PDA

Zobacz pełną wersję : A jak to jest....

Dagmara
04-11-2008, 13:56
Jak to jest z wykorzystywaniem znaków firmowych, nazw, logo na MT itp. Wiem, że jest np. miętek BMW - czy wykorzystanie tego znaku jest zgodne z prawem? Tak pytam bo mój mąż wymyślił ostatnio że może nazwę zespołu lub znaczek jego ulubionej firmy by chciał...

rzufik
04-11-2008, 13:57
nazwę zsepołu to sobie chyba może wlanąc, co mu zrobią? ludzie sobie tatuują różne loga (tak to się odmienia) i chyba nic nikomu do tego? ale z firmą to ja wiem?

Dagmara
04-11-2008, 14:00
nazwę zsepołu to sobie chyba może wlanąc, co mu zrobią? ludzie sobie tatuują różne loga (tak to się odmienia) i chyba nic nikomu do tego? ale z firmą to ja wiem?

logo chyba nieodmienne jest ??

Bogusia
04-11-2008, 14:03
no właśnie mój mąż też by powiedział że to wykorzystywanie znaku firmowego , ale od to drobiazgowy jest i zawsze podejżliwy

rzufik
04-11-2008, 14:05

kontynuując OT.. to w nawiasie po odmienia miał być pytajnik :oops: hihi :)
czyli (tak to sie odmienia?)

Dagmara
04-11-2008, 14:13

kontynuując OT.. to w nawiasie po odmienia miał być pytajnik :oops: hihi :)
czyli (tak to sie odmienia?)

domyśliłam się :D i dlatego także zapytałam choć wydaje mi się nieodmiennym być :)

rzufik
04-11-2008, 14:17
myśle ze możesz miec rację, hmm ale są różne opinie, pamiętam jak pani kłosińska w trójce rozprawiała o tym - radio, studio, logo... hmmm chyba jeszcze nieodmienne ale język to elastyczny twór... :)

kashinka
04-11-2008, 14:46
nieodmienne przez przypadki (wg purystow), natomiast przez liczbe chyba tak

Dagmara
04-11-2008, 14:49
ok to może wróćmy do głównego tematu wątku :D więc jak to jest z tym logo i nazwami...

ithilhin
04-11-2008, 14:51
jak sobie zrobisz sama na wlasne potrzeby to chyba mozna.
ale jak ktos zarabia na produkcie z logo do ktorego nie ma praw to juz sie robi problem.

Dagmara
04-11-2008, 14:56
ale jak ktos zarabia na produkcie z logo do ktorego nie ma praw to juz sie robi problem.

Czyli jak ktoś uszyje mi miętka z jakimś logo i ja go kupię to jest to problem prawny, tak?

rzufik
04-11-2008, 15:26
myślę że to jest tak jakbyś sobie sama uszyła bo to Twoje zamówienie jest i Ty płacisz tej osobie tylko za robociznę... to tak logicznie .. znaczy głośno myślę... moze co innego jakby ta osoba robiła takie taśmowo i Ty byś kupiła?

Budzik
04-11-2008, 17:27

Ja myślę, że to - bardziej precyzyjnie - jeśli ktoś wykorzystuje tego MT do celów zarobkowych, to musiałby zapłacić firmie za wykorzystanie logo (jeśli to znak firmowy zastrzeżony). A jeśli do użytku własnego, to raczej nikt nie powinien się przyczepić. Albo nawet firma powinna zapłacić takiej osobie za żywą reklamę ;-) Chociaż nie mam pojęcia, jak można wykorzystywać MT do zarabiania pieniędzy (chętnie sie dowiem ;-)). Tak jak z muzyką - można sobie słuchać w domu, ale jeśli chcemy odtwarzać ją np. w sklepie, czy na jakiejś imprezie, koncercie itp. na którym zarabiamy - musimy zapłacić tantiemy.