PDA

Zobacz pełną wersję : Witam się :)

miedzygalaktyczna
08-12-2008, 13:14
Witam Was serdecznie!

Mam na imię Małgosia, mieszkam w Poznaniu, na przełomie kwietnia/maja przyjdzie na świat moje pierwsze dziecko i oczywiście mam zamiar dołączyć do klanu Chuściarek :)
Wstępnie wybrałam chustę Didymos - ale mam pewne wątpliwości co do konkretnego wyboru.
1. W chuście będę nosiła noworodka (czy wystarczy mi jedna chusta czy na początek stosuje się inną)
2. Dziecko urodzi się późną wiosną/wczesnym latem - który materiał będzie odpowiedniejszy (cienszy?, konopie?)
3. Mam 168 cm i "normalnie" noszę rozmiar 38 - jaką długość chusty wybrać?
4. Kolorystycznie podoba mi się Indio Szmaragdowe, czarne Elipsy i Fale Aqua

i dodatkowe pytanie - czy jeżeli wybiorę się*na kurs/pokaz wiązania chust w Poznaniu (cafe Bocian, Księgaręka) i oni promują chusty innych producentów - to czy wiązania i zasady użytkowania są takie same dla chust wiązanych?

Dziękuję za pomoc i jeszcze raz serdecznie Was witam :)

elbazetka
08-12-2008, 13:25
Witaj.
Zasady wiazania sa takie same dla wszystkich chust(chyba,ze sa ta chusty elastyczne,o ile sie nie myle-te wiaze sie nieco inaczej),wiec nie ma znaczenia,kto prowadzi te warsztaty.Fajnie,ze bedzie nowa chustomama :D .
Co do wyboru,to bardzo trudna i osobista sprawa.Moim zdaniej jedna chusta jak najbardziej wystarczy,tym bardziej latem,kiedy wszystko szybko schnie(chyba,ze mieszka sie w Anglii :) ).Jesli chodzi o Didymosa,to pewnie dziewczyny beda polecac Indio,bez domieszek,no i wydaje mi sie,ze konopie to nie dobry pomysl.Im wiecej czytasz o chustach,tym mniej wiesz :? i wiecej chcesz :D .Ja wlasnie poczytalam o chustach czeskiej firmy Vatanai,i wychodzi na to,ze to wlasnie one sa najciensze,najfajniejsze dla noworodkow i super przewiewne na lato.Az zaluje,ze synek rosnie.
Podsumowujac-witamy jeszcze raz i powodzenia(na szczescie masz jeszcze sporo czasu przed narodzinami dziecka :D )

Linda
08-12-2008, 13:49
Witaj, ja mam zielone fale, boskie na lato, cieniutkie, fajnie nosza, choc moj klocek wazy juz 11.4 kg. Zielone fale, liscie, elipsy to zakardowe didki, jak najbardziej nadaja sie dla noworodka :D Vatanai tez super chusta, ale sama w niej nie nosilam. Ja dla ewentualnego przyszlego dziecka zostawilam w swoim stosiku wlasnie fale i czerwone liscie.

kamilcia.xt
08-12-2008, 14:00
Witaj! :hey: Zarówno Indio jak i żakardy didka (fale, elipsy) będą świetne dla noworodka, zwłaszcza latem. Indio dodatkowo ma tą zaletę że dobrze nosi także cięższe dziecko. Konopie podobno sztywne i trudne do złamania. Vatanai jest supercienki i przewiewny jak żadna inna chusta ale koło 7-8kg zaczyna sie czuc cięzar dziecka.
Miłego wybierania!

miedzygalaktyczna
08-12-2008, 14:08
Dzięki!
A jaka długość? Ambitnie chciałabym nosić na wszystkie możliwe sposoby - więc powinnam wybrać 5 czy 6? (168cm, 56-58kg, rozmiar ubrania 38/M)

Czy któraś z Was ma/widziała szmaragdowe indio - zastanawiam się czy ten kolor jest na żywo bardziej turkusowy czy zielony (wolałabym turkusowy).
I czy zamawiać w Polsce czy ściągać z Niemiec? Czy ceny aż tak bardzo różnią się?

Gavagai
08-12-2008, 14:28
Witaj! :hello:
Miałam szmaragdowe indio i wg nie wpada bardziej w piękne odcienie turkusu :love:
http://farm4.static.flickr.com/3112/2538946103_d61e2ab487_m.jpghttp://farm4.static.flickr.com/3070/2542351152_c282827411_m.jpg

Ja zamawiałam w PL na http://www.gugu-gaga.pl i byłam bardzo zadowolona. O aktualnym porównaniu cen z zagramanicy i tutejszych nie mam pojęcia :?

miedzygalaktyczna
08-12-2008, 14:32
Hej gavagai - czy ja cię nie kojarzę z bloxowego "Cii" czy mi się tylko wydaje?

Gavagai
08-12-2008, 14:33
:D
Bingo, a z którą z "ciiiiiii"chowiczek mam przyjemność!
Ale numer!

miedzygalaktyczna
08-12-2008, 14:41
watch / watchtheweaterchage vel pinkthething :)

Gavagai
08-12-2008, 14:47
domyśliłam się po avatarku :lol:
Ech, szalone czasy :lool:

A teraz uważaj na chustoholimzm, panoszy się się wszędzie i atakuje znienacka ...

Edit:
O Matko! Właśnie doszukałam się, że Maurycja też dorobiła się Malucha!!!
świat wariuje :D

aniagry
08-12-2008, 15:47
:hello: witaj :D

miedzygalaktyczna
08-12-2008, 16:14
a jak u Was z długością? Ktoś podpowie?

elbazetka
08-12-2008, 16:27
Dla mnie 4,6m wydaje sie byc ok,jestem spokojna,ze jak przyjdzie czas,wystarczy tkaniny zeby mlodego na plecy wrzucic.A rozmiar nosze 38/40.Maz tez spokojnie nosi,ale on do olbrzymow nie nazely. :)

węgielek
08-12-2008, 16:36
czesc miedzygalaktyczna, niezly nick :) :hello:

Ilonsa
08-12-2008, 17:28
Witaj!
Polecam 4,6 to może i tatuś się skusi na noszenia :wink:
No i 4,6 łatwiej sprzedac jakbys chciała....

comega
10-12-2008, 23:45
Hej, hej! Witam Poznaniankę! :hey:
Widziałam, że już pisano Ci o spotkaniach, osobiście zapraszam do Cafe Bocian :thumbs up:
Na ostatnim spotkaniu grudniowym był "wysyp" brzuszków :lol:

Ja na majowe dziecię wybrałabym 4,6m, bo te pierwsze wiązania bardziej chustożerne są. Z wybieraniem która chusta poczekałabym jeszcze, tym bardziej, że nasza poznańskia cudotwórczyni (tak, tak, Natalio to o Tobie :lol: ) akurat nowe cudeńka wypuszcza (mowa o chustach Nati: nowe elastyki, chusty z bawełny organicznej z bambusem, żakardy). W Bocianie już niedługo pewnie wszystkie pomacasz.