PDA

Zobacz pełną wersję : Papierki do pieluszek wielo??????

negrita
08-11-2011, 09:57
Hej hej hej hej
Właśnie zastanawiam się nad kupnem papierków do pieluch w związku z tym chciałam podpytać jak to u Was dziewczyny.
Czy używacie jednorazowych papierków do pieluszek? Czy macie swoje ulubione marki? Gdzieś przeczytałam, że po siusiu papierki można przepłukać, wysuszyć i użyć jeszcze raz.:omg: to prawda?

okoani
08-11-2011, 11:06
pogrzeb trochę na forum - było o tym sporo :)
a tak na szybko: sporo dziewczyn używa i sobie chwali, niektóre można po zasiusianiu wrzucić do pralki i użyć ponownie, najpopularniejsze to są chyba Imse Vimse.

schiselle
08-11-2011, 11:23
pogrzeb trochę na forum - było o tym sporo :)
a tak na szybko: sporo dziewczyn używa i sobie chwali, niektóre można po zasiusianiu wrzucić do pralki i użyć ponownie, najpopularniejsze to są chyba Imse Vimse.

ja tak robię i już 5 miesiąc na jednej paczce jadę ;) a jeszcze sporo zostało

libra
08-11-2011, 12:35
JA mam Close Parent - piorę nawet po 2-3 razy:mrgreen: Ale generalnie ostatnio używam mało, tylko do formowanek bambusowych, żeby miał sucho przy pupie.

Blanka_1982
08-11-2011, 12:37
Ja kupiłam dwie paczki i jak dotąd zużyłam 2/3 z jednej. Reszta lezy i jakoś nie zanosi się na ich używanie.... Do bambusów ok, ale przy kieszonkach, to ja osobiście nie widzę potrzeby...

IzaBK
08-11-2011, 12:45
Ja bez papierków żyć nie potrafię, bo możliwość wyrzucenia kupy do toalety, a użytej pieluszki do wiadra bez zapierania - bezcenna.
Zasiusiane też wrzucam do pralki, wytrzymują max 3 prania, a potem się biodegradują :D

Wiewiórka
08-11-2011, 12:48
nie wyobrażam sobie pieluszkowania bez papierkow, do mlecznych kup najlepsze są te z ekobaby w rolce, lubię też ale nie zawsze papierki Canpol babies do kupienia tanio w każdym sklepie dziecicym

megan7
08-11-2011, 13:21
ja tak robię i już 5 miesiąc na jednej paczce jadę ;) a jeszcze sporo zostało

Ja użwam papierków, ale nie wiedziałam, że zasiusiane można prać, a szkoda, bo już trochę poszło do ścieków..
Przy mlecznych kupach sprawdzaja się średnio, po rozszerzeniu diety jest o wiele lepiej. Nie wszystkie można wyrzucać do toalety, więc warto to sprawdzić przy zakupie.

schiselle
08-11-2011, 13:55
canpola są fajne, bo delikatne, ale ja nie lubiłam jak się do pupci troszku przyklejały

spoko
08-11-2011, 14:03
czyli reasumując, której firmy najlepiej kupić te papierki?

schiselle
08-11-2011, 16:14
czyli reasumując, której firmy najlepiej kupić te papierki?

:hmm: czy ja wiem? na mleczne kupki dla newborna bym poleciła canpola (też prałam :D) albo akuku - bo to chyba jedno jest, a póżniej lepiej mi się sprawdziły IV albo Lenya

IzaBK
08-11-2011, 18:08
canpol się dobrze pierze, bo nie jest biodegradowalny. Jest sztuczny, ale nie sprawdze z czego zrobiony, nie mam go w domu..
imse vimse to papier z niewielkim dodatkiem poliestru.
mioliners są z mączki kukurydzianej.

spoko
08-11-2011, 18:08
dzieki, zamawiam w takim razie canapola ;)

miracle
08-11-2011, 18:19
ja sobie wyobrazilam jak ja bym miala chodzić z czymś takim w majtkach:hmm::hmm:kupilam ,założylam moze ze dwa i przeszlo mi...,na 60 stopni po 2-3 razach i tak schodzi wszystko:wink::wink:

klusiecka
08-11-2011, 18:19
a sie wyłamie, papirki sie niesprawdzily i to bardzo. Powodowały uczulenie.

mamuchap
08-11-2011, 18:41
mialam jakis w rolce, ale dla mnie byly beznadziejne - za sztywne. po BabyOno Bartek miał uczulenie. Najlepsze według mnie to Canpola. Przepierałam je ręcznie. przez prawie 2 lata zuzyłam jedynie jakies 4 opakowania Canpola

mamaani
09-11-2011, 08:18
a ja też Canpola mam...ale się do pupy kleją:hide:, a czy jakieś się nie kleją??

schiselle
09-11-2011, 09:28
IV i Lenya napweno się nie kleją :) mamy i wiemy :)

mamaani
10-11-2011, 00:00
no dzięki za odpowiedź...bo mi czasami kupa na boki sie rozjechać potrafiła przez te papierki i juz sie zastanawiałam nie raz nad tym czy warto je stosować...

libra
10-11-2011, 11:35
Ja używałam babyono i close parent - i zdecydowanie wolę te drugie - można je wyrzucać do kibelka, wytrzymują 2-3 prania - bomba:D Ale mój dzieć generalnie jest pancerny - nic go nigdy nie uwiera, nie przeszkadza ani nie podrażnia:thumbs up:

mTuśka
10-11-2011, 11:55
ja uzywalam close parent i wytrzymywaly wiecej niz 2/3 prania ale tylko po sisiuskach pralam,po kupie ladowaly w kibelku.

Matusiomama
18-11-2011, 08:41
ja też mam, nie pamiętam nazwy, ale biodegradowalne i do kibelka wyrzucam, tylko przy mlecznych kupach i tak jest sporo roboty z pieluszką u mnie, może lepiej będzie przy rozszerzaniu diety

Wiewiórka
18-11-2011, 09:30
uwielbiam te http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0 są the best przy mlecznych kupach

Matusiomama
18-11-2011, 10:45
a nabędę se je, dzięki za linka:)

Cindy30
18-11-2011, 19:03
Dziewczyny, w swoim animuszu kupiłam papierki Tots bots na allegro, od osoby która wiele produktów Totsa sprzedaje i po moim mailu szczerze mi odpisała, że one do końca sie nie rozpuszczają w kanalizacji i żeby nie używać więcej niż raz na 12 h. skoro Wy je pierzecie i wytrzymują wodę w pralce to martwię, sie że mi tolatę zapchają i będzie kłopot. Już i tak maż patrzy dziwnie na moje przygotowania do wielopieluchowania, on mówi "wielowydatków'. czy Wy nie miałyście takiej awarii?

Wiewiórka
18-11-2011, 21:43
Dziewczyny, w swoim animuszu kupiłam papierki Tots bots na allegro, od osoby która wiele produktów Totsa sprzedaje i po moim mailu szczerze mi odpisała, że one do końca sie nie rozpuszczają w kanalizacji i żeby nie używać więcej niż raz na 12 h. skoro Wy je pierzecie i wytrzymują wodę w pralce to martwię, sie że mi tolatę zapchają i będzie kłopot. Już i tak maż patrzy dziwnie na moje przygotowania do wielopieluchowania, on mówi "wielowydatków'. czy Wy nie miałyście takiej awarii?
Dla mnie papierki tots bots były najgorsze, szczególnie po praniu, w życiu ich już nie kupię. Mi toalety nie zapychały, prędzej bym o to posądziła papierki Close Parents. Dużo pewnie zależy od stanu kanalizy.

Cindy30
18-11-2011, 23:09
dla kanalizacji?? bo te ekobaby polecone za 18 zł to bez sensu mi zamawiać i płacić za przesyłę. zresztą one też mają celulozę hiper-mocną i może się słabo rozpuszczać w rurach. mi zależy na spuszczaniu do kibelka, nie na ich praniu.

Wiewiórka
18-11-2011, 23:22
wszystkie papierki można prać po zasikaniu

toffi
18-11-2011, 23:25
ja chciałam kupić, ale... załatwiamy się na nocnik, więc kupale już w pieluchach nie lądują
tylko moczymy, bo nie zawsze się uda siuśnąć w nocnik ;-)

nuna77
19-11-2011, 16:47
Które paierki sa najlepsze do kupek stałych?tzn niemlecznych

reginleif
24-11-2011, 14:45
Ja przy starszaku używałam Imse Vimse. Całkiem nieźle się sprawdziły. Przy stałej kupie składałam na pół, dla wzmocnienia. Została mi cała paczka (dwupak) nawet nie ruszona, bo młodszy praktycznie od początku wysadzany pieluch nie brudzi prawie wcale, więc papierów nie wkładam ;)

Tola_zet
24-11-2011, 15:43
ja mam babyono (dostałam w gratisie) i są okropne - mega sztuczność z nich bije, nieprzyjemnie mi je nawet wziąć do łapy, a co dopiero położyć przy pupce - to już pampersy mi się wydają przyjemniejsze. Na szczeście Jasiek przeszedł na system 1 dzień = jedna kupa, więc nawet się zastanawiam czy go nie wysadzać... Tych papierków nie użyję w życiu - jak ktoś lubi mogę podesłać za koszty przesyłki :D.
Macie porównanie? Pozostałe też mają taką "konsystencję", czy są inne? Bo te są jedyne jakie widziałam...:hmm:

Julla
06-12-2011, 21:30
A używałyście może wypranych chusteczek nawilżanych? Kiedyś przez pomyłkę wyprałam Rossmanowską extrasensitive i zdumiałam się, bo zobaczyłam, że właściwie wygląda tak samo, jak IV, które mam.

bansza
04-03-2012, 23:20
Sporej części chusteczek nawilżanych można stosować wielokrotnie i prać w pralce ;) Do wycierania pupy lub jako papierek, ale tu bym stosowała dopiero po praniu, żeby się choć części chemii pozbyć przed dłuższym kontaktem z pupą ;)

aga__tka
04-03-2012, 23:28
hmmm to czy te canpola, ktore polecal ktos do mlecznych kupek mozna wrzucac do kanalizy? bo sie zagubilam juz :(

bansza
04-03-2012, 23:54
Przekopałam się przez kilka papierkowych tematów i większość pisała, że canpol się nie rozkłada, więc nie nadaje się do toalety ;)

Dewiś
06-03-2012, 17:14
na babyone też napisane że do toalety nie wolno wrzucać,mamy imse i są okropnie sztywne a do tego mokre i przyklejone do pupy,kupiłam raz i więcej nie będe,babyone otworzone leża,i jeszcze jakieś z wymianki muszę spróbować,ale mam pocięty polarek i nam najbardziej się sprawdza

mi.
06-03-2012, 17:36
na babyone też napisane że do toalety nie wolno wrzucać,mamy imse i są okropnie sztywne a do tego mokre i przyklejone do pupy,kupiłam raz i więcej nie będe,babyone otworzone leża,i jeszcze jakieś z wymianki muszę spróbować,ale mam pocięty polarek i nam najbardziej się sprawdza

babyono nie wolno do kibelka wrzucać z kupą, gdyż nie są biodegradowalne.

a polarek do czego Ci się sprawdza? :ninja:
do wyłapywania kupy? :hmm:

ja kocham IV robią się mięciutkie od ciepła dziecka i jak mają co wyłapać, to wyłapują :)
a w praniu się nie strzępią i nie farfoclują mi prania ;)

olcia
06-03-2012, 18:16
Ja przy starszaku używałam Imse Vimse. Całkiem nieźle się sprawdziły. Przy stałej kupie składałam na pół, dla wzmocnienia. Została mi cała paczka (dwupak) nawet nie ruszona, bo młodszy praktycznie od początku wysadzany pieluch nie brudzi prawie wcale, więc papierów nie wkładam ;)
a nie chcesz się jej pozbyć? ;) ja z chęcią przygarnę :)

Dewiś
06-03-2012, 22:26
babyono nie wolno do kibelka wrzucać z kupą, gdyż nie są biodegradowalne.

a polarek do czego Ci się sprawdza? :ninja:
do wyłapywania kupy? :hmm:

ja kocham IV robią się mięciutkie od ciepła dziecka i jak mają co wyłapać, to wyłapują :)
a w praniu się nie strzępią i nie farfoclują mi prania ;)

dlatego do kibelka nie wrzucam bo i nie używam tylko tak leżą,polarek do faktu że mu sucho i że pielucha czysta a nie zakupana,a imse no nie pasuje mi że przyklejone do pupy są i sztywne,ale fakt kilka razy można prać nawet po siku oczywiście,nie są złe,lepszych nie widziałam jeszcze ale może i trafię ,myślałam o totsach lub Close Parent ale jak czytam to nie wiem,polarek przy formowankach,no do kieszonek bez sensu chyba że z bambusem co by mu sucho było

guzik
06-03-2012, 22:54
u nas papierki się nie sprawdzały.
Używałam w rolce, nie pamiętam firmy.
Dla mnie to było bez sensu, bo plamy i tak były-a myślałam, że nie będę musiała zapierać.
Poza tym, jak to się ma do polaru, welurku, które mają odciągać wilgoć?(teraz to bez znaczenia, bo używamy dużo materiałów naturalnych).
Małej się do pupci mocno przyklejały. Więc przestałam stosować.

MamaDi
06-03-2012, 23:02
U nas używa mąz bo nie chce mu się kupek wypłukiwać. Ja nie używam i nie jestem do nich przekonana.

mi.
06-03-2012, 23:50
dlatego do kibelka nie wrzucam bo i nie używam tylko tak leżą,polarek do faktu że mu sucho i że pielucha czysta a nie zakupana,a imse no nie pasuje mi że przyklejone do pupy są i sztywne,ale fakt kilka razy można prać nawet po siku oczywiście,nie są złe,lepszych nie widziałam jeszcze ale może i trafię ,myślałam o totsach lub Close Parent ale jak czytam to nie wiem,polarek przy formowankach,no do kieszonek bez sensu chyba że z bambusem co by mu sucho było

ale papierki nie dają uczucia suchości...

Wiewiórka
07-03-2012, 07:56
zależy które...
Canpol babies czy Close parents daje poczucie suchosci
W ogóle to papierki radzę prać w osobnym worku a nie luzem, u mnie prawie by popsuły prawie nową pralkę

mi.
07-03-2012, 10:16
i one równocześnie dają uczucie suchości i są biodegradowalne?

Wiewiórka
07-03-2012, 11:18
i one równocześnie dają uczucie suchości i są biodegradowalne?
te pierwsze nie, te drugie podobno tak (wg producenta)

Dewiś
07-03-2012, 18:12
ale papierki nie dają uczucia suchości...

czytałam że niektóre dają,ale pisałam o polarku co by mu sucho było ,nie papierkach,że wole polarek,bo papierki mokre do pupy ma przyklejone,

pijana_wiatrem
03-04-2012, 19:11
W sklepie niedaleko mnie są papierki tots bots i kikko. Które są lepsze?

koniczynka
03-04-2012, 20:22
oooa ja te z canpola wrzucam do kibelka bo myślałam że właśnie po to są żeby się w kupie nie grzebać no to mam zagwostke:(

mama_maleństwa
03-04-2012, 20:34
Tots bots mam i są miękkie, ale kleją się dość do pupy, Faktura takiej chusteczki jednorazowej, która się nie targa. Mam jeszcze inne, nie wiem jaka firma, bo dostałam rozpoczęta rolkę , takie twarde, większe celulozowe i wole te drugie.

Kasia.234
03-04-2012, 20:48
Tots bots mam i są miękkie, ale kleją się dość do pupy, Faktura takiej chusteczki jednorazowej, która się nie targa. Mam jeszcze inne, nie wiem jaka firma, bo dostałam rozpoczęta rolkę , takie twarde, większe celulozowe i wole te drugie.

pewnie masz takie http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0
taka duża rolka?
moje ulubione :) wg mnie najlepsze dla maluszków

mi.
03-04-2012, 21:03
a mnie one nie podeszły zupełnie :(

Wiewiórka
03-04-2012, 21:20
a używałaś czy tylko macałaś? Te z rolki z ekobaby moje ulubione. Nie lubię papierków tots bots, pozbyłam się ich czym prędzej

Kasia.234
03-04-2012, 21:20

używałaś do mlecznych kupek czy już później?

mi.
03-04-2012, 21:21
miałam kilka podejść, kompletnie mi nieteges z nimi. leży. rolka zupełnie jeszcze pokaźna wciąż, niedokończona... chcesz? ;)

mama_maleństwa
03-04-2012, 21:25
pewnie masz takie http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0
taka duża rolka?
moje ulubione :) wg mnie najlepsze dla maluszków

Rolka duża,ale bez tekturki w środku, same zwinięte papierki. Szukałam w necie podobnych z wyglądu,ale takiej roki nie widzę.
W każdym razie znalazłam zdjęcie tych kikko i wydają się być podobne, choć nie wiem czy nie są grubsze:
http://www.ekoszafa.pl/data/gfx/pictures/large/0/0/600_2.jpg

kropka1
03-04-2012, 21:32
ja miałam Imse Vimse i Popolini celulozowe, dało się wyprać kilka razy bez problemu.

Pat
20-05-2012, 00:24
Jeśli Close Parent wydają mi się zbyt sztywne, to co będzie lepsze?

Sama idea papierków - super, chociaż drobne plamy i tak się robią. Nasza kupa rzadko sucha ;)

p0k
12-07-2013, 11:57
Dziewczyny a ja mam pytanie, czy przy używaniu papierków jednorazowych stosujecie na pupkę jakiś krem/zasypkę?
Czy przy rozszerzaniu diety, przy zaczerwienionej pupce (jak mniemam właśnie z uwagi na ostrzejszy mocz i kupkę) stosowanie papierka uchroni pieluchę przed zatłuszczeniem kremem?
A co myślicie o ligninie dostępnej w każdej aptece i stosowaniu jej jako papierka jednorazowego?

Pat
12-07-2013, 12:20
Ja nie smaruję niczym, ale przy Miłoszu zdarzało mi się. Na pewno papierek wyłapie sporo kremu. Czy wszystko - trudno ocenić. Zależy od papierków. Stosunkowo grube są papierki w rolce z ekobaby.pl Lignina może się rozwalać w kontakcie z mokrym, ale można pewnie spróbować - tańsze niż papierki ;)

Fiolka
23-10-2013, 22:23
Ja mam papierki z baby ono. W sumie jest ok, kupkę ładnie "łapie" jedynie minus że się kleją całe do tyłeczka.
A wyrzucam do kosza bo pisze że do toalety nie bardzo

Madziula
25-10-2013, 22:47
Hej hej hej hej
Właśnie zastanawiam się nad kupnem papierków do pieluch w związku z tym chciałam podpytać jak to u Was dziewczyny.
Czy używacie jednorazowych papierków do pieluszek? Czy macie swoje ulubione marki? Gdzieś przeczytałam, że po siusiu papierki można przepłukać, wysuszyć i użyć jeszcze raz.:omg: to prawda?

Ja miałam Baby Ono prałam po kilkanaście razy;') teraz leżą w szafce te rozkładajace się jakieś takie w rolce no i leżą i sie kurzą bo wolę polarkowe wkąłdki jednak;) no i przy córce 1,9 mc stawiam na czucie wilgoci więc najcześciej w bawełnianych formowankach śmiga mała i na nocniczek już siada co raz cześciej;)

slomka81
01-11-2013, 11:33
A ja używam akuku :) tanie i dobre. Ale nie wiem, czy się rozkładają, bo nie są jak papier, tylko trwałe. Jak nie złapią kupy to piorę i używam ponownie :)

larwunia
01-11-2013, 14:55
Mam Bambino Mio i w porównaniu do innych są słabe, cienkie, dosyć prześwitujące, co wpływa na sporą przepuszczalność, po wypraniu nie zostaje z nich nic, co można ponownie użyć.

Magenta
01-11-2013, 15:13
Mam Bambino Mio i w porównaniu do innych są słabe, cienkie, dosyć prześwitujące, co wpływa na sporą przepuszczalność, po wypraniu nie zostaje z nich nic, co można ponownie użyć.

To przynajmniej masz pewnosc, ze sa biodegradowalne:-)

kate18
01-11-2013, 17:37
ja używam Cotton Bottom wg mnie rewelacyjne, na pewno biodegradowalne,
są na tyle duże że można je przecinać na połowe

kustafa
02-01-2014, 22:17
używałam babyono - masakra, sztuczne toto jak najgorsza fizelina. pozbyłam się szybciutko. teraz mamy tots bots, są o wiele bardziej miękkie i przede wszystkim biodegradowalne, więc lądują w kibelku z zawartością i po kłopocie.

emelbe
21-05-2015, 13:14
Wznowię wątek, bo już się pogubiłam. Nigdy nie używałam papierków, ale podczytując ostatnio temat pieluszek wielo w żłobku zrozumiałam, że pewnie będę musiała zaopatrzyć się w papierki, gdy w żłobku, do którego się dostało moje dziecko, panie zgodzą się na wielorazówki. Nie mam zamiaru zabierać do domu pieluszek z "niespodzianką" ani narażać się na narzekania, że pieluszki śmierdzą.

Zależy mi na papierkach wyłapujących stałe kupy i biodegradowalnych. Imse Vimse, czy jeszcze jakieś?

kaisa
21-05-2015, 22:21
Kikko też ma biodegradowalne.

mrscreme
25-05-2015, 19:26
dobijam się do wątku, bo mnie ciekawi :)