PDA

Zobacz pełną wersję : Zapraszam do udziału w badaniach!

elson
10-11-2011, 01:05
Drodzy!!
Zapraszam do udziału badań na temat psychologicznych aspektów stosowania chust w opiece nad dzieckiem.
Są to badania kwestionariuszowe, plus część opisowa dotycząca osobistego doświadczenia noszenia dziecka w chuście. Ich wyniki będą podstawą przygotowania publikacji naukowych, mam nadzieję, że również jakiejś publikacji popularnonaukowej („Charaktery”? „Dziecko”?).
Pakiet materiałów wraz z kopertą zwrotną i znaczkiem będę wysyłała pocztą tradycyjną na podany adres. Gdyby ktoś mógł i chciał rozprowadzić badania wśród swoich znajomych, proszę o taką informację – wysyłam wówczas na jeden adres kopertę zbiorczą z odpowiednią liczbą zestawów badań (oczywiście każdy zestaw w osobnej kopercie plus koperta zwrotna).
Osoby zainteresowane proszę o kontakt, najlepiej „wiadomość prywatną”. Przewidywany start: 17 listopada.

Z informacji dodatkowych:
Badania mają charakter anonimowy w tym sensie, że odpowiedzi poszczególnych uczestników nie będą przedstawiane osobom postronnym; informacje takie jak płeć, wiek czy wykształcenie służą do sporządzenia charakterystyki badanej grupy.
Wypełnienie całości może zająć ok. 2 godzin – można to sobie podzielić.
Będę starała się na bieżąco utrzymywać korespondencję przez forum, jednak zdarza mi się padać o 21.00 i nie jestem już w stanie z tym walczyć.

Pozdrawiam i dzięki za odzew,
Elżbieta chustowy elson, zawodowo adiunkt w Katedrze Psychologii Osobowości KUL, aktualnie na urlopie wychowawczym)

mart
10-11-2011, 11:14
Elu, a czy możesz jeszcze powiedzieć, czy są jakieś kryteria dotyczące uczestników badania - np. czy używanie chust ma być obecnie, czy może być w dowolnym okresie? Czy w jakikolwiek sposób grupa badawcza jest ograniczona?

Ja generalnie zachęcam wszystkich - wydaje mi się, że warto wesprzeć takie badania.

IwonaKM
10-11-2011, 12:30
mam pytanie czy badanie dotyczy noszących tylko i wyłacznie w chustach? U nas przez pierwsze dwa miesiące życia byly chusty elastyczna i tkana, potem przede wszystkim ale za to regularnie i przez calą rodzinę korzystaliśmy z marsupi, teraz manduci a chusta tylko sporadycznie.

Tola_zet
10-11-2011, 12:38
Koniecznie napisz troszkę więcej o kryteriach włączenia, bo ja noszę dopiero od dwóch miesięcy i nie wiem czy takie świeżynki też Cię interesują :). A jako socjolog chętnie bym wsparła projekt badawczy - jeśli takie małe doświadczenie mnie nie eliminuje to ja się zgłaszam.

elson
12-11-2011, 00:55
Z tego, co widzę wśród noszacych znajomych, czytam na forum, ale też u Magdaleny Sendor, chusty i nosidła miękkie to jedna grupa "narzędzi" sprzyjających intensywnemu kontaktowi rodzic - dziecko, z respektowaniem tych samych zasad dotyczących fizjologicznego aspektu noszenia. Więc noszących w tego typu nosidłach równie gorąco zapraszam do udziału w badaniach!

Jeśli chodzi o staż noszenia w chustach - nie wprowadzam sztywnego limitu typu "więcej niż miesiąc". Bardziej chodzi o (poparte jakimś doświadczeniem) przekonanie, że to jest coś istotnego dla mnie i mojego dziecka.

Jeśli wśród zainteresowanych znajdą się osoby, które aktualnie już nie noszą w chuście swojego dziecka, również i je zapraszam do udziału w badaniach. Uwzględniłam taką możliwość, dostosowując w odpowiednich (nielicznych) miejscach instrukcję.

Zatem raz jeszcze zapraszam i dziękuję za wyrazy wsparcia :hey:

nowa_aleksandria
12-11-2011, 01:03
a czy można na jedną rodzinę dwa kwestionariusze? nie wiem, czy mój mąż by chciał, ale on jest zapalonym chustotatą i ma swoje, odrębne zdanie i doświadczenia.

elson
12-11-2011, 01:08
Jasne, że tak! Jak sobie poradzę z liczebnością kobiet i mężczyzn w badanej próbie to już dalszy problem, ale jak pisałam, planuję przygotować więcej niż jeden tekst.

elson
15-11-2011, 00:50
Witam i podaję garść informacji na temat aktualnego stanu badań.
W bardzo krótkim czasie od umieszczenia ogłoszenia, do badań zgłosiło się (lub zostało zgłoszonych jako "noszący znajomi") 30 osób!
Dziś wysłałam pierwsze zestawy badań, jutro kolejne wrzucą do skrzynki moi synowie (dziś jakoś nie przekonałam się do pomysłu naklejania przez nich znaczków pocztowych, choć dla mnie to czynność dość nużąca a dla nich fajne ćwiczenie manualne; gdyby nie ta komplikacja w postaci trzech znaczków o różnej wartości).
Pojawiły się pierwsze schody - na realizację zamówionych testów poczekam około 2 tygodni, zamiast oczekiwanych kilku dni, więc kolejne zgłaszające się - mam nadzieję:jump: osoby troszkę poczekają na przesyłkę.

Pozdrawiam i zapraszam do udziału w badaniach!

elson
17-11-2011, 23:34
Pierwsza trzydziestka badań rozesłana i - jak przypuszczam - w trakcie wypełniania. Zapraszam kolejne zainteresowane osoby!

Tola_zet
17-11-2011, 23:36
ja nic nie dostałam :(

elson
17-11-2011, 23:39
Wysłałam w poniedziałek, ale możliwe, że poszło dopiero we wtorek i jeszcze jest w drodze. Pozdrawiam!!!

grimma
17-11-2011, 23:45
moge wziac udzial
mam 2 dzieci

Tola_zet
17-11-2011, 23:46
To z góry przepraszam - odeślę dopiero na początku grudnia, bo wyjeżdżam... :D

Kitsune
18-11-2011, 21:38
Jako psycholog z wykształcenia i od niedawna chustująca mama muszę wesprzeć ten projekt! Już piszę PW z adresem.

ko-zo
18-11-2011, 21:59
ja też jestem chętna o pisze pw

anasta
21-11-2011, 18:11
Wciąż nie dostałam materiałów, choć zgłosiłam się już 10.11 :hmm: Dziewczyny, czy ktoś z was już dostał?

Edit: już mam :)

słoneczny_blask
21-11-2011, 18:28
Oj wyjdzie, Ci wyjdzie różnica. Koleżanka jest psychologiem i widzi ogromna różnice pomiędzy okazywaniem uczuć przez noszone i nienoszone dziecko, (przy starszym nie znała chust).

Elanna
21-11-2011, 20:31
Ja dostałam kilka dni temu - dziękuję :-) Głupia, dopiero po rozpoczęciu wypełniania odkryłam, że jest kwestionariusz w wersji dla kobiet i dla mężczyzn - na szczęście zaczęłam wypełniać swój ;-) W ciągu kilku dni odeślemy wypełnione.

saaudade
21-11-2011, 20:40
ja też chętnie wezmę udział :)

Tola_zet
21-11-2011, 21:33
Wciąż nie dostałam materiałów, choć zgłosiłam się już 10.11 :hmm: Dziewczyny, czy ktoś z was już dostał?

ja dostałam w piątek :)

modrooczka
21-11-2011, 21:35
Dostałam, wszystko wypełniłam. W kilku miejscach jest miejsce na nazwisko, rozumiem że nie muszę wypełniać?

elson
23-11-2011, 16:30
Dziękuję za odzew!!! Niestety w ostatnich dniach mam problem z internetem (łącze radiowe), połączenia zrywa mi się po kilku, kilkunastu minutach. Nie mogłam odpowiedzieć na większość postów. Wieczorem postaram się odpisać na zgłoszenia, pytania i uaktualnić informacje nt stanu badań.
Serdecznie z Lublina,
Ela

Kasia
23-11-2011, 20:37
Jesli potrzebujesz jeszcze osob do badan, daj znac. Dysponuje grupa z trzech krajow :)

elson
24-11-2011, 01:49
Witam,
Kolejna dziesiątka badań czeka grzecznie spakowana na poranny spacer na pocztę :razz:

Kilka osób (także na pv) pytało o możliwość upowszechnienia wyników badań na forum. Widzę to tak: Po opracowaniu wyników mogę przekazać ogólne wnioski z badań, nie podając jednak konkretnych danych liczbowych. Nie mogę wielokrotnie publikować tych samych wyników jako raportów z badania. Po ukazaniu się czasopisma lub książki z opublikowanymi wynikami mogę udostępnić jej opis bibliograficzny, ewentualnie podzielić się „nadbitkami” własnego tekstu (off-line).

Słoneczny blasku, w moim projekcie nie zajmuję się wpływem chustowania na funkcjonowanie dzieci. Temat z pewnością ważny, ciekawy, wart badań i ... trudny do zrealizowania. Wymagałby zapewne tzw. badań podłużnych (kilkakrotnych powtórzeń pomiaru wybranych zmiennych w dłuższym czasie), które są zarówno czasochłonne jak i bardzo pracochłonne. W przypadku małych dzieci odpada poza tym stosowanie testów, pozostaje precyzyjnie rejestrowana obserwacja. A wszystko x2, bo wypadałoby mieć porównanie do grupy kontrolnej, czyli dzieci bez doświadczenia chustowania.
Ja poszłam jednak na łatwiznę decydując się badać rodziców wybierających chusty jako sposób opieki nad dzieckiem, no i na badania kwestionariuszowe (z jednym wyjątkiem gdzie pytam o spostrzeżenia i przemyślenia rodziców na temat tego sposobu opieki). Choć i mnie nie minie problem grupy kontrolnej. Idealna GK byłaby taka, która składa się z rodziców małych dzieci, którzy znają chusty, wiedzą o korzyściach, jakie mogą płynąć z ich stosowania, nie mają przeszkód (zdrowotnych, ekonomicznych itp.) aby je stosować, a jednak rezygnują z takiej możliwości. Dopuszczalna GK to „inni rodzice” (bez względu na to, czy wybraliby chusty, gdyby je znali, mieli dostęp do szkoleń itp).

Co do szczegółów „technicznych”:
– nie ma potrzeby wypełniania metryczki w każdym kwestionariuszu, można za to powtórzyć imię lub pseudonim (tak na wszelki wypadek, choć wypełnione badania tej samej osoby będą od razu oznaczane tym samym numerem)
- wysyłam listy przesyłką ekonomiczną, nie priorytetem, więc idą ciut wolniej.

Pozdrawiam i nadal zapraszam do udziału w badaniach.

Ela

elson
24-11-2011, 01:53
Kasiu, chętnie. Jedyne ograniczenie to posługiwanie się językiem polskim. Daj znać, ile to by było osób, ile kobiet, ilu mężczyzn, no i na jaki adres mam przygotować przesyłkę.
Pozdrawiam,
Ela

modrooczka
24-11-2011, 02:08
Acha. To jutro wyślę.

Kasia
24-11-2011, 11:30
Kasiu, chętnie. Jedyne ograniczenie to posługiwanie się językiem polskim. Daj znać, ile to by było osób, ile kobiet, ilu mężczyzn, no i na jaki adres mam przygotować przesyłkę.
Pozdrawiam,
Ela

Napisalam do Ciebie pw:)
Jak duzej grupy kontrolnej potrzebujesz? i w jakim wieku powinny byc te dzieciaki?

martaj
24-11-2011, 11:57
Czy można jeszcze dołączyć? :)

Andzia
24-11-2011, 13:11
Czyli osoby z zagranicy też mogą być:D
Już pisze PW

elson
29-11-2011, 23:48
Wczoraj wysłałam następnych 28 zestawów badań. A jeszcze sporo czeka na chętnych :wink: Pomalutku też czekam na listy zwrotne.
Pozdrawiam!!!

anasta
30-11-2011, 15:19
Odesłałam dziś :)

ekotata
06-12-2011, 19:31
i my się zgłaszamy- w większości smyka nosi żonka, ja czasem w MT :)

martaj
06-12-2011, 23:14
arkusze dotarły wczoraj, jeden już wypełniony, drugi czeka na koleżankę ;) odeślemy jak najszybciej :)
bardzo ciekawa jestem celów pracy i wyników :) nie trzeba być psychologiem, żeby tego i owego móc się domyślać ;) bardzo to interesujące!

amst
06-12-2011, 23:22
Ja dostałam mój pakiet, swój arkusz wypełniłam - przed świętami odeślę z pozostałymi dwoma egzemplarzami.

Olban
06-12-2011, 23:57
To i my się możemy udzielić :) czekam na instrukcje :D

andzia330
07-12-2011, 00:21
jezeli nadal szukasz chetnych to ja chetnie ;-)

Mycha
07-12-2011, 01:01
Ja też mogę Cię wesprzeć kilkoma kwestionariuszami, jak również skontaktować z moją szkołą rodzenia, gdzie promują chustonoszenie :)

magda_32_0
07-12-2011, 01:09
Jeśli nadal potrzebujesz - ja też chętnie:)

nnitta
07-12-2011, 16:07
mogę wspomóc badania moim małym, ale rozwijającym się doświadczeniem :)

elson
08-12-2011, 01:12
Drodzy,
Nie było mnie kilka dni, ale już spieszę z krótkimi informacjami o stanie badań. W piątek znalazłam w skrzynce pierwszą kopertę zwrotną - dziękuje Julio! a dziś kolejne dwie - dzięki Aniu i Grażyno!
Stopniowo będę odpisywać na liczne zgłoszenia wysłane na priv i ogólnie, bo jestem w tych dniach sama z moją skromną rozbrykaną trójeczką i jedyny czas, kiedy mogę podziałać na kompie to 22.00 - 7.00.
Pozdrawiam!
Ela

oleczka0585
14-12-2011, 15:21
Ja tez się pisze :)

hajda
14-12-2011, 16:04
wezmę udział o ile sprawa wciąż aktualna :)

elson
15-12-2011, 00:27
Pomalutku spływają kolejne wypełnione kwestionariusze, na razie mam 9 z 78 wysłanych.
No i wysyłam kilka kolejnych...

Pozdrawiam!

metis1
15-12-2011, 14:28
Wysłałam dzisiaj wypełniony... Dopiero teraz, ale mam nadzieję, że jesczze nie za późno...

nnitta
15-12-2011, 14:46
dziś odsyłam :)
kurcze tak w ogóle to jestem naprawdę miło zaskoczona bo nie oczekiwałam zaadresowanej koperty zwrotnej ze znaczkami ;)

pozdrawiam :)

mamaslon
15-12-2011, 17:08
nasze dwie tu wysłane w pon. rano

wiki100
21-12-2011, 17:15
czy to jeszcze aktualne? jeśli tak, to się piszę.

kachasek
22-12-2011, 03:32
też mogę wypełnić, jest jedno "ale" za tydzień wyjeżdżam i wracam w lutym (chyba, że nie będzie problemem podanie adresu w Niemczech)

elson
30-12-2011, 01:41
18 z 88 jest z powrotem
akcja trwa

mama-igi-tata
30-12-2011, 08:19
18 z 88 jest z powrotem
akcja trwa

akcja trwa, tzn. mozesz jeszcze komus wyslac? jakby co to ja służę.

ane
30-12-2011, 11:33
18 z 88 jest z powrotem
akcja trwa

o rany :hide:
już ściągam z półki!

Behemot
30-12-2011, 12:40
to ja też się dopisze i śle adres na priva

fiolka
30-12-2011, 17:12
i ja i ja :)

Lena O.
30-12-2011, 18:27
jeśli jeszcze można, to ja też chętnie:) wysyłam pw

Kaś
30-12-2011, 21:27
Ja też, ja też :-) zaraz wysyłam PW

franciszka
30-12-2011, 22:23
Ja też :P
skrobię PW :D

Pasiata
30-12-2011, 23:07
To i ja - piszę pw z adresem :)

slonco
31-12-2011, 00:18
Ja też, bardzo chętnie :)

elson
31-12-2011, 02:21
Odpowiedziałam na PV na nowe zgłoszenia.
Dzięki Ane - czekam!
stan na dziś: 19 z 92
Po niedzieli wysyłam zestawy, które jeszcze mam i składam zamówienie na brakujący rodzaj kwestionariusza. A na listy zwrotne czekam też z bardziej przyziemnego punktu widzenia. Instrukcja do jednego z kwestionariuszy jest do wielokrotnego użytku. Powrót wcześniej wysłanych badan umożliwia mi płynne wysyłanie kolejnych. Pracownia testów chce za ten zeszyt z instrukcją sporo kasy, więc nie kupowałam tego tyle co arkuszy odpowiedzi. A część udało mi się nawet pożyczyć w pracy.

zawsze_zielona
31-12-2011, 10:27
Ja tez chetnie pomoge, jesli chcesz wysylac list do Danii..:)

Issoleie
31-12-2011, 12:36
Hej,
Jesli jeszcze moze to byc pomocne to my tez mozemy sie zglosic :)
Pozdrawiamy

hajda
02-01-2012, 19:36
dzisiaj dotarły dokumenty, za kilka dni uporam się ze swoją stałą pracą i na spokojnie zasiądę do wypełniania, odesłanie potwierdzę Ci na pw :)

elson
10-01-2012, 00:03
W związku z pytaniami, dodaję rozszerzenie na temat metody opisowej:
Zawiera ona dość rozbudowaną instrukcję podzieloną na część wspólną dla wszystkich osób biorących udział w badaniach oraz część indywidualną. Część wspólną stanowią cztery sformułowania oddające dość ogólne aspekty noszenia dziecka w chuście, które są oceniane w oparciu o załączoną skalę.
Część indywidualna nie zawiera gotowych, odgórnie narzuconych sformułowań, stwarza natomiast możliwość wpisania własnych, być może niepowtarzalnych, przemyśleń czy doświadczeń związanych ze stosowaniem chusty. Te osobiście sformułowane stwierdzenia są następnie oceniane w oparciu o analogiczną, jak w części wspólnej, skalę.
Pojawiają się pytania o to, co i jak można tam wpisać?
Coś co jest wyrazem Twojego osobistego doświadczenia (a nie np. stwierdzeniem zanotowanym podczas szkolenia dla rodziców). Coś, co dobrze oddaje sens stosowania przez Ciebie chusty lub związane z tym intencje bądź uczucia. Coś, co jest istotne w Twoim byciu „chustowym rodzicem” i chciałbyś/chciałabyś to utrwalić.
Posłużę się dwoma przykładami. Żaden nie pochodzi akurat z prowadzonych przeze mnie badań (opracowanie i publikacja wyników przecież jeszcze przede mną). Obydwa są wypowiedziami rodziców cytowanymi z książki M. Sendor „Noś swoje dziecko” i wyrażają czyjeś konkretne doświadczenie lub postawę:
„Bliskość w chuście i karmienie piersią zawsze dawała mi poczucie bardzo intensywnego kontaktu cielesnego z moim synkiem” i „Używając chusty łatwiej nam pokazać, że opiekowanie się dzieckiem w domu nie oznacza ciągłego siedzenia...”
Możliwe są zarówno pozytywne jak i negatywne stwierdzenia (podobnie jak wzniosłe i całkiem przyziemne), zdanie a nawet pojedyncze słowo. No ale to już zostało opisane w instrukcji.

elson
10-01-2012, 00:33
Stan na dziś: 19 z 98

Mam prośbę do osób, które będą mi odsyłały materiały. Wpiszcie w rogu koperty swój adres (z inicjałami lub imieniem i nazwiskiem). Może się mylę, ale mam wrażenie i nadzieję, że tak zaadresowany list, nawet jeśli jest to przesyłka ekonomiczna, trudniej się gubi w drodze od nadawcy do adresata. Piszę o tym, bo niestety, wygląda na to, że jeden z listów przepadł. Mój mąż, który w szkole średniej zgłębiał tajniki Poczty Polskiej pociesza mnie, że kilkutygodniowa wędrówka zwykłego listu od nadawcy do adresata to jeszcze nic, ale nie uspokaja mnie to. Jeśli nie jest to list polecony to w zasadzie nie ma podstaw do składania reklamacji na PP. Ale informować o nieprawidłowościach można.
Piszcie też proszę, gdyby wysłane przeze mnie materiały - o czym staram się informować każdą osobę na priv - podejrzanie długo nie docierały do was.

Dziękuję też za kolejne zgłoszenia.
Jednocześnie chcę poinformować osoby zainteresowane udziałem, że materiały będę wysyłała dopiero w lutym (liczę na to, że będzie to początek lutego). Wyczerpał mi się zapas jednego z kwestionariuszy a instytucja, która go rozprowadza, poinformowała na początku stycznia o miesięcznej przerwie w sprzedaży testów, w związku ze zmiana siedziby.

Pozdrawiam,
Ela

anasta
10-01-2012, 02:23
Przypuszczam, że listy poutykały ze względu na okres świąteczno-noworoczny, po własnej korespondencji widzę, że 2-3 tygodnie dla niepriorytetu to niestety norma :evil:

metis1
10-01-2012, 12:11
Czekaj cierpliwie :) TO po prostu PP... :-?
Odebrałam kiedyś polecony priorytet z ważnymi dokumentami, który szedł z Piaseczna (5 km od W-wy) do W-wy (na Saską Kępę) ... ponad miesiąc!!! :hide:

:hey:

elson
12-01-2012, 00:25
Anasto,
Metis1,
Trochę mnie uspokaja to, co piszecie. Mam nadzieję, że ostatecznie (ale nie na końcu czasów :-)) wszystkie wysłane badania dotrą. To sporo pracy każdej z osób, która bierze udział w badaniu, a wiadomo jak to jest z wolnym czasem rodziców małych dzieci.

Pasiata
12-01-2012, 11:02
Ja melduję, że dostałam, ale jeszcze nie usiadłam, bo póki co kończyłam pracę certyfikacyjną, ale obiecuję, że się zabiorę i odeślę :)

fiolka
12-01-2012, 17:09
ja dostsłam i dzielnie zaznaczam odpowiednie pola :) może uda mi się w weekend skończyć to puszczę w poniedziałek z powrotem :)

hajda
12-01-2012, 18:40
dziś lub jutro zabiorę się za testy, zniecierpliwionym działaniem Poczty Polskiej powiem, że wczoraj dotarła do nas kartka świąteczna wysłana 20 grudnia spod Szczecina

elson
15-01-2012, 01:01
dziś lub jutro zabiorę się za testy, zniecierpliwionym działaniem Poczty Polskiej powiem, że wczoraj dotarła do nas kartka świąteczna wysłana 20 grudnia spod Szczecina

może rowerem jechała???

elson
15-01-2012, 01:03
dzisiaj:
22 z 98
Miłej niedzieli!

elson
19-01-2012, 00:15
Wróciło 23 wypełnione badanie z 98 wysłanych.
Dziękuję, Joanno.

Udało się już złożyć zamówienie na testy. Wkrótce wznawiam wysyłanie do osób, które aktualnie czekają w kolejce. I ewentualnych kolejnych chętnych.

sakahet
19-01-2012, 00:19
poszukujesz jeszcze osób do badań?

elson
19-01-2012, 00:38
Tak, Małgosiu

sakahet
19-01-2012, 00:46
Tak, Małgosiu

to się przyłączę, piszę pw

elson
24-01-2012, 00:51
Stan badań na dziś: wróciło 26 wypełnionych kompletów z 98 wysłanych. Przesyłka z zamówionymi kwestionariuszami w drodze.
Dziękuję Aneto, Joanno i Katarzyno!

elson
27-01-2012, 01:28
27/98
Dzięki, Iwona!

elson
09-02-2012, 23:42
29/106
Dziękuję Edyto,
dziękuję Magdaleno!
W sprawie kolejnych przesyłek jest trochę przestój z mojej strony, wynikający z choróbsk dzieciaków i jednoczesnego remontu, którego nikt nie planował...

Kaś
10-02-2012, 08:31
Dostalam, wypelnilam dzisiaj odesle :-)

Jadwinia
13-02-2012, 15:57
Bardzo chętnie wezmę udział w badaniu, jeśli to nadal aktualne. Wysłałam pw:)

elson
06-03-2012, 22:51
Po dłuuugiej przerwie:
Mam z powrotem 37 wypełnionych kompletów badań
I jeszcze kilka do wysłania, gdyby ktoś chciał
I nadzieję, że z ponad setki wysłanych jeszcze sporo wróci
Pozdrawiam :hey:

Monika.rz.86
07-03-2012, 15:09
Ja się zgłaszam jako kolejna ochotniczka do wypełnienia ankiety. Wysłałam adres na priv:)

isia77
08-03-2012, 11:58
Po dłuuugiej przerwie:
Mam z powrotem 37 wypełnionych kompletów badań
I jeszcze kilka do wysłania, gdyby ktoś chciał
I nadzieję, że z ponad setki wysłanych jeszcze sporo wróci
Pozdrawiam :hey:

wróci, wróci - przynajmniej 2 od nas. robimy na raty, od 2 miesięcy:hide:

elson
09-03-2012, 01:28
Dziś mam 39 :-)
Dziękuję Paulinie i jej mężowi:hey:
I trzymam kciuki za Isię i jej załogę - rozumiem funkcjonowanie na raty ;)

Pasiata
09-03-2012, 02:36
Do nas dotarły już dawno, ale póki co przerastają nas objętościowo... Postaramy się dać radę w najbliższym czasie!

wiki100
14-03-2012, 11:46
Jejku, dziewczyny - odsyłajcie prędzej, jestem ciekawa wyników. A po za tym , jak się czegoś już podjęło to trzeba skończyć, a nie trzymać dziewczynę w niepewności.

Jóna
14-03-2012, 12:00
Jeśli można to poproszę 2 ankiety w jednej kopercie. Jedna dla mnie, druga dla koleżanki z tego samego miasta. Odeślemy też razem.

elson
03-04-2012, 00:40
Trzymam kciuki, Pasiata!

elson
03-04-2012, 00:55
Jejku, dziewczyny - odsyłajcie prędzej, jestem ciekawa wyników. A po za tym , jak się czegoś już podjęło to trzeba skończyć, a nie trzymać dziewczynę w niepewności.

Nie ma to jak wsparcie, Wiki!
Mój znajomy jakiś czas temu rozsyłał do losowo wybranych osób krótką ankietę w liczbie kilkuset egzemplarzy. Odpowiedziało ok. 20 procent respondentów, co jest typowym rezultatem w przypadku badań z losowym doborem uczestników. Ja mam obecnie z powrotem 1/3 materiałów ale biorąc pod uwagę ich liczbę - nieco ponad 40, to nadal za mało, by zakończyć etap gromadzenia danych i zająć się ich opracowaniem. Bez was się nie uda.

anasta
03-04-2012, 08:48
Dziewczyny, nie zrażajcie się objętością ankiet, wypełnia się je szybciej, niż się wydaje na pierwszy rzut oka. :D

Kaś
03-04-2012, 09:14
Hej a czy dostalas to moje uzupelnienie?
Zaraz napisze na naszym praskim watku o Twoich badaniach,to Dziewczyny Cie wspomoga napewno ;)

Georgina
03-04-2012, 14:08
Witam,

czy jeszcze można wziąć udział w badaniu?
Sama kiedyś robiłam badania terenowe więc teraz chętnie pomogę. Pozdrawiam!

elson
26-04-2012, 02:05
Hej a czy dostalas to moje uzupelnienie?
Zaraz napisze na naszym praskim watku o Twoich badaniach,to Dziewczyny Cie wspomoga napewno ;)

Kaś, dostałam to i odpisałam od razu na Twoja skrzynkę email. Jeszcze raz dziękuję!

elson
26-04-2012, 02:06
Agnieszko,
Wysłałam Ci materiały w poniedziałek :)

elson
31-05-2012, 00:39
Mam z powrotem już prawie 60 wypełnionych badań! To połowa tego, co posłałam w świat. Jeszcze kilka wróci i przechodzę do opracowywania wyników (najpierw to przygotowanie danych do opracowywania, czyli przeliczanie wyników i wklepywanie do kompa - niech mnie tylko sen nie morzy, bo jedyny czas na to to wieczór po zaśnięciu dzieciaków)
Oczywiście szkoda mi tych badań które - tak to wygląda - poszły tylko w jedną stronę. Kilka wysłanych badań niepokojąco długo podróżuje od nadawcy do mnie (ale jeszcze mam nadzieję).
Pozdrawiam,
Ela

petruska
31-05-2012, 00:47
a mozna jeszcze sie wlaczyc w badanie? jesli tak, daj znac na pw. mam tez bardzo chustujaca kolezanke, ktora tez chetnie sie wlaczy.

ko-zo
31-05-2012, 14:56
moje wypełnione w kopercie czekają aż na pocztę dotre....
Własnie miałam pytać czy słać jeszcze...:oops:

Paulinina
31-05-2012, 21:22
Też chętnie wypełnię jeszcze twoje badanie! (deklaruję się z gwarancją zwrotu kwestionariusza :p)

Paulinina
18-06-2012, 11:30
Dziś wysłałam z powrotem.

Marteckam
23-07-2012, 10:46
Skoro jeszcze można to wysyłam adres na priv :)

Marteckam
06-08-2012, 22:14
Już jestem na końcówce ankiety :) pod koniec tygodnia postaram się odesłać

elson
09-08-2012, 01:01
Marteckam, super, że tak szybko. Mam część badań praktycznie przygotowaną do analizy statystycznej, ale czekam jeszcze m.in. na te od Ciebie!

elson
09-08-2012, 01:11
Drodzy,

Przygotowałam do obliczeń statystycznych część wyników badań. W najbliższym czasie spodziewam się jeszcze ankiet od trzech mam chustowych. W krótkim czasie – możliwości udzielenia odpowiedzi na pytanie, kim, pod względem osobowościowym, są rodzice wybierający chustowanie jako styl życia z niemowlęciem i małym dzieckiem. O czym dam tutaj znać :P

Raz jeszcze serdecznie dziękuję wam za współpracę, pomoc i doping.

Jeśli ktoś z was jest zainteresowany otrzymaniem (na maila) krótkiej informacji zwrotnej na temat swoich wyników w kwestionariuszu osobowości to proszę pisać na priv.

Uprzedzając ewentualne pytania odnośnie informacji zwrotnych: nie przeprowadzam jakiejś pogłębionej analizy wyników kwestionariusza – taka zakładałaby uzyskaną w wywiadzie wiedzę m.in. na temat dotychczasowej historii życia i aktualnej sytuacji danej osoby, co oczywiście NIE wchodzi w zakres moich badań. Autorzy kwestionariusza, umożliwili jednak przygotowanie dla osób badanych (w ramach słusznej rekompensaty za poświęcony czas?!) zwięzłych, a zarazem rzetelnych informacji zwrotnych w oparciu o najbardziej ogólne wyniki liczbowe, niejako „z pominięciem” fascynującego procesu analizy jakościowej.

Pozdrawiam,
Ela

ASTRELIA
13-08-2012, 12:17
tez chętnie wezmę udział w ankiecie jeśli jeszcze można

agat(k)a_86
13-08-2012, 22:34
Chętnie biorę udział w takich badaniach - jeśli jeszcze można się udzielić to ja bardzo chętnie :razz:
Ale co najważniejsze to z chęcią zapoznam się z wynikami :wink:

elson
10-10-2012, 12:48
Mój powrót do pracy, początek edukacji przedszkolnej i szkolnej moich dzieciaków oraz młyn infekcji w jakim się znaleźliśmy - sprawiły, że zawiesiłam na czas jakiś prace nad wynikami chustowych badań i korespondencję w sprawie informacji zwrotnych. Wracam teraz do tego, w przyszłym tygodniu planuję spotkanie w sprawie wyników i pomysłu na artykuł.
Pozdrawiam,
Ela