Zobacz pełną wersję : Didki a nati
Jakbyście miały porównac najbardziej nośne natki (japan len, grecja wełna np) z najbardziej nosnymi didkami (pawie ecru z lnem czy co tam jeszcze - na didach sie nie znam) - to jak wypada takie porownanie?
niestety nijak nie wypada takie porównanie.
to zbyt rozległy temat, możnaby doktorat na tym zrobić ;)
każdą chustę należy ropatrywać indywidualnie, nie da się globalnie porównać natek do didków.
można próbować porównać grecję wełnianą do pawi ecru...tylko, że to są totalnie różne chusty.
może nawet tak samo nośne, ale zupełnie, zupełnie inne.
musisz wiedzieć co w chuście lubisz (nie tylko wiedzieć, że szukasz nośnej). czy szukasz kocykowato miękkej jak grecja, czy twardszej, szorstkiej jak pawie.
zgodzę się z alioną, że to zbyt duży temat ;)
porównywałam w zeszłym roku aare wełniane i grecję - mi się znacznie lepiej nosiło w grecji, mniej dziecko czułam (grecja jest zdecydowanie grubsza i bardziej grzeje, choć to aare ma więcej wełny ;) grecja 20, aare 40%), ale dużo dziewczyn wówczas pisało, że one w aare mniej ciężar odczuwały.
I racja, że warto się zastanowić, jakie chusty się lubi, jakie w dotyku ;) Ja lubię pasiaki i gładkie, i niektóre żakardy - ale niektóre, tzn. te, które mają wzór jak pasy (grecja, japan). Dlatego pewnie kompletnie nie podpasowały mi lniane pawie, listki didka, ... Są inne w dotyku i dociąganiu ;)
misunderstanding
31-07-2011, 23:17
nie da się zrobić takiego porównania
przez moje ręce przewinęło się kilka natek i kilka didków, nawet ta sama chusta np indio nowe a indio sprzed kilku-kilkunastu lat różnią się bardzo grubością, nośnością..
generalnie te stare didki są porządniejsze niż te nowe edycje, co oczywiście nie jest regułą.
ja jestem fanką Nati, wiem, że ma swoich przeciwników, ale ja, nie licząc nieszczęsnych maków, jestem w 100% zadowolona, wszystkie chusty tej firmy, które miałam, noszą bardzo dobrze, czego nie mogę powiedzieć o niektórych nowych didkach..
aczkolwiek za żadną Natkę nie dałabym tyle $, ile zdarza mi się zapłacić za chustę od Didymosa.. bo to klasa sama w sobie :D