Zobacz pełną wersję : A jak to jest....
Jak to jest z wykorzystywaniem znaków firmowych, nazw, logo na MT itp. Wiem, że jest np. miętek BMW - czy wykorzystanie tego znaku jest zgodne z prawem? Tak pytam bo mój mąż wymyślił ostatnio że może nazwę zespołu lub znaczek jego ulubionej firmy by chciał...
nazwę zsepołu to sobie chyba może wlanąc, co mu zrobią? ludzie sobie tatuują różne loga (tak to się odmienia) i chyba nic nikomu do tego? ale z firmą to ja wiem?
nazwę zsepołu to sobie chyba może wlanąc, co mu zrobią? ludzie sobie tatuują różne loga (tak to się odmienia) i chyba nic nikomu do tego? ale z firmą to ja wiem?
logo chyba nieodmienne jest ??
no właśnie mój mąż też by powiedział że to wykorzystywanie znaku firmowego , ale od to drobiazgowy jest i zawsze podejżliwy
kontynuując OT.. to w nawiasie po odmienia miał być pytajnik :oops: hihi :)
czyli (tak to sie odmienia?)
kontynuując OT.. to w nawiasie po odmienia miał być pytajnik :oops: hihi :)
czyli (tak to sie odmienia?)
domyśliłam się :D i dlatego także zapytałam choć wydaje mi się nieodmiennym być :)
myśle ze możesz miec rację, hmm ale są różne opinie, pamiętam jak pani kłosińska w trójce rozprawiała o tym - radio, studio, logo... hmmm chyba jeszcze nieodmienne ale język to elastyczny twór... :)
kashinka
04-11-2008, 14:46
nieodmienne przez przypadki (wg purystow), natomiast przez liczbe chyba tak
ok to może wróćmy do głównego tematu wątku :D więc jak to jest z tym logo i nazwami...
ithilhin
04-11-2008, 14:51
jak sobie zrobisz sama na wlasne potrzeby to chyba mozna.
ale jak ktos zarabia na produkcie z logo do ktorego nie ma praw to juz sie robi problem.
ale jak ktos zarabia na produkcie z logo do ktorego nie ma praw to juz sie robi problem.
Czyli jak ktoś uszyje mi miętka z jakimś logo i ja go kupię to jest to problem prawny, tak?
myślę że to jest tak jakbyś sobie sama uszyła bo to Twoje zamówienie jest i Ty płacisz tej osobie tylko za robociznę... to tak logicznie .. znaczy głośno myślę... moze co innego jakby ta osoba robiła takie taśmowo i Ty byś kupiła?
Ja myślę, że to - bardziej precyzyjnie - jeśli ktoś wykorzystuje tego MT do celów zarobkowych, to musiałby zapłacić firmie za wykorzystanie logo (jeśli to znak firmowy zastrzeżony). A jeśli do użytku własnego, to raczej nikt nie powinien się przyczepić. Albo nawet firma powinna zapłacić takiej osobie za żywą reklamę ;-) Chociaż nie mam pojęcia, jak można wykorzystywać MT do zarabiania pieniędzy (chętnie sie dowiem ;-)). Tak jak z muzyką - można sobie słuchać w domu, ale jeśli chcemy odtwarzać ją np. w sklepie, czy na jakiejś imprezie, koncercie itp. na którym zarabiamy - musimy zapłacić tantiemy.