Zobacz pełną wersję : Chińskie spodenki - macie, używacie?
erithacus
16-07-2011, 14:43
Od dłuższego czasu chodzi za mną temat chińskich spodenek. Tylko młody na razie nie bardzo chce współpracować w temacie sygnalizowania. Mimo to uszyłam na próbę z materiału, który akurat miałam w domu. Wyszły fajnie, dobrze leżą i nie otwierają się za bardzo. Jak młody chodzi, to zakrywają wszytsko jak należy, jak siada, to robi się miejsce na załatwienie potrzeby.
Na zimę chciałam młodemu polarowe uszyć, żeby w razie czego szybko schły i było w nich ciepło.
Tylko, że nie wiem jak to w praktyce się sprawdzi. Ma ktoś?
Tu mam założone na pieluszkę, coby na zdjęciu nie świecić, dlatego trochę się rozchodzą z przodu. Bez pieluchy tego nie ma.
A i tak sobie wymyśliłam, że fajnie można je używać z tetrą zatkniętą za gumkę - obsługa ekspresowa i bez kałuż na podłodze.
https://lh4.googleusercontent.com/-FbK0GloZcKc/TiGFUSPVlsI/AAAAAAAAAcg/rJZuGsv3RVQ/s512/P1090422.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-yWzpkqE5F8w/TiGFOuwdw6I/AAAAAAAAAcc/x6ngZyE6Z1E/s512/P1090412.JPG
nie mam, choć dawno temu myślałam o ich używaniu
a szyłaś z głowy czy korzystałaś z gotowego wykroju?
erithacus
16-07-2011, 22:53
Z gotowego. Parę dni temu znalazłam i od razu wypróbowałam.
To co, nikt nie używa tego ustrojstwa? ;) Jestem bardzo ciekawa, czy zdaje egzamin.
lemniscus
16-07-2011, 22:58
ja nie uzywalam choc sie zastanawialam (bo u nas getry nie zdawaly reultatu bo zjezdzaly ciage albo odgniataly ) ale w koncu nie bylo takiej potrzeby
wydaje mi sie ze tetra wetknieta za gumke bedzie wylazic przy ruchliwym dziecku moze chociaz pasek sumo?
kawiareczka
16-07-2011, 23:22
erithacus, Twojego syna nie denerwuje, że coś mu tam wystaje między nogami? w sensie, że ma dziurę, z której coś wystaje i mu 'podwiewa'?
Z gotowego. Parę dni temu znalazłam i od razu wypróbowałam.
To co, nikt nie używa tego ustrojstwa? ;) Jestem bardzo ciekawa, czy zdaje egzamin.
o, a podzieliłabyś się wykrojem/linkiem do spodenek?
A co to w ogóle jest, bo ja na tych zdjęciach dobrze nie widzę? Jakieś spodenki z dziurą, tak? I jak to ma działać na dziecko?
Sorry za ignorancję, pierwszy raz o tym słyszę :duh:
erithacus
16-07-2011, 23:42
erithacus, Twojego syna nie denerwuje, że coś mu tam wystaje między nogami? w sensie, że ma dziurę, z której coś wystaje i mu 'podwiewa'?
Mówisz o tym, kiedy nie ma nic pod spodniami? Nie, nie przeszkadza ;)
lemniscus, a czym się różni pasek sumo od gumki w spodniach?
erithacus
16-07-2011, 23:49
A co to w ogóle jest, bo ja na tych zdjęciach dobrze nie widzę? Jakieś spodenki z dziurą, tak? I jak to ma działać na dziecko?
Sorry za ignorancję, pierwszy raz o tym słyszę :duh:
Fotki oryginalnych chińskich dzieci w chińskich spodenkach:
http://3.bp.blogspot.com/_O4pCKYUMRt4/TQ0BmFw57bI/AAAAAAAAABA/fiVEsRf9AEc/s1600/04-china-bum-color.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_O4pCKYUMRt4/TQ0BmFw57bI/AAAAAAAAABA/fiVEsRf9AEc/s1600/04-china-bum-color.jpg
http://www.chineselearner.com/chineseblog/uploaded_images/100_2593-761626.jpg
http://www.chineselearner.com/chineseblog/uploaded_images/100_2593-761626.jpg
http://www.smh.com.au/ffxImage/urlpicture_id_1060145872124_2003/08/08/9wld_china.jpg
http://www.smh.com.au/ffxImage/urlpicture_id_1060145872124_2003/08/08/9wld_china.jpg
W Chinach, gdzie wychowanie bezpieluchowe jest czymś naturalnym, dzieci chodzą w spodenkach, które umozliwiają bardzo szybkie lub nawet samodzielne załatwienie potrzeby.
U nas można używać w EC albo u dzieci w czasie odpieluchowania.
o, a podzieliłabyś się wykrojem/linkiem do spodenek?
Proszę bardzo :) http://doityourselfec.blogspot.com/2008/01/three-seam-split-crotch-pants.html
Fajne te zdjęcia, szczególnie pierwsze :-)
Ja pierwszy raz się o tym dowiedziałam tu na forum (hehe, człowiek uczy się całe życie, nie? :-)
W Polsce nie widziałam nigdy takiego ustrojstwa.
To chyba w naszym kraju nie zostałoby dobrze przyjęte, nie? Dziecko z gołym tyłkiem? Z siusiaczkiem albo kuciapką na wierzchu??? Mnie by nie przeszkadzało, ale co ludzie powiedzą? :omg:
Ale jeszcze się zastanawiam nad sensownością tych spodenek - przecież jak dzieciak narobi, to i tak spodenki zafajda, i trzeba będzie przebierać. A jak nafajda, to poleci tam, gdzie stoi, a to się może skończyć niefajnie w niektórych miejscach. Czyli to chyba nie dla takich dzieci, co to nigdy nie były do EC przyzwyczajane i zawsze załatwiały się nie inaczej, jak tylko w pieluchę? Tylko raczej dla dzieci nauczonych od małego sygnalizowania, tak?
Swojego 17-miesięczniaka, robiącego w pieluchę i nigdy niewysadzanego, zamierzam odpieluchować w przyszłe wakacje, puszczając w ogóle bez pieluchy, zawsze i wszędzie. Pomogłyby mi w czymś takie spodenki?
Chętnie poczytam opinie.
ale super Franio - piekny :)
i baaaardzo Ci ladnie wyszly te spodenki...
kurde, no - swietne!!!
ja sie zastanawiam czy nie da sie z takich starych spodenek samemu tak poprzeszywac, zeby zrobic chinskie gatki...(?)
a moze to bedzie wiecej roboty niz uszycie calkiem nowych galotkow:hmm: (?)
lemniscus
17-07-2011, 09:57
wydaje mi sie ze gumka w spodniach jest wyzej i jest luzniejsza i lapala by tylko koncowke tetry a pasek sumo mozesz zapiac bardziej na biodrach nizej i ciasniej
ale na pewno warto sprobowac czy sama gumka da rade
jak bedzie tetra wyjezdzac to cos innego pokombinujecie
a spodenki wogole sliczne mam nadzieje ze sie Wam sprawdza :)
kawiareczka
17-07-2011, 10:12
biedne te dzieci na tych fotkach:-( zimno jak nie wiem co, czapki na głowach a tu goła pupa. Może i bez pieluchy latają ale zum na pewno ma co drugie.
a mnie ciekawi jak to naprawdę jest w Chinach
Czy dzieci w takich spodenkach latające jak chcą powiedzmy kucnąć w sklepie, na chodniku, poczcie to jest społeczne przyzwolenie?
Bo jak mniemam jest to powszechna forma tam. Nie neguję, nie krytykuję tylko jestem ciekawa.
Może ktoś był i wie jak to od kuchni wygląda?
farfallina_07
17-07-2011, 13:06
Z tego co wiem to takie spodenki nosza dzieci mieszkajace glownie na wsi, na tych biedniejszych prowincjach gdzie nie maja kasy zbytnio na pieluchy.W miescie pieluch raczej uzywaja:)
a mnie się wydają mega praktyczne właśnie przy odpieluchowaniu
boszzz ile razy nie zdążyłam ściągnąć małej majteczek i spodenek i się zasikała
eri daj znać jak się sprawdzają
Ja jakis czas temu w lumpku macalam, i tak dumalam, i w koncu nie wzielam, w sumie moglam poprobowac:)
ale wiedzialam co to:)
eri - a szylas z dzianiny?
bo te co widzialam to byla zwykla biala bawelniana dzianina - jak kalesony:)
erithacus
17-07-2011, 21:56
Ale jeszcze się zastanawiam nad sensownością tych spodenek - przecież jak dzieciak narobi, to i tak spodenki zafajda, i trzeba będzie przebierać. A jak nafajda, to poleci tam, gdzie stoi, a to się może skończyć niefajnie w niektórych miejscach. Czyli to chyba nie dla takich dzieci, co to nigdy nie były do EC przyzwyczajane i zawsze załatwiały się nie inaczej, jak tylko w pieluchę? Tylko raczej dla dzieci nauczonych od małego sygnalizowania, tak?
Swojego 17-miesięczniaka, robiącego w pieluchę i nigdy niewysadzanego, zamierzam odpieluchować w przyszłe wakacje, puszczając w ogóle bez pieluchy, zawsze i wszędzie. Pomogłyby mi w czymś takie spodenki?
Chętnie poczytam opinie.
Spodenki nadają się do EC i do "zwykłego" odpieluchowania. Jasne, że jak się dzieć zsika, to spodnie zmokną, ale jesli już zaczyna komunikować, to takie spodenki pozwalają na bardzo szybką reakcję. Jasne, że bez niczego jest jeszcze szybciej, ale nie każdy odpieluchowuje latem. Zuza np. przestała chodzić bez pieluchy w grudniu :) Chodziła wtedy w długiej polarowej sukience.
ale super Franio - piekny :)
i baaaardzo Ci ladnie wyszly te spodenki...
kurde, no - swietne!!!
ja sie zastanawiam czy nie da sie z takich starych spodenek samemu tak poprzeszywac, zeby zrobic chinskie gatki...(?)
a moze to bedzie wiecej roboty niz uszycie calkiem nowych galotkow:hmm: (?)
Dziękuję :)
Ze starych spodni będzie więcej kombinowania. A te szyje się bardzo szybko.
wydaje mi sie ze gumka w spodniach jest wyzej i jest luzniejsza i lapala by tylko koncowke tetry a pasek sumo mozesz zapiac bardziej na biodrach nizej i ciasniej
ale na pewno warto sprobowac czy sama gumka da rade
jak bedzie tetra wyjezdzac to cos innego pokombinujecie
a spodenki wogole sliczne mam nadzieje ze sie Wam sprawdza :)
Miałaś rację, tetra wyjeżdża. Muszę spróbować tego paska sumo.
biedne te dzieci na tych fotkach:-( zimno jak nie wiem co, czapki na głowach a tu goła pupa. Może i bez pieluchy latają ale zum na pewno ma co drugie.
Myślisz? Mnie się wydaje, że one zahartowane i nawet im nie zimno. Podobnie jak amerykańskie niemowlaczki o stale bosych stópkach. Kwestia przyzwyczajenia organizmu.
Z tego co wiem to takie spodenki nosza dzieci mieszkajace glownie na wsi, na tych biedniejszych prowincjach gdzie nie maja kasy zbytnio na pieluchy.W miescie pieluch raczej uzywaja:)
Dokładnie. Kiedys było to powszechne w całym kraju. Teraz reklama zrobiła swoje. Popdobnie jak afrykańskie mamy wożące dzieci w wózkach.
a mnie się wydają mega praktyczne właśnie przy odpieluchowaniu
boszzz ile razy nie zdążyłam ściągnąć małej majteczek i spodenek i się zasikała
eri daj znać jak się sprawdzają
Na razie słabo. Dzis np. mój wysadzany prawie od urodzenia syn walnął kupsko na dywan. :D
eri - a szylas z dzianiny?
bo te co widzialam to byla zwykla biala bawelniana dzianina - jak kalesony:)
Szyłam z materiału na poucha ;) Bo leżał i nie chciało mi się go ruszyć. To bawełna z małą domieszką jakiegos elastanu. Ale ze zwykłej bawełny, nie dzianiny, też będą fajne, bo krój jest wygodny.
w domu ok, ale przy ludziach, na ulicy.... hmmm jakoś mi te chińskie zwyczaje nie podeszły:) ja nawet do znajomych nie wysyłam zdjęć synka bez pieluszki, jednak to są miejsca intymne.... no nic takie moje zdanie
erithacus
17-07-2011, 22:51
No wiesz, w Polsce to chyba raczej nikt z gołą pupa dziecka na ulicę nie puści ;)
Od Chińczyków różnimy się też w kilku innych kwestiach ;)
farfallina_07
18-07-2011, 11:09
moja wczoraj pobiegala chwile z golym pupskiem na placu zabaw,bo strzelila kupsko w majty:D:D No ale nikogo nie bylo oprocz nas:)
O pierwszy raz cuś takiego widzę, fajny patent, szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej. Teraz to ANntek już odpieluchowany :)
malutk_a
22-07-2011, 21:38
ja to nawet nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje ale czlowiek sie uczy cal;e zycie. najbardziej podoba mi sie pierwsze zdj :)
a mnie ciekawi jak to naprawdę jest w Chinach
Czy dzieci w takich spodenkach latające jak chcą powiedzmy kucnąć w sklepie, na chodniku, poczcie to jest społeczne przyzwolenie?
Bo jak mniemam jest to powszechna forma tam. Nie neguję, nie krytykuję tylko jestem ciekawa.
Może ktoś był i wie jak to od kuchni wygląda?
Wygląda to tak, że nawet w muzeum Pani wysadziła dziecko na podłogę :-P (i to na grubszą sprawę:omg:)
Spędziłam w Chinach 3 miesiące i wcale nie na prowincji, a wielkich miastach Pekin i Dalian, gdzie normalne było wysadzanie dzieci, a nawet mamy robiły siku na trawnik... Więc nie tylko na wsi, ale i w mieście dzieciaki mają rozcięcia na pupach. Jak odkopię fajne zdjęcie takiego raczkującego niemowlaka w śpiochach z rozcięciem to wrzucę tu na forum, ale najpierw muszę te zdjęcia odnaleźć :mrgreen:
borussia
17-09-2011, 21:49
chińskie spodenki w akcji poraz kolejny
jak dla mnie to raczej wersja hardkorowa ;)
http://zyleta.e-integro.pl/images/20061126105446_dsc_0179.jpg
;)ale odparzeń na dupce niet
Wlasnie mialam pisac ze pupy zdrowe jak nic! ;)
Moja mama opowiadała, że jak była młoda, widziała w sklepie takie prawdziwe chińskie spodenki - dla dzieciaków z dziurą, a dla pań była wersja z takim fartuszkiem z przodu, który wiąże się na pasie - wychodzi taki niski krok.
Moim zdaniem to fajny patent. Tutaj widziałam sukienkę zrobioną na takiej zasadzie: http://www.puzo-karapuza.ru/catalogue/odezhda_dlya_kormleniya_grudyu/maiki/mf_romper_liana/
pepekswiata
17-09-2011, 23:10
ZUM mają właśnie nasze pieluszkowe dzieci. bo to zakażenie bakteryjne! z zaziębieniem nie ma nic wspólnego.
ale to prawda - mi też się zimno zrobiło od samych zdjęć ;)
Matusiomama
25-09-2011, 14:07
a można też wykrój do tych spodenek dostać?:mighty:
erithacus
25-09-2011, 14:21
a można też wykrój do tych spodenek dostać?:mighty:
Szukaj w 9 poście na samym dole :)
I chciałam się pochwalić, że młody od dwóch tygodni bez pieluchy w dzień biega. Spodenki zakładam, ale jak jest chłodniej to trochę się boję, że zmarznie. Teraz taki dziwny czas, na dworze już chłodno, ale w domu jeszcze się nie grzeje.
Za to bardzo fajnie się sprawdzają na noc. franek już nie sika w nocy, ale czasem się przebudza i kręci nie mogąc zasnąć. Wiem, że wtedy chce mu się siusiu, bo jak wysadzę, to zapypia od razu. A w tych spodniach to bez zbędnego rozpinania, kombinowania, po prostu wysadzam.
Matusiomama
26-09-2011, 09:21
Szukaj w 9 poście na samym dole :)
co ślepemu po oczach:cool:dzięki i gratulacje z osiagnięć:applause:
też tak chcem:bduh:
borussia
25-01-2012, 22:23
i znów trafiłam na chińskie spodenki w Chinach:ninja:
tym razem wersja dziewczęca :mrgreen:
http://www.garnek.pl/gabaw15/12088683/zamiast-pampersa-dziurawe
coś mi nie poszło z tym zdjęciem więc wrzucam linka
http://www.garnek.pl/gabaw15/12088683/zamiast-pampersa-dziurawe
fajne, a da się to gdzieś kupić w naszej okolicy (Europa) ?
Szukaj na Allegro, albo jak chce Ci sie bawic w zakuy zagraniczne do na aliexpress.com jest tego pelno.
Mnie zastanawia, czy jak dziecko chodzi w takich spodenkach, jest w nich wysadzane, to czy potem nie zalatwia potrzeb fizjologicznych w zwykle spodnie? Bo tak na logike, skoro w takich spodniach mozna usiasc na nocnik i zrobic siusiu, to czemu w zwyklych nie mozna? Nie myli sie to potem dziecku, ze nagle musi jeszcze zdjac spodenki przed sikaniem, a wczesniej nie musialo?
I w ogole czy w Chinach pedofilia nie istnieje? Jak widze zdjecia tych golych pup na ulicy to jakos mi sie dziwnie robi. Skoro przykladowo nie publikujemy w internecie nagich zdjec naszych dzieci, nie powinnismy pozwalac na pokazywanie pupy na ulicy...
wisteria
17-07-2013, 09:01
ZUM mają właśnie nasze pieluszkowe dzieci. bo to zakażenie bakteryjne! z zaziębieniem nie ma nic wspólnego.
ale to prawda - mi też się zimno zrobiło od samych zdjęć ;)
Fajna teoria, ale doświadczenie pokazuje całkiem coś odwrotnego.
Znana mi 60+ latała bez majtek, bo miała często potrzebę (zapalenie pęcherza) i sobie siusiała po nogach spod szerokiej spódnicy. Doszło do tego popuszczanie. Musiała założyć pampka (bo niefajnie mieć pamiątkę w samochodzie), a z oszczędności wkładki w majtki i o dziwo PO LATACH NIESKUTECZNEGO LECZENIA wyleczyła się z "chronicznego niewyleczalnego zapalenia".
Ja jak się podziębiłam też miałam latanie do toalety.