Zobacz pełną wersję : Odpieluchowywac?
Michal odkad skonczyl 8 miesiecy robil 95% kup na nocnik. Od kilku miesiecy wola jak chce kupe, wtedy musialam wypatrywac znakow ;)
Siku nie wola ale czesto posadzony na nocnik robi
No i tak, jest lato, Michal juz duzy, w koncu chodzi wiec moze zaczac odpieluchowywanie?
Mozna odpieluchowac dziecko ktore nie wola siku?
I jak najlepiej? Puszczac w majteczkach, w tetrze i otulaczu, w formowankach czy jak?
puszczać z goła pupa:) za kazde siku w nocnik owacje na stojąco. Wicia załapał w 3 dni.
Od 3 tyg jestesmy wolni od pieluch.
mozna. sadzaj co godzinę np. (jak wiecej pije to moze posikiwać pod się w miedzyczasie -fran mając rok i 4 miechy w lecie robił siku co 2-3 minuty czasami, ale picie było w łapach non-stop wtedy) albo półtorej.
albo załapie albo nie. znaczy kiedyś na pewno :) fran dalej by lał w gacie gdybym go co pewien czas nie wysadzała sama z siebie. woła tylko na kupę. myślę że po prostu nie czuje ze mu się chce bardzo-bardzo. ale bez pieluch jestesmy od kilku miesiecy już. w nocy tez. wysadzam go jak ja sie kłąde spac na śpiocha normalnie sadzam na nocnik i luz, do rana zwykle wytrzymuje. nie pije w nocy.
ale teraz, jak sama mówisz warunki idealne :)
maminkastasinka
01-07-2011, 16:19
Myślę, ze tak.
Staś miała skończone 2 latka gdy go zaczęłam odpieluchowywać i nie wołał i wciąż nie woła na siku, jedynie na kupę. Trwa to już 3 miesiące. Od razu zaczęłam go puszczać bez żadnej pieluchy. Na początku było mnóstwo kałuż, teraz nauczył się już kontrolować, więcej trzyma, więc przy regularnym wysadzaniu i obserwacji kałuże są już bardzo rzadko. Bezcenne jest to że zorientował się, że jest coś takiego jak siusianie, że nad tą częścią ciała też trzeba nauczyć się panować. Czekam teraz tylko na wołanie ;)
warunki sprzyjajace bo nawet dywan zdjelismy i nie mamy zamiaru go klasc do jesieni ;)
ale powaznie z gola pupa czy majteczkach?
U nas byla goła pupa przez tydzien, majteczki to nastepny stopien, bo początkowo miał problem ze zdejmowaniem.
Maćka tak odpieluchowałam jak miał 18 m-cy.
Edit: bo chodzi o to zeby sam siadal, a nie Ciebie wołał.
anmuszka
01-07-2011, 16:24
Olapio ja bym sprobowała. Ola nie wołała siku a zaczęła latać z goła pupą i teraz jest ok.
nie bedzie mu zimno w tylek? :ninja:
nie bedzie mu zimno w tylek? :ninja:
lato jest:)
W sumie jak zimno to bedzie częściej sikał i szybciej sie nauczy :twisted:
Edit: bo chodzi o to zeby sam siadal, a nie Ciebie wołał.
hehe, marzenie
lato jest
W sumie jak zimno to bedzie częściej sikał i szybciej sie nauczy
i sie rozchowuje i zaziebi Ewe :D
Nie doceniasz Go!
Poczekaj az bedzie ciepło i daj mu kilka dni.
sylvetta
01-07-2011, 16:40
Pewnie ze tak. Moja Blanka tylo na noc pieluche - a dzisiaj eleganco wstała po nocy z suchą pieluszką. Puszczaj go cały dzien w majteczach samych i tłumacz i opowiadaj jaki to on fajny i ze bez pieluchy. I w ogóle u nas najlepsze sie okazało to, ze ona wybiera czy sieka do duzego kibelka;) czy do nocnika.
czyli ze dziewczyna sie nie musi zastanawiac sie zzy sikac w majtki czy do nocnika tylko wybiera miedz dwoma kibelkami.
wydaje mi sie ze to swietny czas na odpieluchowanie całkowite:)
anmuszka
01-07-2011, 16:47
U nas tez do wyboru kiblek czy nocnik. I to sie super sprawdza.
ja chce zaczac juz :mrgreen:
zrobie tak
poki zimno to majteczki, getry, bluzka
a jak bedzie cieplo to w samej bluzce, no chyba ze wczesniej zalapie
juz przyszykowalam zestaw ciuchow wiec tylko czekam az Michal sie obudzi i... :twisted:
Laminatorka
01-07-2011, 16:52
U nas się nie sprawdza ta metoda, więc odpuszczam. Ma czas :-)
U nas się nie sprawdza ta metoda, więc odpuszczam. Ma czas :-)
My pierwsze podejście mielismy ok 1,5 roku i po 2 dniach odpusciłam. Musi czas byc odpowiedni. fakt.
lemniscus
01-07-2011, 17:09
u majki latanie z gola pupa sie nie sprawdzilo bo sikala co 2 kroki za to majtki ok z tym ze ona wola juz dlugo a bez pieluchy w dzien od 20mscz na noc niestety zakladamy jeszcze :(
kawiareczka
01-07-2011, 20:17
e tam, mój leje pod siebie i to rozmazuje. Na nocnik siada na jedną nanosekundę. I to nie raz czy dwa, jak były upały to niemal cały czas z gołą pupą latał. Kupę zrobił bratu na dywan....i przybiegł mi pokazać...eh.
no właśnie. my próbowaliśmy w majteczkach. leje, że hej i jej to nie przeszkadza, ba nawet przyjdzie i pokazuje, że eeee tutaj...
nocnik ma, wie do czego służy, nawet siada ze mna, ja robie eee i ona robi eee, tylko udaje i nic nie robi. tłumaczę i nic. narazie odpuszczam. znów powrócimy do tematu jak będą upały i bedziemy latać po ogrodzie...
jasne że próbować, z Natkiem jak miał 11 miesięcy zaczęłam właśnie puszczać bez pieluchy i wysadzać często po ok 2 tygodniach zaczynał wołać , niestety po 1,5 miesiącu wyjechaliśmy na wakacje no i niestety wróciliśmy do pieluch ale w tym roku znów wróciliśmy do odpieluchowania właśnie na zasadzie z gołą pupą i sam sobie siada na nocnik bo z majtami ma problem ze zdejmowaniem i teraz mamy baaaardzo rzadko kałuże . Choć były momenty( zwłaszcza jak były kałuże co 5 min) że żałowałam że wogóle zaczęłam a teraz już nie żałuję bo mam mniej prania:applause:
wynik z dzisiejszego popoludnia
3 pary zasikanych majtek (juz nie mam wiecej czystych, musze jutro kupic)
jedne siku na nocnik przy okazji kupy
Michal siedzial na podlodze i mial dziwna mine, wiec pytam "chcesz siusiu?"
odpowiada "nie" i w tym samym momencie leje bezczelnie w gacie :duh:
ja mam go wysadzac co jakis czas czy sadzac jak zacznie juz sikac?
kawiareczka
01-07-2011, 22:44
ja nie sadzałam ale podstawiałam nocnik jak młody lał na stojąco. Mówię o starszym bo mały to inna historia.
Nastaw minutnik co 1,5h i sama sadzaj na poczatek.
Edit: dla mnie kwestia braku gatek jest istotna. Majtki ograniczają jednak dziecko i dają poczucie asekuracji.
Nastaw minutnik co 1,5h i sama sadzaj na poczatek.
Edit: dla mnie kwestia braku gatek jest istotna. Majtki ograniczają jednak dziecko i dają poczucie asekuracji.
no coś w tym stylu, tylko najpierw obczaj co ile te gacie zasikuje bo jak co 40 minut to co 1,5 godziny, na logikę, bedzie za długo.
sama go goń. i nastaw sie ze może to potrwać nawet kilka miesiecy zanim będzie jarzył sam z siebie ze coś go tam ciśnie w pęcherzu = musze iść na nocnik siknać.
Ty za niego bedziesz musiała pamiętać ;)
ale do 18tki się nauczy ;)
Właśnie dzisiaj myślałam o podobnym wątku...
Franek bardzo podobnie - kupę woła od dawna, w zasadzie tylko rzadkie wypadki sprawiają, że jakaś część ląduje w pieluszce. Za to siku - ani ani... Ani nie woła, ani nie robi na sedes (tylko przy okazji kupy czasami), na nocnik w ogóle nie raczy usiąść... Z jednej strony nie mam siły teraz ganiać za nim i sprzątać kałuż, z drugiej - chciałabym móc za chwilę przewijać jedno dziecko zamiast dwojga...
Antek, podobnie jak Michał, wołał "kupa", "siku" nie. I na początku odpieluchowania lał co 15-20 minut. Po 3 dniach chciałam się poddać, bo już byłam załamana. Wtedy zaczął wołać. Odpieluchowanie trwało tydzień.
Jak zaczynał sikać to go sadzałam na nocniku. Nieważne, że cała droga do łazienki była zalana. Często nie zdążałam nawet do niego podbiec, a on już kończył, ale.... dacie radę :)
Mam ten sam dylemat. Kupa zawsze woła, siku prawie ngdy. Za to jak tylko zsika majty to woła "mocio"...
Buu, gdyby Malinowka chciala na ten nocnik/toalete usciasc. Dalej nie chce. A informuje od czasu do czasu, ze siku chce, albo kupe.
Bez majtek to ja bym sie bala puszczac, bo moje dziecko potrafi zrobic kupe i cztery razy dziennie.
Wole kupe w majtach niz na podlodze;)
Kilerek_81
26-11-2011, 23:48
Podbiję temat, bo mam podobny problem i dylemat.
Mikołaj wysadzany od 8 miesiąca, szybko załapał, że kupa to do nocnika, i od tego czasu kupowych wpadek zaliczyliśmy niewiele. Informuje, że chce kupę. Z siku bywa różnie, często posoadzony robi, czasmi też powie, że chce. Ze spaceru wraca z suchą pieluchą. I tak się zastanawiam czy odpieluchowywać, okres średnio sprzyjający, boje się czy odpieluchowując wtedy, gdy nie jest gotowy nie wywołąm przypadkiem bunku nocnikowego?
to sie zaktualizuje
mielismy od tamtego czasu chyba ze 3 podejscia
Michal potrafil zriobic na nocnik a za 15 minut zrobic w majtki
takze dalej leje w pieluchy
masakra
czekamy...
to mnie pocieszyłaś :)
u nas Tymek korzysta z nocnika sporadycznie. Troche zwalam na tate (jest z Tymkiem w domu jak Tymek chory), który olewa temat i woli wymieniać pieluchy niz użerać się z rozbieraniem i ubieraniem co chwile. A że Tymek do swojego słownika dołączył zwrot "NIE CHCE" to często trudniej go przekonać do korzystania z nocnika
cos ruszylo w temacie ;)
trzymajcie ksicuki! jutro idziemy do klubiku bez pieluchy!