PDA

Zobacz pełną wersję : Początki - pomóżcie, proszę :)

grazyna
24-08-2011, 20:21
Witajcie,
mój syn ma pół roku i postanowiliśmy przerzucić się na wielorazowe. Pogrzebałam w kilku wątkach i wydaje mi się, że najlepsze dla nas byłyby kieszonki z PULem, ewentualnie SIO (jeśli nic nie mylę w nazewnictwie). W związku z tym mam kilka pytań:

-Czy to jest w ogóle realne, żeby używać samych w.w., czy jednak formowanki i inne się przydadzą?
-Czy 20 sztuk wystarczy, przy założeniu prania co drugi dzień?
-Czy możecie polecić jakąś konkretną firmę albo osobę szyjącą? (Zdaję sobie sprawę, że każdy ma jakieś tam swoje upodobania, ale tak chyba będzie mi łatwiej niż kupować zupełnie w ciemno.)
-Co powinnam mieć jeszcze koniecznie w domu, żeby używać wielo?
-Macie jakieś rady dla początkującej?:)

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc :mighty:

Mayka1981
24-08-2011, 20:58
Cześć:)

- jest realne - bo każdy lubi co innego byćmoże to jest zestaw dla CIebie - ale na poczatek kupiłabym po 2szt z każdego rodzaju i dopiero decydowała... ja na początku używałam tylko kieszonek a teraz praktyczni etylko tetra/ręczniczki i otulacz polarkowy

- wystarczyć powinno spokojnie - zwł kieszonki szybko schną

- wybierz to, co Ci się kolorystycznie najbardziej podoba ;) i jw - może po 1-2 szt z firmy, bo jednak ciut się różnią chociażby sposobem zapinania (rzep/napki)

- wiaderko na brudne pieluszki z pokrywką i olejek eteryczny (ale to nie musowo...), trochę miejsca na półce i miejsce do suszenia :) na początek wystarczy - no chyba że chcesz się przy okazji zaopatrzyć w myjki zamiast jednorazowych chusteczek do pupy...

- mamy - wyznacz sobie limit zakupowy i maksymalną liczbę pieluszek w stadzie - bo to niektórych uzależnia... :)

ktosikowa
24-08-2011, 20:59
Ja bym Ci proponowała spróbowac najpierw po 1 sztuce- czy młodzież nie reaguje źle na polar? albo na mokro przy frotce? czy gumki w jakims modelu nie uciskaja itp. Dlatego, jak dziewczyny zazwyczaj radzą;) kup po jednej z różnych na bazarku i popróbuj:)
Ja np. jeszcze dwa tygodnie temu twierdziłam, ze uwielbiam tetrę, a teraz lubiam frotkowe formowanki, które mam tylko dwie;(

efcia1981
24-08-2011, 21:19
ja do tej pory używam tylko kieszonek i też daje radę :) i popieram rady poprzedniczek, polecam bazarek gdzie można za niewielkie pieniążki wypróbować różnych typów pieluszek :) na pewno nie kupowałabym 20 sztuk tej samej firmy na początek ;)

grazyna
24-08-2011, 22:28
Ok, dziękuję za szybkie i treściwe odpowiedzi, każda wskazówka się przyda :). Mam w domu pieluchę tetro(taka w paski), czy dobrze myślę, że to formowanka? Napiszcie mi, jeśli to nie problem, ile sztuk i jakich pieluchy powinnam mieć na początek, powiedzmy na jeden dzień :).

mamuśka
24-08-2011, 22:30
Ja też nie radzę 20 szt z jednego źródła.
Potrzeby i upodobania mamy to jedna sprawa ;-) ale dziecku też nie wszystko pasuje: 1) jedne maluchy wolą sucho (sztuczny polar), inne muszą mieć naturalne tkaniny, 2) różna budowa dzieci - jedne pieluszki będą za duże, inne za ciasne 3) rodzaj pieluszki - kieszonki są wygodne i szybko schną, ale nie można ich za często (lub wcale) potraktować gotowaniem (tak jak tetrę czy bawełnę), a to problem jeśli dziecko ma tendencję do stanów zapalnych 4) zapięcia - wygodne ale szybko niszczące się rzepy, czy mniej wygodne ale trwalsze napy itd. itp.

Na pewno radziłabym poszukać pieluszek u szyjących mam z forum (wątek pt. "handmade") oraz sklepików z firmami produkujących polskie pieluszki np.: pupeko, franiszki, babyetta, mio unico, nappime, małe me itd.

Często są to naprawdę świetne jakościowo pieluszki, a w dużo niższej cenie. Kiedy dwa lata temu zaczynałam pieluchować, prawie wcale nie istniały i trzeba było się zaopatrywać w sklepach online z drogimi pieluchami sprowadzanymi nawet zza oceanu. Teraz sytuacja się bardzo poprawiła. :)

grazyna
24-08-2011, 22:42
Super, dziękuję za pomoc, bez Was błądziłabym we mgle :)! Już szukam różnych pieluch, żeby zdecydować co najbardziej przypadnie nam do gustu.

mamuśka
24-08-2011, 22:42
Ok, dziękuję za szybkie i treściwe odpowiedzi, każda wskazówka się przyda :). Mam w domu pieluchę tetro(taka w paski), czy dobrze myślę, że to formowanka? Napiszcie mi, jeśli to nie problem, ile sztuk i jakich pieluchy powinnam mieć na początek, powiedzmy na jeden dzień :).

Tak to tzw. formowanka. Na nią trzeba otulacz z PUL lub polarowy lub wełniany.

Z ilością pieluch trudno tak wycelować, to się sprawdza "w praniu" ;-) Napewno jeśli się nastawisz na formowanki czy AIO to trzeba mieć ich więcej (długo schną) niż kieszonek czy tetry. Jeśli chcesz robić pranie co dwa dni to musisz policzyć mniej więcej ile pieluch dziecko zużywa w ciągu dnia x 2 dni + zapas gdy pranie z dwóch dni się suszy. Np. 6 przewinięć dziennie x 2 dni = 12 pieluch i zakładając, że schną ok. doby to trzeba jeszcze 6 na "dzień suszenia" = razem ok. 18 pieluch. To wszystko to są b. orientacyjne wyliczenia, bo np. częściej będziesz przewijać tetrę niż formowanki czy kieszonki itd. Spróbuj kupić kilka różnych pieluch, wypróbuj i wtedy będziesz wiedzieć ile schnie Twój faworyt (albo faworyty bo tak się to najczęściej kończy ;-) ) i jak często trzeba go zmieniać.

bursztynka
24-08-2011, 22:53
Witaj ja od siebie dodam że fakt nasze gusta pieluszkowe często się zmieniają ja zaczynałam od uwielbienia itti Bitti potem kieszonki a teraz najbardziej lubię filpa i w domu do niego tetra a na wyjścia oryginalne wkłady np. do niego.

Dodatkowym plusem tetry jest też czas schnięcia zwłaszcza z myślą nad zbiżającym sie okresem gdy w kaloryferach bedzie jeszcze zimno a w domu chłodno już.

IwonaKM
24-08-2011, 23:22
moja coreczka ma 5,5 miesiąca, formowanek nie uzywalysmy i nie uzywamy.

Dodalabym natomiast do Twojego zestawu otulacz/e i prefoldy lub tetrę. Na wypadek gdy dziecko będzie mialo dzien częstszego siusiania, bedzie to akurat dzień prania, czyli połowa już brudna i pieluchy będą w ekspresowym tempie znikać z koszyka a w Twoich oczach będzie przerażenie, co za chwile na pupę zalożysz dziecku.

jadorota
24-08-2011, 23:30
no właśnie. Ja bym kupiła flip i do tego jakieś 10 ręczników z ikea. To teraz nasz zestaw dnia:) można toto wygotować nawet a żeby było w dupkę sucho to nakładan od pupy kawałek polaru. I to taka wersja oszczędnościowa:) a kieszonki też mam i formowanki:) wypróbuj wszystkiego tak jak piszą dziewczyny.

mamuśka
24-08-2011, 23:36
Witaj ja od siebie dodam że fakt nasze gusta pieluszkowe często się zmieniają (...)
Święta prawda ;-)

Dodatkowym plusem tetry jest też czas schnięcia zwłaszcza z myślą nad zbiżającym sie okresem gdy w kaloryferach bedzie jeszcze zimno a w domu chłodno już.
To też j.w. ;-) Jesień i wiosna to ciężki czas na suszenie.

olka
24-08-2011, 23:53
Grażyna, gdybyś chciała "pomacać", zobaczyć jak co wygląda, czego byś chciała - daj znać. Jest nas kilka pieluszkujących w P-niu, na pewno każda chętnie się spotka i pokaże co ma i doradzi na żywo :)

grazyna
25-08-2011, 06:54
olka, piszę pw :).

mamaani
30-08-2011, 17:13
my też z Poznania :) i używamy itti bitti sio, tutto i kieszonki różnych firm, mamy kilka prefoldów pieluszkarniowych i bambino mio, które uwielbiamy w domu :).Tutto to moja ostatnia miłość, mieszkamy na Ratajach więc gdybyś chciała coś zobaczyć to zapraszamy, byc może bedę coś nawet chciała odsprzedać bo ja z tych uzależnionych już chyba, a córka ma 2 miesiące:ninja:

mama-donna
30-08-2011, 19:41
Ja dodałabym do Twojego stosu formowanki i jakiś otulacz. Według mnie to lepsze wyjście na noc niż kieszonka. Wcale nie musi długo schnąć bo możesz wybrać opcje formowanki z kieszonką i wkładać do niej coś chłonnego, wtedy sama formowanka schnie ekspresowo a wkład to już zależy jaki masz. Tak przynajmniej okazało się u nas, ale to tez zależy ile maluch siusia i czy go w nocy przewijasz. Dodałabym jeszcze trochę tetry w razie intensywego siusiania tak jak już ktoś wyżej pisał.

nuna77
30-08-2011, 21:14
no właśnie. Ja bym kupiła flip i do tego jakieś 10 ręczników z ikea. To teraz nasz zestaw dnia:) można toto wygotować nawet a żeby było w dupkę sucho to nakładan od pupy kawałek polaru. I to taka wersja oszczędnościowa:) a kieszonki też mam i formowanki:) wypróbuj wszystkiego tak jak piszą dziewczyny.

Przepraszam ,że się wcinam w wątek, ale tez jestem na etapie poszukiwań, jakiego polaru uzywasz? nie obsuwa sie z tetry?

elson
31-08-2011, 00:14
Gdybym zaczynała teraz: miałabym mniej kieszonek niż otulaczy PUL plus wkłady oryginalne/wkłady tetrowe/ręczniki z ikei. Z dodatków przydają się papierki (daja się prać, o ile nie sa po kupolku), dadatek antybakteryjny oraz olejek do wiaderka z pieluszkami czekającymi na pranie. Powodzenia

grazyna
31-08-2011, 14:15
Już pomału się odnajduję w świecie wielo ;). Postanowiłam, że kupię kilka kieszonek i otulaczy, a do nich ręczniki ikeowskie, tetrę i wkłady. Polećcie mi proszę papierki, olejek, dodatek antybakteryjny i coś do prania. Wiem, że i w tym temacie pewnie ilu ludzi, tyle opinii, ale jeśli możecie, to podzielcie się swoimi doświadczeniami. Co najlepiej się Wam sprawdza?

libra
31-08-2011, 18:54
Eeeee, "w tym temacie", akurat rozrzut jest już mniejszy;-)
Papierki np Close Parent, można wrzucic z kupką do toalety. Bo są też takie co nie można - zwracaj na to uwagę, np. babyono.
Do prania dowolny proszek plus Nappy Fresh lub Miofresh. Proszek taki co nie zawiera mydła. Nie używamy też płynu do prania i absolutnie do płukania.
Olejek naturalny z drzewa herbacianego, lawenda - to sa najpopularniejsze o działaniu antyseptycznym. Ale ja ostatnio używam mało albo wcale, bo mam wrażenie, że potęguje smrodek:hmm:

Dodałabym do tego jeszcze worek na brudne pieluszki - na wyjścia bardzo przydatny;-)

A co do zmiennych gustów - potwierdzam:mrgreen:
Zaczynałam od tetry z otulaczem i formowanek, potem był wielki szał kieszonkowy, powrót do otulacza, znowu kieszonki, IB SIO, a teraz mnie na formowanki naturalne wzięło :bduh:
Właściwie to jeszcze tylko wełniaków nie próbowałam, ale wszystko przede mną;-)

grazyna
31-08-2011, 20:07
Dzięki! Dobrze, że napisałaś, że płyn do prania się nie nadaje, bo ja tylko takiego używam. Zatem będę musiała przerzucić się na proszek :).

edit:a papierki ImseVimse się nadadzą?:)

annia
31-08-2011, 22:38
U nas się sprawdzają.

Ja jeszcze dorzucę mydło galasowe, świetnie spiera plamy po kupach.

grazyna
31-08-2011, 23:02
Mydło dorzuciłam do listy:), annia, a te papierki można do toalety wrzucać? Niegdzie nie mogę znaleźć tej informacji.

annia
31-08-2011, 23:06
Można, można. Tzn. ja wrzucam, nie wyobrażam sobie niewrzucania. I w pralce się fajnie piorą, mój rekord to chyba 6 użyć jednego papiórka, zanim się podarł w praniu.

grazyna
01-09-2011, 08:46
No to dobrze :). A tego płynu do prania to bezwzględnie nie można używać, może coś zniszczyć (bo już naprawdę przywykłam)?

libra
01-09-2011, 12:51
Nie zniszczy, tylko pieluszki przestaną chłonąć, a zaczną śmierdzieć. A zapchany polarek nie będzie przepuszczał - w efekcie pieluchy będą przeciekać.
Musiałabyś stripping po kazdym praniu robić i przepierkę w płynie do naczyń, a to już z ekonomią ma niewiele wspólnego;-)
Tu idzie o to, by detergentu dawać jak najmniej, żeby nie "zapchać" włókien pieluszkowych, a płyny mają zmiękczacze-zapychacze;-) Dlatego proszku sypiesz 1/2 - 1/4 ilości, a co jakiś czas dobrze jest przeprać bez proszku tylko np w samym Nappyfresh. No i stripping raz w miesiącu;-)

pinea
01-09-2011, 14:21
a na moic wkladkach do pieluch (papierkach?) jest napisane zeby nie spuszczac... bo moze toalete zatkac...
To mozna czy nie mozna? Baby ono mam.

grazyna
01-09-2011, 14:41
Nie zniszczy, tylko pieluszki przestaną chłonąć, a zaczną śmierdzieć. A zapchany polarek nie będzie przepuszczał - w efekcie pieluchy będą przeciekać.
Musiałabyś stripping po kazdym praniu robić i przepierkę w płynie do naczyń, a to już z ekonomią ma niewiele wspólnego;-)
Tu idzie o to, by detergentu dawać jak najmniej, żeby nie "zapchać" włókien pieluszkowych, a płyny mają zmiękczacze-zapychacze;-) Dlatego proszku sypiesz 1/2 - 1/4 ilości, a co jakiś czas dobrze jest przeprać bez proszku tylko np w samym Nappyfresh. No i stripping raz w miesiącu;-)

Ok, czyli obojętnie jaki proszek plus Nappyfresh albo miofresh, tak?
Dzisiaj zaczęłam zakładać wielo, mamy aktualnie taką od Bobolidera i jak na mój gust, jest ok :).

grazyna
01-09-2011, 15:08
pinea, libra wcześniej napisała "Papierki np Close Parent, można wrzucic z kupką do toalety. Bo są też takie co nie można - zwracaj na to uwagę, np. babyono." :)

a ja sama zapomniałam o tym, co pisałyście wcześniej, już wiem, co i jak z tym praniem :), czas na zamówienie.

edit: w orzechach można prać?

pinea
01-09-2011, 16:19
pinea, libra wcześniej napisała "Papierki np Close Parent, można wrzucic z kupką do toalety. Bo są też takie co nie można - zwracaj na to uwagę, np. babyono." :)

a ja sama zapomniałam o tym, co pisałyście wcześniej, już wiem, co i jak z tym praniem :), czas na zamówienie.

edit: w orzechach można prać?

hehe, no tak, gdzies mi to umknelo. No ja musze wyrzucac, ale te tanie byly. 8,10 za 110 sztuk, moze maja ten minus ze spuszczaniem a plus to cena? Nastepne sprobuje inne, zobacze czy zycie bedzie latwiejsze ;)

libra
01-09-2011, 19:31
Grażyna- w orzechach raczej też nie, bo one mają saponiny, czyli działąją podobnie do mydła. Ale gdzieś mi przemknęło, że ktoś prał. Tylko nie wiem jakie tego efekty:hmm:
Obawiam się, że był smrodek albo przecieki:wink:

Pinea - te papierki biodegradowalne można prac (po siuśkach tylko, ofkors) i starczają na 2-3 razy co najmniej, więc cenowo nie wychodzi tak źle.

grazyna
01-09-2011, 21:27
Szkoda, bo już zamówiłam, ale może przydzadzą się do czegoś innego :). A mogłabyś polecić mi jakiś proszek? Te wszystkie "zwykłe" mają fosforany i nie wiem czy prać w lovelli, czy kupić jakiś eko? Doradź :).

.FK.
02-09-2011, 06:50
no właśnie. Ja bym kupiła flip i do tego jakieś 10 ręczników z ikea

Jadorota, a z tymi ręcznikami to o te chodzi: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538
Dobrze się sprawdzają? bo ja do flipa głównie tetrę pakuję, ale mam ochotę na zmiany :)

libra
02-09-2011, 17:27
Grażyna - w orzechach możesz prac inne rzeczy, chocby ubranka.
A proszek dowolny, i tak dajesz symboliczną ilośc, może byc lovela, biały jeleń albo specjalny proszek do pieluch: bambinex albo totsbots-potion http://ekomaluch.pl/antybakteryjny-proszek-do-prania-pieluch,p778,l1.html One nie wymagają już dodatku antybakteryjnego.

grazyna
02-09-2011, 18:22
Dzięki :)

yvona
09-09-2011, 07:30
Kurcze, to wszystko brzmi skomplikowanie, czasochlonnie i drogo. No bo inny proszek do chusty, inny do pieluch, wiaderka i inne cuda, reczniki, suszenie, stripping (???). Nie mowiac o tym, ze juz sie pogubilam co do czego, co to kieszonka, co to otulacz, czy to zamiennie sie stosuje, co jeszcze do tego, aj, aj...
chyba znowu spekam :(

DOMIKO
09-09-2011, 20:21
moja przygoda pieluszkowa zaczęła się od kupienia kieszonek doszłam do wniosku że będzie to najłatwiejsze rozwiązanie. Ale teraz gdybym zaczynała to na początek kupiłabym 2 flipy i storchena na noc i do tego kilka formowanek jeśli kupki rzadkie lub dużo tetry tylko tej grubszej i kwadratowej. Napewno było by to tańsze rozwiązanie i w razie gdyby się nie spodobało to nie żal by było nie używać...

libra
10-09-2011, 09:32
Kurcze, to wszystko brzmi skomplikowanie, czasochlonnie i drogo. No bo inny proszek do chusty, inny do pieluch, wiaderka i inne cuda, reczniki, suszenie, stripping (???). Nie mowiac o tym, ze juz sie pogubilam co do czego, co to kieszonka, co to otulacz, czy to zamiennie sie stosuje, co jeszcze do tego, aj, aj...
chyba znowu spekam :(
Eeeee tam, ja piorę wszystko w loveli (chusty i pieluchy) z tym, że do pieluch dodaję miofresha (dodatek antybakcylowy) wiaderko z pokrywką - no gdzieś to musisz trzymac, kosz na brudy przecież też masz w domu, stripping raz na miesiąc wystarcza, a rozeznanie w pieluchach będziesz miała po przejrzeniu ofert paru sklepów w sieci - tam prezentują się kategoriami;-)
No i ofkors, masz tu na forum skarbnicę wiedzy, czyli mamy wielopieluchujące, które zawsze chętnie się podzielą swoim doświadczeniem:-)

Ja dodam, że pieluchy przerażają tylko na początku, a jak się wciągniesz to czysta przyjemnosc.

yvona
10-09-2011, 12:12
No ja sie wlasnie na gwalt doksztalcam, bo pod koniec wrzesnia mamy targi dzieciece i bedzie tam mozna kupic pieluszki i akcesoria 20-30% taniej niz normalnie. Troche malo czasu, ale probuje ogarnac temat

libra
10-09-2011, 17:46
A to pytaj śmiało:cool:

mamaani
11-09-2011, 10:16
No ja sie wlasnie na gwalt doksztalcam, bo pod koniec wrzesnia mamy targi dzieciece i bedzie tam mozna kupic pieluszki i akcesoria 20-30% taniej niz normalnie. Troche malo czasu, ale probuje ogarnac temat
yvona a skąd jesteś?gdzie te targi??

yvona
15-09-2011, 03:09
Targi w Sydney ;)
chyba troche za daleko co?
Mysle intensywnie, czytam, malo czasu zostalo, ciagle sie waham Boje sie, ze po miesiacu walne wszystko w cholere i wroce do jednorazowek :(
ale moze sie nie doceniam?

mama-donna
15-09-2011, 09:40
Targi w Sydney ;)
chyba troche za daleko co?
Mysle intensywnie, czytam, malo czasu zostalo, ciagle sie waham Boje sie, ze po miesiacu walne wszystko w cholere i wroce do jednorazowek :(
ale moze sie nie doceniam?

Pewnie się nie doceniasz :) To nie takie straszne na jakie wygląda.
Ja piorę wszystko w domu kulach do prania, do pieluch dodaje dodatek antybakteryjny i jest git. Jak nie maiałam kul to prałam wszystko w proszku bez barwników i zapachów a do pieluch dodatek antybakteryjny. Stripping to robiłam moze raz. Nic mi nie przecieka z racji jakichś złogów. Piore raz na dwa, trzy dni - zależy od ilości pieluch. Do oczekujących śmierdziuchów na pranie daję kilka kropli olejku.
Ogólnie to wcale nie jest drogie, jeśli nie masz manii kupowania wciąż nowych pieluch, prania co dwa dni na 60st albo 90st i dodatkowego płukania. Nie wiem, czy woda i prąd w Sydney są drogie, ale jak by nie było wyjdzie taniej niz jednorazówki i przede wszytskim zdrowiej dla Twojego dziecka i dla Ziemii.
Jak się boisz, że to będzie czasochłonne i upierdliwe to wybierz najłatwiejszą opcję, gdzie nie będziesz musiała np. składać tetry czy prefoldów, uzywać zapinek snappi itd. Najtwiejsze wtedy sa AIO (czyli te co maja wszysty wkład i PUL na zewnatrz, tzn. zakładasz całość na pupę, siknięte całe pakujesz do prania i tyle) i formowanki z wszystym wkładem plus otulacz (formowanke zasikana dajesz do prania a otulacz używasz do kolejnej sztuki). Taka opcja schnie dłużej dlatego warto mieć kilka sztuk czegoś co szybko schnie - tetra albo cos innego co sie składa na prostokąt i mozna w otulacz włożyć - rozwiązanie świetne po domu a czas schnięcia nieporównywalnie mniejszy.
Jak zaczniesz zobaczysz, że to nie jest takie straszne. Pamiętaj - nasze mamy miały pralkę Franie i tetre, albo ewentulanie flanelę i dawały radę :)

mamaani
15-09-2011, 12:57
a apropo plam po kupach, to gdzieś pisałam, że mój slubny szczotą je traktuje, taka co to zwykle do paznokci w domach jest:bduh: no i ostatnio odkryłam, że super zlazła plama po kupie po zetknięciu z w.w szczotą...

yvona
15-09-2011, 14:27
Dzieki mama-donna :D
wiem, pamietam tetre (mlodszy brat ;)) i gotowanie pieluch w garze na kuchni.... Moja mama mi nawet kupila taki gar tutaj, do gotowania wlasnie, hehe....
Ja wszystko piore w zimnym (cokolwiek to oznacza ;)) no i tez mysle, ze te AIO i formowane z otulaczem to najlepsza opcja.
Nic, mysle, mysle, az mi czacha dymi :D

metis1
15-09-2011, 14:36
yvone, tylko czy zawsze masz/będziesz miała wystarczająco ciepło, żeby te AIO wysuszyć? Nie wiem, jak tam u Was z porą deszczową, ale u nas w chłodne lato to miewałam problemy nawet z oddzielnymi wkładami do kieszonek, a AIO w takiej sytuacji sobie po prostu nie wyobrażam...:hide:

Nie bój się wielorazówek, kup to, co Ci się podoba i sprawdz w praktyce. Ja na początku miałam przeróżne opcje - i formowanki, i składane babuski z otulaczami wszelkiej maści, i kieszonki... Zostałam akurat przy pulowych kieszonkach, resztę sprzedałam bez problemu, bo były b.krótko uzywane (rozmiarówki dla malutkiego niemowlaka) i w idealnym stanie.

Wkładanie wkładek sprawia mi wielką przyjemność i relaksuje... - może trudno w to uwierzyć... :ninja: Są tak piękne, że ten kwadrans raz na dwa dni poświęcony na ich "obróbkę" rekompensuje przyjemność z patrzenia na wielobarwną, kwiatową pupkę. O aspekcie zdrowotnym i korzyściach dla Matki Ziemi już nie mówię...:-?

PS. W Australii pewnie macie duuuzo taniej IssyBearNappies :love: Looknij tutaj (chociaz brakuje najpiękniejszych wzorków: wisienek, arbuzów i dużych biedron):
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-3234--Issy-Bear-Pieluszka-Day-Baby-Snap.html