PDA

Zobacz pełną wersję : pomóżcie wybrać otulacz na rzepy!

kawiareczka
28-05-2011, 14:39
na short liście mam:
1.close parents- z pieluszek jestem mega zadowolona, beznadziejny ten pul no ale cóż, chyba nie można mieć wszystkiego. Nie jest za to 'plastikowy';-) najtańszy ze wszystkich. Jestem coraz bliższa decyzji aby go wypróbować ale nie ma żadnych opinii na jego temat.
2.tots bots- drogi. I opinie różne...
3.pupeko- opinii mało ale dobre
4.little pinguin- jw.

może macie jakieś inne pomysły? warunki są dwa, a w zasadzie trzy;-) nie może być biały, ma być na rzepy i ma nie przeciekać.

mTuśka
28-05-2011, 14:56
to mozesz uzywac samego otulacz cp do tetry czy formowanek po odpieciu wkladow bo on jest taki sam tylko ze nie ma napek do wpinania wkaldow a tak to niczym sie nie rozni.

Wiewiórka
28-05-2011, 18:00
Będę monotonna- Nature Babies, choć rzadko gdzie można kupić (chyba tylko w krainie pieluszek lub tu na bazarku)

sakahet
28-05-2011, 19:04
wełniany BBH

ewaibartek
28-05-2011, 19:22
ja bardzo lubie krój Pupeko,mam podobny handmadowy( swoja droga ciekawe kto go szył ?)
dla mnie CP jest za bardzo ubajerzony :rolleye: i mało zgrabny

busia
28-05-2011, 19:49
imse vimse albo baby beehinds, mother ease tez sa ok!

Pondo
28-05-2011, 21:34
a taki?
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-2284-Otulacz-Weehugger-na-rzepy.html

mamaHani
28-05-2011, 21:55
Każdy ma swój typ jak widać :-)

kawiareczka
28-05-2011, 22:02
a taki?
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-2284-Otulacz-Weehugger-na-rzepy.html

za drogi, choć piękne...;)

Pondo
28-05-2011, 22:03
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-2314-Otulacz-Coverall-Onesize-na-rzepy.html

a ten dychę tańszy i onesize..i w żyrafy:)

kawiareczka
28-05-2011, 22:08
jednak zastanowiłam się nad CP i bez sensu....bo on nie jest taki jak Flip, że jak się zmoczy to można wytrzeć i szybko wyschnie,tylko tam jest wewnątrz materiał i jak się zmoczy to jest mokre. Dlatego nie mogę otulacza zastosować jeżeli wcześniej był pieluszką. I odwrotnie nie zastosuję do pieluszki jeżeli wcześniej był otulaczem i się zmoczył. Więc bez sensu mi otulacz na raz, tak naprawdę.
Wełniaki odpadają. IV mają kiepskie opinie i są białe (lub prawie białe), nie chcę ruletki, chcę 99% pewniaka;)
Czaję się wokół tego Pupeko....;)
na razie za radę ekotaty spróbuję handmade z pieluszkomanii, zobaczę czy odpowiadają nam rzepy.

mamaHani
28-05-2011, 23:23
a ja próbowałam na napki otulacz, ale w ogóle mi to nie pasowało, a na rzepy super, bo szybko, łatwo i nie ma dodatkowej warstwy nap (jeśli np pod otulaczem jest formowanka na napki) ciekawe co tobie przypasuje :-)

kawiareczka
28-05-2011, 23:34
mamoHani, ja mam dwa na napki-flipa i babyetta. I niby jest ok ale czasem nie umiem wyregulować tych nap, albo za ciasno albo za luźno. Flip z tetrą mam opanowany ale formowanki są grubsze w pasie, mają zapięcia, więc już trzeba flipa zapiąć inaczej i wtedy coś mi nie gra no. A yetta mi ostatnio odciska gumę na nóżkach:-( pewnie za ciasno zapiełam. Oczywiście czynnik czasu ma tu ogromne znaczenie:D Młodemu włączyło się przewijakowe adhd i nie jestem w stanie założyć mu czegoś bardziej skomplikowanego niż kieszonka. Formowankę i otulacz zakładam na dwie raty;)

mamaHani
28-05-2011, 23:53
Młodemu włączyło się przewijakowe adhd i nie jestem w stanie założyć mu czegoś bardziej skomplikowanego niż kieszonka. Formowankę i otulacz zakładam na dwie raty;)

Też mieliśmy taki okres ;-) i wtedy praktycznie wszystko na rzepy mieliśmy, bo Hanka jeszcze nie umiała ich odpinać i szybko się zakładało. POtem był okres kieszonkowy napowy, bo z napkowymi zapięciami nie umiała sobie poradzić, a teraz wróciliśmy do formowanek napkowych i otulaczy rzepowych, no i kieszonki wciąż w użyciu. A jeśli chodzi o odciskanie gumek to u nas tylko otulacze lamówkowe się sprawdziły.

kawiareczka
29-05-2011, 00:00
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-2314-Otulacz-Coverall-Onesize-na-rzepy.html

a ten dychę tańszy i onesize..i w żyrafy:)

boskie one są;) ale plus 15zł przesyłka to wyjdzie 75 za otulacz! wiesz ile skarbów na bazarku można za to mieć?;) to już wolę dać zarobić mamieHani i kupić polski produkt;)

kawiareczka
29-05-2011, 00:01
A jeśli chodzi o odciskanie gumek to u nas tylko otulacze lamówkowe się sprawdziły.
a lamówka nie ma gumki? przepraszam ale nie wiem jaka jest różnica...

mamaHani
29-05-2011, 00:06
ta lamówka spełnia rolę gumki, bo ona jest elastyczna, więc przy nóżkach i w pasie jest naciągnięta (tak jakby się wszyło gumkę), a mimo to jest bardzo delikatna (jest taka jakby trochę milusia w dotyku, pluszowa). W niektórych otulaczach jest wszyta gumka w nóżkach i pasie i dopiero obszyta jakąś lamówką.

jul
29-05-2011, 00:38
hmm, no ja używam CP jako wielorazowego (tak na 2-3 razy) otulacza, z mocno chłonnymi bambusowymi wkładkami. Mam starszą wersję, z welurkiem od spodu (nowsza ma chyba coś bardziej materiałowego) i właściwie nie zauważyłam, żeby ten welurek był mokry. Ale nie będę się upierać, że to odpowiedni sposób działania ;)

kawiareczka
29-05-2011, 01:06
ja też mam starą wersję, z wkładami z bambusa. I u nas jak są przesikane wkładki to otulacz też jest mokry, wilgotny, no nie da rady inaczej. Pieluszka nie przemaka oczywiście. Nie mam takiego wkładu, choć może tetra,...który tak zakryje mokry otulacz, żeby młody nie czuł mokrego. Spróbuję jutro coś wykombinować.

pewna_mama
29-05-2011, 09:00
Dla mnie nr 1 to otulacz imse vimse. Kupiony newborn starcza do teraz ( 4,5 m-ca), no dobra niedługo będę musiała kupić następny :) A nr 1 dlatego, ze: jest zgrabny na pupie, ma takie jakby - kliny, falbanki przy nozkach co sprawia ze dobrze trzyma wszystko w srodku, ani razu nie przeciekl, ma mało czegoś innego niż pul wiec nie zamaka od przesikanej tetry. No i zaslepki do rzepow - najbardziej profesjonalne jakie widziałam - po prostu działają i niczego nie hacza w praniu. I gumka na plecach jest na tyle delikatna, ze nawet zaciagniety mocno nie zostawia śladów na skórze - ani na plecach ani no nozkach.

kawiareczka
29-05-2011, 14:29
Dla mnie nr 1 to otulacz imse vimse.
warunek nr 1- nie może być biały;)

sag8
31-05-2011, 09:34
ja bardzo lubię bambinexy... dla mnie są super....

Mag
31-05-2011, 09:37
swaddlebees rządzi:)

nulka
31-05-2011, 10:13
ja uwielbiam imse vimse i wszystkie mam kolorowe
są śliczne i zgrabne
bardzo też lubię Nature Babies:)
kupiliśmy w krainie pieluszek :0

kawiareczka
31-05-2011, 10:24
a które IV są kolorowe?
jakie masz NB?jest taki na rzepy:
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&path=47_60_69&product_id=471
miałam taką kieszonkę, była bardzo fajna.

klusiecka
05-06-2011, 12:44
ad 1) otulacz szybko robi się brzydki, za to jest funkcjonalny nie przecieka pul jest miły a rzepy ( choć szare) trzymają. Mam polecam
ad 2) tragedia miałąm nie polecam, sztywny sztuczny, paskudny w dodatku strasznie szeroki w kroku- nie napiszę nic pozytywnego na jego temat

A może wełna? Lovelybums też jest na rzepy. Troche szorstki na początku, ale z czasem robi se miły. nie przecieka no i jest wełniany :)
albo handmejdowe? - plus, że zamawiasz otulacz dopasowany do swojego dziecka

kawiareczka
05-06-2011, 15:39
ad 1) otulacz szybko robi się brzydki, za to jest funkcjonalny nie przecieka pul jest miły a rzepy ( choć szare) trzymają. Mam polecam
ad 2) tragedia miałąm nie polecam, sztywny sztuczny, paskudny w dodatku strasznie szeroki w kroku- nie napiszę nic pozytywnego na jego temat

A może wełna? Lovelybums też jest na rzepy. Troche szorstki na początku, ale z czasem robi se miły. nie przecieka no i jest wełniany :)
albo handmejdowe? - plus, że zamawiasz otulacz dopasowany do swojego dziecka

dzięki:-)
wełna odpada.
kupiłam otulaczyk od dziewczyny z pieluszkomanii, jest rewelacyjny ale niestety trochę za mały. Póki nie uszyje mi większego to jakoś młodego wciskam na mniejsze formowanki. Jakby ktoś chciał to polecam- mięciutki, cieniutki, zgrabny,ładnie uszyty i TANI (22zł)
mam ten w paseczki:
http://pieluszkomania.blogspot.com/2011/05/cos-dla-indzi.html

jednak rzepy nam służą;)

nuna77
01-09-2011, 15:33
Kawiareczka i jak dostałas otulacz handmade, masz jakies foty?

mamuśka
01-09-2011, 15:55
Na rzepy polecam, co prawda rozmiarowe, ale b. tanie Bambino mio (duży wybór w Krainie Pieluszek) i trzymają na mur beton, nigdy nie przeciekły.
Dobry jest też Weehuggers (bardzo mocne i trwałe rzepy), i jeszcze Bluberry (też mocne i trwałe rzepy), nic nie przepuszczają.

Ja tu odsprzedaję między innymi BM (ale tylko duży rozmiar) i Weehuggers, akurat z tego powodu, że są właśnie na rzepy, wolę napy ;-):
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=62199&page=1
Cena Weehuggers-nówki do negocjacji ;-)

kawiareczka
03-09-2011, 16:30
Kawiareczka i jak dostałas otulacz handmade, masz jakies foty?

dostałam go, był świetny. Był, bo niestety okazał się za mały i młody łaził w nim chwilę tylko. Dziewczyna, z tego co wiem, na razie nie szyje, więc nie mogę zamówić większego.
Fotki gdzieś miałam ale nie wiem teraz gdzie, musiałabym poszukać.
Teraz już na rzepy u mnie odpada bo młody odpina. Odpina też napy ale jednak musi się więcej nakombinować i udaje mi się odwrócić uwagę;)