PDA

Zobacz pełną wersję : JAK wysadzać pięciomiesięczną pannę ?

barbamama
24-07-2011, 17:23
jeśli już było to plis o linki, szukaj mi nie pomógł za bardzo.

A więc mój dylemat dotyczy kupek głównie. Bo wysadzam Różę od jakichś dwóch tygodni, i wiem kiedy je robi, rano od razu po przebudzeniu i po popołudniowej drzemce. No i wtedy ją wysadzam(zazwyczaj kupkę poprzedza salwa bączków ;) )

I zastanawiam się czy ja nie wymuszam tej kupki trochę na niej, bo łapię ją tak pod kolankami że jednak te nóżki troszkę przygięte są do brzuszka... i nie wiem czy ja jej tej kupki nie wyciskam.. czy ona sama chce ją wtedy zrobić.. No jakoś nie kumam jak to ma wyglądać :rolleye:

madorado
24-07-2011, 17:37
No pomagasz jej trochę, ale chyba tak jest w porządku. Gdyby jej się nie chciało, to mimo podciągniętych nóg i tak nic by z tego nie wyszło

Blanka_1982
25-07-2011, 17:38
No jasne, że pomagasz, ale gdyby nie chciała zrobić, to taka pomoc na nic by się zdała. Ja też tak robię

jadorota
26-07-2011, 20:28
Robię podobnie i jak nie chce mu się, to nie zrobi ;)

barbamama
27-07-2011, 01:15
Robię podobnie i jak nie chce mu się, to nie zrobi ;)

nie no ja też z Róży nie wyduszę na siłę, tylko się zastanawiałam czy to nie jest jakaś silniejsza ingerencja w jej brzuszek. Może gdyby tak nie przyciskać to by zrobiła za godzinę. Albo czy potem nie będzie miała problemu ze zrobieniem, jak będę ją inaczej trzymać albo będzie siedziała na nocniku, to już nie będzie takiego nacisku na brzuszek.

Generalnie chodzi mi o to czy to naturalne czy jednak trochę wspomagane robienie kupki?
Aha i czy waszym maluszkom też czasem troszkę sinieją nóżki przy tym wysadzaniu ?

sakahet
27-07-2011, 01:19
pozycje wysadzania ze strony ekobaby.pl
http://www.ekobaby.pl/ec_w_praktyce_pozycje_wysadzania.php

chioma
27-07-2011, 01:23
Benowi sinieja i wtedy na chwile prostujemy nozki. Jakbym go miala trzymac 5 minut to by mial chyba fioletowe:/

barbamama
27-07-2011, 12:21
Benowi sinieja i wtedy na chwile prostujemy nozki. Jakbym go miala trzymac 5 minut to by mial chyba fioletowe:/

a na jego skorze siny to siny ? Jak na takim odcieniu to widać ? ;)
no ja teraz ją zaczęłam brać w takiej pozycji pół leżącej nad umywalke

chioma
27-07-2011, 23:51
Widac normalnie ;)

Wydaje mi sie, ze poprostu trzeba wlasnie zmieniac pozycje. Moje rece i tak w jednej nie wyrabiaja :)

elson
28-07-2011, 00:55
Ja moją pięciomiesięczną pannę wysadzam podobnie i skubaniec od niedawna wyraźnie sugnalizuje kiedy NIE MA OCHOTY na wysadzanie, mimo, że jest po spaniu/pacerze/zabawie na brzuchu/2-godzinnej przerwie w sikaniu itp. Nie chce wówczas przyjąć pozycji do wypróżnienia. Za to wczoraj miałam niepodziankę. Wysadzałam ją jakoś tak w przelocie pakując dzieciaki na działkę ale zaraz zaczęła się prostować, no więc zapięłam ją w pieluchę do wyjścia i wróciłam do pakowania. Dopiero po jakimś kwadransie zauważyłam, że ona w ciągu tych kilku sekund nad nocnikiem jednak zrobił kupolek. Taka heca!

Blanka_1982
28-07-2011, 09:35
U nas nic nie sinieje, ale ja nie trzymam młodej długo- nie ma ochoty, to od razu mi to sygnalizuje, a jak chce siku/kupę, to robi zaraz po posadzeniu a toaletę. Co ciekawe, nie chce siadać ani na nocnik ani na podkłądkę- muszę ją wysadzać normalnie na toaletę:roll:

efcia1981
18-08-2011, 12:07
co do pozycji wysadzania... tak przenosząc na swoje realia - dorosłemu na leżąco chyba też by było trudniej kupę zrobić ;) więc pozycja "siedząca" nad umywalką jak najbardziej sprzyja wypróżnieniu :) z kolei gdy Patryk ewidentnie nie ma ochoty ani na siku ani na kupke, to po 10 sekundach trzymania nad umywalką prostuje się i wygina do tyłu jakby chciał powiedzieć, "mama chodź stąd " :) nic na siłę...cierpliwości życzę Wam i sobie :)

nowa_aleksandria
24-08-2011, 21:59
u Kaliny wyginanie się oznacza często że zaraz siknie ;)

ja mam w łapach już zakwasy od wysadzania panienki nad umywalką, ale na nakładce jeszcze mała nie umi, nie zakumała, czasem siknie, ale raczej przez przypadek

Pastela
24-08-2011, 22:13
od jakiegoś czasu szukam nocniczka, o którym jakiś czas temu na forum było. O to taki jak w tym podanym linku z ekobaby z pozycji do wysadzania. Pamietacie nazwę?

edit
już znalazłam