Zobacz pełną wersję : pomózcie eBay Pay Pal i NIEMIECKI
picikola
27-10-2008, 15:36
zakupiłam chustę :jump: , nie powiem jaką :wink: na niemieckim eBay'u, dogadałam się ze sprzedającym na PayPal, a teraz on się upiera, że to co mam mu zapłacić muszę powiększyć "Paypal costs 1,9% plus 0,35"
Z tego co ja wiem to są koszty które ponosi wpłacający, a nie otrzymujący zapłatę i to chyba przy wpłacie na konto firmowe, zgadza się.
Mój niemiec troche słaby z angielskiego, więc może pomożecie mi odnaleźć stronę z PayPala gdzie jest to klarownie wytłumaczone, tu mi zacytował fragment regulaminu "Folgende Gebühren gelten beim Empfangen von Zahlungen:" ale on chyba źle go interpretuje, co?
Jak mam go przekonać?
Wpłacający nie ponosi żadnych kosztów natomiast otrzymujący jeśli ma konto specjalne albo firmowe owszem. Nie wiem czy Ty jesteś w stanie zobaczyć czy ma konto osobiste czy któreś z tamtych, chyba nie...
U nas na Polskim są takie stawki:
Akceptowanie płatności pokrywanych w następujący sposób:
* Saldo PayPal
* Przelew błyskawiczny w systemie PayPal
* Czek elektroniczny PayP
Sprzedaż miesięczna Opłata za transakcję
0,00 PLN - 10 000,00 PLN 3,4% + 1,35 PLN
10 000,01 PLN - 40 000,00 PLN 2,9% + 1,35 PLN
40 000,01 PLN - 200 000,00 PLN 2,7% + 1,35 PLN
200 000,01 PLN - 400 000,00 PLN 2,4% + 1,35 PLN
> 400 000,00 PLN 1,9% + 1,35 PLN
przy czym 1,35 PLN jest opłatą zryczałtowaną za płatności w Złote Polskie.
czyli przy euro moim zdaniem może być 0,35 .
Inna sprawa czy powinien te koszty bezpośrednio na Ciebie zrzucać - lub inaczej, czy nie powinien informować o tym w aukcji lub stronie "o mnie", tak byłoby moim zdaniem uczciwie.
Moim zdaniem to raczej chodzi o to, że chcesz użyć karty kredytowej do płatności przez PayPal - mam rację?
Wtedy trzeba doliczyć opłaty, którymi obciążany jest odbiorca płatności.
Tu link do kalkulatora opłat:
http://ppcalc.com/
Z tego, co rozumiem w aukcji nie było dostępnej płatności PP, a sprzedający po prostu zgodził się przyjąć taką formę zapłaty już po zakończeniu aukcji? W takim razie jego prośba o pokrycie opłat jest jak najbardziej zasadna.
zakupiłam chustę :jump: , nie powiem jaką :wink: na niemieckim eBay'u, dogadałam się ze sprzedającym na PayPal, a teraz on się upiera, że to co mam mu zapłacić muszę powiększyć "Paypal costs 1,9% plus 0,35"
Z tego co ja wiem to są koszty które ponosi wpłacający, a nie otrzymujący zapłatę i to chyba przy wpłacie na konto firmowe, zgadza się.
Mój niemiec troche słaby z angielskiego, więc może pomożecie mi odnaleźć stronę z PayPala gdzie jest to klarownie wytłumaczone, tu mi zacytował fragment regulaminu "Folgende Gebühren gelten beim Empfangen von Zahlungen:" ale on chyba źle go interpretuje, co?
Jak mam go przekonać?
mozesz zacytowac wiecej ??
sprobuje to przetlumaczyc
picikola
27-10-2008, 18:55
Tylko tyle mi zacytował, ale juz pal licho, to w sumie grosze wychodzą, tylko się zdziwiłam, no i ojro idzie na dół
Sa dwa rodzane paypale... Tzw funded, czyli taki na ktorym masz fundusze, np jak ktos ci zaplaci, na twoim paypalowym koncie pokaze sie suma wplaty, czyli bedziesz miala saldo na plusie. Wtedy przelewajac kaske z tego paypala, sprzedajacy nie poniesie zadnych oplat. Drugi paypal to cc paypal, taki ktory od razu sciaga pieniadze z karty, wtedy sprzedajacy zostanie obiazony prowizja. Kupujac np na TBW przyjete jest, ze jezeli nie masz funduszy na paypalu, czyli nie masz funded paypal, to ty jako kupujacy pokryjesz te koszty.
Tutaj jest link do kalukulatora oplat paypalem.
http://ppcalc.com/
Koszty nie sa duze, np kupujac cos za $40 ty musisz przeslac $41.44
kamuszyca
28-10-2008, 12:26
"Folgende Gebühren gelten beim Empfangen von Zahlungen:"
"przy przyjmowaniu płatności obowiązują następujące opłaty:..."