PDA

Zobacz pełną wersję : Babywearing wykorzystany do reklamy srodka przeciwbolowego..

Linda
17-11-2008, 21:11
Na TBW duzo mam wkurzylo sie, gdy zobaczylo reklame srodka przeciwbolowego z wykorzystaniem idei chustonoszenia... No same zobaczcie.. ja sie wkurzylam :evil:

http://www.myfoxny.com/myfox/pages/News ... geId=3.3.1 (http://www.myfoxny.com/myfox/pages/News/Detail?contentId=7880169&version=5&locale=EN-US&layoutCode=TSTY&pageId=3.3.1)

yerba
17-11-2008, 21:13
:evil: ja też

po 3-cim obejrzeniu nawet bardziej.

co za dupki.

agul
17-11-2008, 21:18
...

powinni jeszcze zrobic taka reklame np w odniesieniu do rodzenia dzieci, to tez boli

kamilcia.xt
17-11-2008, 21:26
:evil: wkurzyłam się bo reklama ta mówi: nosisz dziecko= cierpisz bóle
ale nie mogłam się powstrzymać od usmiechu przy frazach "it makes me totally look like an official mom" "when i look tired and crazy - people will understand why"

Linda
17-11-2008, 21:29
Gdyby te reklame zobaczyla jedna kobitka (mama 12 miesiecznego synka) z rodziny mojego meza, to powiedzialaby 'a nie mowilam!' Ona zawsze uwazala, ze ja jestem szurnieta... tak sobie niszcze ten swoj kregoslup, a przy okazji rozpieszczam dziecko... :evil:

agul
17-11-2008, 21:31
a przy okazji, noszenie dzieci to teraz jakis dyktat mody, ze takie reklamy powstaja?

elbazetka
17-11-2008, 21:34
bezczelni,czy to amerykanska reklama?zaloze sie ze tak

yerba
17-11-2008, 21:35
a przy okazji, noszenie dzieci to teraz jakis dyktat mody, ze takie reklamy powstaja?

A ta kolejka cierpiących i obolałych kobiet koło każdej apteki to ofiary tej mody.

Widzicie!, jesteśmy fashion victims. Żadne tam matki noszące dzieci, a zwykłe nabrane modą naiwniaczki :evil:

miedziana
17-11-2008, 21:39
Reklama nie dość, że wypacza ideę noszenia dzieci, to jeszcze jakoś wizualnie jest okropna. Czy tylko ja tak uważam? Nie jestem może biegła w angielskim i to dlatego czuję się taka "zarzucona" tymi hasłami?

Okropieństwo :(

kobra
17-11-2008, 22:03
beznadziejna reklama, ani sie to fajnie oglada, ani fajnie slucha, po prostu kicz :evil: :evil: :evil:

czukczynska
17-11-2008, 22:19
:? No cóż-punkt widzenia zależy od sposobu noszenia :D

betula
17-11-2008, 22:27
Bo to o noszeniu przodem do świata jest :twisted: :twisted: :twisted:
Jak by nosiły jak trzeba to by ich nic nie bolało ;) ;) ;) :lool:

garlicgirl
17-11-2008, 22:32
nie no najlepiej zostawić płaczace dziecko, wtedy nic poza uszami nas nie będzie bolało...
koszmarna reklama!

basik
17-11-2008, 22:49
Czego to nie wymyślą żeby obrzydzić chustonoszenie ...

a-linka
17-11-2008, 23:35
żenujące i jak mawiają w co lepszych polskich komediach: tendencyjne :(

:lool:
niestety, obawiam się, że odstraszy to nie tylko matki noszące przodem do świata :evil:

Dagmara
17-11-2008, 23:50
żenujące i jak mawiają w co lepszych polskich komediach: tendencyjne :(

:lool:
niestety, obawiam się, że odstraszy to nie tylko matki noszące przodem do świata :evil:

Ale fakt to o wisiadłach przodno oględzinowych jest :D

mimka
18-11-2008, 00:00
ale nie mogłam się powstrzymać od usmiechu przy frazach "it makes me totally look like an official mom" "when i look tired and crazy - people will understand why"
to mnie też rozwaliło..
żałosna "reklama"..

ithilhin
18-11-2008, 01:04
Zarząd Babywearing Internatioonal zareagowal zdaje sie dosc ostro i pod wplywem wielu oburzonych maili i pism od BWI i uczestniczek forum TBW firma Motrin usunela reklame i przeprasza za incydent na swojej stronie:

http://www.motrin.com/

a o akcji BWI mozna poczytac na ich stronie

http://babywearinginternational.org

brawo dla Mam z Ameryki (i pewnie nie tylko) za taka zorganizowana i skuteczna akcje!!! W koncu trwa International Babywearing Week!

kamilcia.xt
18-11-2008, 01:32
Zarząd Babywearing Internatioonal zareagowal zdaje sie dosc ostro i pod wplywem wielu oburzonych maili i pism od BWI i uczestniczek forum TBW firma Motrin usunela reklame i przeprasza za incydent na swojej stronie:

brawo dla Mam z Amerki (i pewnie nie tylko) za taka zorganizowana i skuteczna akcje!!! W koncu trwa International Babywearing Week!

Brawo! :high:

Dagmara
18-11-2008, 01:33

brawo dla Mam z Amerki (i pewnie nie tylko) za taka zorganizowana i skuteczna akcje!!! W koncu trwa International Babywearing Week!

:applause: chociaż mogliby zrobić taką reklamę z WYRAŹNYM zaznaczeniem o noszeniu w wisiadłach i przodem do świata ;) i jako lek dać chustę ;)

kobra
18-11-2008, 02:01
a do kazdej chusty motrin gratis :D

alhana
18-11-2008, 08:10
reklama straszna
a reakcja Zarządu Babywearing Internatioonal na szczescie skuteczna

Bogusia
18-11-2008, 09:39
ale dupki

visenna2
18-11-2008, 15:28
Dla mnie ta reklama jest śmieszna, uchachałam się :)
A jaka ładna i rzeczowa jest odpowiedź Babywearing International :)

nitka
18-11-2008, 15:53
a dla mnie zalosna, ciesze sie, ze kampania zostala zdjeta. Pomysl moze i ciekawy, tylko wykonanie poszlo w zlym kierunku - wystarczyloby zeby osoba czytajaca tekst nie ironizowala idei noszenia i zeby usuneli slowko "supposedly" - tak jak zrobila to inna mama na youtube - http://www.youtube.com/watch?v=8NKke6xOKlY - duzo bardziej mnie to przekonuje i wszyscy byliby chyba zadowoleni :) A taki przesmiewczy ton sprawil ze wiekszosc mam poczulo sie dotknietych.

Najbardziej wlasnie szkoda tego w jakim swietle stawia idee noszenia i w ogole opiekowania sie dziecmi. Smutne... :(

monjan
18-11-2008, 16:29
i bardzo dobrze zareagowali
reklama słaba...

jana
18-11-2008, 16:47
dobrze, że jej nie było w Polsce.... :hide:

Joania
18-11-2008, 16:53
jak to dobrze że mój angielski jest na takim poziomie że nic nie zrozumiałam z tej reklamy :hide:

aniuki
18-11-2008, 17:05
Joania ;) ja tez nie wszystko załapałam, ale wiadomo, że w skrócie to sens był : "modne ostatnio noszenie dzieci może jest i dobre dla dziecka ale dla matki często oznacza straszny ból pleców. jedz nasze tabletki".

mnie to z jednej strony zasmuciło (stereotyp do kwadratu) ale z drugiej strony to oznacza, że pojęcie "babywearingu" zakorzenia się w jakiejś ogólnej świadomości. że w ogóle coraz więcej ludzi wie o co chodzi.
szkoda tylko, że przez taką bezmyślną reklamę utrwala się podejście negatywne..

off topic: czy funkcjonuje w polskim jakiś sensowny odpowiednik słowa "babywearing"? brakuje chyba takiego słówka..."kangurować" jest fajnym i trafionym słowem (i takim polskim, co ważne!), ale zarezerwowanym dla wąskiego nurtu dziecio-noszenia. super gdyby wymyślić coś właśnie w stylu "kangurować" ale żeby oznaczało każdy sposób noszenia

jana
18-11-2008, 17:11
off topic: czy funkcjonuje w polskim jakiś sensowny odpowiednik słowa "babywearing"? brakuje chyba takiego słówka..."kangurować" jest fajnym i trafionym słowem (i takim polskim, co ważne!), ale zarezerwowanym dla wąskiego nurtu dziecio-noszenia. super gdyby wymyślić coś właśnie w stylu "kangurować" ale żeby oznaczało każdy sposób noszenia

nie ma takiego słowa ;(( gdzieś już była o tym mowa... nie pamiętam gdzie, tu czy może kiedyś w Trójce..
"ubieranie się w dziecko" nie brzmi fajnie :?
może trzeba się posiłkować zapożyczeniem :?:

aniuki
18-11-2008, 17:18
może trzeba się posiłkować zapożyczeniem :?:
pewnie tym się skończy... :? jak z tym nieszczęsnym słowem "design"...
powoli pojawia się pisownia dizajn (dla mnie brrrrr), to może za kilka lat będziemy pisać o bejbiłeringu (ooo fuj jak to wygląda)

ithilhin
18-11-2008, 18:37
a moze po prostu noszenie dzieci... albo... chustomania? ;-)

lemonka
19-11-2008, 14:35
Oj, ale mi sie nie podoba ta reklama :evil:

Jasne, w koncu przeciez codziennie zjadam opakowanie środków przeciwbólowych. Niemal nacpana chodzę żeby nie czuc bólu po noszeniu mojego dziecka :evil: :evil: :evil:

babolek
19-11-2008, 18:38
ale dupki

z ust mi wyjęłaś :)

a dla mnie zalosna, ciesze sie, ze kampania zostala zdjeta. Pomysl moze i ciekawy, tylko wykonanie poszlo w zlym kierunku - wystarczyloby zeby osoba czytajaca tekst nie ironizowala idei noszenia

Super napisane :) właśnie to mnie chyba najbardziej ubodło :/ i filmik genialny .. nic dodać nic ująć :)

Ja może nie jestem znawcą językowym, ale wydaje mi się, że tak się nie da .. niestety język Polski to nie język angielski :), polski ma większą redundancję ... czasami jest to uciążliwe, szczególnie przy tłumaczeniach, ale niewiele się z tym da zrobić bo tym się polski odróżnia i w tym jest jego piękno ;)
Kangurownie to termin zajęty dla kangurowania noworodków, przynajmniej tak mi się wydaje
Chustomania -piękny tylko niestety nie wszyskim dobrze się kojarzy
noszenie dzieci w chustach to jest chyba najbardziej trafny polski odpowiednik ... tak to już jest we wszystkich niestety branżach, że po angielsku można coś nazwać jednym słowem a po Polsku nie zawsze :)

przepraszam za przydługi wywód :oops: :oops: :oops:

dmv
05-12-2008, 01:18
no i chacialam obejrzec a tu reklamy juz nie ma - usuneli???? :wink: