Zobacz pełną wersję : Czy Wasze dzieci dorosły do rozmiaru L?
sylviontko
16-11-2011, 09:48
A ja mam takie właśnie pytanie. Czy Wasze dzieci dorosły w okresie pieluchowania do rozmiaru L?
Mój prawie dwuletni synek o wadze ok 11,5-12 kg wciąż One Sizy ma zmniejszane na rozmiar M.
Pieluszki nosimy poniżej pępka.
Ciekawa jestem, jak u Was to wygląda.
Jasnie Pani :)
16-11-2011, 09:55
sylwiontko, bo ty masz filigranowego synka ;) Moja ma onsizy zapiete na ostatnie dwie napki i 14 kg wazy, a w tym samym wieku sa :)
BTW wysłałas Cos do mnie?
tak ale to są tylko pieluszki nocne. Mój 4 latek waży 14 kg w porywach i właśnie jemu muszę zakładać na wszelki wypadek.
sylviontko
16-11-2011, 10:04
sylwiontko, bo ty masz filigranowego synka ;) Moja ma onsizy zapiete na ostatnie dwie napki i 14 kg wazy, a w tym samym wieku sa :)
BTW wysłałas Cos do mnie?
nie chodzi mi pas, tylko góra dół. to prawda, szczuplaczek z niego :)
kochana jeszcze nie, majty uszyte, ale czekam na mikrofibrę i bambusowy polar na wkłady
tak ale to są tylko pieluszki nocne. Mój 4 latek waży 14 kg w porywach i właśnie jemu muszę zakładać na wszelki wypadek.
też masz szczuplaczka :)
mama-donna
16-11-2011, 10:38
Ja już mam od dawno rozpięte wszystkie napy. Dużą mam córę. Ma 20 miesięcy i waży 15kg :duh:
Do odpieluchowania zapewne jeszcze kawałek drogi chociaż młoda zużywa czasami 1 pieluchę na dzień. Obawiam się, że niebawem wszystkie pielki będą już na nią za małe, a nie bardzo mam chęć inwestować w następne.
IV już XL :) Mam 12-kg prawie roczniaka.
sylviontko
16-11-2011, 10:51
to ile na wysokość ma XL? czy bardziej chodzi o brzuszek?
Blanka_1982
16-11-2011, 13:07
my mamy wszystkie one-size'y już dawno rozpięte w całościw pionie i poziomie;)- skracam je czasami jak zakładam jedną tetrę do otulacza. W wiekszości wszystko zapinam na ostatnia napkę- tylko flipy i twój otulacz na jedną mniej w pasie;) Młoda wazy jakieś 12kg
większość one sizów (oprócz flipa) mamy rozpięte od czasu jak młody miał niewiele ponad pół roku (9 kg)... Od tego samego czasu kupuję mu rozmiarowe eLki. Tyle, że część pieluch wydawało mi się, że będzie za mała już już, tymczasem piętnaście miesięcy skończone, a te cały czas jeszcze są dobre (wyciągnął się, a już był moment, kiedy już z części prawie rezygnowałam), teoretycznie niskie IB są zupełnie bardzo dobre ;). Nosi ubranka między 80 a 92, jakiś czas temu ważył 11,5 kg.
Mój Młody ma 5,5 miesiąca (8 kg) i większość pieluszek rozpięta już na maksa...i właśnie nie wiem co będzie dalej, mam nadzieję że dupka już mu się nie powiększy, bo tylko issy beary mi zostaną do użycia..
sylviontko
16-11-2011, 13:37
Właśnie, mój też w wieku chyba 8 miesięcy ważył 11 kg i M było za małe, a teraz spokojnie wchodzi w formowanki, które były za małe.
Właśnie, mój też w wieku chyba 8 miesięcy ważył 11 kg i M było za małe, a teraz spokojnie wchodzi w formowanki, które były za małe.
No to mnie uspokoiłaś...
to ile na wysokość ma XL? czy bardziej chodzi o brzuszek?
Muszę zmierzyć. Różnica między L a XL w IV jest moim zdaniem niewielka i używamy jedengo i drugiego rozmiaru.
panthera
16-11-2011, 14:26
Maciek nosi rozpięte na L - zakładamy na spanie i na wyjścia, w domu jak się skończą majtki treningowe, bo na zasikanie kanapy i dywanu niestety nie mogę sobie pozwolić (nie moje)
swoja drogą w pasie on chudziak i ma jeszcze sporo zapasu w napach (zwykle wolne z przodu ma 2)
wszystkie pieluchy rozpięte już od dawna :) Laura ma 16 miesięcy i waży 12 kg.Chińczyki to nawet za małe niebawem będą ;/
Niektore onesize mam juz niespiete w ogole - dla Adasia, w sumie to niektore pieluszki nosi w takim samym rozmiarze jak piotrek, ale to jest akurat taki moment, ze on jest tlusciutki, jeszcze sie nie rusza, za jakis czas schudnie i bedzie tak jak Piotrek uzywac tych samych gaci przez 2 lata:):):):)
myślę że tak od ok 11kg rozpięte były. Zwłaszcza jak dwie wkładki szły do środka.
sylviontko
16-11-2011, 18:45
czyli dziecko dziecku nierówne i choćby nawet miały taką samą wagę, to pieluszki na każdym inaczej się noszą.
zakładam synkowi już tylko L-ki i one size-y rozpięte, ma 14miesięcy i 11 kg.
Ciekawe, czy teraz już tylko te pieluszki ponosi do końca, bo tak jak piszecie - dzieci się wyciągają.
kawiareczka
16-11-2011, 22:16
mój L i one size już od dawna ale nie wiem ile waży, z 13kg?
:D a juz się martwiłam, że tylko ja napisze, że L-ki już za małe.
Adaś ma 17 miesięcy waży 12 kg ale ma urodę po tatusiu - czyli okrąglutki brzuszek.
... a wszyscy mowili, że jak zacznie biegać to mu brzuszek zejdzie - a tu nic mały się wścieka całymi dniami a brzuszek jak był tak jest.
Musialam zamawiać większe rozmiary tetro formowanek i szyć na zamowienie u Franiszek :)
sylviontko
17-11-2011, 07:12
heh, to mój taki chudzielec, że kieszonki w pasie zmniejszałam na maksa. a też wyglądało , że będzie potężny jak jego tatuś.
bianka2009
17-11-2011, 07:49
mój ma prawie 12mies i 12kg waży. Obecnie jesteśmy na rozmiarze L i mam nadzieje ,że pochodzi w nich do 2 lat ?? Czy nie?? :roll:
moje maleństwo skończyło pieluszkowanie na rozmiarze S , lub małym M.
w każdym razie w wieku 1,5 roku odpieluchowało się ostatecznie w wełnianych gatkach storchenkinder rozm. S.
ONESIZÓW nigdy nie zakładałam bo były za duże a zwłaszcza za szerokie. W ogóle z powodu nietypowych rozmiarów dziecka tylko niektóre pieluszki pasowały i pieluchowanie wielo udało się tylko połowiecznie..
U nas zależy od pieluszek, ale zdecydowana większość jest zmniejszona do M i w pasie jeszcze mamy zapas, ale Tymek szczupły chłopak - 11,5 kg waży, a ubrania na 86 nosi.
borussia
18-11-2011, 19:59
moja panna ma teraz 14 m-cy i waży ok 10 kg.
One size mamy zmnieszone do M, ale w brzuchu na przedostatnie napki zapinamy
a z S na M zmienialiśmy jak ważyła ok 8kg
czyli dziecko dziecku nierówne i choćby nawet miały taką samą wagę, to pieluszki na każdym inaczej się noszą.
Dokładnie tak jest
Moja się odpieluchowała przy IB rozm. M (one size nigdy nie nosiła), 10kg.
mój ma 18 miesięcy/11,2kg i OS nosi na długość rozpięte a w pasie 2 napki wolne. Z rozmiaru M na L przeszliśmy ok 9 kg.
milorzab
22-11-2011, 02:28
Weronika nie dorośnie do L, chyba, ze do przedszkola pójdzie w pieluchach. 15 miesięcy, one size - wisi. Nosi IB m, l za duża, IV m, applecheeksy 1 spokojnie. Ja ją chyba przebadam.
Madziula
15-02-2014, 14:39
Moja córcia 2 latka 10 kg jesteśmy na M-kach;0 kilka L mniejszych jest ok;) Dady trójeczki, choć i w dwójkę wejdzie spokojnie;) Synek 3,5 15kg okazjonalnie w nocy w L, też Dady 3 jak śpi i babci :)
Ja mam prawie wszystko rozpięte na maksa. Pewnie niesłusznie, ale tak mi wygodniej.
My tez niektore juz rozpinamy na maxa, za to ciekawi mnie czy jesli pieluszka ma 4 rzedy nap wzdluz to ktos w ogole spina je dla noworodka na te ostatnie? Bo jak moi sie urodzili to tak mocno spiete one sizy wygladaly na nich na strasznie zdeformowane, a w kroku byly za szerokie, wiec czekalam az chlopcy urosna, a korzystalam z noworodkowych (m. In. Kokosi - nasze najmniejsze, najlepiej pasowaly na poczatek)
Moja drobnica, odpieluchowana, gdy miała rok i 10msc, nie dorosła do L- próbowałam jej zakładać Itti Bitti L, ale nie przylegały w pachwinach i były przecieki. M-ki wystarczaly.
sylviontko
16-02-2014, 08:08
mój czterolatek ma rozpięte do rozm L, za to w pasie ma jeszcze duży zapas (niestety śpi w pieluchach)
młodszemu , jak miał fazę picia ogromnych ilości i pakowałam mu ogrom wkładów, to musiałam rozpiąć, ale wtedy w pachwinkach były luzy. Normalnie spięte do M, w pasie widać tylko środkowe napki.
Też się ostatnio zastanawiałam jakim cudem OS mają wystarczyć na cały okres pieluchowania, skoro Kuba ma 5 mscy a ja już chyba powinnam mu ustawić na L.. Syn wąży trochę ponad 8 kg ale ma 74 cm wzrostu.. W pasie zapięte na maxa a z tyłu tyłek zaczyna wystawać z pieluchy ;) a tyle kasy na OS wydałam bo spodziewałam się raczej kruszynki.. Noworodkowych pieluch w ogóle nie zdążyłam mu założyć, dobrze, że udało mi się je bez straty odsprzedać..
sylviontko
16-02-2014, 12:30
Też się ostatnio zastanawiałam jakim cudem OS mają wystarczyć na cały okres pieluchowania, skoro Kuba ma 5 mscy a ja już chyba powinnam mu ustawić na L.. Syn wąży trochę ponad 8 kg ale ma 74 cm wzrostu.. W pasie zapięte na maxa a z tyłu tyłek zaczyna wystawać z pieluchy ;) a tyle kasy na OS wydałam bo spodziewałam się raczej kruszynki.. Noworodkowych pieluch w ogóle nie zdążyłam mu założyć, dobrze, że udało mi się je bez straty odsprzedać..
mój starszy w wieku 9 mies ważył coś koło 12-13 kg i wszystko miał rozpięte na maxa. potem zaczął chodzić i jak skończył rok, może 1,5 miał, to wchodził w pieluszki młodszego brata - rozmiar M. Teraz ma 4 lata i wagę 15-16 kg i w pasie ma jeszcze zapas...
A ile miał w tych okresach wzrostu? bo mi się wydaje, że waga to.ma znaczenie przy regulacji w pasie bardziej a na długości to chyba wzrost.. Kuba miał urodzeniowo 54 cm i rośnie jak szalony, mam nadzieję, że może niedługo wyhamuje ciut..
sylviontko
16-02-2014, 13:06
A ile miał w tych okresach wzrostu? bo mi się wydaje, że waga to.ma znaczenie przy regulacji w pasie bardziej a na długości to chyba wzrost.. Kuba miał urodzeniowo 54 cm i rośnie jak szalony, mam nadzieję, że może niedługo wyhamuje ciut..
nie pamiętam, ale był pulchnym dzieckiem, a wzrost chyba odpowiedni do wieku.
teraz ubranka kupuję na 104/110 , pieluchy zakrywają całą pupę ;)
To ja już nie wiem, poczekamy zobaczymy ;) Kuba jest chudy, ubranka na 9-12 mscy nosi (74/80).. Wiszą na nim jak na wieszaki ale mniejsze za krótkie..
sylviontko
16-02-2014, 13:26
To ja już nie wiem, poczekamy zobaczymy ;) Kuba jest chudy, ubranka na 9-12 mscy nosi (74/80).. Wiszą na nim jak na wieszaki ale mniejsze za krótkie..
to jak musisz, to rezepnij mu na L . jak pisałam wyżej, znaczenie może też mieć, co wkładasz do środka.
Większość pieluszek jest przewidziana na około 15/16 kg i zazwyczaj tak starczają, więc się nie stresuj :)
Kudlata - w miarę jak dziecko rośnie, zmieniaja się też jego proporocje - nie jest powiedziane, że za rok nie będą pasować te same pieluchy, tylko być może w innej konfiguracji spinania. U mnie np. takie Flipy zakładałam Frankowi jak miał 9 miesięcy (wtedy zaczęłam przy nim pieluchowanie wielo) i był niezłym grubaskiem, zakładam je też teraz na nocki...
Ja, niestety, zaczynam się rozglądać za pieluchami XL albo nawet XXL :(
Mój mąż twierdzi, że Kuba będzie odpieluchowany w wieku 1,5 roku :D więc w sumie nie powinnam się stresować ;)
U nas otulacze rozmiar L się przydają, synek ma rozmiar 92. Ale pieluszki one size też są ok.