PDA

Zobacz pełną wersję : Wkurzyłam się

Anyczka
09-09-2011, 16:37
Co jakiś czas przychodzi do mnie do skrzynki takie bzdurne pisemko dzieciowe "Twój maluszek". Nieopatrznie wypełniłam w szpitalu jakąś ankietę, a potem nie chciało mi się tego odkręcać. Zazwyczaj je wywalam, bo nie mam czasu na porządną gazetę, a co dopiero na taką. Ale dzisiaj przy śniadaniu przejrzałam, i aż mną zatrzęsło.
Już pomijając fakt, że jako czytelniczka tegoż pisemka czułabym się jak kretynka - poziom pytań do redakcji zwala z nóg, np. czy na ząbkowanie dawać dziecko smoczek umoczony w cukrze... W dziale "prawda czy fałsz" padło pytanie o tetrę i jednorazówkę, mianowicie, czy to prawda, że tetra zdrowsza jest niż pampers. I oto redakcja wyjaśnia, że tetra niezdrowa, bo od mokrego robi się odparzenie, a w pampersie sucho i przyjemnie. Super. A pod spodem ramka pod tytułem "polecamy pieluszki" - huggies, pampers and company. Na drugiej stronie artykuł o tym, że nie należy podejmować prób odpieluchowania wcześniej, niż ok. 3 roku życia, bo inaczej biedne dziecko traumy dostanie.
Kurcze! Kto to czyta i wierzy? Nie praktykujemy EC, ale ja bez EC byłam odpieluchowana w wieku 1,5 roku, i jakoś traumy z dzieciństwa nie mam... W tym stylu jest cała gazetka, gołym okiem widać, że sponsoruje je kilka koncernów produkujących artykuły dla dzieci.
A wiecie, co mnie wkurzyło najbardziej? Że podtytuł pisemka brzmi "Magazyn polecany przez kolegium lekarzy pediatrów".
O. Musiałam gdzieś wyrzucić swoje negatywne emocje...;(

Mon
09-09-2011, 16:56
Anyczka, popieram Twoje zbulwersowanie, wszystkie te pisemka to jeden wielki biznes, większość artykułów jest pisanych pod sponsora na dany miesiąc, kasa kasa i jeszcze raz kasa.

a pamiętacie aferę z Gerberem który do słoiczków dodawał MOM (mięso oddzielone mechanicznie - typowy skład parówek, czyli skórki i pazurki), za jakieś dwa miesiące od tej afery w jednym z takich właśnie "dziecięcych" pisemek, ukazał się artykuł o wprowadzaniu nowych pokarmów i oczywiście gazetka polecała "pyszne" dania z mięsem firmy Gerber!!!

zagotowało się we mnie, teraz żałuję że do nich nie napisałam co o tym myślę, a z drugiej strony pewnie to jak grochem o ścianę

Anyczka
09-09-2011, 17:03
Działania koncernów są w zasadzie zrozumiałe - chcą zarobić i tyle. Ale zastanawia mnie jedno: że tyle kobiet się na to nabiera! Przecież macierzyństwo nie wyłącza krytycznego myślenia...

brikola
09-09-2011, 17:25
szit, lobby pieluchowe czuwa:evil:

pamiętam, ze też dostawałam to pisemko po urodzeniu Lwa. Czytałam sobie na kibelku ;) trochę szkoda papieru na takie tendencyjne teksty imo.

pania
09-09-2011, 19:11
ja ta gazete za kazdym razem z miejsca wrzucam do smietnika;) Nawet jej nie otwieram.

libra
10-09-2011, 18:08
Nie wiem, czy ktoś przy zdrowych zmysłach bierze te gryzmoły na poważnie:hmm: Mnie to od samego początku śmierdziało bilboardem reklamowym, a odkąd trafiłam na peany pochwalne dot. emolientów to już nawet nie zaglądam do środka, tylko od razu idzie na szafki jako zbieracz kurzu - idealnie się do tego nadaje:thumbs up:

Blanka_1982
10-09-2011, 18:14
też dostałam tę gazetkę;) Przeczytałam o tetrze i wyrzuciłam do kosza:roll:

Guest
10-09-2011, 18:43
luzzz mam ten komfort ze nie musze w to wierzyć i musieć tego wszystkiego kupić8))

mikulo
10-09-2011, 20:53
Wcale Ci sie nie dziwię :D. To jest robienie kasy na nieświadomych rodzicach. Nie każdy ma dostęp do odpowiednich informacji, nie kazdy ma świadomość, co jest złe. A reklama niestety dziś rządzi i robi kogel-mogel z rozumów prostych ludzi.

magnolia
10-09-2011, 21:41
a najlepsze jest to że dalej po tym jak napisali, że tetra niezdrowa bo oblepia pupę malucha i pampki lepsze to napisali "tylko pamiętaj aby zmieniać pieluchę nie rzadziej niż co 3 - 4 godziny zanim będzie pełna" - no to jest dopiero komfort jak cholera dla dziecka

kista1
10-09-2011, 22:23
Ja nie czytam tych głupich pisemek i się nie denerwuje niepotrzebnie. Wiadomo, że one wszystkie przez lobby sponsorowane i tyle.

Agna
10-09-2011, 22:46
Też w szpitalu wypełniłam coś, żeby dali mi promocyjne pieluchy na oddziale.
Ciągle dostaję coś na maila i spokojnie przerzucam do kosza :ninja:
Kobieto, nie denerwuj się i nie czytaj głupot, bo to na urodę źle działa :mrgreen:

sheana
10-09-2011, 22:49
Ale zastanawia mnie jedno: że tyle kobiet się na to nabiera! Przecież macierzyństwo nie wyłącza krytycznego myślenia...
Bo chyba przez chustoforum zbyt optymistycznie patrzymy na zdolność ludzi do myślenia :( Wiele moich znajomych uważa, że skoro lekarz coś mówi, to tak jest, że słoiczki super zdrowe, bo polecane przez IMiD i tak dalej i tak dalej. Ludzi niby wykształceni, mądrzy, ale kompletnie nie wychodzący poza jakieś tam schematy.

A w temacie - też dostaję, przeglądałam raz, potem już trafiała do kosza.

ALiA
10-09-2011, 22:59
Dostaje te gazetki,kiedyś wierzyłam w każdą literkę,na szczęście szybko zapaliła mi się czerwona lampka, zaczęłam olewać i robić po swojemu :) Ale wiem,że inne młode mamy,które nie mają chusto forum pod ręką,albo boją się zaufać intuicji niestety robią kubek w kubek to co jest tam napisane...

mikulo
11-09-2011, 10:44
Bo chyba przez chustoforum zbyt optymistycznie patrzymy na zdolność ludzi do myślenia :( Wiele moich znajomych uważa, że skoro lekarz coś mówi, to tak jest, że słoiczki super zdrowe, bo polecane przez IMiD i tak dalej i tak dalej. Ludzi niby wykształceni, mądrzy, ale kompletnie nie wychodzący poza jakieś tam schematy.

To prawda, ciezko jest się uwolnić od schematów, niektórych na prawdę niemądrych, bezmyślnych i nielogicznych :/

mamaani
11-09-2011, 10:57
Działania koncernów są w zasadzie zrozumiałe - chcą zarobić i tyle. Ale zastanawia mnie jedno: że tyle kobiet się na to nabiera! Przecież macierzyństwo nie wyłącza krytycznego myślenia...
Anyczka masz rację, no ale wciąż żyję w mojej naiwności w przekonaniu, że gazeta(czasopismo) zwlaszcza o maluszkach to jednak powinna być obiektywna i nie kłamać...choć przypuszczam ,że koncern x lub y sporo zapłacił za tę opinie ;). A gazeta mogłaby poprostu być obiektywna i zostawić wybór... No bo świadoma mama, to się wkurzy, a nie świadoma to łyknie i będzie żyła w przekonaniu, że robi co najlepsze dla jej dziecka, no i bedzie wydawać kase na pampki do 3 lat...w rodzinie mojego męża jest 5-latka, która jeszcze czasem nosi pampki, bo się moczy w nocy...

libra
11-09-2011, 12:28
Zacznijmy od tego, że to NIE jest poradnik dla mam tylko zwykła gazetka reklamowa - i jako taką należy ją traktowac. Zatem nie ma co się denerwowac, a jak ktos chce w to wierzyc - wolną wolę ma, niech robi jak uważa i kupuje co tam chce - parówki, czekoladę, czy kremy z parafiną:roll:

klusiecka
11-09-2011, 12:42

ze słoiczkami to sprawa jest zakręcona. Jak słoik
Jedzenie ze słoiczków musi spełniać określone normy, nie może być szkodliwe. Jak na to spojrzeć z tej stronmy to słoiczki są zdrowe.
Z drugiej strony słoiczki zawierają składniki których nie koniecznie chciałabym podać mojemu dziecku ( masło w zupce od 4- mca, seler!, sól)
A gazetka jak gazetka. Z tego typu "pradników" najlepsza jest chyba "mama tata zakupy i ja", ostaliśmy przy zakupie wózka, btw w/w czasopismo się płaci 8 zl:shock:, po lekturze uwierzę że w gazetkach dla rodziców może być wszystko