PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie pieluchy na plażę (nie do pływania)?

eciapecia
16-06-2011, 13:29
Chciałabym zacząć używać pieluch wielorazowych dla 10 mc synka. Dużo już na ten temat przeczytałam, m.in. tutaj, i wiem, że muszę wyprobować różne kombinacje, ale ponieważ jest lato, chciałam Was poprosić o poradę, co kupić już teraz. Będziemy w rozjazdach (stąd moje wahanie na razie, bo nie wiem, jak będzie z praniem, ale mniejsza z tym) i część wakacji spędzimy na południu Europy. No i właśnie z tym się wiąże moje pytanie - co kupić na plażę? Nie chodzi mi o pływaczki, bo mam (jedną, chyba kupię jeszcze drugą), ale w czym mały będzie się dobrze czuł poza wodą? Czy flip i wkłady? czy AIO (ale musiałabym mieć ich dużo, to może być problem finansowy + jak sie spakować?). Czy w otulaczu PULowym będzie mu wygodnie, tzn. nie gorąco? Czy się nie zniszczy od piasku?

Drugie pytanie - czy do pieluszki kąpielowej jest sens wkładać papierek jednorazowy? trochę mnie przeraża wizja spierania kupy gdzieś na plaży w wc...

Z góry wielkie dzięki za porady!

rafandynka
16-06-2011, 13:46
Na plażę poleciłabym coś bez otulacza (formowanki?), bo nie ma sensu chronić przed zamoczeniem ubranka, którego nie ma ;) A pupa niech sobie oddycha. Albo same majteczki (łatwo przeprać), szczególnie jeśli synek wypróżnia się w miarę regularnie i nie robi kilku kupek dziennie.
Obawiam się jednak, że na wyjeździe ciężko będzie z wielo i może Cię to zniechęcić.
Przepieranie przepieraniem, ale przy wielo dobrze byłoby mieć dostęp do normalnej pralki.
Innym wyjściem są eko-jednorazówki do wyboru do koloru.

ala
16-06-2011, 13:51
chyba najwygodniej majteczki, jak sie zesika to maly problem, a kupę też przytrzymają jako tako :)
albo jakies w miarę cienkie pieluszki formowanki

mamaHani
16-06-2011, 13:52
formowanki zdecydowanie :-)

erithacus
16-06-2011, 13:59
Też nie widzę sensu w zakładaniu otulacza ;)
Na plażę i trawę w upały zakładałabym majtki lub tetrę złożoną w trójkąt z pliską i spiętą snapi. Myślę, że nie warto inwestować w wypasione pieluchy na lato. A do jesieni będziesz już wiedziała czego dokupić.

kawiareczka
16-06-2011, 14:43
ja na plażę/trawę puściłabym na golasa albo w samych majteczkach zwykłych, o ile kupisz gdzieś takie malutkie. Szkoda by mi było formowanek, bo i tak mokre po jednym siku, jak majtki;) a takie majtki wyschną Ci momentalnie, formowanka nawet na południu Europy jednak trochę poschnie.

miracle
16-06-2011, 15:08
chyba najwygodniej majteczki, jak sie zesika to maly problem, a kupę też przytrzymają jako tako :)
albo jakies w miarę cienkie pieluszki formowanki:thumbs up:

mamaHani
16-06-2011, 15:11
nocnikowa jest cienka i posłuży jako majteczki

erithacus
16-06-2011, 15:19
nocnikowa jest cienka i posłuży jako majteczki
MamoHani, z całym szacunkiem, ale reklama jest chyba w innym dziale.

ala
16-06-2011, 15:24
co to znaczy nocnikowa?

edit; aha, nie doczytałam postu erithacus

mamaHani
16-06-2011, 15:40
już sie nie odzywam, chciałam podzielić się rozwiązaniem które ja stosuję....skasujcie

ala
16-06-2011, 15:51
można kupić takie malutkie majteczki

panthera
16-06-2011, 15:57
w sumie coś typu trenerki tez się nada, tylko pytanie czy chcesz w to inwestować, bo dość drogie są. (te z bambino mio są jedne z tańszych i mają pul tylko w części newralgicznej)
ale ja bym chyba zwykłe majty wkładała, zwłaszcza jak ciepło.
ale otulacz tez bym zabrała - na jakieś wyjścia, przejazdy itp
jeszcze wynalazłam wkłady jednorazowe do otulacza/kieszonki - to tez na drogę dobre (otulacz zostaje a wkład wyrzucasz (biodegradowalny) ale to tez drogie (ok zł za szt chyba wychodzi)

eciapecia
16-06-2011, 16:04
Ogromne dzięki za wszystkie odpowiedzi, naprawdę dla mnie cenne! Z goła pupą nie chcę puszczać, bo po pierwsze, nasłuchałam się, że to niehigieniczne, bo piasek nie jest niestety czysty na plaży, a po drugie, synek kupy robi niezbyt regularnie (i nie sygnalizuje jeszcze nic a nic), więc jest ryzyko (wczoraj zrobił kupę do wanny, a kąpie się z tatą, więc sobie wyobraźcie...). Opcja z majtkami mi się podoba, gdzie można by takie kupić? Musiałabym jednak wkładać tetrę, bo mały dużo pije i sika odpowiednio - kupić prefoldy czy zwykłą? No i co z tą kupą, kłaść tam papierki?

jednorazowki używamy eko babydream, ale wydaje mi się, że chociaż o niebo lepsze od "plastikowych", to i tak nie są przewiewne, ale może jednak?

Aha, nosić go będę w chuście, wózka nie bierzemy. Muszę go jak najlżej ubierać, najlepiej sama pieluszka... Co byście mi radziły? Choć skłaniam się do zdania erithacus, żeby zająć się wielo na poważnie jesienią, bo w takim wydaniu wakacyjnym to mi się to wydaje skomplikowanym zadaniem :)

eciapecia
16-06-2011, 16:08
w sumie coś typu trenerki tez się nada, tylko pytanie czy chcesz w to inwestować, bo dość drogie są. (te z bambino mio są jedne z tańszych i mają pul tylko w części newralgicznej)
ale ja bym chyba zwykłe majty wkładała, zwłaszcza jak ciepło.
ale otulacz tez bym zabrała - na jakieś wyjścia, przejazdy itp
jeszcze wynalazłam wkłady jednorazowe do otulacza/kieszonki - to tez na drogę dobre (otulacz zostaje a wkład wyrzucasz (biodegradowalny) ale to tez drogie (ok zł za szt chyba wychodzi)

Panthero, a co to za wkłady, gdzie się je kupuje? Bo skoro mam zamiar i tak kupić otulacz prędzej czy później, to mogę i tę opcję rozważyć (po zastanowieniu się, ile bym wydała na wkłady stosując też opcję z majtkami i tetrą). Trenerki też pomysł, bo przecież będę kiedyś (oby niedługo) odpieluchowywać, więc i tak bym ich potrzebowała...

panthera
16-06-2011, 18:13
kiedys na allegro widziałam i na ekomaluch chyba...

o i tu znalazłam takie :
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&path=57&product_id=511
niby do charlie banana ale jak dla mnie to do każdych kieszonek i do otulacza też

peluche
16-06-2011, 18:58
o super rozwiązania tu podajecie. może jednak tetra poskładana spięta na snapi. bez pieluszki tez fajnie, w końcu dziecko i tak nie leży czy nie raczkuje bezpośrednio na pisku. kilka formowanek. do chusty i na przejazdy/wyjścia formowanka plus otulacz (wełniany - nie trzeba go prać w zasadzie, tylko często wietrzyć ;))

eciapecia
16-06-2011, 23:11
mam jeszcze pytanie, czym się różni w użytkowaniu formowanka w otulaczu od tetry w otulaczu?

camee
16-06-2011, 23:22
ja tylko powiem z doswiadczenia, ze majty to swietny pomysl! skora super oddycha, mozna latwo wyprac, szybko wysuszyc. kupsko tez sie bardzo latwo spiera. a jak bedziesz gdzies isc i nie bedziesz chciala byc oblana strumyczkiem to mozna do majtek tetre wlozyc. miesci sie:) ja na podworko jak tak cieplo jest wlasnie same majtki zakladam ( dziecku hehe :)

mamaHani
17-06-2011, 00:37
mam jeszcze pytanie, czym się różni w użytkowaniu formowanka w otulaczu od tetry w otulaczu?

formowanka wygodniejsza w zakładaniu i chłonniejsza

eciapecia
17-06-2011, 12:48
Dziewczyny, dzięki. To szukam małych majtek teraz :)

Iwka
17-06-2011, 13:01
bez pieluszki tez fajnie, w końcu dziecko i tak nie leży czy nie raczkuje bezpośrednio na pisku.
eee? A gdzie leży/raczkuje? Na plaży to ma chyba tylko piasek do wyboru, nie zamykasz go w namiocie chyba?

eciapecia
17-06-2011, 13:04
o i tu znalazłam takie :
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&path=57&product_id=511
niby do charlie banana ale jak dla mnie to do każdych kieszonek i do otulacza też[/QUOTE]

Panthero, ten link nie działa a ja za nic nie mogę znaleźć na stronie tych wkładów... Tak z ciekawości chciałam obejrzeć.

erithacus
17-06-2011, 13:05
Majteczki polecam takie jak te: http://allegro.pl/mieciutkie-bawelniane-majteczki-104-i1658768763.html
Są mięciutkie, wygodne i nic się z nimi nie dzieje po wielu praniach. W tych po Zuzi chodzi teraz Franek. Rozmiarem się nie sugeruj. Pasują i na 10 i na 13 kilo.

peluche
17-06-2011, 13:11
eee? A gdzie leży/raczkuje? Na plaży to ma chyba tylko piasek do wyboru, nie zamykasz go w namiocie chyba?
na przykład na kocu? ;)

Iwka
17-06-2011, 13:17
na przykład na kocu? ;)
ALe jak raczkuje albo nawet pełza to przecież zlezie od razu, rok temu Aśki nie dało się otrzymac z dala od piachu.
Moje panny na plaży w strojach kąpielowych - i tak do wody włażą, to co za różnica, od czego mokry? Po siku się wypłucze. A w ogródku w majtkach, dominika79 kiedyś takie fajne sprzedawała, polskie, krojem podobne do tych linkowanych.

panthera
17-06-2011, 13:21
Panthero, ten link nie działa a ja za nic nie mogę znaleźć na stronie tych wkładów... Tak z ciekawości chciałam obejrzeć.
bo już ktoś je kupił :( czyli mało było... może jeszcze sie pojawią bo sama na podroż pociągiem miałam kupować...
a majteczki które eruthacus linkowała są fajne (mamy)
bo dość wysokie w stanie i można do nich włożyć wkładkę.
inne które mamy są biodrowe i jak coś wkładałam zsuwały się

peluche
17-06-2011, 13:32
ALe jak raczkuje albo nawet pełza to przecież zlezie od razu, rok temu Aśki nie dało się otrzymac z dala od piachu.
Moje panny na plaży w strojach kąpielowych - i tak do wody włażą, to co za różnica, od czego mokry? Po siku się wypłucze. A w ogródku w majtkach, dominika79 kiedyś takie fajne sprzedawała, polskie, krojem podobne do tych linkowanych.
wiesz, zależy od dziecka, moja córka nie była w wieku 10 miesiecy nadmiernie ruchliwa, późno usiadła i późno zaczeła chodzić, wiec i z raczkowaniem sie nie spieszyła, toteż raczej na piasek by się nie wyrywała, stąd moje stwierdzenie.

ala
17-06-2011, 13:43
moje dziecko bało się piasku i nie schodziło z koca wogole :) przez pierwsze 3 dni

Iwka
17-06-2011, 13:48
NO tak, przepraszam, patrzyłam przez pryzmat własnych doświadczeń. Moje się rozłaziły po okolicy jak tylko mogły.
A swoją drogą ja nie umiem tak zrobić, żeby koc nie był cały w piachu :D

biankaaa
17-06-2011, 15:18
Napiszę świeżo po tygodniowym wylegiwaniu się na plaży z rocznym pieluchowcem:) Najlepiej sprawdziły się formowanki tetro, tetra kikko +Storcheny/otulacze BBH. Tetro zakładane na plaży bez otulacza. Miałam troche jednorazówek na nocki/dłuższe wypady/podróż autem - poza tym synek nosił wielo. Tetra była najmniej uciązliwa jeśli chodzi o pranie i czas schnięcia, podobnie otulacze pulowe, natomiast wełenka elegancko wietrzyła sie przy nadmorskim wietrze.
Zestaw sprawdził się bardzo dobrze, chociaż szczerze to bardzo zateskniłam do naszych kolorwoych kieszonek:)

eciapecia
18-06-2011, 20:43
dzięki za podzielenie się doświadczeniem! mogłabyś proszę napisać, jak długo schną te formowanki tetro i ile ich mialaś?

biankaaa
19-06-2011, 03:39
mialam 8 szt, prane rano do wieczora byly suche :)