PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka pielucha w trakcie leczenia odparzeń na pupie

morla1
22-06-2011, 11:39
No i mam problem, pieluchowałam mojego noworodka tylko pieluszkami z naturalnymi materiałami od pupy, lub formowankami głównie z bambusem no ale i tak od ciągłych kup pojawiło się mega odparzenie na pupie. W trakcie leczenia odparzenia bylismy na pampkach, teraz już dużo lepiej i moje pytanko, jeżeli pojawi się znowu to jak zaleczyć pupę stosując wielo - czy stosować pieluchy w których czuje mokro, czy raczej takie z welurkiem bądz polarem aby izolowało podraznioną skórę od mokrego? Najlepszym rozwiązaniem dla mnie przewiewna tetra + wełna ale czy dawać na tetrę wkładkę mam sucho?Bo już się pogubiłam w tej kwestii..

mama-donna
22-06-2011, 12:27
Ja bym nie dawała wkładki, tylko coś przewiewnego. W polarze jest cieplej moim zdaniem i trochę się poci, więc natura lepsza. Jak u nas się pojawiło odparzenie, raz jeden jedyny, ale okropne, kiedy wychodziły jakieś zęby i mocz był toksyczny to starałam się, żeby pupa była sucha jak najdłużej, czyli często na nocnik, same formowanki, albo z wełną. Sprawdzałam pieluchę co 15 minut, żeby jak tylko siknięta to zmienić i smarowałam bepathenem maścią. Ponad tydzień walki z czego 4 pełne dni w domu, bo akurat było wolne w żłobku. W nocy też wstawałam i jak miała mokro to na śpiąco zmieniałam na suchą.

Twój maluch jeszcze malusi i pewnie dużo leży. Ja bym podkładała pod pupę coś chłonnego i wietrzyła ile wlezie. Możesz też jakiś wełniany kocyk zalanolinować jako ochronę na materac.

ktosikowa
22-06-2011, 15:44
Nic bym nie zakładała... połozyła tetrę na podkładzie i starała sie łapac kupy, żeby nie miały kontaktu se skóra...
A jesli trzeba pieluche, to na pewno nie kładłabym nic polarkowego...

lemniscus
22-06-2011, 16:17
goła pupa :)

Wiewiórka
22-06-2011, 17:03
i wełna lecznicza do pieluchy