PDA

Zobacz pełną wersję : otulaczwełniany czygaciochy welniane??

Fusia
01-08-2011, 19:03
więc tak nie chodzi mi o to co ogólnie lepsze tylko co lepsze dla nas;D
chce wełnę na pupsko mojej młodszej córki ale musi spełniać pewne wymagania!

-nie ograniczać ruchów młodzianka już próbuje raczkować-nawet całkiem zgrabnie jej to wychodzi
ma służyć głównie z tetrą lub wkładami z froty -składane szyte przeze mnie!-nie jestem fanką formowenek:hide:

-ma rosnąć z pupcia mojej panny-nie stać mnie na wydawanie kasy co chwile-czytaj co urośnie a przybiera szybko i pupę ma już sporą

-ma być szczelne

-łatwe w użyciu(na razie mam kieszonki i zwykłe pulowe odczulacze)żeby mąż dal rade

-jeśli to jakaś różnica to łatwiejsze w praniu i pielęgnacji

a teraz drogie panie radźcie co wybrać i kupić by zacząć przygodę z wełna

lemniscus
01-08-2011, 19:33
ja niezmiennie polecam gatki welniane zwlaszcza u dziecka juz ruchliwego wciagasz na pupe i juz a nie mordujesz sie z zpinaniem napek gdy babel kreci sie na wszystkie strony i ucieka
majka tez miala faze ze wszystkie zapinane pieluchy rozpinala
mysmy mialy gatki storche i loveybums polecam te drugie ladnie dopasowane mieciutkie cienkie i swietnie trzymaja nawet w nocy storche nam zjezdzaly z pupy ale trzymaly tez dobrze
ja stosowalam glownie z tetra bo zmianialam po jednym siknieciu

Fusia
01-08-2011, 19:45
a ceny?
a jak z krepowaniem ruchów bo kurcze te nogawki dziecku nie przeszkadzają
i czy nie rolują sie w śpiochach i spodenkach i pewnie nie sa on size?

mTuśka
01-08-2011, 19:49
ja do tetry bym wybrala otulacz wełniany a nie gatki.w gatkach tetra czy taki wklad bedzie sie rorolaw i przesuwał wg mnie.
gatki sa fajnie do formowanek .
kup sobie franiszkowy one size,welenka milusia i dziewczyny polecaja.i dlugo posłuża.
http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=52283

edit
na welniane gatki czy tez otulacz nic juz nie zakladam no chyba ze zimno to getry.

kista1
01-08-2011, 20:01
Do tetry też polecam wełniany otulacz, bo przy ruchliwym dziecku tetra i gatki to nie najlepszy pomysł (przesuwa się i roluje). Ja używam gatek sztorczena i do tego formowanki, są super, małej nie krępują ruchów, po zalanolinowaniu trzymają na mur beton i zmiana pieluchy jest naprawdę szybka. Niestety nie są one size.

mamapatryka
01-08-2011, 20:02
[QUOTE=marciasone;1331772]ja do tetry bym wybrala otulacz wełniany a nie gatki.w gatkach tetra czy taki wklad bedzie sie rorolaw i przesuwał wg mnie.
kup sobie franiszkowy one size,welenka milusia i dziewczyny polecaja.i dlugo posłuża.

edit
na welniane gatki czy tez otulacz nic juz nie zakladam no chyba ze zimno to getry.[/QUO

ja mam otulacz franiszki one size,trzyma super i jest cieniutki,wrażenie z tetrą prawie jak we flipie,koszt około 54 zł,miałam storcha ale tetry nie trzymał dobrze

Fusia
01-08-2011, 20:04
ja do tetry bym wybrala otulacz wełniany a nie gatki.w gatkach tetra czy taki wklad bedzie sie rorolaw i przesuwał wg mnie.

edita
na welniane gatki czy tez otulacz nic juz nie zakladam no chyba ze zimno to getry.
masz taki w stosiku?dasz pomacac i poogladac? a i czy nie przecieka bokami przy nużkach i wogóle

mTuśka
01-08-2011, 20:08
franiszki nie mam ale mam muskuta a one szyte sa z tej samej welny.
po wylacie chce kupic franiszki.
nic nie przecieka przy nogach,i jest super milusia welenka.

Fusia
01-08-2011, 20:12
może kupimy razem będe taniej za przesyłke tylko nie wiem na1005 czy brać kiedy by6ś chciała zamawiać?

mTuśka
01-08-2011, 20:16
po wyplacie czyli na pocztaku przyszlego tygodnia gdzies chyba.
ja tez nie jestem pewna na 100% ,zobacze jak bede stala z kasa.

Fusia
01-08-2011, 20:35
tylko napy czy rzepy w takim razie -napy po odpięcu nie czepiaja się i nie niszczą otulacza a rzepy są plastyczniejszew regulacji

kawiareczka
01-08-2011, 20:44
ja mam otulacz na napy loveybums i kocham go niezmiernie. Przymierzam się do Franiszki na rzepy, bo chcę mieć otulacz na rzepy do formowanek na napy;)

Fusia
01-08-2011, 20:50
co wy widzicie w tych formowankach? a do tetry lepsze napy czy rzepy

mamapatryka
01-08-2011, 21:12
co wy widzicie w tych formowankach? a do tetry lepsze napy czy rzepy

nie ma różnicy,zależy co lubisz,ja nie lubię rzepów,nie mam ani jednej pieluchy z rzepami,a poza tym napy się tak nie niszczą

mTuśka
01-08-2011, 21:21
ja tez wole napy.

bianka2009
01-08-2011, 21:51
Ja lubię i gatki i otulacze na napy a na rzepa to tylko takie co nie rysują po brzuchu i nogach dziecka np BBH

Gacie są fajne z tetrą dla dziecka które już chodzi i robi kupkę na nocnik. Szybko się ściąga i sadza na nocnik i tetrę też można szybko wymienić na suchą w razie wpadki.

Myślę że nie można napisać który otulacz najlepszy bo różne się sprawdzają w różnych sytuacjach. Trzeba wypróbować i się samemu przekonać.

A formowanki lubie za to że wcale tego otulacza nie muszę zakładać jak nie ma takiej potrzeby :)

espejo
01-08-2011, 22:02
musisz sama poprobowac :)

moge polecic cos dla chlopa - moj maz sam zmienia bardzo ruchliwemu dulatkowi - amsterdam na rzepy z prostokatem z flaneli lub tetry - jak jednorazowka:) tylko czasem trzeba przypomniec zeby welnaiczka do prania nie wrzucal razem z tetra:)
mialam chyba kazdy mozliwy otulacz - napy, gacie rozne, rzepy - kazdy inny w zaleznsci od okolicznosci
na pewno gacie do formowanek a otulacz do poskladanych

blabla0
01-08-2011, 22:02
my tetry nie lubimy, ale za to prefordy a i owszem. macie jakis ulubiony otulacz/gatki do prefordów? one w kroku mają koło 13-14 cm po złożeniu
miałam kiedys amsterdama i preford do niego nie wszedł np

jul
01-08-2011, 22:06
moje za otulaczem:
- w nocy przy przewijaniu łatwiej mi śpiochowi zapiąć otulacz niż wciągać gatki
-koleżanka kupiła do tetry czy tam innych ręczniczków gaciochy i mówiła, że włożenie na pupę, żeby po drodze się nie poprzesuwało to niezła akrobatyka.

rzepy czy napy - sama najlepiej wiesz, jak sprawdza Ci się jedno i drugie przy innych pieluchach. Mam kilka rzepów i wolę napy, jedynie przy otulaczu wełnianym bbh lubię rzep - rzep jest super solidny, otulacz gruby, więc się nie zawija i nie ma szans, żeby rzep dotykał brzuszka, zakładam małemu przez sen, więc nie odpina ;)

Formowanek używam niemal tylko w nocy bo mam mało, ale przy wełniakach wydaje mi się, że mają sens, bo lepiej chronią otulacz przed kupą, a każde pranie wełniaka - wiadomo (jak chciałam zakąłdać małemu wełniaka na dzień na wkładki, to w 50 % przypadków była kupa i otulacz do prania). Przy czym gdybym przechodziła na formowanki dzienne, to pewnie bym się skusiła na gatki, żeby szybciej wciągnąć na pupę.

kawiareczka
01-08-2011, 22:33
co wy widzicie w tych formowankach?

a co Wy widzicie w tej tetrze? dla mnie formowanka jest super bo nie jest tetrą;)
Nie wiem który lepszy, ja uzywam tetry (awaryjnie) tylko do Flipa, bo ma eleganckie zakładki, że nic nie wyłazi. W loveybums na pewno by wyłaziła no i jak taka szeroka tetra między nogami majtająca...

Fusia
01-08-2011, 23:20
a co Wy widzicie w tej tetrze? dla mnie formowanka jest super bo nie jest tetrą;)
Nie wiem który lepszy, ja uzywam tetry (awaryjnie) tylko do Flipa, bo ma eleganckie zakładki, że nic nie wyłazi. W loveybums na pewno by wyłaziła no i jak taka szeroka tetra między nogami majtająca...
nic nie przepadam ja bardzo kieszonkowa jestem i CP ale kurcze formpwanka długo schnie a i takotulacz na nią trzeba a pozatym droższa chyba od tetry kusi sprawdzic

Pondo
01-08-2011, 23:23
wracając do tematu czy gacie czy otulacz,
ja napiszę że dla mnie bez różnicy ale mój M był stanowczo przeciwny gaciom..bo jeśli np w nocy zachodziłą potzreba zdjecia całości- bo coś:)- to trzeba było zdejmować dól piżamy, a przy otulaczach nie ma tego problemu. To samo z rajstopami etc.
Ja nie lubię za to otulaczy onesize, bo wg mnie muszą być dobrze dopasowane.

kawiareczka
01-08-2011, 23:26
nic nie przepadam ja bardzo kieszonkowa jestem i CP ale kurcze formpwanka długo schnie a i takotulacz na nią trzeba a pozatym droższa chyba od tetry kusi sprawdzic

formowanka jest w cenie kieszonki, mniej więcej. Plus otulacz ale ich nie trzeba wiele, ja mam trzy, dwa Flipy i wełniaka i spokojnie starcza. Kieszonki też mam. Nie wiem co bardziej lubię...

blabla0
01-08-2011, 23:28
my tez teraz sprawdzamy formowankiStorchenkinder, ciekawa jestem jak sie beda sprawdzac
kieszonki lubie ale ostatnio wkladanie wkładow do środka doprowadza mnie do szału, no i ten nieszczęsny polar przy pupie :/ a jak nie polar to materiał którego wygotowac nie mozna jak "zajdzie"

Fusia
01-08-2011, 23:29
własnie i koszta formowanek go których trzeba notulacze mnie przeraża a rozłożona tetr-której nie lubie za bardzo jest tańsza i szybciej schnie a właśnie takie formowanki to chłonn są?

lemniscus
02-08-2011, 00:44
u nas byl loveybums gatki z tetra w prostokat wlasnie zeby szybko sciagac i ubierac i raczej nic sie nie przesuwalo a majka ruchliwym dzieckiem bardzo jest ;)

Fusia
02-08-2011, 08:34
Ja lubię i gatki i otulacze na napy a na rzepa to tylko takie co nie rysują po brzuchu i nogach dziecka np BBH

Gacie są fajne z tetrą dla dziecka które już chodzi i robi kupkę na nocnik. Szybko się ściąga i sadza na nocnik i tetrę też można szybko wymienić na suchą w razie wpadki.

Myślę że nie można napisać który otulacz najlepszy bo różne się sprawdzają w różnych sytuacjach. Trzeba wypróbować i się samemu przekonać.

A formowanki lubie za to że wcale tego otulacza nie muszę zakładać jak nie ma takiej potrzeby :)
dlatego nie napisałam co lepsze tylko co lepsze dla nas;)
a o formowanki co w nich widzicie pytałam szczerze z ciekawosci-i chyba ich spróbuje

kawiareczka
02-08-2011, 11:34
dlatego nie napisałam co lepsze tylko co lepsze dla nas;)
a o formowanki co w nich widzicie pytałam szczerze z ciekawosci-i chyba ich spróbuje

ja już napisałam za co lubię;) za to, że nie są tetrą;)
a poważnie(j), to ja lubię jak się toto trzyma pupy, czego nie można powiedzieć o tetrze, łatwo zakłada- w sensie jak dziecko ma 'napad adhd' to założenie równo tetry graniczy z niemożliwością. No i jest o niebo bardziej chłonna, nie trzeba zmieniać po jednym siku. Oczywiście są mniej i bardziej chłonne i wiadomo, że te najbardziej chłonne będą najdłużej schły. Ja lubię formowanki kieszonki wtedy wkładam tam sobie co chcę, sama formowanka schnie szybko a wkładów mam tyle, że jak jeden nie doschnie, to mam inne.

kawiareczka
02-08-2011, 11:35
my tez teraz sprawdzamy formowankiStorchenkinder, ciekawa jestem jak sie beda sprawdzac
kieszonki lubie ale ostatnio wkladanie wkładow do środka doprowadza mnie do szału, no i ten nieszczęsny polar przy pupie :/ a jak nie polar to materiał którego wygotowac nie mozna jak "zajdzie"

blabla0, a masz kieszonki tzw tanie minke z bambusem przy pupie? ja w większości mam takie i są naprawdę super. I tanie. I nic nam nie 'zaszło';)
aha, też mam formowankę storchenkinder i bardzo ją lubię, bardzo. Oczywiście po praniu nie jest już tak milusia jak nówka ale nadal jest ok i bardzo chłonna.Choć długo schnie....:-(

Fusia
02-08-2011, 15:12
fanom formowanek przyznaję racje:hide:rano popełniłam 2 z tego co miałam czyli z tetry ręcznika frote 100%bawełny a druga z zewnątrz ma jeszcze bawełnę w kwiatki sa na tasiemke wiazane
+szybciej sie zakłada,niema składania nic nie ucieka
+ładniejsze to to
+rzeczywiście da rade bez otulacza ja mała jest bez ubranka to sama formowanka starcza
+mozna ja uszyc a nie poytzebny jest pul

pierwsza juz zasikana;)jutro piore zobaczymy jak schnie

mTuśka
02-08-2011, 15:31
ja kiedys tez nie lubilam formowanek bo na nie trza otulacz a teraz lubie,ale z wszystym wkladem bo choc dlugo schna to przestalo mi sie usmiechac upychanie wkladow,nawed kieszonki coraz mniej lubie.

Fusia
04-08-2011, 15:53
otuż dziękuje za porady opinie wybrałam po swojemu-a więc jednak nie tetra a formowanki -cześć kupie cześć sama szyje-już4 mam -moje dzieła sztuki krawieckiej lekko krzywe szwy ale tylko szwy całościowo wyszły całkiem całkiem dobre:omg::mrgreen:
i zamówiłam dziś gaciochy
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=47973
takie jak te na3 zdjęciu zobaczymy czy to dobry wybór dla nas!
zostaje mi iść do pediatry po recepte na lanoline do gaci;)
jeszcze raz dzieki za pomoc-napisze jak nam w wełnie

miracle
04-08-2011, 16:06
Ja do formowanek nigdy nie używalam otulacza ,formowanki w domu i latem super sprawa.mialam jedne gacie storcza,ale mojej chudzinie spadaly z tylka <m-ki> i wcale nie schną tak dlugo,latem na sloneczku ,zimą na kaloryferze

Fusia
04-08-2011, 16:21
Aniela chudziną nie jest:lol:a na noc to cuszki potem wilgotnei wogule jik ma mocny potem ptancko całej poscieli gdze raczkuje i sie bawi bo niby nie mokretylko wilgote formowanki tez miejscami wilgotne na zewnątrz to wilgoć posciel lub ubranko łapie a to nie woda a sik:lol:

miracle
04-08-2011, 16:27
Ja w łożeczku mam nieprzemakalne prześcieradełko frotte i doszlam do wniosku po 1,5 roku .ze nie ma pieluchy wielo ktora tak naprawdę nie ,przemokla,a kilo wkadek między nogi nie wkladalam

Fusia
04-08-2011, 19:05
moje formowanki raczwej nie grubaśne wiec przyda się otulacz

kawiareczka
04-08-2011, 19:46
otuż dziękuje za porady opinie wybrałam po swojemu-a więc jednak nie tetra a formowanki -cześć kupie cześć sama szyje-już4 mam -moje dzieła sztuki krawieckiej lekko krzywe szwy ale tylko szwy całościowo wyszły całkiem całkiem dobre:omg::mrgreen:
i zamówiłam dziś gaciochy
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=47973
takie jak te na3 zdjęciu zobaczymy czy to dobry wybór dla nas!
zostaje mi iść do pediatry po recepte na lanoline do gaci;)
jeszcze raz dzieki za pomoc-napisze jak nam w wełnie

Dziewczyny raczej chwalą wyroby Sylviontka, więc może będzie ok.
Co do lanoliny to kup Lano maść Ziajki:D za jakieś 6zł za 20ml.

jadorota
04-08-2011, 20:30
Ja do formowanek nigdy nie używalam otulacza ,formowanki w domu i latem super sprawa.mialam jedne gacie storcza,ale mojej chudzinie spadaly z tylka <m-ki> i wcale nie schną tak dlugo,latem na sloneczku ,zimą na kaloryferze

A wiesz, ja dzisiaj też o dziwo Młodego bez otulacza trzymałam. Pod dupkę polarowy kocyk lub wełniany i heja. Na noc dziś pierwszy raz dałam formowankę plus gacie wełniane i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

miracle
04-08-2011, 20:35
A wiesz, ja dzisiaj też o dziwo Młodego bez otulacza trzymałam. Pod dupkę polarowy kocyk lub wełniany i heja. Na noc dziś pierwszy raz dałam formowankę plus gacie wełniane i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
ja też polarkowego kocyka używałam