PDA

Zobacz pełną wersję : 3-tygodniak w elstyku

lori
11-11-2008, 12:15
OD kilku dni próbuje motać Franka w elastycznej Gabi. Najpierw w kołysce, ale jakoś tak krzywo w niej leżał więc zaczęłam w kieszonce.
I tu mam dylemat. Najpierw próbowałam w kieszonce z instrukcji Gagi, ale ponieważ tu nogi chowam pod skrzyżowane poły mam wrażenie że jedna noga jest bardziej wygięta niż druga, że jakoś tak wogóle krzywo mi leży w niej. Potem spróbowałam kieszonkę z instrukcji Nati i tu nogi już dyndały równo(choć się boje, ze jak krzyżuje poły pod nogami to je trochę za bardzo odchylam), tylko znowu mam wrażenie że główka nie jest dosć mocno trzymana, bo jednak elastyczna się trochę naciąga i ta główka mu po jakimś czasie trochę dynda.

kurcze nie wiem jak to bardziej czytelnia opisać...mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi :oops:
jak w elastyku najbezpieczniej motać 3-tygodniowego malucha?

ok zrobiłam zdjęcie w tym wiązaniu z instrukcji Nati:
http://i30.photobucket.com/albums/c311/frouuu/IMGP2578male-1.jpg - dobrze zamotałam Franka?

Bogusia
11-11-2008, 13:21
myślałm że w gabi jest odwrócona kieszonka, że najpierw jest X , a potem naciagasz połę , odwrotnie niż to jest w wiązaniu w tkanej

zawiązujesz szmate na sobie i wkładasz w nią dziecko , a nie awiązujesz na dziecku , bo wiem że elastyk tak się nie naciaga i sie rozciaga jak próbujesz ją dociagnąc

lori
11-11-2008, 14:33
myślałm że w gabi jest odwrócona kieszonka, że najpierw jest X , a potem naciagasz połę , odwrotnie niż to jest w wiązaniu w tkanej
no właśnie tak zrobiłam ,ale za każdym razem jakoś tak krzywo siedział. Nogi miał jakoś tak powykrzywiane i miałam wrażenie że pod pupą ma krzywo, no bo najpierw jedna poła, potem druga...
a tak w elastyku nie można? - bo mi chyba jakoś tak wydaje, że lepiej w niej siedzi

doominikaa
11-11-2008, 15:24
popatrz tutaj, wydaje mi się, ze super opisane jak się motać w elastyka, ja się stąd uczyłam (trzy pierwsze instrukcje). Na początku nosiłam młodą tak sprytnie schowaną - też polecam :D

http://www.peppermint.com/moby-wrap-instructions.html

pulcheria
11-11-2008, 15:26
Lori, w elastyku wiąże się na odwrót-najpierw rozłożone poły, czyli x, a potem panel poziomy dla podtrzymania. To jedyna opcja. Wiążesz najpierw na sobie i jak myślisz, ze tam już się na pewno nie zmieści dziecko, to znaczy ze jest dobrze dciągnięta :wink:

ithilhin
11-11-2008, 15:41
instrukcja Nati jest instrukcja do chusty tkanej. w chuscie elastycznej zaleca sie wiazac jednak kieszonke z panelem na zwenatrz, tak jak tutaj:
http://www.chustomania.pl/online/chusto ... elastyczna (http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna)

jedna rada: jak juz masz chuste zawiazana, tak, ze do Ciebie przylega, naciagnij ten panel poziomy na taka wysokosc na jakiej bedzie naciagniety na dziecko i teraz sprawdz czy wszystko jest syetrycznie podociagane. potem opusc panel i wloz dziecko. najpierw zadbaj o praiwdlowe ulozenie tych skryzzowanych pol - na dziecku ma nie byc zadnej faldki, a kazda pola chusty rozciagnieta od podkolanka do podkolanka, tak aby srodek wypadal na srodku plecow a wszelkie faldki byly wlasnie pod kolankami i po bokach. pamietaj, zeby podkulic dziecku nozki, kolanka maja byc przynajmniej na wysokosci pupy i nie za szeroko odwiedzione. jak masz ten krzyz ulozony to dopiero naciagnij panel poziomy.

trzymam kciuki!

Agnen
11-11-2008, 15:56
nie wiem czy jakoś sensownie to opisz:
1) wiążesz tak jak to jest w instrukcji, ale ciaśniej (ten poprzeczny pas gdzieś na biuście, wewnętrzny x też ciasno.
2) wkładasz dziecka, najlepiej przed lustrem, najpierw w ten x , potem zakładasz na nóżki poprzeczny pas.
3) rozciągasz dokładnie od podkolanka do podkolanka najpierw wewnętrzną a potem zewnętrzną połę iksa, rączki wkładasz do środka
4)panel zakładasz wyżej na dziecko nie rozkładając go, chwytasz chustę pod kolankami i ściągasz dziecko niżej, na taką wysokość jak chcesz.
5) rozciągasz poprzeczny panel.

Jeśli jest krzywo to gdzieś robisz jakiś błąd i to albo przy rozkładaniu iksa (wtedy musisz pilnować żeby obie poły chusty były rozłożone na całym dziecku). Albo później, pewnie przy "zjeżdżaniu dzieckiem w dół". Popróbuj jeszcze:)

miedziana
11-11-2008, 21:21
Lori ja się niestety na elastykach nie znam, ale mam nadzieję, że wskazówki dziewczyn pomogą :) I trzymam kciuki, żeby Wam z Frankiem było w chuście miło i wygodnie :lol:

Iwanna.T
12-11-2008, 09:54
4)panel zakładasz wyżej na dziecko nie rozkładając go, chwytasz chustę pod kolankami i ściągasz dziecko niżej, na taką wysokość jak chcesz.

O - i tego punktu mi brakowało :) Teraz Igor spaceruje z Babcią, ale jak wróci, to wypróbujemy - dzięki.

v
13-11-2008, 23:38
mi kieszonka z elastyka nie wyszła ani razu, a jak myślałam, że wyszła, młoda miała odmienne zdanie. w tkanej załapałyśmy od razu (też z ok. 3-tygodniówka), może spróbuj też nieelastyka już?

skleparz
16-11-2008, 22:47
my mamy elastyka, wiążemy jak na podanych wyżej instrukcjach, wszystko gra, w kołysce wydawało mi się krzywo i już trochę ciasnawo, bo my mamy 6 tygodni, kieszonka jest super, panelem zewnętrznym podtrzymujemy główkę.
Powodzenia

greeneddie
20-11-2008, 14:31
My mamy elastyczne Gabi i jest wszystko ok. Ja już zamotaną Martynkę podtrzymuję pod kolankami i uginając nogi: góra-dół, wyrównuję ją sobie i obniżam. Uda Ci się. Chusty są rewelacyjne. Ja zaczynałam gdy :baby: miała 6 tygodni, teraz ma 10,5 (tygodni naturalnie) i jest super. Próbujemy już też z tkaną ale nie zamierzamy jeszcze z Gabi rezygnować.

Renka
22-11-2008, 00:41
nam z elastykiem poszlo latwo i jak dzisiaj przyszedl Leos to natychmiast w niego wskoczylam probujac motac kieszonke i 2x i co?? i sie zamotalam :hide:
duzo latwiej jednak w elastycznej chuscie na poczatek...