś to zmieni aallleee...

jak ja się cieszę że po Marii wszystkich maleńkich pieluch nie sprzedałam :cool: i że mamy bazarek i sprzedaż między mamową :heart:

IwonaKM
25-01-2012, 12:09
link do pełnej tresci artykułu w Rzeczpospolitej
http://www.rp.pl/artykul/17,797352-Ekologiczne-pieluchy--Zaplacisz-wyzszy-VAT.html

Anyczka
25-01-2012, 12:17
O tak, ja się też cieszę, że mam zapas pieluch na dwójkę dzieci, a otulacze wełniane dokupię w DE i wypnę się na to cholerne państwo z jego VATem.

Lovrita Bornita Rokita
25-01-2012, 14:01
No to was pociesze - w Chorwacji od marca bedzie prawdopodobnie 25% VAT na wszystko:twisted:

espejo
25-01-2012, 14:27
Za każdym razem w takiej sytuacji myślę sobie, że jednak ja bym się nie obraziła o model szwedzki, a niech mnie kontrolują... to a propos ostatniej forumowej dyskusji o artykule w Wysokich Obcasach...

Pewnie, tylko ze stworzenie takiego systemu kontroli to potworne koszty dla państwa, czyli kolejne podwyzki podatkow, zresztą tzw model skandynawski to po prostu socjalizm, a to juz przerabialismy, z jakim skutkiem, widac:)

podwyzka, jak kazda inna, czy to vatu, czy kursow walut, czy cen energii - wszystko to i tak nas bije po kieszeni, problem polega na tym, zeby panstwo chcialo stworzyc takie warunki, zebysmy takich zawirowan w kieszeni nie czuli za mocno

Anyczka
25-01-2012, 14:35
Pewnie, tylko ze stworzenie takiego systemu kontroli to potworne koszty dla państwa, czyli kolejne podwyzki podatkow, zresztą tzw model skandynawski to po prostu socjalizm, a to juz przerabialismy, z jakim skutkiem, widac:)

podwyzka, jak kazda inna, czy to vatu, czy kursow walut, czy cen energii - wszystko to i tak nas bije po kieszeni, problem polega na tym, zeby panstwo chcialo stworzyc takie warunki, zebysmy takich zawirowan w kieszeni nie czuli za mocno

No, nie do końca model skandynawski to 'po prostu socjalizm' - jak dla mnie to raczej mądre gospodarowanie wysokimi wpływami z podatków. Ale to na inną rozmowę. Mój komentarz odnosił się raczej do tego, że wg autorów artykułu z WO ceną za bezpieczeństwo socjalne jest wysoka kontrola państwa nad tym, jak jego pieniądze są wydatkowane, a to już nie wszystkim się musi podobać.

Kilerek_81
25-01-2012, 14:40
chyba w esce rock o tym dziś mówili

espejo
25-01-2012, 14:45
No racja - to na inny temat zdecydowanie:)

no wlasnie - mądre gospodarowanie to gospodarka centralnie planowana:):):):) wolę sama zdecydowac na co wydac pieniadze niz zeby ktos "mądry" mial mi wydzielać wg moich potrzeb, ktore odgornie jeszcze mądrzejsi ustanowili .... i racja - normalne jest, ze za wydatkami publicznymi podaza kontrola, dlatego co się tylko da nie powinno byc finansowane z kasy państwa.

Liv
25-01-2012, 15:27
podwyzka, jak kazda inna, czy to vatu, czy kursow walut, czy cen energii

no nie do końca. bo w tym samym czasie VAT na jednorazówki pozostał na poziomie 8%. i w tym cały problem, nie w samej podwyżce (choć osobiście uważam, że dobie kryzysu demograficznego podnoszenie VATu na jakiekolwiek produkty niemowlęce jest poronionym pomysłem)

peluche
25-01-2012, 15:35
Nie wiedziałam ze na jednorazowki VAT nie wzrósł?!
To niesprawiedliwe!!!!

Naniby
25-01-2012, 15:38
Dokładnie to, o czym mówi Liv wkurzyło mnie najbardziej. Moim zdaniem to forma dyskryminacji i tyle, przecież pielucha to nie ubranie, kurczę blade, no! Albo - podążając tym tropem, skoro wzrasta vat na wielo, czemu nie wzrasta na jednorazówki?:duh: To pielucha i to pielucha, prawda?

qmpeela
25-01-2012, 15:47
I właśnie rozmyśliłam się w sprawie wyprzedaży pieluch po Nince. Wolę sobie zostawić na zaś, bo jak jeszcze kilka podwyżek będzie to ceny zwalą z nóg. Pieluchy wielo i tak nie są tanie a po podwyżkach będą towarem dla zamożnych...
Cóż polska nie jest krajem pro rodzinnym... We wszystkich aspektach to kraj, w którym posiadanie dzieci niedługo będzie tylko możliwe przez zamożnych ludzi bo wszystko idzie w górę, ceny ubrań, leków, obuwia, żywności a pensje są bez zmian...

sweetrose
25-01-2012, 15:56
To niesprawiedliwe, że jednorazówki są na 8% vacie a wielorazówki tak skoczyły...
cieszę się, że zrobiłam sobie spory zapas ;) i jeszcze nasz bazarek pieluszkowy i szyjące mamy ;)
a swoją drogą ciekawe co jeszcze rząd wymyśli byleby nam po kieszeni dać :(
i to ma być polityka prorodzinna...i się dziwią, że mamy niż demograficzny ;/

Gardenia
25-01-2012, 16:04
na face booku jest strona poświęcona vatowi na wielorazówki

http://www.facebook.com/#!/pages/NIE-dla-23-VAT-na-pieluszki-wielorazowe/149737061803589 (http://www.facebook.com/#%21/pages/NIE-dla-23-VAT-na-pieluszki-wielorazowe/149737061803589)

rzuciłam tylko okiem na stronę ale już ją lubię;)

ktoś napisał na niej komentarz, że to lobbing.

producenci jednorazówek łatwo się nie dadzą wygryźć to jedno, a polityka antyrodzinna w naszym kraju to drugie - myślicie że można by coś z tym zrobić?

bianka2009
25-01-2012, 16:12
Jak można uderzać w przyszłość kraju czyli w dzieci. One powinny być bezcenne, otoczone opieką. A tu co? "Biorą kij i biją":szok:
Nie pozwólmy na to :ninja:

Przyłączam się do was :)

Mamjola
25-01-2012, 16:27
ojej mnie tez szok ogarnal-wlasnie przeczytalam w rzeczpospolitej i chcialam poruszyc temat na forum,ale ciesze sie,ze juz ktos zdazyl o tym wspomniec:)

Magda&Franio
25-01-2012, 16:53
Dziękuję za tego facebookowego linka, właśnie polubiłam i udostępniłam na swojej tablicy.

Magda&Franio
25-01-2012, 16:55
No to was pociesze - w Chorwacji od marca bedzie prawdopodobnie 25% VAT na wszystko:twisted:
Nawet na jedzenie?

IwonaKM
25-01-2012, 17:40
w tym samym numerze Rzeczpospolitej artykuł o tym, że możemy zapłacic karę za składowanie odpadów
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706205,797463-Mozemy-zaplacic-kare-za-odpady-na-skladowiskach.html

czyli podatki z wielorazowek będą dofinanoswywały składowanie jednorazówek na wysypiskach?

ekomummy
29-01-2012, 20:08
w tym samym numerze Rzeczpospolitej artykuł o tym, że możemy zapłacic karę za składowanie odpadów
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706205,797463-Mozemy-zaplacic-kare-za-odpady-na-skladowiskach.html

czyli podatki z wielorazowek będą dofinanoswywały składowanie jednorazówek na wysypiskach?

No właśnie, cała paranoja. Najgorsze, jest to, że wydaje mi się, że po prostu jest to nieprzemyślana decyzja. Na zasadzie, produkt mało znany, nikt się nad tym nie zastanawiał. Może uda się to zmienić?

mirabel
29-01-2012, 20:54
No właśnie, cała paranoja. Najgorsze, jest to, że wydaje mi się, że po prostu jest to nieprzemyślana decyzja. Na zasadzie, produkt mało znany, nikt się nad tym nie zastanawiał. Może uda się to zmienić?

No trzeba spróbować zmienić.
Myślę, że większość społeczeństwa nie ma pojęcia co to wielorazówki i że na powrót coraz częściej się je stosuje
A ci co wiedzą uważają to za fanaberię.
Piszę to na podstawie doświadczeń z własnego podwórka.
Cała moja rodzina bliższa i dalsza puka się w głowę, że od 2 lat używamy wyłącznie wielorazówek.
Moja mama jest przekanana, że to dziwactwo. Teściowa ostatnio po kryjomu pakuje małego w jednorazówki "bo ma tyłek zaczerwieniony" i ten smród z jednorazówki ma niby mieć zbawienny wpływ.
Już sama zaczynam się na poważnie zastanawiać, jak oni swoje d..ska uchowali w czasach kiedy nie było jednorazówek.

Myślę, że powinniśmy organizować i brać udział w kampaniach informacyjnych (tu ukłon podziękowania w stronę Kampanii "Zdrowa pupa").
Do znudzenia. W końcu nasz głos się przebije.

agnbr
29-01-2012, 20:56
Jak można uderzać w przyszłość kraju czyli w dzieci. One powinny być bezcenne, otoczone opieką. A tu co? "Biorą kij i biją":szok:
Nie pozwólmy na to :ninja:

Przyłączam się do was :) święte słowa! trzeba samemu szyć pieluchy albo kupować za granicą, bo wszędzie taniej, buu co za cholerny kraj....

promada
29-01-2012, 21:55
Zdecydowałam się używać pieluch wielo. żeby było taniej. I co? Teraz takie pieluchy to luksus. Tam gdzie my szukamy oszczędności bo u nas w kraju posiadanie dzieci wiąże się z dużym obciążeniem finansowym tam rząd wcale nam nie pomaga:mad

Magda&Franio
29-01-2012, 21:56
Może udałoby się namówić nasze forumki posiadające sklepy internetowe, do udostępnienia na swoich facebookowych i ewentualnie stronach www informacji o tej facebookowej kampanii http://www.facebook.com/pages/NIE-dla-23-VAT-na-pieluszki-wielorazowe/149737061803589

libra
30-01-2012, 09:24
Dziewczyny, obawiam się, zę ONI leją na tą i podobne akcje cienkim sikiem:?

tzw model skandynawski to po prostu socjalizm, a to juz przerabialismy, z jakim skutkiem, widac:)

Espejo, generalnie się z Toba zgadzam (w kwestiach wolnościowych, niższych podatków itp.) jednak wolałabym już u nas model skandynawski:? Niż to co jest teraz, czyli NIEWOLNICTWO. Podatki są niemal tak samo wysokie, ingerencja Państwa jeszcze wyższa, a ludziom się żyje coraz gorzej, bo podatki są przeżerane, choćby przez rosnącą armię urzędasów (w tym roku budżet obcięty na wszystko,ale z 2 mld zł uszykowanych na nagrody nic nie obcięli:? I co, to nie jest socjalizm??? W jego najgorszej postaci!

bianka2009
30-01-2012, 09:59
libra myślisz że takie mają podejście i nic się nie da z tym zrobić? Może trzeba wziąć transparent i wyjść na ulice haha :D

Zgadzam sie z tobą. Ostatnio na facebook-u znalazłam coś takiego
http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/photo.php?fbid=152242368180693&set=a.109687442436186.14999.100001847930149&type=1&theater

cała prawda...:twisted:

emmaline
30-01-2012, 12:08
Robiłam właśnie poranną prasówkę i wyczytałam taką wiadomość:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/spor-wokol-pieluch-urzad-kazal-placic-wiecej,1,5007647,wiadomosc.html

Prawdę mówiąc, szlag mnie trafił, jak sobie uświadomiłam, że nas z każdej strony w konia robią:twisted:...

dobrze ujęły to Strachy: http://www.youtube.com/watch?v=m00udFijVf0&feature=related

kista1
30-01-2012, 14:50
Espejo, generalnie się z Toba zgadzam (w kwestiach wolnościowych, niższych podatków itp.) jednak wolałabym już u nas model skandynawski:? Niż to co jest teraz, czyli NIEWOLNICTWO. Podatki są niemal tak samo wysokie, ingerencja Państwa jeszcze wyższa, a ludziom się żyje coraz gorzej, bo podatki są przeżerane, choćby przez rosnącą armię urzędasów (w tym roku budżet obcięty na wszystko,ale z 2 mld zł uszykowanych na nagrody nic nie obcięli:? I co, to nie jest socjalizm??? W jego najgorszej postaci!

To się nazywa galopujący kapitalizm ;)

rafandynka
31-01-2012, 10:18
Problem w tym, że urzędnicy klasyfikując pieluszki wielorazowe w dodatkach odzieżowych nie kierują się zupełnie funkcją, jaką spełnia pieluszka, a materiałem, z jakiego jest wykonana. Papier, celuloza - 8%, jak z dzianiny to 23%.
Podążając tym tropem gdybyśmy zaczęli szyć ubranka z papieru...;)

libra
31-01-2012, 12:43
Bianka - bardzo trafne spostrzeżenia:thumbs up:

Swoją droga, czy żadna proekologiczna organizacja się tym faktem nie zainteresowała:hmm:
Czyżby pampersowe lobby było silniejsze?

Anyczka
31-01-2012, 16:58
Bianka - bardzo trafne spostrzeżenia:thumbs up:

Swoją droga, czy żadna proekologiczna organizacja się tym faktem nie zainteresowała:hmm:
Czyżby pampersowe lobby było silniejsze?

Oczywiście, że silniejsze;(

Gardenia
11-03-2012, 00:00
podbijam temat, jeśli ktoś coś wie o jakiejś akcji to niech daje znać (widzę że na facebooku liczba 'fanów' rośnie) ;)