Zobacz pełną wersję : Otulacz wełniany - forma
Mam pytanie, może nawet głupie, ale zaryzykuję. Czy otulacze wełniane, to są zawsze takie gatki? Czy może są też takie zapinane podobne do PULowych?
Ja mam i takie i takie:) Ze sfilcowanego swetra uszyłam wg wykroju na zwykły otulacz i wszyłam rzepy.
Z podobnych do puli jest amsterdam, był kiedyś ImseVimse, Disana też ma. I chyba Close Parent.
Franiszki - na zamówienie.
closa parents chyba nie ma, ale tak czy owak wiele firm - owszem, oprócz wymienionych wyżej np. baby beehinds, loveybums, mylly muksut. Polskie są wełniane franiszki (ale z fińskich dzianin wełnianych) i chyba jeszcze któreś z mam dziergały otulacze, bo coś mi się kołacze, że widziałam na bazarku coś takiego bodaj od sylviontka.
disana i popolini maja prawie identyczny wzor, z wywijanym sciagaczem na brzuszku na chlodniejsze dni lub noce i z dluzszymi nogaweczkami jakby
recznie mozna sobie ze sfilcowanego sweterka fajne otulacze poszyc
oraz zamowic recznie dziergane
wełna jak PUL - to tylko materiał - mozna uszyc zapinany jak chcesz i gdzie chcesz ( z gotowej dzianiny lub filcu jak np amsterdam)
dzianina welniana jest elastyczna (nie sfilcowana za mocno) i po prostu wygodna jako gacie
tak - closeparents mi sie pomyliło- loveybums
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Znów jestem trochę mądrzejsza ;)
JoShiMa - Storchenkinder ma gatki ale z napkami do wpinania wkładu.