Zobacz pełną wersję : Początki.. pomocy
Chciałabym stosować otulacz głównie z tetrą oraz trochę z formowankami. Jakiej firmy otulacz i formowanki dobre i w rozsądnej cenie? Dopiero zaczynam gromadzić i nie mam zielonego pojęcia co wybrać. Poradzcie :)
ewaibartek
21-06-2011, 09:35
pupeko,i otulacze i formowanki sa superowe
formowanki niedrogie w sumie
zajrzyj na bazarek,ktos sprzedaje
kawiareczka
21-06-2011, 16:43
zajrzyj na bazarek,ktos sprzedaje
ja niebawem mam testować pupeko, jak mi podpasuje, to nabędę jak jeszcze będą;)
a ja z otulaczy polecam.....uwaga niespodzianka- Flipa;)
z formowanek nie mam jednej ulubionej ale generalnie bambuskowe rulez!
Dla nas narazie te z bazarku za duże :(
Marysiu - generalna rada jest taka: kup na początek po 1-2 szt konkretnej firmy/modelu i sama zobacz co Wam pasuje.
Z pieluchami jest tak, że każda z mam lubi co innego.
Duże jest Twoje dziecko?
Uważaj, żeby nie było za dużo marszczeń na pleckach, to może powodować dyskomfort u synka. Jak będzie starsza to będzie to miało mniejsze znaczenie.
Potrzebujesz na noc, na dzień? Te nocne muszą być bardziej chłonne.
na pieluszkarni są tanie i fajne perfoldy ;)
A ja pieluszkarni nie lubię, bo jest droga. Podobają mi się pieluszki od nappime i ekomamy (ekomama szyje ekstra formowanki).
Dobrze jest poczytać zdania innych -jak w końcu zacznę wyrobię sobie swoje widzimisię :)
Marysiu - ja tez na początku byłam zagubiona bardzo i niestety bardzo wiele pieluszek sprzedałam po kliku użyciach (także nowych). Dlatego maja rada jest taka - kupuj po 1, 2 sztuki różnych rodzajów pieluszek najlepiej oczywiście używanych i testuj. Najważniejsze w pieluszkowaniu jest wcale nie to co ty lubisz, ale to co lubi pupcia twojego dziecka.
Bardzo prostym i tanim rozwiązaniem na początek jeśli dziecko jest malutkie jest zwykła tetra plus pocięte paski polarku a jeszcze lepiej mikropolarku plus otulacz - ja tak używałam i jakoś szło, z tym że u nas otulacz to był polar bo pula nie tolerowała.
Potem zaczęłam kupować formowanki hand made - wtedy to była nowość teraz mnóstwo dziewczyn szjye- tańsze od firmówek i nawet lepsze bywają. wypróbuj kilka rodzajów i potem dopiero kupuj większą ilość.
I ostania rada - w żadnym razie nie kupuj "zestawów startowych" po np. 5 pieluszek z otulaczem dlatego że taniej, były już na forum przypadki dziewczyn załamanych z tego powodu. bo pupcia dziecka nie lubiła.
No i jeszcze trzeba pamiętać że nowe pieluszki bywają bardzo mało chłonne i potrzebuję nawet 10prań by nabrać chłonności - z moich obserwacji wynika, że dotyczy to zwłaszcza mikrofibry.
Dzięki wiki100 za cenne wskazówki. Pobuszowałam trochę po bazarku i stwierdzam że to uzależnia :) i narazie muszę zastopo:stop:wać i poczekać na to co mi przyjdzie i potestować, bo normalnie się rozszalałam ;)
kawiareczka
27-06-2011, 17:53
Dzięki wiki100 za cenne wskazówki. Pobuszowałam trochę po bazarku i stwierdzam że to uzależnia :)
aaa, to nikt Cię nie ostrzegł?:P
narazie muszę zastopo:stop:wać i poczekać na to co mi przyjdzie i potestować, bo normalnie się rozszalałam ;)
noo, ja tak mówię za każdym razem jak robię przelew za nową pieluszkę. Ale chyba pomału czuję przesyt...
ja do tej pory lubię czasem pooglądać bazarek, chociaż nie wiem po co bo moje dziecko od dawna nie używa, a na kolejne się nie zanosi:lol:...