PDA

Zobacz pełną wersję : Jak pieluszkujecie w nocy?

sunDay
08-09-2011, 11:43
Jak wygląda u Was pieluszkowanie dzieciaków w nocy?
Stosujecie wielorazówki w 100%? Jeśli tak to jakie?
Zmieniacie pieluszke w nocy?
A moze na noc jednorazówki?

Jestem mamą 15 miesięcznej panny.

W pieluszkowaniu na noc u nas było juz kilka opcji:
- formowanka bambusowa + otulacz wełniany -> pielucha po nocy tak mokra, ze mozna ja wycisnąć, a pupa czerwona,
- zmiana pieluchy ok godz 2-3 -> wrzask na całe miasto, bo dziecko chce spać i nie w głowie mu zmiany pieluchy,
- kieszonka na całą noc - tez dość mokra, ale przynajmniej pupa ładna. Tu z kolei problem mam ja, bo jakoś tak nie mam serca trzymać dziecko całą noc w tej mokrej pieluszce...

W efekcie o jakiegoś czasu stosujemy na noc jednorazówki. Chciałabym znów wrócić do wielo na noc, tylko nie wiem od której strony ugryźć temat.

Jak to jest u Was?

bursztynka
08-09-2011, 11:46
Ja na noc (Hania jutro kończy 16 miesięcy) zakładam kieszonkę Petite desu czy jakoś tak jest szersza od innych i w 98 % wytrzymuje całą noc ew. po porannym siku po kaszce czasem zdarzy się przesiąk.
Z racji tego że jest szersza zakładam ją tylko na noc.

natala
08-09-2011, 12:34
jak byli mlodsi obaj - to wielo, zmieniane zanim poszlam spac. ale oni obaj z opcji wybudza-mnie-wszystko, wiec jak zaczeli sie przesikiwac mimo zmiany, to przeszlam na eko jednorazowki w nocy. ich sen i moja wygoda (kto lubi spac na mokrym?) wazniejsza :)

mikulo
08-09-2011, 12:55
My na noc używamy chłonne, z reguły szersze i grubsze formowanki z mikropolarem od pupy (jesli nie ma to wkładka sucho) + otulacz PUL lub polar. Porzadnie przygotowana formowanka z odpowiednią ilością wkładów jeszcze nigdy mi nie przeciekła. Wytrzymuje całe 12 godzin, a dzieki mikropolarowi od pupy Miki ma sucho i nie ma żadnych odparzen czy zaczerwienień. Takie formowanki, to np. Sandy's (uwielbiam), Nature Babies mikrofibrowa czy Tots Bots flexi.
Zanim zaczęłam uzywac na dobre formowanki super sprawdzała sie kieszonka Wonderoos v1.

mamru
08-09-2011, 13:10
znalazłam kilka wątków, może znajdziesz coś dla siebie
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=53731
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=48960
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=47073
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=45234
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=43919
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=38286

a od siebie dodam, że nam do tej pory wystarczyła kieszonka z dwoma wkładami mikrofibrowymi i podwójnym konopnym babykicks, ale ponieważ mały od kilku dni ząbkuje to teraz jednorazówka na noc, bo inaczej o północy przesikane jest wszystko łącznie z łóżkiem :roll:

Mon
09-09-2011, 14:40
my stosujemy typowo nocną (grubą) formowankę z uczuciem suchości od pupy (np. Pupeko) + otulacz wełniany, dla mnie ważne jest aby właśnie nocą, przez wiele godzin było jak najbardziej przewiewnie, więc unikam Pulowych otulaczy, z tym że u nas często już całe noce są suche (jeśli nie to taka formowanka wytrzymuje sporo), więc po przebudzeniu Małego sadzam na nocnik - nie ma siły żeby coś nie zrobił :) i dopiero później jedzonko

Anyczka
09-09-2011, 14:55
U nas do ok. 7 miesiąca przewijałam Jadwisię w nocy co 2,5-3 h, czyli tak, jak jadła. Potem zaczęła robić sobie dłuższe przerwy, i ustalił się nam rytm przewijania po kąpieli (19.00), przed moim pójściem spać (23.00) i potem rano, czyli 6.30. Na noc stosuję chłonne formowanki i otulacze pulowe. Mokra pielucha nigdy J. nie przeszkadzała, budziła się, gdy była głodna. Przecieki tylko, gdy otulacz był źle zapięty.

Od jakichś dwóch tygodni mamy sajgon nocny - od 3-4 dziecko non stop na piersi, miota się po łóżku, jakby coś ewidentnie było nie tak. Myślałam, że może zaczeła jej ta mokra pielucha przeszkadzać, ale zrobiłam dwa dni pod rząd eksperyment z jednorazówką, i efekt żaden. Więc zostajemy przy starym systemie...

Ilka
10-09-2011, 15:02
mój tez prawie 16 miesięczniak i na noc (ok 20.00-06.00) zakładam mu formowankę babyetty bambusową z polarkiem+ wkład bambusowy składany i wełniak, czasem kieszonka blueberry, ale zauważyłam że on sika nad ranem i rano nie ma tragedii z przemoczeniem. Zmiana pieluszki po przebudzeniu, na nocnik nie chce siadać i dopiero śniadanie itd

Jak miał ok 10-12 miesięcy to formowanka po noc była mokrrraaaa.

libra
10-09-2011, 17:02
U mojego sikacza w nocy sprawdzają się ( i to zawsze - łącznie z okresem intensywnego ząbkowania):
-Wonderoos 1 i 2 - chociaż wolę 2, osobiście jakoś drażni mnie ta szerokośc i mam wrażenie, że Małemu niewygodnie, ale to chyba tylko w mojej głowie siedzi:?;
- bamboozle TB, dorzucam tylko dodatkową wkładkę bambusową (zwykłą 4-warstwową) i papierek, żeby miał sucho.
Wystarcza na całą noc tzn. 21-6, rano są mega-przesikane, ale to Młodemu nie przeszkadza.
Chyba tylko 2 razy (podczas naszej 8-miesięcznej przygody z wielo) zdarzyło mi się zmieniac w nocy - raz CP z dod. nocnym wkładem - nie dała rady sikaczowi:thumbs down: i drugi, jak przedobrzyłam i do wonderosa 2 dorzuciłam jakis mały bambus zamiast mikrofibry - zrobiło się za grubo i siuśki poszły po nóżkach.

annia
11-09-2011, 01:19
U nas jednorazówki :/, mała ciągle dużo tankuje w nocy i rano pielucha waży chyba tonę. No a nie uśmiecha mi się używać wielorazówek i ją przewijać w nocy... Wczoraj i tak musiałam, bo mi strzeliła kupsko o czwartej (???), no i prawie zasnęłam na stojąco przy przewijaniu, a potem miałam cyrki, bo tak się rozbudziła, że nie chciała dalej zasnąć.

A z kolei kilka dni temu obudziła się w nocy tylko raz (zamiast zwyczajowych 3-4), więc pielucha rano była prawie sucha - na tyle, że zwykła kieszonka też by dała radę. No i już się rozmarzyłam, że jakby tak mi się dziecko przestawiło na spanie i niebudzenie się na cycka, to mogłybyśmy w ogóle w diabły te pampy wywalić!

demona
11-09-2011, 01:21
Nawet w czasach gdy używałam w dzien jednorazówek na noc zawsze dawałam wielo. Polecam BBH konopną lub Monkey Snuggles.

mamaani
11-09-2011, 10:04
odkryłam flipa ostatnio i jestem zachwycona, mała miała go na sobie całą noc, rano wkładka pod wkładką sucha pielucha, aż kapała a flip nie puścił niczego bokiem:-P, super, bo mam jeszcze kieszonki i jak wkładałam jeden wkład to mi czasem przemakało, natomiast fuzzi bunz z dwoma wkładami super też daje rade

kista1
12-09-2011, 22:19
U nas wonderoosy z konopną wkładka, wytrzymują całą noc albo jednorazówka.

elson
13-09-2011, 00:19
Ja stosuję jednorazówkę, bo nie dzierżyłam zapachu zasikanej wielorazówki po kilku godzinach. Ale też staram się wysadzić niunię w nocy i zdarza się, że nad ranem pielucha jest sucha. Od kiedy wiem mniej więcej kiedy spodziewać się nocnego sikania myślę o wdrożeniu wielo na noc ale koniec końców odpuszczam sobie:hide:

jul
13-09-2011, 01:21
jeszcze za czasów jednorazówek mały przesikiwał i pampki nocą - wieczorem siusiał mało, za to potem wszystko szło przy nocnym karmieniu, więc i tak musiałam mu zmieniać pampka przed drugą, inaczej wszystko było mokre, cały czas dużo je nocą; tak więc całe życie jest przewijany w nocy, przy karmieniu okołopółnocnym; przy zasypianiu idzie jakaś chłonniejsza pielucha, potem nocna formowanka (konopie bbh lub bambus graham bear wear, bez polarka czy innego "mam sucho") z otulaczem wełnianym -> pupa ładna - ładniejsza niż potrafi być w krócej na pupie trzymanych w ciągu dnia pulowych pieluchach, młody czasem rano śpi gorzej, ale testy wykazały, że to nie od mokrej pieluchy ;) Może zestaw nocna+wełniak by starczył i na całą noc, bo jak na mój gust choć pieluchy mokre, to jeszcze by coś się zmieściło.

mama-donna
13-09-2011, 09:53
Do pewnego czasu zmieniałam Juli pieluchę zanim szłam spać, ale teraz jak się kładę to mała ma sucho. Siura najwięcej w środku nocy. Nie przeszkadza jej mokra pielucha i wolałabym, żeby miała mokro przez połowę nocy niz żeby leżała w pampersowym kompresie chemicznym, ale niestety sika teraz tak strasznie dużo, że żaden wynalazek wielorazowy, który mamy nie daje rady.
Ogólnie ardzo dobrze sprawdzały się CP z bambusa plus dodatkowy wkład nocny, ale niestety otulacze są już na Julę za ciasne i klops. Muszę spróbowac wepchać ten sam zestaw wkładek w formowaną kieszonkę i na to otulacz, tylko nie wiem czy otulacz mi to wszystko pomieści, ale naprawde wkłady bambusowe CP maja świetną chłonność, a im starsze tym lepsze.

ania1982
15-09-2011, 20:37
U mnie co prawda dziecię jeszcze małe, bo córka właśnie skończyła 6 miesięcy, ale stosujemy rozmiarową Charlie Banana z dwoma wkładami i wytrzymuje całą noc.
Póki co nie mogę się przekonać do założenia na noc formowanki z otulaczem.

mamaani
15-09-2011, 21:22
A ja zakupiłam ostatnio eko mame formowankę i wczoraj po raz pierwszy załozyłam z flipem małej na noc i wytrzymała całą noc :) super jest, mysle o jeszcze jednym flipie i formowankach:)

sheana
15-09-2011, 21:43
Jedno (eko-rossman), młoda ma uczulenie na polarki i sztuczne welurki, a nie wyobrażam sobie jej pupy tak długo macerować w siuśkach. Choć ostatnio niektóre welury zaczęły przechodzić, więc może spróbujemy.

Paulina
15-09-2011, 22:08
U nas żadna opcja w nocy się nie sprawdziła (próbowaliśmy wielu opcji wielorazowych). Musieliśmy zmieniać Helenie pieluchy co 2,5 godz, bo tak często budziła się na jedzenie w nocy i dużo siusiała a nie chciałam, żeby spała w mokrej pielusi. Po mniej więcej 10 miesiącach poddałam się i na noc zakładałam pieluszkę jednorazową (beż żelowego wkładu przeciekały i niewiele nam to pomogło). Z perspektywy czasu stwierdzam, że i tak długo wytrwałam ;-).

Z Hanią, która pojawi się niebawem od razu będę w nocy używać jednorazowych. Zgniły kompromis :-/ Jak sobie jednak przypomnę to wstawanie, karmienie i jeszcze za każdym razem zmianę pieluszek, to tak sobie myślę, że ja my mamy też jesteśmy ważne.

jadorota
16-09-2011, 19:42
Od jakiegoś czasu formowanki z polarem od pupy oraz flip. Mam też imse vimse JBD i ta też wytrzymuje ładnie całą noc.

Chociaż faktycznie po nocy formowanka czy kieszonka, są mokre jak nie wiem i mam wątpliwosci, czy to nie wpływa negatywnie na synka.
Skóra wygląda ok, ale wiecie, tak w tych siuśkach przez całą noc.

mi.
16-09-2011, 19:46
do półtora roku zwykłą kieszonką, a od sierpnia oko-jedno :)

mamaani
16-09-2011, 21:25
Od jakiegoś czasu formowanki z polarem od pupy oraz flip. Mam też imse vimse JBD i ta też wytrzymuje ładnie całą noc.

Chociaż faktycznie po nocy formowanka czy kieszonka, są mokre jak nie wiem i mam wątpliwosci, czy to nie wpływa negatywnie na synka.
No mija Ania też ostatnio miała formowankę z polarkiem od pupy i na to papierek jeszcze...więc wydawało mi się że w tej kombinacji, mimo że formowanka była mokra, to pupa jest sucha...no w każdym razie jak sciagałam pieluche to była sucha i mała wyglądała na zadowoloną:bduh:

Anyczka
16-09-2011, 21:41

Wydaje mi się, że to kwestia tego, jak skóra dziecka znosi własny mocz - niektóre dzieciaki odparzają się w wielo z naturalnymi materiałami od pupy w pół minuty, a inne mogą leżeć w takiej mokrej pielsuzce całą noc, pupa zdrowa i im to nie przeszkadza. A to, że polar daje uczucie suchości, nie znaczy przecież, że skóra nie ma w ogóle kontaktu z moczem - on tam w środku jest, a polar i tak został już przesikany.
Ja mam raczej opory przed tm, że przez całą noc przy pupie będzie sztuczny materiał, ale to już moje 'zboczenie' na naturalia od pupy;))

tut83
17-09-2011, 22:59
Witam,

Niestety my po rocznym używaniu wielorazówek wróciliśmy do jednorazówek. Jakoś po 15 miesiącu moja dziewczynka tyle sika że każde wyjście z domu kończyło się zasikaniem wózka, w nocy to samo pobudka o 3 w nocy bo wszystko mokre, używałam w nocy pieluchy konopnej bardzo chłonnej i grubej ale i ta potrafiła przecieknąć gdyż była przesikana w jednym miejscu. A jeżeli chodzi o odparzenia to żadnych nigdy nie miała ani od wielorazówek jak spała w nich 8h ani w jednorazówkach. Teraz na noc pampersa zakładam i 12 h w nim wytrzymuje i nic się nie dzieje. Z tym że odkąd przeszliśmy na jednorazówki to nie chce siadać na nocnik w ogóle.

Pastela
19-09-2011, 08:37
a ja od ok. mieś jestem w 100% na wielo i w nocy też w końcu. Moja Zosia budzi się na sikanie i domaga wysadzania, a jak ja nie skapuję się to sika w pieluchę i potem kręci się więc zmieniam nieraz z 3 razy w nocy, a nieraz ma sucho prawie calą noc... ale ostatnio jestem zmęcozna i półprzytomna po tych nocnych wysadzaniach i zmianach, bo ząbkuje i nie wiem czy nie będę się wysługiwać jednorazówkami dla wygody i snuuu

a śpi w prefoldzie tetro - gruby + wełniak storch lub formowanka + welna
Jakoś na tyle godz. nie mam sumienia w pule ją pakować

Sihaya
19-09-2011, 10:20
Ja wreszcie też znalazłam system na noc- formowanki z kieszonką pupeko, z welurem od pupy, a do środka mikrofibra z bambusem (2wkładki), a na wierzch wełniane gacie storczowe. Hitem jest wkład od Wonderosa- z nim sama formowanka jest tylko lekko wilgotna, ale taki mamy tylko jeden :(

pauladuch
19-09-2011, 10:32
Musiałam przejść nocą na pampersy - Domisia śpi z nami od ok 3 a mąż krzyczał że mu mokro ;) Małej zasikana pielucha bambusowa + otulacz wełniany, polarowy, pulowy nie przeszkadzał :)

zapominajka
19-09-2011, 10:52
Czytam ten wątek i uświadamiam sobie jak młody jest dla nas miły. On zasadniczo w nocy nie sika, z tym że dzień zaczyna się mu ok 5.30 i od wtedy sika już normalnie jak w dzień czyli co ok godzinę. A jeśli już w nocy sika to przy karmieniu to przy karmieniu. Ale on w mokrej pieluszce to ani minuty nie wytrzyma. Jak się zsika to jest płacz w niebo głosy i nie mam przebacz.

Brilho
19-09-2011, 12:32
U nas wielorazowe o każdej porze dnia i nocy:) nie wyobrażam sobie innej opcji, jak już się zdecydowałam na wersję wielo to na całego, na 100%

1.Na noc sprawdza się:
Flexi lub StrechieTots Bots + otulacz Tots Bots lub Bluberry lub Wełniak Imse Vimse

2.Issy Bear minky(bawełniany Issy Bear jedank przecieknie) z jednym wkładem

3.BumGenius

4.Swaddlebees

calineczka
19-09-2011, 12:47
poczytałam poczytałam... bo też mam mega sikaczy. Starszy to śpi bez pieluchy, ale budzi się w nocy SAM na siku jak mu się chce bardzo. Za to Młodszy... szkoda gadać, próbowałam już chyba wszystkiego i... muszę zalanolinowac porządnie galoty jednak-bo tu węszę winowajcę przecieków :znaika:

okoani
21-09-2011, 12:10
Dopiero 2 noce zakładam wielo zamiast jednorazówek. Na 1szy ogień poszło IB SIO z dodatkową małą wkładką i to strzał w dziesiątkę - po 9 h pielucha mega zasikana, ale trzyma na 100%.

ekomummy
21-09-2011, 12:52
U nas na 100% sprawdzały się 2 pieluchy (zaznaczam, moje dzieci to mega sikacze):
Real Easy Minky-super chłonna. W najgorszym okresie dokładałam cienką bambusową wkładkę. Pielucha starczała na 12 h.
Wonderoos V2 z dwoma wkładami (bambusowa i mikrofibra).

Te nigdy nas nie zawiodły.

tut83
21-09-2011, 15:32
A czy wasze dzieci nie mają brudnych ubrać po całej nocy u nas też był problem tego typu że córka nie śpi spokojnie tylko się wierci całą noc i rano wszystkie ciuchy w kroku śmierdziały sikami i codziennie body i spodenki od piżamy trzebyło prać. Flipy zawsze były mokre w kroku ostatnio nalepsze okazały się wheehugers(otulacze) bardzo mocno przywierają do ciała. Itti Bitti bitti tutto też to samo w kroku mokro z wszystkimi wkładami jakie tam są. Bluberry z bamusowym wkładem też wymięka. A czy któraś używa Charlie banana? A ile waża wasze dzieci bo moje ma 19 miesięcy i 13,7 więc i duzo sika, do roku wszystko było okej, Ale teraz sika kilka razy dziennie więc jak siknie to szklankę na raz.

okoani
21-09-2011, 15:47
w IB SIO (+mała wkładka z bambusa lub mikrofibry)mała była suchuteńka :D w sumie jeśli ktoś pisze, że pielucha wytrzymała noc, to IMO znaczy, że nie zmoczyła ubranka ;)

schiselle
21-09-2011, 20:09
to ja też spróbuję na noc wielo.........

okoani
21-09-2011, 21:29
to ja też spróbuję na noc wielo.........
jak najbardziej polecam, zwłaszcza że z tego co kojarzę też masz IB :)
tut83 - ja mam coś takie wrażenie, że przy starszym dziecku nie wytrzyma żadna wielo, skoro jeden sik jest aż tak duży :/ moja córcia ma dopiero 3,5 m-ca, więc zobaczymy jak będzie dalej...

ekomummy
21-09-2011, 22:19
jak najbardziej polecam, zwłaszcza że z tego co kojarzę też masz IB :)
tut83 - ja mam coś takie wrażenie, że przy starszym dziecku nie wytrzyma żadna wielo, skoro jeden sik jest aż tak duży :/ moja córcia ma dopiero 3,5 m-ca, więc zobaczymy jak będzie dalej...

Przy małym dziecku faktycznie prawie kazda pieluszka wytrzyma. Te które podawałam u góry, używałam jak Nati miala rok aż do odpieluchowania (Real Easy i Wonderoos V2). Dla mnie niezawodne i mega chłone. Najepsza wg. mnie to Real Easy. Ma połączenie mega chłonnego wkładu bambusowego z mikrofibrowym. Nie tworzy też aż tak dużej pupy.

libra
21-09-2011, 22:47
Przy małym dziecku faktycznie prawie kazda pieluszka wytrzyma. Te które podawałam u góry, używałam jak Nati miala rok aż do odpieluchowania (Real Easy i Wonderoos V2). Dla mnie niezawodne i mega chłone. Najepsza wg. mnie to Real Easy. Ma połączenie mega chłonnego wkładu bambusowego z mikrofibrowym. Nie tworzy też aż tak dużej pupy.
Real easy to chyba ma konopny wkład?
Zgadzam się - przy maluszku to nie ma problemu, dopiero tak po pół roku zaczyna się moczenie;-) Aż się boję co będzie po roku:omg: Teraz wonderoos2 i TB dają u nas radę, ale czy jest coś jeszcze bardziej chłonnego:hmm:

Pondo
21-09-2011, 23:11
Ja tylko wielo, do 2rż, teraz ubieramy pieluszkę, tak dla pewnosci- raz na tydzień mokra.

Zasadniczo było tak ,że przewijaliśmy młodą na śpiocha więc nie było problemu ze coś mokre.
Jakoś nie widzi mi się trzymanie dziecka w mokrym przez kilka godzin.
Pod koniec zasikiwania pieluch w nocy sprawdzały się zawsze- wonderoosy, real easy i formowanka snugless monkey.

Anyczka
22-09-2011, 09:58
Real easy to chyba ma konopny wkład?
Zgadzam się - przy maluszku to nie ma problemu, dopiero tak po pół roku zaczyna się moczenie;-) Aż się boję co będzie po roku:omg: Teraz wonderoos2 i TB dają u nas radę, ale czy jest coś jeszcze bardziej chłonnego:hmm:

Libra, ponoć ta konopna bbh, którą w końcu dzisiaj wysłałam (przepraszam! przepraszam! mea culpa!), jest bardzo chłonna... U nas od paru dni rządzi bawełniana biała formowanka od sylviontka - może konkursu piękności by nie wygrała, ale jest naprawdę MEGA chłonna. A Jadwisia siusia w nocy na potęgę, wyżynać można rano formowanki.

Co do przewijania na śpiocha i nietrzymania dziecka w mokrej pieluszce przez całą noc... Ja też tak myślałam i zmieniałam konsekwentnie co 3 h do ok. 8 miesiąca. A potem J. zaczeła straszliwie drzeć się przy przewijaniu, po prostu jak syrena alarmowa, z łzami rozpaczy, bo głodna. Wtedy skapitulowałam i od ok. północy do 6.30 nie przewijam, tylko karmię. Trudno. A J. mokro wydaje się zupełnei nie przeszkadzać - testowałam już pampersy na wszelki wypadek, i wierci się nad ranem identycznie...

okoani
22-09-2011, 10:09
Anyczka - czyli formowanka sylviontka wytrzymuje 6 h przy karmieniu u prawie roczniaka? no to naprawdę nieźle :)

Anyczka
22-09-2011, 10:11
Anyczka - czyli formowanka sylviontka wytrzymuje 6 h przy karmieniu u prawie roczniaka? no to naprawdę nieźle :)

Dokładnie;) We Flipie albo w wełniaku Imse Vimse. Mokra jest, że ho, ale nic nie przecieka. I chyba jest najmniej mokra z naszych wszystkich, a mamy tots bots, eko_mamę, mikrofibrową od sylviontka, samoszyjki różne.

chioma
22-09-2011, 15:29
U nas na noc TB Flexitots v2 i Bamboozle Stretch + Flip daja rade 12h, a Mlody strasznie duzo siusia (wstaje ostatnio 4-5 razy:hide:), rano pielucha jest do wyzymania. I tylko jeden jadyny raz przeciekla troche przy nozce, ale to ja nie zauwazylam, ze formowanka wystawala troche z otulacza. Kieszonki jeszcze zadnej nie probowalam na noc, nawet z 2 wkladami. Jestem pewna, ze zaraz wszystko by przecieklo.

Magda&Franio
22-09-2011, 17:43
U nas totsbots flexitot plus wkład bambusowo-konopny babykicks i do tego otulacz weehugger. Całą noc od 20 do 6 rano daje radę, chociaż formowankę to wyciskać można

libra
23-09-2011, 09:12
Anyczka - czekam, czekam :)
Chciałam ją wypróbować.
No i te formowanki sylviontka, też miałam na oku, ale jako opcję dzienną. To mnie zaskoczyłas, że one nocke wytrzymają:omg:

sylviontko
23-09-2011, 17:24
Tak czytam ten wątek, i może i fakt, że konkursu piękności moje białe by nie wygrały, ale z powodzeniem również je stosuję na noce u synków.
A na to wełna, albo otulacz PUL
Przedtem były wkłady mikrofibrowe, ręczniki ikea, itp. ale aby wytrzymały całą noc musiałam pakować ich całe mnóstwo=ogrooomna pupa, zniechęcenie i jedno. Jak młody zaczął przesikiwać jednorazówki (pił w nocy około 1 litra mleka) to zaczęłam szukać innego rozwiązania i znalazłam :)

Julla
24-09-2011, 11:17
Stosuję pampersy (te super chłonne). Kilka razy stosowałam Wonderoos V2 z wkładem bambusowym+mikrofibra (z zestawu) i wytrzymywała, ale drażnił mnie intensywny zapach moczu (śpię z synkiem). Dodatkowo jakoś tak mi się wydaje, że małemu wygodniej z jednorazówką (choć może mi się tylko wydaje :rolleyes:)
(http://chusty.info/forum/showthread.php?t=64452)

anitanelka
24-09-2011, 12:53
Ja formowanki nocne eko_mama + wełniak, wytrzymuje całą noc, 10-12 godzin nawet

Anyczka
24-09-2011, 22:21
Tak czytam ten wątek, i może i fakt, że konkursu piękności moje białe by nie wygrały, ale z powodzeniem również je stosuję na noce u synków.
A na to wełna, albo otulacz PUL
Przedtem były wkłady mikrofibrowe, ręczniki ikea, itp. ale aby wytrzymały całą noc musiałam pakować ich całe mnóstwo=ogrooomna pupa, zniechęcenie i jedno. Jak młody zaczął przesikiwać jednorazówki (pił w nocy około 1 litra mleka) to zaczęłam szukać innego rozwiązania i znalazłam :)

Ooo, mam nadzieję, że się nie obraziłaś za słowa o konkursie piękności... biała nie podbiła mojego serca wyglądem, jakoś myślałam, że ta bawełna będzie milsza w dotyku, ale naprawdę bardzo nam ta formowanka służy, mogę każdemu reklamować jako super ekonomiczną wersję nocnej pieluszki;))

sylviontko
24-09-2011, 22:29
Ooo, mam nadzieję, że się nie obraziłaś za słowa o konkursie piękności... biała nie podbiła mojego serca wyglądem, jakoś myślałam, że ta bawełna będzie milsza w dotyku, ale naprawdę bardzo nam ta formowanka służy, mogę każdemu reklamować jako super ekonomiczną wersję nocnej pieluszki;))

No co Ty, ja nie z tych obrażalskich, a podobać to się nie musi, dla mnie ważna jest praktyczność i cena :) moje białe miękkie, ale może dzięki ekokulom bo i tetra mięciutka :)

Anyczka
24-09-2011, 22:31
No co Ty, ja nie z tych obrażalskich, a podobać to się nie musi, dla mnie ważna jest praktyczność i cena :) moje białe miękkie, ale może dzięki ekokulom bo i tetra mięciutka :)

Uff uff, to dobrze;) To konsekwentnie polecam wszystkim białą na noc;)

mamaani
03-10-2011, 20:18
odkryłam issy beara, od kilku dni mamy i nic nie przecieka i cała noc spokojna :), i wszystko super tylko zachciało mi się więcej, a to miał byc koniec:duh:

tonka antonka
25-11-2011, 20:52
jakie macie doświadczenia z pieluchami wielorazowymi polecanymi na noc? do tej pory używałam dla mojego synka jednorazówek Pampers Active Baby ale ostatnio zaczęły przeciekać :( poza tym w dzień używam różnych wielo i jestem z nich zadowolona ale raczej nie dadzą rady z nocnym megasikiem ;) nasz Gabryś to duży chłopiec jak na prawie 4-miesięczne dziecko - ponad 9 kg żywej wagi ;) i ma dość pulchne nóżki, dlatego szukam czegoś co nie będzie go uciskać;
mam dwa otulacze Babyetty, które bardzo mi odpowiadają, może do nich jakąś nocną formowankę? co polecacie?

:bfing:

sharkah
25-11-2011, 21:00
U nas na noc są Monkey Snuggles i Bitti Boo. Obie są wystarczająco chłonne.

Z tego co czytałam, to noc wytrzymują też bawełniane formowanki od Sylviontka, a one bardzo przystępne cenowo są :)

tonka antonka
25-11-2011, 21:45
formowanki od Sylviontka obejrzałam :thumbs up: bardzo ładne :) a jeśli jeszcze chłonne to trzeba się zastanowić poważnie :D

libra
01-12-2011, 13:24
Bamboozle (stretchie) TB - rewelka:thumbs up: U nas z otulaczem babyetta - pasuje idealnie;-)

A - do znudzenia juz - polecam także wonderosy (powinni mi odpalać działkę:mrgreen:)

alphax
13-12-2011, 16:22
Zgadzam się - wonderoosy są chłonne, ale mogą go uciskać. U nas sprawdzają się formowanki plus welniak, np. formowanka bambusowa babyetta z dodatkowym wkładem bambusowym, lulu dodo bambusowa i mała bambusowa noc

Bellydancer
22-01-2012, 09:41
Kurcze no mamy kryzys.. używam nocnych formowanek Pupeko i do tego Flip lub Tots Bots otulacz.. ale prawie codziennie młoda budzi się mokra przy nóżkach i na brzuszku (większość nocy, jak nie całą, śpi na brzuchu)

Pytanie brzmi: co pomoże nam wyeliminować przecieki górne i przy nóżkach? Czy wełniak byłby ok? Nie mogę jej mocniej spinać, bo się bidula udusi ;]

Help, help - nie chcę wracać do jednorazówek..

Anyczka
22-01-2012, 10:19
Może wełniak typu gatki, z nogaweczkami? Storcha chyba nie da się przesikać.
Albo otulacz z regulacją rozmiaru przy nóżkach, za pomocą gumeczek, Mio Unico takie np. ma.

sylviontko
22-01-2012, 10:22
Nas przed przeciekami na brzuszku uratował otulacz z zapięciami po bokach, bo jednak mimo wszystko, przez dziurki na napki może się przedostawać wilgoć.

Bellydancer
22-01-2012, 14:26
Może wełniak typu gatki, z nogaweczkami? Storcha chyba nie da się przesikać.
Albo otulacz z regulacją rozmiaru przy nóżkach, za pomocą gumeczek, Mio Unico takie np. ma.

oooo będę testować Mio Unico teraz - to może mi się trafi otulacz, dzięki Anyczka! Myślałam właśnie nad gatkami.. chyba jednak się przekonam do wełny

Nas przed przeciekami na brzuszku uratował otulacz z zapięciami po bokach, bo jednak mimo wszystko, przez dziurki na napki może się przedostawać wilgoć.

pokazałabyś Sylwia jakis otulacz w tym stylu? :)

sylviontko
22-01-2012, 14:54
oooo będę testować Mio Unico teraz - to może mi się trafi otulacz, dzięki Anyczka! Myślałam właśnie nad gatkami.. chyba jednak się przekonam do wełny

pokazałabyś Sylwia jakis otulacz w tym stylu? :)

W poniedziałek zestaw testowy powinien być u Ciebie :)

A ja w swoim wątku gdzieś tam pokazałam taki otulacz. Biedronowy.
No i na bazarku nabyłam Mothereasy, i coraz bardziej lubię otulacze bez napek na przodzie.

Jeśli chodzi o wełnę to ja z kolei przestałam ją lubić, bo obaj ząbkują i pieluchy po prostu cuchną po całej nocy, wełna tak samo. Fakt, że po wietrzeniu było ok, ale teraz głównie otulacze PUL z uwago na łatwość prania.

Bellydancer
22-01-2012, 14:58
W poniedziałek zestaw testowy powinien być u Ciebie :)

A ja w swoim wątku gdzieś tam pokazałam taki otulacz. Biedronowy.
No i na bazarku nabyłam Mothereasy, i coraz bardziej lubię otulacze bez napek na przodzie.

Jeśli chodzi o wełnę to ja z kolei przestałam ją lubić, bo obaj ząbkują i pieluchy po prostu cuchną po całej nocy, wełna tak samo. Fakt, że po wietrzeniu było ok, ale teraz głównie otulacze PUL z uwago na łatwość prania.

faktycznie już ogarnęłam, że to TY mi wysyłasz Mio Unico :) kurcze, Nina ma niby przerwę w ząbkowaniu (i bogu dzięki, 8 zębów mi wystarczy :P) i już dawno nie czułam siuśków, wiec może spróbuję..

KaiDo
23-01-2012, 20:25
myślę, że gatki Storcheny świetnie by się sprawdziły na te kłopoty. Używamy tylko wełnę na noc i jest ok:)

ewaruszki
23-01-2012, 20:41
dziewczyny, jak Wy sobie radzicie z tym smrodkiem? Mnie to męczy i myślę o przejściu na jednorazówki, ale nie mam serca.. Choć moja mama twierdzi że serca to ja nie mam jak go w trzymam w tych zapachach przez noc :ninja:
Po gotowaniu - dwa przebiegi nic nie czuć, potem znowu stopniowo wraca i się nasila..
Macie na to jakiś sposób? ktoś mi kiedyś powiedział, że charlie banana nie śmierdzą, a może tylko mi się przyśniło? :hmm:

guzik
23-01-2012, 21:33
u nas:
wonderoo v2 z wkładem bambusowym,
cp z bambusem,
tots bots easy fit-z bambusowo-mikrofibrowym wkładem
super:)
tyle, że mała nie siusia w nocy, dopiero nad ranem jest mega sik.

Bellydancer
23-01-2012, 21:41
myślę, że gatki Storcheny świetnie by się sprawdziły na te kłopoty. Używamy tylko wełnę na noc i jest ok:)

Dzięki Kasia - skłaniam się ku wełnie własnie.

MamaDi
01-02-2012, 19:34
U nas wełenka i bambusowe formowanki albo MS i smrodku nie ma. Wcześniej używałam tego samego ale z pulowymi otulaczami i smrodek był.

ewaruszki
01-02-2012, 21:10
U nas wełenka i bambusowe formowanki albo MS i smrodku nie ma. Wcześniej używałam tego samego ale z pulowymi otulaczami i smrodek był.

Co Ty mówisz, w życiu nie pomyślałabym że może chodzić o pul!
muszę zdobyć wreszcie lanolinę i spróbować..

MamaDi
01-02-2012, 22:04
Co Ty mówisz, w życiu nie pomyślałabym że może chodzić o pul!
muszę zdobyć wreszcie lanolinę i spróbować..

ja też bym nie wpadła. Ale mały strasznie mi sie odparzył przy antybiotyku i praktycznie przestałam używać puli. Teraz już z pupą ok i w dzień używam AIO i SIO, ale na dłuższe spacery i na noc tylko wełna. Wydaje mi się, że w pulu wszystko się kisi, a wełna jednak lepiej oddycha. Brak smrodku przy wełnie zauważył mój M, który obstawał za pampersami bo mu zapaszek nie odpowiadał:)

Agis
01-02-2012, 22:18
A ja różnicy zapachowej między pulem i wełną na noc nie zauważyłam. Po całej nocy jedzie równie mocno. Nawet przy formowankach nówkach gdzie złogów moczowych nie uświadczysz. Ale młodemu idą jednocześnie dwójki i czwórki górne, więc może jak już wyjdą to i smrodek się zmiejszy. U nas na noc sprawdzają się oprócz formowanek z wełną, bambooty nocne, wonderoos V2 z dwoma wkładami (bambus+mikrofibra), kieszonka z wkladami bambusowymi Babyetta+dodatkowa wkładka z bambusa.

Dewiś
07-02-2012, 22:26
Mogę sie podłączyć pod temat? Też szukam czegoś na noc dla młodego 10 miesiecznego,10 kilowca,żadne jednorazówki nam nie dają rady,albo z grupe i po nocy pupa czerwona albo przesikane wsio...myśle miedzy tots flexi a bamboozole totsy,ktore lepsze? a moze Close Parent czy tak cuś,aby mu sucho było wogle w dupcie...

MamaDi
08-02-2012, 00:58
U nas MS się najlepiej sprawdzają z gatkami wełnianymi. Do tego bawełniane formowanki z dodatkowym wkładem z mikrofibry i środkiem z mikropolaru hand made.

Dewiś
08-02-2012, 08:33
A jakie to te bawełniane formowanki? o których mówisz?

ekotata
04-03-2012, 20:26
Podbijam temat- potrzebuję czegoś dla 13 kg 19mc synka. Sylwiontka formowanki fajne na dzien, w nocy nie dają rady:/ nawet formowanka biała + bambusowa duża kiko przesikana na maksa:/

jul
04-03-2012, 20:41
mój podobny wiekowo i wielkościowo ;) - na noc zakładam mu Monkey Snuggles i lulu dodo (konopne; mam XL) z dodatkową wkładką plus dobry wełniak, np storchenkinder, tyle, że zazwyczaj zmieniam formowankę na nocną dopiero po pierwszym nocnym siku, gdzieś tak koło pólnocy, (jeszcze za pradawnych - dobrze ponad rok temu - czasów pampersowych, musiałam przewijać, inaczej był przesik, pewnie ze storczem dałoby radę dociągnąć i do rana ale nie wiem na pewno), ale synek jest jeszcze nocym cycantem - więc i siusia więcej w nocy.

ekotata
04-03-2012, 21:23
Dzięki Jul. A to lulu dodo co to jest?? Bo MS to formowanka tak?? Mamy akurat fajny otulacz kóry nie przecieka, ale wewnątrz- wszystko pływa :) Nasz od kilku dni przesypiać zaczął cała noc- butelkowy, ale mimo to budził się na jedzonko. Taki typ- w dzien nie ma czasu, wiec chudzielczyk niezły. Dlatego na to nocne jedzenie mu pozwalaliśmy.
A co sądzisz o Fuzzi Bunz- dało by radę??

bansza
04-03-2012, 22:03
U mojego 16miesięcznego FB daje radę ale z dwoma wkładami, a młody jeszcze wciąga butle przed snem ok.20 i przewijany jest dopiero rano ok 7, ale przyznam że chinki z ostatniej partii z Ebaya też dają radę z dwoma wkładami ;)

Sylviontka formowanka + otulacz też nie przesiąkają, ale w środku prawie pływa.

jul
04-03-2012, 22:08
jedno i drugie to takie wyjątkowo solidne formowanki; pieluch kieszonek nie wkładam na spacer, tym bardziej dopiero na noc, ale ja w ogóle kieszonek nie lubię, a poza tym nie znam fuzzi bunz - jak macie to spróbujcie.

Gardenia
04-03-2012, 22:26
Nie macie oporów przed formowankami na noc? mam monkey snuggles i bambinex - owszem dobrze trzymają ale co z tego skoro - cytując ekotate "w środku wszystko pływa".
Maluch ma na sobie paskudnie mokrą, opasającą go pieluchę. Sama myśl o tym powoduje u mnie ciarki - brrr. Nie mogłam się do tego przekonać, próbowałam kieszonek ale nie dawały rady ;(
teraz używamy pampersów ale dalej szukam jakiegoś eko zamiennika

bansza
04-03-2012, 22:41
Osobiście polecam jeszcze poszukać dobrego wełniaka, chłonna formowanka + wełniak bardziej mnie przekonuję, a jeśli dziecku przeszkadza mokro, to można dodać polarową wkładkę dla uczucia suchości. Mojego nic nie rusza :P

Gardenia
04-03-2012, 22:43
gatki wełniane też mamy - z disany bodajże. Młody nie zawsze się wybudza, zazwyczaj śpi niewzruszony ale ja nie mogę spać spokojnie jak on taki umoczony śpi - no bo jakże to tak?!

mamaHani
04-03-2012, 22:51
ja tez polecam dobra nocna formowankę np taką z kieszonką, gdzie samamu można regulować chłonność, dobra formowanka+ dobry otulacz wytrzyma wszystko (u nas przy 12 kg dziecku i czasie ok 10 godz jest w porządku)

jul
04-03-2012, 23:37
miałam większe opory (kiedy już się przekonałam do wielo i używałam ich na dzień) używając pampersów i trzymając dzieciaka w suchej w uczuciu, ale drażniącej chemii. Ale też ze względu na to umoczenie przewijam raz w nocy - skoro i tak jeszcze nie śpię, to mogę mu zmienić pieluchę, żeby jeszcze przez te kilka godzin miał sucho. A z obserwacji pupy mojego malca wynika, że dzięki przewiewności wełny skóra lepiej znosi długie siedzenie w mokrym pod wełną, niż krótsze w mokrym okładzie, nawet z "suchą pieluchą", pod mniej oddechliwym pulem.

Formowanki nocne lulu nature mają polar przy pupie, o to samo można poprosić szyjące mamy, jeśli kogo uczucie suchości miałoby przekonać.

Chava
29-03-2012, 10:32
Gabryś to duży chłopiec jak na prawie 4-miesięczne dziecko - ponad 9 kg żywej wagi ;) i ma dość pulchne nóżki, dlatego szukam czegoś co nie będzie go uciskać;
mam dwa otulacze Babyetty, które bardzo mi odpowiadają, może do nich jakąś nocną formowankę? co polecacie?

:bfing:

Dużego masz chłopczyka - mój ma niecałe 5 miesięcy i 7kg, ale otulacze Babyetta go uwierają :( W udzie ma 25cm.
Na noc będę wypróbowywać Real Easy oraz wonderoosy.
Po tym jak w Close Parent gumki mu się odcisnęły również zaczęłam używać Pampers Active Baby. Szkoda że CP na niego ciasne, bo na prawdę są super chłonne.
Jak wypróbuję wyżej wspomniane pieluchy to zdam relację.

Chava
02-04-2012, 10:44
Real Easy wypróbowanie. Wytrzymała tylko 6 godzin - trzeba będzie dołożyć jeszcze wkład

jadoma
04-04-2012, 22:59
U nas długo dawał radę Wonderoos v.2, czasem nawet z dodatkowym wkładem (do tych co są w komplecie) oraz Tots Bots Bamboozle Stretch we Flipie (TB polecam, po prawie 2 latach uzywania wygląda bdb w porównaniu do np. formowanki bambusowej Bambinexu).
Ale...po 1,5 roku przerzuciłam się na jednorazówki na noc, bo miałam dość ciągłych przecieków, które zaczęły się jak chłopaki przekroczyli jakieś 9 kg. I już nie jestem ortodoksyjną wielopieluchującą:D

Chava
06-04-2012, 16:05
Jadoma ja nigdy ortodoksyjną wielopieluchującą nie byłam, bo jednorazówki używam od samego początku. Na dzień wolę wielo, ale co do nocy.... Tots Bots mam ale na noc bym nie założyła, poza tym we flipie już nie zmniejszam rozmiaru choć mój berbeć ma dopiero 5 miesięcy a i tak czasem mu się w udo wgryzie.

Anushka
06-04-2012, 16:53
Nam fajnie się sprawdza zestaw Bambusowy puch Pupeko (choć zaznaczę, że synek w nocy nie pije) i otulacz tej samej firmy. Otulacz fajny, bo w porównaniu do Flipa ma delikatną lamówkę ściągającą zamiast gumki i tak nie obciska. Polecam dla okrąglejszych udek :).

ela84
07-05-2012, 17:47
Nie macie oporów przed formowankami na noc? mam monkey snuggles i bambinex - owszem dobrze trzymają ale co z tego skoro - cytując ekotate "w środku wszystko pływa".
Ja mam opory i uzywam na noc tylko kieszonek bumgeniusa v4 z dodatkowym wkładem; nie ma przecieków przy dziecku 10 m-cy, prawie 10 kg, około 74 cm a dziecko śpi mniej więcej 12 godzin (nie je w nocy, ale czasem pije). To wg mnie najlepsze pieluszki, mają najwyzszej jakosci polar i bardzo chłonne wkłady. Polskie pieluszki i w ogóle inne kieszonki wymiękają przy bumgeniusie.

żółwik
11-05-2012, 22:07
my bardzo lubimy formowanki na noc, nic nie puszcza:)

annagdynia
30-05-2012, 19:28
my stosujemy tots bots i otulaczem :) flip CP lub TB :) nic nie przecieka a synek w nocy pije mleko :)
http://www.pieluszkarnia.pl/data/gfx/pictures/medium/9/4/1449_1.jpg
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-1449--Tots-Bots-Pieluszka-FlexiTot.html

spadłamznieba
31-05-2012, 09:36
co prawda moje dziecko nie sika w nocy od kiedy skończyło 9 miesięcy (stosujemy naturalną higienę niemowląt i mimo tego ze mały pije mleczko w nocy to spokojnie do rana wytrzymuje). Natomiast mieliśmy jakieś 3 tygodnie sikania w nocy i to bardzo dużego (mały miał wtedy około 13-14 miesięcy). Nie wiedziałam co robić bo zaskoczona byłam takim przebiegiem sytuacji. U nas wtedy sprawdziły się ImseVimse AIO z dodatkowym wkładem albo IssyBear nocne. Ww pieluszkę TB tez mieliśmy, ale musieliśmy wkładać jeszcze dodatkowy wkład i potwierdzam sprawdzała się. Wtedy faktycznie wytrzymywała. Natomiast często przed pójściem spać zmieniałam małemu pieluszkę aby nie parował mocz na jego delikatną skórę.

holica_1630
31-05-2012, 09:57
Ja polecam formowanki od Agny. W jej formowankach język - czyli warstwa chłonna jest uszyta z super chłonnej flaneli + do tego wkładka z warstwą z mikro polaru i jest super:):)
Trochę droższe ale za to też super są formowanki od Sylviontka bambusowe :) Ja zużywam dwie pieluchy lub jedną na noc, ale moja Polaka jeszcze dużo ssie w nocy:)
A otulaczy używam wełniany od Magnolii:)
I mam jedne gatki wełniane Loveybums i są świetne, cieniutkie a trzymają na mur beton:)

Brilho
13-06-2012, 01:28
Ja tez uzywam formowanek Tots bots lub Bumgenius + otulacz Flip, Weehuggers. Dają rade

clatite
27-10-2012, 21:42
U nas się sprawdza: CP z dodatkowym wkładem nocnym (i wkład suchy, oczywiście) oraz Wonderos z podwójnym, mikrofibrowym wkładem. Przy tych 2 wersjach wpadki nie było nigdy. A sikacza mam konkretnego :)
Za to wali sikami konkretnie i na to już rady nie mam

*LOLA*
09-02-2013, 21:11
Temat stary ale dzięki bogu,że go znalazłam bo sporo się dowiedziałam nt formowanek które zwykle sprawdzały nam się w nocy.:high:
Co do otulacza Pupeko tez go mam i używam maja super rozmiarówke jesteśmy dopiero na drugim poziomi kiedy w innych już nie regulujemy,nic nie obciska i nie przecieka,dla mnie mega wypas do każdej formowanki jakie posiadam.
Narazie na noc idą u nas DADY dostałam dwa opakowania i na zimę zdawały egzamin na spacerach i na noc właśnie ale z nadejściem wiosny jednorazówki staną się zbędne stąd moje przeszukiwanie tematów o nocnych patentach.
Pokochalismy wełniaczki więc pewnie pule pójda tez w odstawkę tym bardziej,że sama dziergam dla młodego wełniaki.:jump:

kamilam
24-02-2013, 20:34
Moja córa jest już duża ale w nocy zakładam chłonną formowankę albo kokosi albo agny i na to otulacz pul, spokojnie wytrzymuja od 20:00-6:00. Mam też inne formowanki monkey snugles, anavy, bambusowy puch ale te u nas nie wytrzymują nocy, te są w dzień :)

ania_przyszłamama
25-02-2013, 18:29
ja niestety na noc zakładam zwykłego pampersa. Trochę dlatego, że nie mam kasy ani pomysłu na próbowanie czegoś innego. Ostatnio kupiłam formowankę little lamb i otulacz magnolii, niby wszystko piękne, ale pupa dziecka ogromna...
Słyszałam że ecodidi są dobre na noc, jak wygram w lotka to może kupię :) widziałam też kiedyś fajne i taniutkie (ok. 30 zł) wełniaki na allegro( użytkownik jagnabis ). Ma ktoś może taki?

letka
08-04-2013, 10:22
tez chcialabym pieluchowac ww nocy, ale nie wiem od czego zaczac :( Na noc zakladam jednorazowki, bo przewijanie wybudza. Mowicie, ze welniaki dadza rade? Jak jak je zrobic? moze znajoma by mi wydzuergala - pidrzucicie jakus schemat? Co do srodka? Zwykle wklady takie jak do kieszonek?
Jestem ciemna jak tabaka w rogu...

kamilam
08-04-2013, 14:19
Ja ostatnio używam bambusowa formowanka Kokosi albo flanelowa Agny i otulacz Flip nie do przesikania :)

dianek
08-04-2013, 15:01
ja mam mega sikacza
jednorazówki mi przelewa totalnie w nocy

więc zostały nam tylko wielo i próby z nimi

ostatecznie jest:
formowanka z kieszonką typu TotsBots Flexitot, Nature Babies z kieszonką, czy Babyetta lub handmadeowe, koniecznie z polarkiem lub welurem od pupy, żeby sucho było
do środka ręcznik bambusowy lub ikeowski mały + mały wkład bambusowy + normalny wkład mikrofibrowy lub bambus/mikrofibra
na to otulacz PUL duży (TotsBots, Blueberry lub podobny), latem jak będzie spał w samym t-shircie to wrócimy do wełniaków - ale u nas tylko dobrze zalanolinowany Storchenkinder dawał radę

pieluchę zakładamy o 19:30, zdejmujemy o 7 rano
sporadycznie zdarza się przebieranie nad ranem - jak się przebudzi na picie/mleko to przy okazji przebieram

sakahet
08-04-2013, 15:19
tez chcialabym pieluchowac ww nocy, ale nie wiem od czego zaczac :( Na noc zakladam jednorazowki, bo przewijanie wybudza. Mowicie, ze welniaki dadza rade? Jak jak je zrobic? moze znajoma by mi wydzuergala - pidrzucicie jakus schemat? Co do srodka? Zwykle wklady takie jak do kieszonek?
Jestem ciemna jak tabaka w rogu...

wełniaki dają radę, ale wg. mnie nie te dziergane; może uszyj sobie po prostu gatki wełniane np. ze swetra- można tanio w lumpeksach dostać swetry 100% wełny merynosów; mi taki wełniak ze sfilcowanego swetra trzyma bardzo dobrze nawet bez lanolinowania, a do środka chłonna formowanka

*LOLA*
08-04-2013, 17:01
U nas zestaw podstawowy na noc to formowanka najlepiej konopna bambusowa lub z kieszonką i wełniak zakładamy około 21-szej zdejmujemy około 8.330 rano.Nocne przebieranki tylko w razie przebudzenia choć od kiedy na tym patencie jesteśmy pobudki raczej sięnie zdarzają.Dobrą formowanką choć wielka jest flanelowa kushies z kieszonką rewelka- nigdy nie przecieka.
Sporadycznie używamy puli,jeśli już to kieszonka minkie z podwójnym wkładem bo tylko one nas nie zawodzą.

ewaibartek
08-04-2013, 17:35
Welniak lub pul, formowanka kieszonka jakas np ecodidi bo waska dosc i zgrabna, i skladany na 3 wklad bambusowy, no podwojny na pewno da rade.

werka
08-04-2013, 18:00
a czy w lecie w mieszkaniu gdzie jest bardzo ciepło nie jest dziecku za ciepło w formowance i np wełnianym otulaczu np. tym od ecodidi?

kamilam
08-04-2013, 18:19
ja myślę że w każdej pieluszce będzie ciepło w dzień w lato zakładałam samą tetrę w upały ale w nocy aż tak gorąco nie jest żeby dziecko sie zaparzyło w nocy w formowance i cieniutkim otulaczu.

letka
08-04-2013, 18:34
Sporadycznie używamy puli,jeśli już to kieszonka minkie z podwójnym wkładem bo tylko one nas nie zawodzą.
Hm...Ciekawe czy moje chinki by daly rade???

kamilam
08-04-2013, 19:01
Kieszonki raczej nie dadzą rady w nocy, mi potrafiły w dzień przeciekać.

sakahet
08-04-2013, 19:18
a czy w lecie w mieszkaniu gdzie jest bardzo ciepło nie jest dziecku za ciepło w formowance i np wełnianym otulaczu np. tym od ecodidi?
wełna izoluje od ciepła
zdecydowanie lepiej w upał założyć formowankę + wełniak niż pulowy otulacz lub kieszonkę

mmadzik
08-04-2013, 19:38
U starszego na nocki Flip + duzy prefold, niestety jak jest nocne sikanie to nieraz i ten zestaw nie daje rady :(

U młodszej pampersiaki... Próbowałam kieszonek, formowanek, prefoldów i wszystko przelewane. Dlatego w dzień wielo, w nocy jedno. U syna było tak samo zresztą, nic nie dawało rady, więc wyrzutów sumienia nie mam. Aha - ale ja w nocy nie przewijam, moje dzieci śpią całą noc, więc w grę wchodza tylko pieluchy, które wytrzymają od ok. 19.30 do 7...

*LOLA*
08-04-2013, 20:36
No ja właśnie tylko chinki mam i tylko minkie dają rade,jednak rano nie moge zwlekać z przebieraniem.Natomiast co do wełniaków z allegro teraz są po 15 zł a przynajmniej kilka dni temu były i ja z tej firmy brałam kiedyś są dobre już zalanolinowane i trzymają.
Jednorazówki to dla nas ostateczność bo mały źle toleruje jednorazówki i w nocy zrywa się w nich częściej niż w wielorazówce jaka by nie była.
A dziś testujemy na noc colse parent,zobaczymy czy da radę nie wiem tylko czy mu dokładać nocną wkładkę czy w wersji oryginalnej?Mały ma 18 miesięcy ktos stosował na noc może????

melodi
08-04-2013, 20:46
Ja kieszonka + 2wkłady z mikrofibry :)

sakahet
08-04-2013, 21:08
Ja kieszonka + 2wkłady z mikrofibry :)

na całą noc Ci starcza?

melodi
08-04-2013, 21:16
Tak,synek 5 miesiąc zaczyna i rano jest spoko, a w nocy nadal je :)

Pat
08-04-2013, 21:33
wełniaki dają radę, ale wg. mnie nie te dziergane; może uszyj sobie po prostu gatki wełniane np. ze swetra- można tanio w lumpeksach dostać swetry 100% wełny merynosów; mi taki wełniak ze sfilcowanego swetra trzyma bardzo dobrze nawet bez lanolinowania, a do środka chłonna formowanka

Miałam wełniaka dzierganego od Agny i on jak najbardziej dawał radę, ale nie od razu - w sumie chyba 3 razy go lanolinowałam i od tamtej pory trzymał na mur beton! Puściłam go dalej, bo Młody wyrósł i wiem, że nowej właścicielce też się super sprawdza :thumbs up:

Dziergane wełniaki są według mnie fajowe, tylko najpierw musi w nich włóczka trochę "popracować", ułożyć się, a lanolina dobrze oblepić włókna.

aptonia
08-04-2013, 21:52
U mnie sprawdza się bambusowa formowanka z jednym wkładem narazie ;-) i otulacz wełniany :)

dita
08-04-2013, 22:10
u nas formowanka bambusowa lub flanelowa i otulacz pulowy

sakahet
08-04-2013, 22:25
Miałam wełniaka dzierganego od Agny i on jak najbardziej dawał radę, ale nie od razu - w sumie chyba 3 razy go lanolinowałam i od tamtej pory trzymał na mur beton! Puściłam go dalej, bo Młody wyrósł i wiem, że nowej właścicielce też się super sprawdza :thumbs up:

Dziergane wełniaki są według mnie fajowe, tylko najpierw musi w nich włóczka trochę "popracować", ułożyć się, a lanolina dobrze oblepić włókna.

a to tego nie wiedziałam; choć dzierganie dzierganiu nie równe ;)

Pat
08-04-2013, 22:40
a to tego nie wiedziałam; choć dzierganie dzierganiu nie równe ;)

Zgadza się :)

tytanowa@
08-04-2013, 23:27
Ja krótko: formowanki Pupeko, niezmiennie od dawna. Dają radę fajnie. Do tego różnie :) Mam fajny otulacz pulowy kokosi (bo na taka formowankę jak puch musi być trochę obszerniejszy), najczęściej jednak flip. No i ostrzę zęby na wełniaka Pupulki. Moje drugie podejście do wełny. Zobaczymy :):):)

Pat
08-04-2013, 23:41
Ja krótko: formowanki Pupeko, niezmiennie od dawna. Dają radę fajnie. Do tego różnie :) Mam fajny otulacz pulowy kokosi (bo na taka formowankę jak puch musi być trochę obszerniejszy), najczęściej jednak flip. No i ostrzę zęby na wełniaka Pupulki. Moje drugie podejście do wełny. Zobaczymy :):):)

Uważaj, bo on dość cienki jest ;) Ale wiem, że u niektórych daje radę.

tytanowa@
09-04-2013, 00:06
Jest cienki, aż mi gały wyszły, ale to może nie być wada. No cóż dużo dobrego słyszałam o nich, pozostaje sprawdzić jak jest w rzeczywistości. Lato się zbliża, miło byłoby mieć jakąś sensowną wełenkę.

Ananke
09-04-2013, 00:57
Ja krótko: formowanki Pupeko, niezmiennie od dawna. Dają radę fajnie.

A jakie masz? Ja sie ostatnio polubilam z bambusowym puchem i mysle, czy nie kupic tych z kieszonka. Masz porownanie?

vessna
09-04-2013, 10:02
U nas nockę spokojnie wytrzymuje kieszonka Wonderoos v2. W komplecie jest mega mięsisty składany bambus i dodatkowa wkładka z mikrofibry - tej nawet nie muszę używać, bo sam bambus daje radę.

Pat
09-04-2013, 10:40
Jak dla mnie to to, jaka pielucha wytrzyma noc, zależy od dziecka i tego, jak często się budzi i ile wypija. Nie ma żadnej reguły. Dla starszaka wystarczała mi kieszonka z wkładami bambusowymi. A dla Maksa nic nie daje radę, bo on strasznie dużo cyca w nocy. Poddałam się po tym, jak mi regularnie przelewał moje najchłonniejsze formowanki - CAŁE z bambusa (i w środku, i na zewnątrz) i jeszcze z dodatkową wkładką. Wrócę do wielo na noc, kiedy Maks będzie się rzadziej budził.

tytanowa@
09-04-2013, 16:05
A jakie masz? Ja sie ostatnio polubilam z bambusowym puchem i mysle, czy nie kupic tych z kieszonka. Masz porownanie?

Mam tylko puchy. Nie pomogę :/. Powiem tyle, że to były moje pierwsze nocne formowanki, potem różne dłużej czy krócej i przy puchu zostałam. Dokupiłam kilka i to jest zestaw na noc. A nie, sorki miałam wcześniej Tots Botsa formowanki rozmiarowe, tez spoko, ale dla noworoda to nie ma potrzeby nie wiadomo czego i tak się ciągle przewija, więc ciężko reklamować ich chłonność.
A ja nie nawiedzę jak Polka śpi zasikana dlatego przewijam jak jej się jeszcze czasem zdarzy zsiusiać i przebudzi się na mleko. Bardzo często na szczęście pieluszka zostaje nam na następną noc.
Parę razy już to na forum pisałam i będę pisać: jestem maniaczką przewijania. Nie ważne co założę dziecku na pupę, jak się zsika to ten mocz tam jest i ona śpi w szczynkach- nic tego nie zmieni, dlatego przebieram w miarę potrzeby i możliwości, co tez wam polecam :)

Pat
09-04-2013, 16:21
tytanowa@, super! A nie rozbudza Ci się Polka w nocy, kiedy ją przewijasz?

maroussia
09-04-2013, 18:41
tytanowa@, super! A nie rozbudza Ci się Polka w nocy, kiedy ją przewijasz?
No właśnie!? Nie wyobrażam sobie przewijania na śpiocha. :confused: Ja zaczęłam używać pampersów na noc, żeby nie rozbudzać małej. A jak zdarzy się kupa np. koło północy (ostatnio już 2 noce pod rząd) i musimy myć małą, to później nie mogę jej uśpić do g. 3. :(

joasia
09-04-2013, 18:50
ja tez przewijam dopóki nie zasnę jeśli jest taka potrzeba, no ale przestaje już w nocy sprawdzać czy ma mokro - chyba ze się wierci;)

tytanowa@
11-04-2013, 11:49
1. Jak się obudzi na mleko to już jest obudzona :) A jakoś tak jest, że rzadko robi siku jak śpi tylko jak się przebudzi na chwilę
2. Nie zawsze uda mi się wyczuć więc spoko- nie sprawdzam jej w nocy co godzinę :). Ale jak ewidentnie czuję, że sie zsikała to przewijam, mam to szczęście, że nawet jeśli się trochę rozbudzi to zaraz zasypia z powrotem
3. Wysadzamy się od dawna i moze to dlatego, moze dlatego, że akurat takie dziecko, ale ona na prawdę coraz rzadziej siusia w nocy, dlatego to nocne przewijanie u nas nie jest mordęgą.
Ostatnio przy zębach ewidentnie częściej, ale był czas kiedy moczyła jedną pieluchę tygodniowo w nocy oczywiście. Po przebudzeniu nocnik- i to się sprawdza. Sporo zęby namieszały w temacie, ale widzę, że już wraca do normy. Generalnie jestem z tematem jej wydalin na tyle blisko hehehe ,że możecie mi wierzyć lub nie ale wszelkie diagnozy stawiam jej w pierwszej kolejności na podstawie zmian w przyzwyczajeniach dot. siku i kupy :) Sprawdza się na 100%. Przeziębienie, ząbkowanie, skoki rozwojowe etc etc Dzień wcześniej mniej więcej już wiem, że coś będzie grane :P
Generalnie to polecam dzieci przewijać w nocy. Był taki moment kiedy miałam tego trochę dość, ale zaraz okazało się, że nie ma co przewijać bo pieluszka sucha. Druga rzecz, że różne są dzieci i różni rodzice. To nie będzie sposób dla wszystkich. Ja to uważam za najzdrowsze i dla nas akurat najodpowiedniejsze :)

*LOLA*
11-04-2013, 14:25
U mnie odpada przewijanie nocne na śpiocha bo jest darcie paszczy na cały blok i osiedle sąsiadujące i gwarancja tego,że już sobie nie pośpię...w nocy jak się obudzi to biorę go do siebie i usypia czując moje ciepło.Jeśli stan pieluchy ewidentnie mu nie pasuje sam mi to pokazuje wiercąc się i nie dając uspać wtedy ta zmiana bywa pomocna,z tym że kończy się najczęściej pampkiem bo te są zawsze na wierzchu a wielo musiałabym szukać.
Do nocnych formowanek doliczam jeszcze totsbots'a bambusowego z doszytą wkladką po dodaniu bambusowego wkładu do kieszonki świetnie sobie w nocy poradziła.

Gundi
01-06-2013, 22:38
Ja mam jeden wełniany otulacz i dwie nocne formowanki (Pupeko bambusowy puch i od niedawna formowanka Agny). Dlatego zwykle używałam na noc pampersów, a tak co dwie, trzy a nawet cztery noce wielo. Tym bardziej jak nie ma słońca i schną te pieluchy strasznie długo
ale ostatnio...
tak od tygodnia zaczęłam używać innych formowanek (czasem z dodatkowym wkładem) i innych otulaczy. Po tym jak sobie zasnęliśmy oboje a syn miał na sobie formowankę dzienną pupeko i otulacz polarowy zrobiony przeze mnie.
Rano w szoku byłam, że nic nie przeciekło.
Teraz częściej przewijam, choć nie zawsze.

oli-vka
02-06-2013, 09:01
No właśnie!? Nie wyobrażam sobie przewijania na śpiocha. :confused: Ja zaczęłam używać pampersów na noc, żeby nie rozbudzać małej. A jak zdarzy się kupa np. koło północy (ostatnio już 2 noce pod rząd) i musimy myć małą, to później nie mogę jej uśpić do g. 3. :(

U Nas to samo...

Ostatnio mam mały kryzys nocnego wielopieluchowania, bo kilka nocy pod rząd przecieki, a właściwie przesięki :( Tymek wyrósł ze swoich nocnych otulaczy i zaczęłam używać kolejnych i porażka :( Przesiąkają na lamówkach i ściągaczach, i to bardzo (Podaj dalej). Nawet jeśli część pieluchy jest jeszcze sucha, a wełniaki zalanolinowane, to i tak całe lamówki i ściągacze nasiąkają moczem i jest wyciek :mad Zupełnie jakby nie były z wełny, a Magnolia mówi, że to 100% wełny... PUL też mi przesiąka na gumkach. Te przesięki są gł. tam gdzie nacisk, a wiadomo, że kilkumiesięczne niemowlę mało się w nocy rusza ;)
Znów czeka mnie wydatek, bo chcę zainwestować w wełniaka bez lamówek/ściągaczy. I zastanawiam się czy Kokosi czy Ecodidi - doradzicie? A może znacie gacie, których ściągacze nie nasiąkają wilgocią???

kamilam
02-06-2013, 14:55
Może spróbuj używać Flipa ja kupiłam 3 nowe flipy (używane mogą mieć już rozciągnięte gumki) i jestem z nich bardzo zadowolona, no i pod spód dobry wkład np. formowanka Kokosi bambusowa albo Agny flanelowa.

wiki100
02-06-2013, 16:19
Dobra, ja się tylko pochwalę- był czas, żę na noc tylko pampers dawał radę, a teraz w nocy nie sika:wink:

muzakate
02-06-2013, 19:17
Ja używam muślinów Ecopi lub tetry lux plus otulacz-najchętniej Flip, ale i Babyetta i IV też są ok; Jak miałam dopasowanego dzierganego wełniaka, to też dawał radę.
Parę razy miałam przecieki, ale to jedynie przy leżeniu na boczku.

Czasem prawie cała noc z suchą pieluchą, za to rano:shock: zmieniam 2-3 razy w krótkim czasie kompletnie przesiusianą; Czasem jednak jak ma mokro w nocy, to przewijam, nie czekam, aż pielucha będzie pełna; Płacze czasem, ale po chwili przy piersi zasypia od razu;)

*LOLA*
02-06-2013, 23:03
Nie mam przekonanie do puli na noc nie wiem czemu mam wrażenie,że dziecko w nim i w formowance się gotuje czy zaparza rzadko po nie sięgam w takim zestawieniu.W nocy niezmiennie formowanka i wełniak jakikolwiek.Natomiast w dzień kieszonki przeprosiłam i tylko jak są w praniu a nie mam zapasu ubieram formowankę i pul pupeko lub flipa bo znowu w dzień mały tak pompuje,że po dwóch sikach jest do przebrania cały nie tylko pielucha.Nie przewijam go w nocy bo nie zdarza się by pielucha była mokra teraz jak starszy sika dopiero nad ranem lub rano,a w wełniaku ta skóra jednak oddycha.

margolcia
03-06-2013, 09:13
U nas do 4. miesiąca radę w nocy dawała Milovia z dwoma wkładami. Oliwka od początku przesypiała ciągiem min. 6-7 godz., a zdarzało się, że 8-9. Pobudka w międzyczasie oznaczała 1-2 godzinną przerwę w spaniu, dlatego unikałam przewijania bez wyższej konieczności. Od dwóch miesięcy Milovia kompletnie się nie sprawdza, przecieki są po ok. 3 godzinach spania. Eksperymentowałam z wkładami i kieszonkami, i ostatecznie jedynymi zestawami, które wytrzymują bez przecieków, są: kieszonka z dwoma wkładami Nappime lub kieszonka z jakimkolwiek wkładem owiniętym w ręcznik bambusowy.
Jeśli zdarzy nam się obudzić w nocy, to profilaktycznie zmieniam pieluchę, nie patrząc czy mokra, czy sucha. Większość nocy jednak przesypiamy. Młoda bez budzenia kręci się tylko na karmienie. Nawet nie pamiętam rano, ile razy karmiłam, bo też robię to przez półsen.

muzakate
03-06-2013, 11:27
Z tymi wełniakami, to pewnie, że najlepsze i najzdrowsze; Muszę się u Mamy upomnieć, żeby nam nowy udziergała; W jaki sposób te wełniaki działają do teraz mnie zadziwia i fascynuje :D

U nas do 4. miesiąca radę w nocy dawała Milovia z dwoma wkładami. Oliwka od początku przesypiała ciągiem min. 6-7 godz., a zdarzało się, że 8-9. Pobudka w międzyczasie oznaczała 1-2 godzinną przerwę w spaniu, dlatego unikałam przewijania bez wyższej konieczności. Od dwóch miesięcy Milovia kompletnie się nie sprawdza, przecieki są po ok. 3 godzinach spania. Eksperymentowałam z wkładami i kieszonkami, i ostatecznie jedynymi zestawami, które wytrzymują bez przecieków, są: kieszonka z dwoma wkładami Nappime lub kieszonka z jakimkolwiek wkładem owiniętym w ręcznik bambusowy.
Jeśli zdarzy nam się obudzić w nocy, to profilaktycznie zmieniam pieluchę, nie patrząc czy mokra, czy sucha. Większość nocy jednak przesypiamy. Młoda bez budzenia kręci się tylko na karmienie. Nawet nie pamiętam rano, ile razy karmiłam, bo też robię to przez półsen.

To tak jak ja;) Dzisiaj rano powiedziałam do męża, że Młoda ładnie noc przespała, po czym mi się przypomniało, że jednak ją karmiłam na śpiocha, hehe;)

lilsi
06-06-2013, 09:30
a ja dziś w nocy niechcący wypróbowałam na 6 miesięcznej Kinii Bumgeniusa aio i nie ma przecieków - jestem w szoku!!!!

kate18
09-06-2013, 22:49
u nas na noc niestety nic nie dało rady, wszystko przeciekło i jest niestety pampers, próbowałam wszystkiego, nic nie daje rady ,mlody duzo pije w ciagu dnia, czasem w nocy tez i bardzo duzo spi po po 10-11 h, a jak sie przesikał to budził sie z płaczem, natomiast w ciagu dnia ma długie drzemki 2-3 h i Bumgenius albo Wonderos V2 daje rade

justi
10-06-2013, 08:46
U nas na noc rade daje formowanka TotsBots plus dodatkowa wkladka nocna Close Parent (ta nowa z polarkiem na środku)
Plus otulacz - u nas aktualnie bambino mio ale ze wydaje mi sie mega ceratowy to trudno mi uwierzyc ze ddycha i szukam innego - ale duzego, bo synek ma juz 12kg. moze welnaika wyprobujemy..

kamilam
10-06-2013, 09:16
U nas na noc rade daje formowanka TotsBots plus dodatkowa wkladka nocna Close Parent (ta nowa z polarkiem na środku)
Plus otulacz - u nas aktualnie bambino mio ale ze wydaje mi sie mega ceratowy to trudno mi uwierzyc ze ddycha i szukam innego - ale duzego, bo synek ma juz 12kg. moze welnaika wyprobujemy..

Spróbuj Flipa ja u dużej córci na noc tylko flipa używam z formowanką bambusową Kokosi i nic nie przecieka odparzeń też brak :)

oli-vka
10-06-2013, 09:26
U Nas sprawdza się formowanka Tots Bots Flexi - chyba kupię jeszcze jedną. Ale PULe, które nie przeciekają dają też drobne odparzenia :( Te, które odparzenia po nocy dają minimalne, przesiąkają pod naciskiem pupy... Czekam na nową wełnę i nie poddaję się ;) Choć kasy już zainwestowałam w te pieluchy za dużo :duh:

inka
10-06-2013, 14:48
Ja uzywam tertry bambusowej KIKKO, albo muslin, do tego reczniczek z IKEI na to Flip. Przebieram 2 razy, czasem o 3 rano zakladam jednorazowke, zeby sobie dluzej pospac ;).

Przecieki nam sie zdarzyly kilka razy zazwyczaj jak zle zapielam, albo niezdazylam zmienic pieluszki.Ale jednorazowki tez mi czasem puszcza bokiem.

kate18
18-06-2013, 08:03
Spróbuj Flipa ja u dużej córci na noc tylko flipa używam z formowanką bambusową Kokosi i nic nie przecieka odparzeń też brak :)
ja flipa próbowałam, tez nie wytrzyma całej nocy, młody dużo spi bo 10-11 h, nie budzi się, a jak ma mokro albo przeciek to sie wierci i musze go przebierac w nocy

rialdha
18-06-2013, 08:21
u nas u starszej na noc formowanki bambusowe od kokosi, Agny albo ecodidi, a do tego otulacz wełniany od ecodidi. pule nie dawały rady, tylko wełna :)
u młodszej nocki ciągle na jednorazówkach, nie przewijam jej w nocy, bo ją to niestety wybudza i często się to kończyło 1-2h czasem aktywności... zbieram się powoli żeby u niej też spróbować formowanki bambusowej i wełny.

owieczka33
18-06-2013, 13:17
U nas na noc, to samo co w dzień. Jakoś nie przesikuje. Prawie 1,5 roczna Niuna ma- otulacz (zazwyczaj Flip, czasem ImseVimse) do tego tetra+ręczniczek z IKei+wkład z Bobolidera+papierek z BambinoMio.

sniegga
18-06-2013, 15:59
Mogę się tu wreszcie wypowiedzieć bo od kilku dni zamiast pampków używamy wielo. U nas sprawdza się wersja formowanka bambusowa FluffyFly+otulacz lub pieluszka muślinowa+otulacz. Póki co nie ma przecieków. :thumbs up: Zamierzam przetestować wełnę.

oli-vka
18-06-2013, 20:14
No to Tymek mega dużo sika, bo przesikuje ostatnio formowanki Tots Bots i Kokosi (bambus) i otulacz wełniany Kokosi... Otulacz po prostu przesiąka na wylot pod pupą :( A w PULu odparzenia...

kate18
18-06-2013, 20:22
No to Tymek mega dużo sika, bo przesikuje ostatnio formowanki Tots Bots i Kokosi (bambus) i otulacz wełniany Kokosi... Otulacz po prostu przesiąka na wylot pod pupą :( A w PULu odparzenia...
u nas bardzo podobnie to wyglada, młody przesikuje wszystko

onka
18-06-2013, 23:23
Moje dziecię na razie nieduże ale sikać potrafi. Na noc obecnie wystarczy bambusowa tots bots plus pulowy otulacz. Trzyma długo ale jak zdejmę to wykręcać można :)

Gundi
22-06-2013, 22:39
Syn czwartą noc z rzędu śpi w kieszonce chince z dwoma wkładami (mikrofibra+bambus). Bez przewijania, zero przecieków... Może on teraz mniej w nocy sika, bo kiedyś ten sam zestaw nie dawał rady.
Jakoś nie potrafię mu dać w te upały wełnianego otulacza. Wiem, że wełna lepsza niż pul, ale te gatki takie "zabudowane" są:roll:

oli-vka
24-06-2013, 13:27
Otulacz wełniany Ecodidi też Nam przesiąka, mimo, że formowanka ma jeszcze możliwości :(
Jaki otulacz/gatki wełniane najlepiej Wam się sprawdziły w nocy?
Marzy mi się, żeby wytrzymały 8-9 godz. z formowanką bambusową na moim dużo pijącym w nocy synu...

sakahet
24-06-2013, 13:41
Otulacz wełniany Ecodidi też Nam przesiąka, mimo, że formowanka ma jeszcze możliwości :(
Jaki otulacz/gatki wełniane najlepiej Wam się sprawdziły w nocy?
Marzy mi się, żeby wytrzymały 8-9 godz. z formowanką bambusową na moim dużo pijącym w nocy synu...

ja używam wełniaka zrobionego ze sfilcowanego swetra; jest dosyć zbity, raczej przecieki się nie zdarzają; za to zrezygnowałam z formowanki bambusowej, bo mi szybciej przecieka niż bawełniana z dodatkowym wkładem

Losanna
24-06-2013, 22:02
Ja tradycyjnie - używam formowanek - kieszonek bambusowych ecodidi, a do środka prefoldy bambusowe kokosi. Jest to zestaw niezawodny. Na to otulacz ecodidi. Czasem kieszonki wpinane do otulacza z wkładem z prefoldów bambusowych.
To w lecie.
Natomiast w zimie na bambuski ubieram gatki Storchen lub Disana. Jestem z nich bardzo zadowolona. Nie zdarzyło mi się, aby były jakieś zawilgocenia od zewnętrznej strony.

oli-vka
24-06-2013, 22:12
Szkoda, że gatki tak trudno zmienić na śpiocha...

Losanna
24-06-2013, 22:14
Szkoda, że gatki tak trudno zmienić na śpiocha...
Ale przynajmniej nie mają napek i się dodatkowo nie hałasuje :)

*LOLA*
25-06-2013, 00:03
u nas ostatnio dają radę chinki bo mały dopiero około 5-6rano robi siusiu,ale zwykle ubieram formowankę (bambusowa lub flanelową)i wełniaka podaj dalej lub zakupionego za 15zł na allegro.
Franiszkowe wełniaki nie sprawdziły nam się na nocki jedynie w dzień synek pomyka w majtkach Franiszkowych z wkładkami z kieszonek lub tetrą jak widzę,że kieszonki mi zdejmuje.

abcd_2007
05-12-2013, 07:53
Oświećcie mnie kiedy zmieniacie w nocy formowankę na inną? Jak jest kompletnie przesikana czy lekko wilgotna? Ja sprawdzam zewnętrzna część formowanki, jak jest wyczuwalna wilgoć to zmieniam, ale nie wiem czy taki system jest sensowny bo przy takim uzytkowaniu formowanka jest na tyłku max godzine:hmm:

kamilam
05-12-2013, 09:14
my raczej nie zmienialiśmy formowanki w nocy z tym że ja na całość formowanki wycinałam wkładkę sucha pupa taką w kształcie klepsydry żeby i po boczkach było sucho no i ciepło, pieluchę zmienialiśmy rano

Magenta
05-12-2013, 09:28
my dziś z pierwszym sukcesem wielo w nocy-

załozyłam formowankę konopną z trzema :eek: wkładkami konopnymi, o godzinie 3.30 zasikana prawie cała(założona ok 21) następna była bambusowa kokosi, do rana dała radę(7.15) i mogła nawet w niej trochę posiedzieć, ale zmieniłam i teraz mała pomyka w trzeciej formowance, już lżejszej :)

z ciekawości zważyłam cały ładunek konopny mokry-waga 577g dorzucę dane po wysuszeniu ;)

moja córa moczy formowankę z przodu, więc sprawdzam wkładając palec bardziej z tyłu-jak tam jest mokro, to już wiem, że przesikana

edit. waga po wysuszeniu 310 więc wyszło, że wysikała 267 ml moczu, dziś w nocy na pupie bambus, generalnie używamy w nocy dwóch napakowanych formowanek i wtedy jest ok ;) tzn. nad samym ranem drugi załadunek tez zdejmuję i wtedy pomyka w czymś cieńszym-kieszonka lub formowanka bez dodatkowych wkładów.

Mlena
05-12-2013, 11:00
U nas w nocy głównie królują formowanka plus wełniak, jednak jak zmienia tata to kieszonka minky lulajbaby z wkładami bambusowymi(dwurzędowa, super wzory i niezawodna). Przy karmieniu nocnym zmiana pieluchy. Przy tym systemie nie ma przecieków.

jabłuszko86
05-12-2013, 11:31
Na noc zakładam formowankę bambusową z dodatkowym wkładem z mikrofibry na to otulacz wełniany (storcza lub ten z allegro od jagnybis), w nocy zmieniamy jeżeli zachodzi taka potrzeba (kupka lub większe siku) ale przeważnie formowanka wytrzymuje Nam do rana. Ostatnio założyłam małemu kieszonkę (chinkę z dwoma wkładami) po dwóch godzinach zaliczyłam przeciek więc kieszonka jak dla mnie na noc odpada.

Kinyya
05-01-2014, 20:52
Kobietki, nasz maluch budzi się w nocy co 1-4 h i zwykle w 99,9% ma mokrą pieluchę (zwykle kieszonkę z 2 grubymi czasem nawet superchłonnymi wkładami) i zazwyczaj jest chętny pić - czasem wypije 10 a czasem 100 ml. I zastanawiam się czy pije, bo jest głodny, więc sika, bo wypił, a przez to ma mokro i się budzi - i nic na to nie poradzę, bo poprostu jest głodny w nocy...? czy raczej ma mokro, bo wypił więc się budzi przez to, choć gdyby nie pił to by nie sikał tyle i by się nie budził... Może niepotrzebnie go karmię jak się budzi w nocy, bo wcale tego nie potrzebuje, a przez to wciąż się budzi, bo zasikuje pieluchę? ;)

Nie wiem w sumie czy ubrać mu np nocną formowankę (którą zwykle przebieram mu, jeśli w ogóle z niej korzystam, lekko wilgotną tylko) i nie przebierać jak się obudzi, a tylko dokarmić, bo jest głodny... A przebrać jak już będzie kapać ;) choć wolę przebierać wtedy za każdą pobudką, trudno. Czy raczej nie karmić, bo nie potrzebuje, a tylko przebrać pieluchę i będzie się budził dzięki temu rzadziej...? Jest jakaś logika w tym? :) Myślę czy może sama sobie bez sensu nie robię roboty karmiąc małego w nocy.

kustafa
05-01-2014, 21:42
a ile dziecię ma?

my na noc tylko mega chłonne formowanki (bambus z dodatkowym wkładem bambusowym lub dwoma) + otulacz. przecieki są tylko, jak kawałek bambusa wydostanie się spod PULa. przesików nie ma nigdy. polecam! kieszonki na noc niestety rzadko kiedy się sprawdzają...

Kinyya
05-01-2014, 21:46
Synek budzi się też przy formowance nocnej ledwie co mokrej, więc nie chodzi o przecieki. Ma 3,5 mies.

a ile dziecię ma?

my na noc tylko mega chłonne formowanki (bambus z dodatkowym wkładem bambusowym lub dwoma) + otulacz. przecieki są tylko, jak kawałek bambusa wydostanie się spod PULa. przesików nie ma nigdy. polecam! kieszonki na noc niestety rzadko kiedy się sprawdzają...

abcd_2007
05-01-2014, 21:49
No własnie, ja tez zmieniam jak formowanka jest na zewnątrz wilgotna:hide:

Jakoś nie mam serca trzymać dziecia pół nocy w mokrej pieluszce.
Ale u nas idzie trzeci ząbek, więc nawet pampki nie dają rady - minimum 3 razy w nocy muszę zmieniać ładunek sikowy:)

A rewelacyjne do tej pory bambusowy puch pupeko nadaje sie tylko i wyłacznie na dzienne drzemki (nie trwajace dłużej niż godzinę)

kustafa
05-01-2014, 22:16
Synek budzi się też przy formowance nocnej ledwie co mokrej, więc nie chodzi o przecieki. Ma 3,5 mies.

To wcale nie musi chodzić o mokrą pieluchę ani o picie… :-)

Mój przez wiele miesięcy lekko wybudzał się w nocy co 2-3h, przy przechodzeniu z jednej fazy snu w drugą. Zwykle przy tym jest trochę marudzenia, stękania, czasem dziecię zakwili, ale wszystko odbywa się "na śpiocha". Na początku myślałam, że to z głodu, więc brałam go na ręce i przystawiałam. I w ten sposób przyzwyczaiłam go do pobudek. Wiele tygodni zajęło mi odzwyczajenie go, ale udało się i dziś przesypia ciurkiem do 4-5 nad ranem. Ale ma prawie rok.

No, ale to nasz przypadek - u was może być to zupełnie co innego.

Kinyya
05-01-2014, 22:50
A jak go odzwyczajałaś od pobudek?

Nie wiem czy to to, bo Krzyś czasem nie tylko kwili... Jak się nie dobudzę na czas to wrzeszczy ;) chyba, że już się przyzwyczaił...

Tym bardziej jestem za zmianą, że jesteśmy butelkowi, a tacy zazwyczaj szybko przesypiają noce... Więc może coś źle robię.

To wcale nie musi chodzić o mokrą pieluchę ani o picie… :-)

Mój przez wiele miesięcy lekko wybudzał się w nocy co 2-3h, przy przechodzeniu z jednej fazy snu w drugą. Zwykle przy tym jest trochę marudzenia, stękania, czasem dziecię zakwili, ale wszystko odbywa się "na śpiocha". Na początku myślałam, że to z głodu, więc brałam go na ręce i przystawiałam. I w ten sposób przyzwyczaiłam go do pobudek. Wiele tygodni zajęło mi odzwyczajenie go, ale udało się i dziś przesypia ciurkiem do 4-5 nad ranem. Ale ma prawie rok.

No, ale to nasz przypadek - u was może być to zupełnie co innego.

fensterka
05-01-2014, 23:02
kustafa dobrze pisze, mały (rok i 7 miesięcy) śpi z nami, przy każdym mruknięciu go karmiłam, teraz czekam, a jak zaczyna się do mnie dobierać to wiem, że chodzi o karmienie, u nas karmień nocnych jest i tak pięć, kiedyś było dużo więcej, a Tymek rano ma suchą pieluszkę, więc nie wiem czy brak karmienia oznacza tak od razu mniej siusiu, ja jak karmiłam w nocy i byłam przytomna to zmieniałam pieluchę, nie chciałam go trzymać w mokrym, jak nie kontakotwałam to nie zmieniałam,
a próbowałaś nakarmić i nie zmienić pieluszki, jak wtedy synek reaguje, zasypia czy nadal marudzi?

jul
05-01-2014, 23:04
większość niemowląt, które znam, budzi się w nocy i zazwyczaj nie ma to związku z zawartością pieluchy. Moje zaczęły przesypiać noce jakiś czas po odstawieniu od piersi, pewnie w wypadku karmionych butelką jest inaczej, ale brak mi doświadczenia więc nic nie podpowiem. A pieluchę zmieniam jak fensterka - jak kontaktuję, jeśli jestem wyrywana z głębokiego snu to zazwyczaj tylko zatykam paszczę i śpię dalej ;) Starszego musiałam przewinąć jakoś przed północą, inaczej był przesik, resztę nocy był w stanie jechać na jednej pieluszce, aktualnego pielucholca zazwyczaj też przewijam jakoś o te porze, bo rzadko się zdarza, żebym zasnęła przed pierwszą pobudką.

kustafa
05-01-2014, 23:39
A jak go odzwyczajałaś od pobudek?

u, długa historia. u nas to szło w parze z odstawieniem od karmień nocnych (w dzień nadal ciągnie z cyca). więc to trochę inny przypadek niż twój i nie szukałabym tu dobrej metody.

a czy mały czy w dzień dużo pije? czy śpi z wami czy sam? no i czy w dzień jak jest przesik to też protestuje, czy raczej jest mu ganz egal? na moim przecieki nie robią żadnego wrażenia…

Kinyya
06-01-2014, 12:55
Przecieki drażnią go, ale jak tylko troszkę zasika to niekoniecznie. Czasem na jednej muślinie potrafi spać 5h i jest ok, nawet w dzień. Ale nie chciałabym też, żeby całą noc spał w mokrej pieluszce (zazwyczaj co 2-3h jest mokra w nocy). Nigdy nie próbowałam nie przebierać go skoro i tak się obudził, bo zwykle pielucha jest mokra, a nigdy nie wiem czy obudzi się następnym razem za 1h czy za 4h... (przypomnę, że nie chcę go trzymać tak długo).

Wiem, że dzieciaki butelkowe koło 6 miesiąca przesypiają noce całe, ale znam więcej takich, które w 1-2 miesiącu życia już śpią całą noc. Wiem, że prędzej czy później mały się nauczy przesypiać noc, tylko nie wiem czy nie jest tak, że nie przesypia, bo go matka karmi, a potem sika ;) choć jak mówicie niekoniecznie sika, bo go karmię... W każdym razie czasem jeść chce, czasem chodzi mu tylko o smoczek z butli chyba (nie smoczkujemy go), bo ledwie dostanie coś w dzioba i już śpi ;)

Gdyby się budził co 3-4h byłoby spoko, ale często jest tak, że budzi się co 1h i jesteśmy nie do życia :)

asioczka
06-01-2014, 14:08
Z przesypianiem nocy przez dzieci butelkowe to bujda ;)

U nas super sie sprawdzaja formowanki - kieszonki ( uwielbiam te od ecodidi, ale mamy tez big softies). Z polarkiem od pupy i kieszenia, do ktorej laduje wklad bambusowy + reczniczek bambusowy kokosi. lub flanelowy wklad od Agny (taki skladnany na 3) plus mala wkladka bambusowa. na to flip. i przeciek mamy baaardzo rzadko. pieluchuje tak juz dlugo to jedyne sprawdzone polaczenie :)

Magenta
06-01-2014, 14:50
moje dzieci niestety butelkowe obydwie sztuki, starszy lat 8 przesypiał noce w wieku 2 mcy, młodsza, ma prawie 1,5 roku i ani jednej przespanej nocy ;) już mniej w nocy sika, bo mniej mleka (w ml) wypija, za to budzi się co kilka godzin, zakładam jej na ten dłuższy sen formowankę z polarem od pupy, żeby czuła sucho, ale mam wrażenie, że nie robi jej to różnicy :) zaznaczam iż moje dzieci butelkowe prawie od samego początku(ciężko mi z tym, za późno trafiłam na forum :frown)

Kinyya
06-01-2014, 15:13
Hmmm... czyli butelka i tak nic nie znaczy... A TAKĄ MIAŁAM NADZIEJĘ :-|

kustafa
06-01-2014, 15:59
A spi z Toba czy sam? Bo czasem pobudki w nocy to tylko potrzeba bliskości z mama. Szczególnie jak małe pociumka chwile (smoczka lub pierś) a potem znów zasypia.

asioczka
06-01-2014, 16:23
moje dzieci niestety butelkowe obydwie sztuki, starszy lat 8 przesypiał noce w wieku 2 mcy, młodsza, ma prawie 1,5 roku i ani jednej przespanej nocy ;) już mniej w nocy sika, bo mniej mleka (w ml) wypija, za to budzi się co kilka godzin, zakładam jej na ten dłuższy sen formowankę z polarem od pupy, żeby czuła sucho, ale mam wrażenie, że nie robi jej to różnicy :) zaznaczam iż moje dzieci butelkowe prawie od samego początku(ciężko mi z tym, za późno trafiłam na forum :frown)

oj moje tez krotko karmione obydwie, choc druga dluzej :( no i choc w nocy obydwie przestaly jesc okolo 8 miesiaca, to pobudki sie zdarzaja. starsza sie przestala budzic ok 2 urodzin. mlodsza spi lepiej niz Maja w jej wieku, ale tez sie zdarzaja maratony nocne- 3-4 godziny niespania.
i chyba pieluchy maja male znaczenie, bo starsza na pampersach, dopiero gdy ją odpieluchowywalam, trafilam na forum.

Magenta
06-01-2014, 20:13
Moja sie budzi troszke mleczka wypije i spi dalej, ale wypic musi inaczej ryk. Chcialam kombinowac z woda samą lub rozrzedzac mlko ale to bezsensu....

Kinyya
06-01-2014, 20:18
Moja sie budzi troszke mleczka wypije i spi dalej, ale wypic musi inaczej ryk. Chcialam kombinowac z woda samą lub rozrzedzac mlko ale to bezsensu....
Woda też mi na myśl przyszła -nie pomaga?

Śpi w łóżeczku, Kustafa, ale zaraz obok mojego łóżka, a koło 6 jest brany do mnie. Z tym, że to zero znaczenia ma... pròbowałam ;)

jul
06-01-2014, 20:50
skoro piszesz ze zasypia jak tylko dostaje butle do buzi to bym poprobowala z normalnym smoczkiem, moze ma potrzebe ssania

<pisane z telefonu>

Magenta
06-01-2014, 20:58
skoro piszesz ze zasypia jak tylko dostaje butle do buzi to bym poprobowala z normalnym smoczkiem, moze ma potrzebe ssania

tylko u niej trudno wyczuć...bardzo mało piła max 120, teraz znów 90 ml, smoczek uzywamy do usypiania, w dzień się o niego nie upomina, jak budzi się dość szybko, to daję jej smoczek, a tak to mleko, może faktycznie popróbujemy :hmm: tylko ja mam sen kamienny, mąż(pracujący, ja nie ;)) ma lekki i ona też, gdy się budzę nie jestem w stanie stwierdzić co się dzieje i ocochodzi:mrgreen: i z automatu butlę szykuję :duh:

kustafa
06-01-2014, 21:06
Śpi w łóżeczku, Kustafa, ale zaraz obok mojego łóżka, a koło 6 jest brany do mnie. Z tym, że to zero znaczenia ma... pròbowałam ;)

kurcze Kinyya, ciężka sprawa z tymi niemowlakami, nikt do nich nie daje w szpitalu instrukcji obsługi i potem takie kwiatki wychodzą :D
a tak serio - przychodzi mi jeszcze na myśl jedna rzecz: czy używacie nawilżacza? bo u nas mały tak się budził przez pewien okres ze względu na suche powietrze, po włączeniu nawilżacza w pobliżu łóżeczka częstotliwość pobudek spadła.

nawet jeśli nie uda ci się ustalić przyczyny to pamiętaj, że takie pobudki to tylko pewien etap i kiedyś to mnie. choć wiem, że niewyspanej matce takie frazesy niekoniecznie pomagają…
trzymam za was kciuki

Kinyya
06-01-2014, 21:36
U mnie smoczek po prostu nie wchodzi w grę, bo mały nie umie i nie chce z niego korzystać ;) wypycha go zwyczajnie... (co jest mi na rękę, bo mam problem odzwyczajania z głowy ;) hehe). Myślałam, żeby może ubrwć go w pampersiaka i zobaczyć czy się budzi, choć nie lubię, oj bardzo nie lubię tego badziewia :p Trzeba może popróbować różnych rzeczy, zobaczymy na ile wystarczy sił bez snu ;) Dziękuję za wszelkie rady :)

guesy
07-01-2014, 19:42
Chciałabym się pochwalić, że mój mały właśnie zasnął i pierwszy raz być może prześpi noc w wielo, wcześniej były pampery. W związku z tym umieram ze strachu bo jak mi się w nocy przesika i obudzi to będzie jesień średniowiecza...no ale musiałam w końcu spróbować.

kustafa
07-01-2014, 23:52
Trzymamy kciuki
A w co opakowany? Otulacz+formowanka?

guesy
08-01-2014, 10:16
Udało się bez przewijania (to dla mnie straszne bo przewijam z maniakalną wręcz częstością), ostatnio próby przewijania w nocy kończą się karczemną awanturą. Założyłam małemu Wonderoosa z tym dużym wkładem. A tata jak wrócił z pracy rano to stwierdził, że jajka na bank ugotowane po czymś takim...

vika
15-01-2014, 01:35
dziewczyny a co powiecie o formowankach babyetta??? kurcze czytam i czytam i też nie wiem w co małą wkładać na noc....pomocy bo nie wiem co robić chce całkiem przejść na wielo ale przez to sikanie w noce ni mogę :(

Magenta
15-01-2014, 01:52
dziewczyny a co powiecie o formowankach babyetta??? kurcze czytam i czytam i też nie wiem w co małą wkładać na noc....pomocy bo nie wiem co robić chce całkiem przejść na wielo ale przez to sikanie w noce ni mogę :(

Mam babyetty 4 z tego 3 najnowsze od pupy sucho czyli mikropolar zszyty z jedna warstwa bambusu, tzw.kieszonka bo dopiero po wlozeniu wkladu nabiera mocy chlonnej;-) plusy- sucho od pupy (tak mi jakos lepiej na sercu gdy cora nie ma przec prawie cala noc siuskow przy skorze;-) ) i mozliwosc wlozenia dowolnego wkladu ale te trzy nowsze sa IMO bardzo waskie wiec wklady najlepiej skladane. Mi juz teraz wystarcza jedna zmiana w nocy niedawno zmienialam 3 razy:-) stosuje jeszcze komosi bambusowe sa chlonne bo skladaja sie z samego takiego grubego bambusu formowanka i dwa wpinane wklady. A i jeszcze konopne mam polecam ale nie w okolicach twardej wody;-)

vika
15-01-2014, 10:26
no ja mam twardą wodę ...kurcze nie wiem kiedy się w to wdrążę czytam i czytam a mało rozumie :duh: tzn niby rozumie ale gdzie to wszystko kupić ....a jak możesz naświetl mi jeszcze różnice po między wkładami sucho a mokro które są które??? i kiedy pul kiedy wełniak czy minky albo polar ja mam kieszonki milovie,babyland,babyetta,charlie banana,nappime do nich wkłady różne (oczywiście nie wiem który co?) formowanki tots bots otulacz flip niby w dzień używam kieszonek a na noc formowanki ale wróciłam do pampków na noc...po pierwsze jak już pisałam mała jest przesikana, po drugie trudno jest ją przebrać w dzień a w nocy to już istny koszmar krzyk prężenie i fik na brzuch więc ciężko mi się zakłada tots bots + otulacz

vika
21-01-2014, 09:51
z moich obserwacji wynikło,że tots bots jest najlepszą pieluszką na noc :) zakładam jedną od 8-00 i od 00-8 i jest ok :)

Krypto
21-01-2014, 12:11
Ja zakładam małemu na noc bambusowe Lollipopy, bambusową Babyette z nocnym wkładem z Bobolidera i Nature Babies Big Softies (z polarem od pupy) napakowaną mikrofibrą i bambusem. Na to idą Flipy. U nas taka nocna pieluszka wytrzymuje całą noc. Mały ma ją na pupie od 19 do 7 rano. Jestem jednak szczęściarą, bo moje dziecko od 3 mies. życia przesypia prawie całe noce (pierwsza "nocna pobudka" jest o 5 rano). :D

kustafa
21-01-2014, 12:25
krypto, zazdroszczę przespanych nocy…
ale nie mogę wyjść z podziwu, jak ty mieścisz grubaśny i masywny nocny wkład bobolidera do małej, zgrabnej bambusowej BY :omg:

vika
21-01-2014, 13:26
moja od 7 tyg spała od 19-4 zjadła cyca i spała do 8 teraz ma 8 msc i różnie to bywa...przesypia całe noce ale w okolicach ząbkowania budzi się około północy wtedy ją przebieram daje pić i zasypia powtórnie i śpi do 7-8 od 3msc do 6 potrafiła rano budzić się z suchą pieluszką niestety teraz duuużo pije i duuużo sika...kładziemy się z mężem około północy wtedy mała się wybudza :)

Krypto
21-01-2014, 15:18
ale nie mogę wyjść z podziwu, jak ty mieścisz grubaśny i masywny nocny wkład bobolidera do małej, zgrabnej bambusowej BY :omg:

Trochę czasu to zajmuje, ale jakoś się udaje tak upchnąć, aby krawędzie wkładu nie uwierały. ;) Poza tym ten wkłąd po złożeniu na trzy ma przecież mniejszą szerokość niż przeciętna mikrofibra boboliderowa...

vika, a próbowałaś nie poić małej tylko dać jej smoczek? może ją swędzą tylko dziąsła a niekoniecznie jest głodna. Chyba, że Wy jesteście antysmoczkowi, to się nie wtrącam...

vika
21-01-2014, 19:33
Trochę czasu to zajmuje, ale jakoś się udaje tak upchnąć, aby krawędzie wkładu nie uwierały. ;) Poza tym ten wkłąd po złożeniu na trzy ma przecież mniejszą szerokość niż przeciętna mikrofibra boboliderowa...

vika, a próbowałaś nie poić małej tylko dać jej smoczek? może ją swędzą tylko dziąsła a niekoniecznie jest głodna. Chyba, że Wy jesteście antysmoczkowi, to się nie wtrącam...

antysmoczkowa to była ta starsza MASAKRA JAKAŚ:omg: W TĄ PCHAŁAM SMOCZEK AZ MI SIE UDAŁO PO 4 MSC :mrgreen: tak tak nim damy cokolwiek do picia najpierw próbowaliśmy ze smoczkiem ale skubana dostanie pić przez sen i śpi dalej a jak ją oszukuje smoczkiem to wierci się co 15 min aż po 2 godz ryk i tylko picie ratuje a co czasem gorsze to mleko trzeba robić:mad więc ostatnio już nie pytam czego chce tylko jak się wierci daję picie odkładam na bok śpi kolejne kilka godz.

marynarka
21-01-2014, 21:40
Ja na noc pampery :? :hide: Niestety mała od początku duuużo sika w nocy i nawet bambusowe formowanki nie wytrzymywały połowy nocy :? A, że moja córa sika jak chłop :bduh: to zawsze ma na brzuszku mokro w formowance :( i mi się to wydaje niewygodne mimo gigantycznych wkładek fizelinowych sucha pupa, chyba z baby ono. Przesikiwała nawet woonderosy i BG z 3! wkładami już dobrze chłonnymi... Dodam, że cycek lub mm 4-6 razy w nocy i żadne oszukanie wodą/sokiem/herbatą nie wchodzi w gre!!! ma być mleko...

Magenta
22-01-2014, 20:03
Moja tez moczy z przodu ;-) dlatego przerzucilam sie na polarek od pupy tylko wtedy trzeba pchac duzo do srodka....bo z takich fomowanek tylko kieszonki sa.

lucysia
30-03-2014, 09:26
Na noc często polecacie formowanki bambusowe.Widziałam bodajrze u Sylwiontka wkłady z samego weluru bawełnianego.Jak to ma się do suchości w nocy.Dawałyby radę czy tylko na dzień?Tam z 6 warstw jest i długie są.

kamilam
31-03-2014, 09:53
Na noc raczej dawałabym mikropolarek dla poczucia suchości, w formowankach bambusowa miękkość kokosi jest taka wkładka z mikropolarkiem więc już nic nie trzeba dodawać.

kamillek2
26-08-2014, 11:46
Dużo się dowiedziałam i utwierdziłam w dotychczasowym wyborze-na pierwsze podejście do wielo-.
Mam pytanie.
Skłaniam się ku formowance Kokosi bambusowa miękkość OS-czy wiecie jaka jest różnica między tym białym a wzorzystymi-oprócz oczywistej wzorkowej?
Szukam rozwiązania, by nie przewijać przez całą noc. Stąd ta formowanka. Chcę więc też i o przewiewność zadbać. Myślałam o otulaczu wełnianym. Czy polecacie bardziej Storchenkinder czy ecodidi na tę formowankę? Widzę, że Storchenkinder jest trochę droższy-ale może ma jakieś zalety, co przewyższają?

(=OloOlo=)
26-08-2014, 21:50
Dużo się dowiedziałam i utwierdziłam w dotychczasowym wyborze-na pierwsze podejście do wielo-.
Mam pytanie.
Skłaniam się ku formowance Kokosi bambusowa miękkość OS-czy wiecie jaka jest różnica między tym białym a wzorzystymi-oprócz oczywistej wzorkowej?
Szukam rozwiązania, by nie przewijać przez całą noc. Stąd ta formowanka. Chcę więc też i o przewiewność zadbać. Myślałam o otulaczu wełnianym. Czy polecacie bardziej Storchenkinder czy ecodidi na tę formowankę? Widzę, że Storchenkinder jest trochę droższy-ale może ma jakieś zalety, co przewyższają?

ja mam formowanke Kokosi bambusową miękkość rozmiar s ( a na stronie widzę, że z wzorkami są z panelem pul przez środek czyli że nie trzeba otulacza-nie wiem jak w praktyce sie to sprawdza czy są przecieki, a bez panela pul to zwykla formowanka we wzorek;)) zakładam na nią właśnie otulacz wełniany Ecodidi i fajnie na pupie lezą i sie nic nie dzieje. Moja Mała nie jest wielkim nocnym sikaczem także daje rade bez dodatkowej wkładki :) i ogólnie wybierz co Ci się bardziej podoba

Pat
26-08-2014, 22:04
Panel PUL naszyty na środek formowanki nie zabezpiecza przed zamoczeniem - przecież to tylko kawałek PULu ;) To jest super patent na lato do biegania w samej pieluszce. Ja tych formowanek używam ponadto chętnie pod gacie wełniane na noc.

Kamillek, gacie (jakiekolwiek) zwykle są bardziej elastyczne niż otulacze zapinane, ponieważ są uszyte z rozciągliwej dzianiny wełnianej, a nie z tkaniny. Dla mnie ma to o tyle znaczenie, że formowanki z zasady są duże i wypełniają mocno otulacz. Moim zdaniem gacie na formowanki są wygodniejsze, za to do wkładów używam tylko zapinanych.

fensterka
26-08-2014, 22:22
ja na noc też używam formowanek+ gatki wełniane babyidea, na lato z krótkimi nogawkami, na zime z długimi, wtedy odpada mi zakładanie spodni piżamkowych, ma na tyle przewiewnie, że pomimo zasikania formowanka schnie od razu na pupie, poza tym zakładając formowanke i otulacz wełniany masz dwa rodzaje nap co przy kręcącym się dziecku może nie być wygodnie, bo jednak one się wpijaja, mój często ma ślady na bioderkaach, jak widzisz co mama to ma inne patenty na pieluchowanie

Pat
26-08-2014, 22:26
Fensterko, co Ty masz za formowanki, że Ci schną już na pupie dziecka?? :)

Roanna
26-08-2014, 22:53

kamillek, o ktorą wzorzastość Ci chodzi? Bo kokosi ma bambusowa miekkość:
1.obszytą kolorową bawełna - zadnej roznicy w porównaniu ze zwykła kremowa nie ma oprócz estetycznej
2.z panelem PUL - wtedy masz dodatkowe zabezpieczenie przed przemakaniem ale i tak na noc musisz miec otulacz.

Mam te formaowanki, uzywam co noc. Jak załadujesz cały ten komplet (formowanka+wkład+sucha pupa) spokojnie wytrzyma całą noc.

fensterka
26-08-2014, 23:20
Fensterko, co Ty masz za formowanki, że Ci schną już na pupie dziecka?? :)

monkeya, little comfort, ale tak naprawde pewnie zalezy ile nasika, jak mało i jest ciepło czy przykryty ciepłą nasza kołderka, to siuśki wyparowywują ;)

kamillek2
03-09-2014, 11:22
Witajcie,
mam przed sobą gatki Storchenkindery i formowankę. O kurcze! To ogromny pakunek na pupci malucha! Tak macie?

Pat
03-09-2014, 12:10
A jaką masz formowankę? :)

kamillek2
04-09-2014, 08:13
Ecodidi. Jest delikatna, i w ogóle piękna. I świetnie, że jest dodatkowy wkład. Owszem-mam wybór-mogę nie wkładać. Jednak wydaje mi się, że będzie potrzebny.

Kudlata
04-09-2014, 08:20
Formowanki nappime u nas, składam tak, że z tyłu jest mniej niż z przodu, Kuba nie protestuje.

NEMO
04-09-2014, 12:11
W lecie na noc używaliśmy ekojednorazówek, bo jednak w wielo za gorąco ale aktualnie wróciliśmy do wielo, czyli jednak oszczędności jakieś będą:-) od 21 do 2 w nocy zakładam Kubie bambusowy puch+Flipa, kokosi niestety za płytka dla nas, poszła do małego kuzyna:-) od 2 zmieniam na Wonderoosa, czasami potrzebuje jeszcze jednej zmiany na Wonderoosa, bo Kuba dużo pije. Przebieranie opanowaliśmy na śpiąco:-P

kamillek2
07-09-2014, 12:38
Pomyliłam się!! Ta formowanka to kokosi.
Dziś lanolinową kurację robię drugi raz, bo niestety przepuszczają gacie. A nad formowanką na wysokości nerek i na brzuszku czuję wilgoć
Martwi mnie też, że długo schną :(

No nic-będę dalej próbować

Pat
07-09-2014, 18:02
Pomyliłam się!! Ta formowanka to kokosi.
Dziś lanolinową kurację robię drugi raz, bo niestety przepuszczają gacie. A nad formowanką na wysokości nerek i na brzuszku czuję wilgoć
Martwi mnie też, że długo schną :(

No nic-będę dalej próbować

Jeśli jest AŻ tak wilgotno, może zbyt mało chłonna formowanka? Od dawna ją masz? Każdy wkład chłonny nabiera chłonności w czasie. Jeśli to nowa formowanka, będzie lepiej. A jeśli nie, może warto dołożyć choćby jakąś dodatkową wkładkę?

violinistka87
10-09-2014, 13:01
My używamy otulacza Milovii i jednej z formowanek Babyetty z dwoma wkładami - jeden z mikrofibry, drugi bambusowy i trzyma niezawodnie :)

violinistka87
10-09-2014, 13:03
Aha! Tylko otulacz musi zakrywać całą formowankę z tyłu i zprzodu, bo jak coś delikatnie choćby wystaje, to przemaka i Misiek cały do przebierania. No, ale to raczej oczywiste ;)

marzycielka
15-12-2014, 23:44
Ja polecam formowanką Babyetta bambusową i otulacz. Chłonność formowanki super nawet po pierwszym praniu a co dopiero po kilku :) ale że ja nie lubię za bardzo zakładania formowanek to na noc stosuję głównie wkład składany na noc bobolidera w kieszonce. On jest składany na 3 i wytrzymuje całą noc.

lenka1987
17-12-2014, 09:17
Mój Antoś - prawie dwa latka - na noc zakładany ma otulacz oraz ostatnie nasze odkrycie - mega chłonny i duży 39x33 cm wkład z bambusa i mikrofibry firmy Simed- daje radę. Zdarzają się oczywiście wpadki, gdy źle założę pieluszkę, a Antoś ma akurat niepsokojną noc. Ale generalnie nie zdarzyła się nam przy takim pieluchowaniu odparzona pupa.

wiosenka
18-12-2014, 01:13
U nas sprawdzają się formowanki (bambusowa miękkość kokosi, nappime, ecodidi kieszonka z wkładem składanym duzym z weluru bambusowego puppi lub bambusowa formowanka puppi tez z wkładem składanym bambusowym) + gatki jagna bis z allegro. Ostatnio dość często 1 formowanka w nocy nie wystarcza i około godziny 1 muszę małego przewijać bo formowanka do ostatniej nitki przesikana mały się budzi i złości, że ma wkoło pupy mokro. Rano z drugą jest to samo. Ale Kuba ma 1,5 roku i przed snem pije jak smok:)

kaisa
16-01-2015, 09:54
My też na noc ubieramy formowanki bambusowe. Najlepiej mi się sprawdziły kokosi, a testowałam cztery firmy. Przy półroczniaku na noc schodzą dwie, przebieram jeszcze przed pójściem spać, zazwyczaj około północy.

kamillek2
04-05-2015, 14:32
A jaki otulacz obejmuje Wam formowankę Kokosi-myślę nad kupnem PULowego? Czy dla 11 kg rocznego chłopca OS czy XL Kokosi? Chciałabym by w dzień też nosił. Myślę też nad otulaczami Ecodidi, Babyyetta lub Nappime

Roanna
04-05-2015, 15:06
A jaki otulacz obejmuje Wam formowankę Kokosi-myślę nad kupnem PULowego? Czy dla 11 kg rocznego chłopca OS czy XL Kokosi? Chciałabym by w dzień też nosił. Myślę też nad otulaczami Ecodidi, Babyyetta lub Nappime
U nas na 13,5 kg i na formowanke bambusowa miękkość Kokosi na największym juz rozmiarze otulacz Kokosi OS daje rade. Testowałam też teraz otulacz Kokosi XL, jest odrobinę większy, więc spokojnie da radę, możesz od razu w XL zainwestować, bo tez ma wszsytkie napki zmniejszajace na dlugość i w pasie, więc jak cos może pomniejszany.

Nappime jest sporo mniejszy, babyetta tez, raczej za chwilę moga Ci nie pomieścić tej formowanki z wkładem. Ecodidi juz nie mam, ale pamietam, że tez był ciut mniejszu od Kokosi.

kaisa
04-05-2015, 17:22
U nas też 11kg i pasują jeszcze formowanki kokosi OS, ale już tak na styk, dlatego na noc wolę zakładać XL.
Nappime są dobre na OS, na XL są za małe. Na XL używam flipów.

Ale wydaje mi się że wybór pomiędzy OS a XL warunkuje budowa dziecka, nie tylko waga. Moje jest długie, dlatego OS już są na niego trochę za krótkie. Za to w obwodzie spinam najciaśniej jak się da.

ania_przyszłamama
06-05-2015, 08:13
Ja długo nie mogłam się przekonać do pieluchowania wielo w nocy. Starszej córce długo zakładałam jednorazówkę na noc, bo, trzeba przyznać, jest cieniutka i ładnie pasuje pod piżamkę. Dopiero przy drugim dziecku postanowiłam spróbować wielo. Ale kiedy zakładałam na noc formowankę i gatki, rano całe uda i pas dziecko miało obciśnięte. Obecnie synkowi (1,5 roku)zakładam na noc tylko bambusowy wkład puppi lub ecodidi, na to otulacz wełniany zufizo lub ecodidi xl. Nigdy nie przemokło. Córce też czasem zakładam taki zestaw i wystarcza. Ale właściwie myślę, że powinny być robione jakieś specjalne pieluszki nocne, szczególnie dla maluszków, takie, żeby były z tyłu bez gumek, wygodne do leżenia. Co o tym myślicie? A może są już takie tylko ja o nich nie wiem? A jak u Was z piżamkami? Dajecie na wielorazówki jeszcze spodenki? Ja używam tylko pajacyków albo mega szerokich spodenek, żeby dziecku było wygodnie.

kaisa
06-05-2015, 08:46
Ja też używam pajacy do spania. Ze względu na swoją wygodę również. Ponieważ przebieram młodego jeszcze raz w nocy, to wygodniej mi, jeśli mogę go rozpiąć zamiast zdejmować spodenki. No i jest wtedy mniejsze ryzyko rozbudzenia w środku nocy.

ania mania
06-05-2015, 12:32
A jaki otulacz obejmujedoskonałeowankę Kokosi-myślę nad kupnem PULowego? Czy dla 11 kg rocznego chłopca OS czy XL Kokosi? Chciałabym by w dzień też nosił. Myślę też nad otulaczami Ecodidi, Babyyetta lub Nappime

Blueberry otulacze są wielkie. Pomieszczą każdą formowankę. Mają dodatkowe falbanki. Zakładam je 2 letniej pannie na nocki i jest niezawodnie. Flipy potrafiły przepuszczać, bo czasem ciężko było upchnąć całą pieluszkę tak żeby nigdzie nie wystawała. Teraz zakładam na noc Blueberry jeszcze spięte na długość :omg:

Ach i zapomniałam o gatkach storcza. Są faktycznie doskonałe.

Bellis
28-09-2015, 21:25
Mam kryzys nocnego pieluchowania i chyba kupię jakies jednorazówki :/ Mamy TB Flexi, Pupeko bambusową i Little Lamb z bambusa - tyłek tak wielki, że nie ma szans żeby Młodej było wygodnie. Jakoś w tym śpi, ale szczerze mówiąc dziwię jej się że daje radę. Rano każda z tych formowanek jest mokrzuteńka, pupsko mokre i czasami zziębnięte, przecieków raczej nie ma ale samo spanie przez cała noc w tych śmierdzących, mokrych pieluchach wydaje mi się straszne.
Dochodze do wniosku, że to wielopieluchowanie miało byc dla Młodej, a jest bardziej dla mnie (bo można sobie kupic kolejną fajną formowankę do wypróbowania ;P) i czas z tym skończyć. Na dzień wielo, bo sie sprawdzają, ale na noc, póki Młoda tankuje w nocy (ma 7,5 m-ca), będą jednorazówki...

Roanna
29-09-2015, 17:35
Bellis, wiesz co, ja zawsze przebieralam raz w nocy jak dziecko było mniejsze i więcej sikalo.
Generalnie to formowanka kokosi bambusowa miękkość z jakimś dużym wkładem, i otulacz pul, akurat też kokosi. A obecnie, 2 lata, takaż formowanka i wełniak xl od welniaste. I już nie przebieram, bo chyba w nocy nie sika, tylko dopiero gdzieś nad ranem. Pancerne, nie puszcza, no ale zapachy rano są.

kornflejka
29-09-2015, 17:50
Mam kryzys nocnego pieluchowania i chyba kupię jakies jednorazówki :/ Mamy TB Flexi, Pupeko bambusową i Little Lamb z bambusa - tyłek tak wielki, że nie ma szans żeby Młodej było wygodnie. Jakoś w tym śpi, ale szczerze mówiąc dziwię jej się że daje radę. Rano każda z tych formowanek jest mokrzuteńka, pupsko mokre i czasami zziębnięte, przecieków raczej nie ma ale samo spanie przez cała noc w tych śmierdzących, mokrych pieluchach wydaje mi się straszne.
Dochodze do wniosku, że to wielopieluchowanie miało byc dla Młodej, a jest bardziej dla mnie (bo można sobie kupic kolejną fajną formowankę do wypróbowania ;P) i czas z tym skończyć. Na dzień wielo, bo sie sprawdzają, ale na noc, póki Młoda tankuje w nocy (ma 7,5 m-ca), będą jednorazówki...
To może przerwa? Kup jednorazówki, a wymień te formowanki, które masz na takie co mają polarek od pupy? Zawsze to dziecku mniej mokro :)
albo coś mniejszego i przewijaj na śpiocha?

kaisa
29-09-2015, 18:13
Ja do tej pory przewijam młodego około północy, kiedy kładę się spać. Czasem jak się w nocy obudzę, to tez sprawdzam czy nie trzeba go przebrać. Podobnie jak Ty, nie chce żeby spał w mokrym całą noc.
Ale jak czujesz taką potrzebę, to odpuść wielo w nocy, może za jakiś czas będziesz gotowa żeby do nich wrócić.

Bellis
29-09-2015, 22:07
Nie bardzo chcę Młodą przewijać w nocy, wybudza się i jest później godzinna zabawa w łóżeczku.
Do tych formowanek, które mam, dokładam wkładki polarkowe, ale i tak jest mokro, choćby na bokach - te pieluchy rano można wyżymać. I cuchną potwornie.

Nawiasem mówiąc - strippinguję, piorę w sodzie, kwaskach, olejkach, namaczam w płynach do garów - i śmierdzą te pieluchy coraz bardziej. Czy to taka tajemnica poliszynela, że wielo po dłuższym używaniu zaczynają śmierdzieć niezależnie od wszystkiego? I to nie tylko moje, bo te kupione na bazarku też.

Córa dziś śpi w Dadzie, zobaczymy jak ona będzie wyglądała rano. Ja sobie muszę odsapnąć.
Nie zmienia to faktu, że pieluchy wielorazowe są fajne, w dzień używamy tylko takich i w ogóle żałuję, że dopiero przy trzecim dziecku je odkryłam :)

karolaaa
26-10-2015, 09:44
mojego siuśki też co raz to bardziej śmierdzą, właśnie się zastanawiam co na noc wymyślić bo strasznie siusia i zawsze się zalewa, nawet w dadzie...

Nie bardzo chcę Młodą przewijać w nocy, wybudza się i jest później godzinna zabawa w łóżeczku.
Do tych formowanek, które mam, dokładam wkładki polarkowe, ale i tak jest mokro, choćby na bokach - te pieluchy rano można wyżymać. I cuchną potwornie.

Nawiasem mówiąc - strippinguję, piorę w sodzie, kwaskach, olejkach, namaczam w płynach do garów - i śmierdzą te pieluchy coraz bardziej. Czy to taka tajemnica poliszynela, że wielo po dłuższym używaniu zaczynają śmierdzieć niezależnie od wszystkiego? I to nie tylko moje, bo te kupione na bazarku też.

Córa dziś śpi w Dadzie, zobaczymy jak ona będzie wyglądała rano. Ja sobie muszę odsapnąć.
Nie zmienia to faktu, że pieluchy wielorazowe są fajne, w dzień używamy tylko takich i w ogóle żałuję, że dopiero przy trzecim dziecku je odkryłam :)

sats
26-10-2015, 20:57
Sa takie otulacze bez gumki na tyle .moje wlasne.nie lubialam jak sie gumki odciskaly na kregoslupie dziecka wiec uszylam taki z gumkami przesunietymi na bok.w nocy zakladam dziecku formowanke lub flanelowa pieluche skladana .na to spodnie welniane lub krotkie gatki albo otulacz a czasami sama formowanke z bosterem tylko ma.maly spi na kocyku z welny centymetrowej grubosci.mam tez welniany do przykrycia lub zwykla kolderke.spi glownie na brzuszku teraz wiec kolderka zawsze sucha .na dole ma kocyk wiec przeciekow brak a sam koc tez suchy bo zalanolinowany i sfilcowany.zawsze ma zakladana pieluche jak idzie spac i kolo polnocy tez go na spiaco przewijam.rano kolo piatej ,sxostej tez jak zaczyna marudzic to wiem wtedy ze ma mokro. spi dalej.na gore ubieram koszulki bawelniane lub welniane z cieniutkiej welny bieliznianej .na dol ew jak mi sie chce lub chlodniej kalesonki welniane mam w okolicy super sklep z takimi cudami.cienkie cieple i dobre do ubierania.dobrze sie naciagaja,piora i nie mechaca.mozna prac ze wszystkim.nie nadaja sie na otulacze .juz nie pamietam kiedy mial spiochy na sobie.prawda taka pielucha wielorazowa nie pampers.nie ma zelu w srodku ktory zwiaze siuski.trzeba dziecko czesciej przewijac jak sie ma takiego sikacza.trzeba sie poswiecic.

Marta_B
27-10-2015, 10:10
Sa takie otulacze bez gumki na tyle .moje wlasne.nie lubialam jak sie gumki odciskaly na kregoslupie dziecka wiec uszylam taki z gumkami przesunietymi na bok.w nocy zakladam dziecku formowanke lub flanelowa pieluche skladana .na to spodnie welniane lub krotkie gatki albo otulacz a czasami sama formowanke z bosterem tylko ma.maly spi na kocyku z welny centymetrowej grubosci.mam tez welniany do przykrycia lub zwykla kolderke.spi glownie na brzuszku teraz wiec kolderka zawsze sucha .na dole ma kocyk wiec przeciekow brak a sam koc tez suchy bo zalanolinowany i sfilcowany.zawsze ma zakladana pieluche jak idzie spac i kolo polnocy tez go na spiaco przewijam.rano kolo piatej ,sxostej tez jak zaczyna marudzic to wiem wtedy ze ma mokro. spi dalej.na gore ubieram koszulki bawelniane lub welniane z cieniutkiej welny bieliznianej .na dol ew jak mi sie chce lub chlodniej kalesonki welniane mam w okolicy super sklep z takimi cudami.cienkie cieple i dobre do ubierania.dobrze sie naciagaja,piora i nie mechaca.mozna prac ze wszystkim.nie nadaja sie na otulacze .juz nie pamietam kiedy mial spiochy na sobie.prawda taka pielucha wielorazowa nie pampers.nie ma zelu w srodku ktory zwiaze siuski.trzeba dziecko czesciej przewijac jak sie ma takiego sikacza.trzeba sie poswiecic.

my tez mamy welniane kalesonki i sa super. U nas na noc zakladamy body i kalesonki z tkaniny 70% welna i 30% jedwab - super cienkie, miekkie i cieplutkie a maly sie nie poci. Nie trzeba praktycznie tego prac, przynajmniej nie tak czesto jak bawelne :)
Na noc jedziemy na blueberry deluxe fleece bo sa chlonne i nie ma wielkiej pupy ale zmieniamy teraz 2-3x bo maly na cycku cala noc :( .
Raz zalozylam formowanke Kissaluvs i tez bylo ok ale tak jak wyzej dziewczyny pisaly mokro jest mimo wkladki polarowej. Z tym kocykiem welnianym muszę wyprobowac ;)