Zobacz pełną wersję : indio natur silk - ed.2 vel ed.3 - jak rozróżnić?
Dziewczyny
miałam Ci ja kiedyś edycje 2 indio silk natur...
ale juz nie mam...
być może zanabędę...
natomiast mam pytanie - jak rozróżnić edycję drugą od trzeciej?
moze metki mają inne?
bo nie mam możliwości pomacać...
dajcie znać proszę
z góry dzięki!
Nie znam niemieckiego i nie wiem, czy ta strona w czyms Ci pomoze, ale zajrzyj:
http://www.mein-kleiderschrank.de/index.php?view=category&catid=13&option=com_joomgallery&lang=de
Ktos kiedys tutaj na forum tez podawal www z opisami metek wg rocznikow i wszelkimi zmianami Didka, ale juz nie pamietam, czy to byla wlasnie ta strona, czy inna...
Ktos kiedys tutaj na forum tez podawal www z opisami metek wg rocznikow i wszelkimi zmianami Didka, ale juz nie pamietam, czy to byla wlasnie ta strona, czy inna...
o ile się nie mylę to te info o metkach było na blogu Donkaczki. Ale to wieeeki temu było ! A o edycje indio silka to najlepiej Demone zapytać :)
dzięki
na blog donkaczkowy już trafiłam
niestety ani na tym niemieckim ani na donkaczkowym nic, co by pomogło w silkach
a demona na wyjeździe, bądź coś innego, w każdymr azie jej ni ma... :(
Demona na wakacjach. Spróbuj jeszcze do Rzufika (choć ona jeszcze po porodzie chyba nie wróciła na forum) albo do IwontyG, obie trochę też w silkach indio obeznane
Demona na wakacjach. Spróbuj jeszcze do Rzufika (choć ona jeszcze po porodzie chyba nie wróciła na forum) albo do IwontyG, obie trochę też w silkach indio obeznane
dzięki Karusku :)
już nawet napisałam do didka... ciekawe czy dostanę odp ;)
elenapogodna
03-08-2011, 17:37
ja też mogę trochę opowiedzieć :)
Pierwszy był indio silk 50% jedwabiu, w 2007 roku, jest baaaaardzo rzadki i straaaasznie drogi :mrgreen: Na etykiecie ma 50% bawełna, 50% jedwab.
Zwykle nie nazywa się pierwszą edycją, stoi osobno. Ta nitka, która idzie w poprzek, nie wiem, jak to po polsku, jest cała jedwabna.
NSI 1 czyli pierwsza edycja ma plastikową etykietkę, o taką http://pics.livejournal.com/annaded/pic/0001rdad/s640x480
Jedwabna nić połączona z bawełnianą, to znaczy nie nić, tylko włókna, nitka jest jedna, jedwabno-bawełniana, dla tego jest bardzo mięki i mniej błyszczący :lol:
NSI 2 ma etykietkę już tkaną, taką zwykłą, a jedwabna nitka leci razem z bawełnianą, przekręcona, dla tego bardzej ... wyrazna, nie wiem.
elena - a ta metka to od jakiego silka jest? bo już się pogubilam...
może jeszcze inaczej - demona miała dwa silki ed. 1 - ale one były chyba po 30% jedwabiu...?
kolejne czyli edycja 2 i 3 - jak je rozróżnić? mają różne metki może?
może jeszcze inaczej - demona miała dwa silki ed. 1 - ale one były chyba po 30% jedwabiu...?
mają takie same metki i chyba są nie do odróżnienia
podobno drugi był grubszy niż trzeci ale tego nie wiem nikt
biedronki-3
03-08-2011, 19:15
a macie może zdjęcia v1 i v2 z bliska dla porównania?- mam v2 a prawie się nie błyszczy:hmm:
mamaslon
03-08-2011, 19:21
:kiss:
ja niestety na wyjezdzie, szmata tez na wyjezdzie ale moze anyszka cos wkleji:cool:
elenapogodna
03-08-2011, 19:54
Było ich 3 tylko - 1 - 2007 r. - 50% jedwabiu, 2 - NSI 1, luty 2008, 30% jedwabiu, plastikowa metka (taka, jak na zdjęciu), 3- NSI 2, październik 2008,30% jedwabiu, tkana metka.
elenapogodna
03-08-2011, 19:55
a macie może zdjęcia v1 i v2 z bliska dla porównania?- mam v2 a prawie się nie błyszczy:hmm:
http://img-minsk.fotki.yandex.ru/get/4806/anuta811.2/0_42dcf_69b14bd5_XL.jpg
nie moje :)
od góry: konopie, NSI 1, NSI 2
eleno, śmiem się nie zgodzić.
bywały edycje 1 z metką tkaną ale i edycje 2 z metką plastikową. sama metka to mało.
bardziej rozróżnisz, tak jak piszesz po tym jak metka jedwabna połączona jest z bawełniana. acz czy jest tak jak piszesz to nie wiem, nawet didek milczy jak zaklety w tej sprawie (co mnie niemiłosiernie wkurza, bo ważną dla mnie kwestię pani Tina pozostawiła bez odpowiedzi a napisała mi to co już zawarłam w pytaniu - czyli potraktowała mnie jak kretynkę. zresztą nie tylko mnie.)
mam taką teorię że oni sami nie wiedzą czym się te edycja różnią.
oraz, to co już Olci w pw napisałam (kurde czy ja jestem nienormalna? po kiego w ogóle wchodzę na forum zeby o takich obiektywnie - pierdołach rozprawiać... ehhh głupiam :hide:)
na tbw raczej mało można znalexć o tzw. 3 edycji - tam laski rozróżniają tylko 1 i 2 z tego co zaobserwowałam, ale mogę być niedokładna.
kiedyś sądziłam że 1 edycja miała nitkę jedwabną osobną (no, wiadomo, nie była to w 100% jedwabna nić) wtkaną w poprzek w postaci dwóch tak samo "świecących", czy tez jednolicie łapiących farbę do jedwabiu (podczas gdy bawełna zostawała biała) biegnących obok siebie. a edycja 2 miała jedną jedwabną (patrz o %) i jedną czysto bawełnianą (białą po farbowaniu acidem) biegnące obok siebie w poprzek. i dlatego na tej 1 wychodził większy kontrast po farbowaniu farbami do włókien odzwierzęcych.
poczytawszy kilka wątków dla silkoświrów na tbw dowiedziałam się że było ODWROTNIE i to druga(2) edycja lepiej z kontrastem się farbuje.
nic o 3 edycji nie znalazłam.
po czym zgłupiałam i napisawszy do didka, z fotami pofarbowanej kontrastowo szmaty, zostałam potraktowana jak ta wyżej wspomniana ułomna i ręce mi do ziemi opadły...
no.
aha i apeluję - nie wprowadzajcie nikogo w błąd mitem o tych metkach.
i didek i laski z tbw twierdzą że TO NIE JEST WYTARCZAJĄCE KRYTERIUM. bo było zamieszanie z tymi metkami. wazniejszy jest splot nici.
i demona mnie niemożebnie wkurza siejąc taki zamęt (lowe krowę tak poza tym :kiss: ) bo serio nie tak jest!
o.
to napisawszy, lecę dziecku memu najmodszemu pierś pokazać (moze i podam do skonsumowania) ;)
aha, Olciu - mówimy cały czas o jedwabiu 30%. we wszystkich tych edycjach.
jedwabiu 50% było kilkanaście sztuk i to był limit pionierski. raczej nie macała go nawet i demona ;)
boszzzz... ale wiedza :)
no właśnie tak mi się wydawało, że tzw. edycja 1 i edycja 2 - mają po 30% silku
demona utrzymuje, że 1 różni się od 2 - ale nadal mają 30%
te z 50% nie spotkałam, ale przyznam, że bym chciała :)
natomiast wiem, że była też 3 edycja (nawet na slingomama jest indio silk natur - third edition) - w październiku 2008
wobec tego edycja 2 w lutym 2008
a kiedy 1? ta 1 z 30% silku?
ech... zagmatwane te silki ;)
a może w ogóle nie było 3 edycji!
tylko tak, jak pisze elena?
a nomenklatura forumowa pozamieniała je troszkę i edycję 2 nazwała 1 (z 30%), a edycję 3 nazwała 2 (z 30%); sprawę silka 50% przemilczając ;)
biedronki-3
03-08-2011, 20:32
ja jakoś tych splotów nie kumam:duh:( nawet magda1980 wstawiała zdjęcie)
ni w ząb
bo chciałabym wiedzieć jaka moja jest dokładnie( no ale ma materiałową metkę więc II)
a jak to jest z tą wagą chusty?
a jeszcze podpytam do ilu kg nosiłyście maluchy bo mi ten jasny kolor nie podchodzi i już nie wiem czy farbować czy póścić dalej?
A tak wogóle to za ile można kupić v1 a za ile v2? Wiem, że pierwszego raczej ciężko dostać ale tak orientacyjnie jaka jest ich cena? Mowa cały czas o 30 % jedwabiu, bo już się troszkę pogubiłam w tych rozważaniach :)
v1 - ok 600 - 700 pln
v2 - ok 300 - 450 pln
ot tak mi się udało jakoś z pamięci rzucić cenami :)
ja jakoś tych splotów nie kumam:duh:( nawet magda1980 wstawiała zdjęcie)
ni w ząb
bo chciałabym wiedzieć jaka moja jest dokładnie( no ale ma materiałową metkę więc II)
a jak to jest z tą wagą chusty?
a jeszcze podpytam do ilu kg nosiłyście maluchy bo mi ten jasny kolor nie podchodzi i już nie wiem czy farbować czy póścić dalej?
biedronko, ja pamiętam, że moja jula 8 kg - dawała radę bez problemu
ale ja dla większego dziecia wolę jakąś fajną bawełenkę np., albo inne domieszki :)
taka milusińska chusta jak jedwab to mi się z maluszkiem kojarzy :)
aaa... i ja np. wolę saute, nie farbowane... jakos takie moje zboczenie :)
czyli z tego wszystkiego wynika to, co już napisałam wcześniej
edycji z 30% jedwabiu były dwie - z lutego i z października 2008
plus jedna edycja, prekursor, z 50% jedwabiu
ufff...
czyli de facto mówimy o v1 i v2
nie ma żadnej v3 - tak, jak wg rzufika na tbw twierdzą (bądź nie twierdzą, tylko w ogóle nie rozróżniają) :)
a metki to osobny temat... :)
biedronki-3
03-08-2011, 21:02
no właśnie się zamotałyśmy i chyba długo tak nie pociągnę:( a taka milusia jest:heart:
no właśnie się zamotałyśmy i chyba długo tak nie pociągnę:( a taka milusia jest:heart:
jest mega milusia, dlatego pragnę na nowo własnej... :) tym bardziej, ze druga córcia w drodze :)
a potem zostawię dla potomnych :)
ale dla większych... no nadal podtrzymuję - inny skład... :)
v1 - ok 600 - 700 pln
v2 - ok 300 - 450 pln
ot tak mi się udało jakoś z pamięci rzucić cenami :)
Dzięki :) myślałam, że v2 jest droższy? Szkoda, że nikt nie chce sprzedać ani jednego ani drugiego.
no... niektórzy chcą :)
rzufik ma silka z gradacją - możesz napisać - chciała sprzedać...
tylko nie wiem w jakich kolorach, ale jak Cię interesuje, to pisz...
no i może biedronki-3...? hę? ;)
tylko pamiętaj - cenę ustala sprzedający - tyle ile dla niego chusta jest warta, tyle poda :) stąd też duża rozbieżność... :)
edit: http://rainbowraps.blogspot.com/search/label/chusta%20z%20jedwabiem%20ufarbowana%20z%20kontrast em
o tu jako trzecia... :) gradacja zosinej
Ja nie za bardzo lubię farbowane chusty, najładniejsze wg mnie są w naturalnych kolorach. Mam już pewien namiar na piękny niefarbowany jedwabik. Ale muszę trochę ponegocjować cenę zanim kupię :)