PDA

Zobacz pełną wersję : które wkłady do pieluch najfajniejsze? (niemikrofibrowe)

atelka
25-05-2011, 23:34
no właśnie najfajniejsze czyli
-najchłonniejsze
-najbardziej miękkie nawet po wielu praniach
-nie robiące wielkiem pupy

chodzi mi o bambus lub konopie bo mikrofibry nie lubię za szarzenie i sztuczność

Pondo
25-05-2011, 23:36
Ja mam chyba bambusowe bambinexu
wyglądem mają kształt mrówczego jaja.
Są miekkie, ale raczej jako wkład dodatkowy ze względu na wielkość.
Bardzo sobie je cenię.

kawiareczka
26-05-2011, 00:13
no właśnie najfajniejsze czyli
-najchłonniejsze
-najbardziej miękkie nawet po wielu praniach
-nie robiące wielkiem pupy

chodzi mi o bambus lub konopie bo mikrofibry nie lubię za szarzenie i sztuczność

ale chodzi Ci o wkłady do kieszeni czy takie do otulaczy, przy pupie?
ja nie mam żadnej spełniającej wszystkie trzy wymagania;)
mikrofibra odpada, bo to tylko do kieszonek. Podobnie ręczniki ikeowe, na dodatek kiepska chłonność.
miękkie, nawet po wielu praniach są u mnie wkładki, które ma mamamaria czy wielorazowo.pl, takie cienkie, dwie warstwy mikrofibry i jedna babmusowa, uważam że są super. Można włożyć do kieszonki albo na kieszonkę bambuskiem do pupki. Oprócz tego mięciutkie i całkiem chłonne są wkłady z bawełny organicznej do flipa (ale one nie są do kieszonek).
Niestety nic więcej nie posiadam poza jakimiś małymi cienkimi podkładkami bambusowymi czy konopnymi, które nie mogą być używane samodzielnie.

atelka
26-05-2011, 06:15
o takie do kieszonek mi wlasnie chodzi. A apple cheeks?

bianka2009
26-05-2011, 08:39
Ja lubię bambusowe frottowe i konopno bawełniane (na spacery i nocki) ale po praniu są sztywne i muszę każdy wkład czochrać w ręku i jest dopiero ok. Miękkie były tylko mikrfibrowe ale też nie lubię :)
Ostatnio używam w kieszonkach tetry bambusowej kikko. Prana w temperaturze do 40stopni zachowuje miękkość i jest jak dla mnie zadziwiająco chłonna. U nas ciągle ta opcja w użyciu :) Nie robi dużej pupy bo składam ją do kieszonki tak aby z tyłu było mniej warstw a z przodu więcej. Jest naprawdę super wiec polecam.

kawiareczka
26-05-2011, 11:05
a jakie macie te bambusowo-frottowe, czy konopne?

bianka2009
26-05-2011, 12:00
a jakie macie te bambusowo-frottowe, czy konopne?

bambusowe przypasowały mi Babyetta
a konopne Babykicks :)

mirabel
26-05-2011, 23:46
Atelko a ja baaardzo sobie chwalę konopne Lulu Nature.
chłonne, nie robią wielkiej pupy, pasują do wszystkich kieszonek (jedynie w NappiMe z bawełnianym PULem są odrobinkę za szerokie)
Jedynie dość sztywne po zdjęciu z suszarki ale jak sie przejedzie nimi o rant stołu to znika ich deskowatość.

jul
27-05-2011, 00:43
mam bambusowe babytta i bardzo je lubię, lubię też bambusowe nappime - bardzo miękkie, ale ja jestem trochę niewiarygodna, bo suszę w suszarce i jak np bambus close parents schnie akurat na sznurku to dziwię się, co taki sztywny. Flipowa bawełna mi zesztywniała.

v
27-05-2011, 00:45
green kids!

ewaibartek
27-05-2011, 08:08
apple sa rewelacyjne,jedne z moich ulubionych,cienkie miekkie i chlonne
no i te od mamamaria z bambusem

Alkestis
27-05-2011, 10:01
Ostatnio używam w kieszonkach tetry bambusowej kikko. Prana w temperaturze do 40stopni zachowuje miękkość i jest jak dla mnie zadziwiająco chłonna. U nas ciągle ta opcja w użyciu :) Nie robi dużej pupy bo składam ją do kieszonki tak aby z tyłu było mniej warstw a z przodu więcej. Jest naprawdę super wiec polecam.

Ja bardzo lubię bambusowe wkłady Babyetta i tetrę bambusową Kikko - też składam ją więcej warstw do przodu, bo Lena uwielbia leżeć na brzuszku, śpi też tak :D- ale piorę ją w 60 st, więc po praniu jest twardawa. Boję się prać w 40 st., niby nie mamy kupek w pieluszkach, ale leżą 2-3 dni, jakoś nie mogłabym. Ale ja ogólnie strachliwa jestem ;)

bianka2009
27-05-2011, 11:57
Ja bardzo lubię bambusowe wkłady Babyetta i tetrę bambusową Kikko - też składam ją więcej warstw do przodu, bo Lena uwielbia leżeć na brzuszku, śpi też tak :D- ale piorę ją w 60 st, więc po praniu jest twardawa. Boję się prać w 40 st., niby nie mamy kupek w pieluszkach, ale leżą 2-3 dni, jakoś nie mogłabym. Ale ja ogólnie strachliwa jestem ;)

Mama 3 pieluchy bambusowe kikko które wyprałam przez przypadek w 60 stopniach - stwardniały i pomarszczyły się, sześć pozostałych które kupiłam później prałam już tylko w 40 stopniach i po wielu praniach nadal wyglądają jak nowe i są milutkie :)

peluche
27-05-2011, 12:06
u nas wkłady prane tysiące razy, a mimo to mięciutkie, szybko schnące, chłonne i nie robiace dużej pupy, to apple cheeks. nasze ulubione.

atelka
27-05-2011, 12:09
green kids!

taaa, tylko gdzie je nabyć pomijając USA

edit: już znalazłam

ewaibartek
27-05-2011, 12:47
daj linka do tych green kids

Guest
27-05-2011, 13:02
moje które zostawiałm sobie po dziecku nie wiedząc kiedy bedzie drugie to właśnie apple
o grinach chętnie sie dowiem co i jak

a i jeszcz mega mega pojemne są niedźwiatki, po cholerę je sprzedałam:duh:

atelka
27-05-2011, 13:14
daj linka do tych green kids

kurcze znalazłam sklepy w europie które niby powinny mieć ale wkładek akurat nie mają a i z resząa skromnie :(
http://www.greenkids.com.au/store/pc/Retailers-d5.htm

Alkestis
27-05-2011, 13:59
Apple cheeks - polecacie te składane na trzy czy pojedyncze? Nabyłabym jak takie fajne :cool:

kawiareczka
27-05-2011, 14:32
Apple cheeks - polecacie te składane na trzy czy pojedyncze? Nabyłabym jak takie fajne :cool:

no właśnie, pokażcie dokładnie które to.

edit: o, właśnie sobie uświadomiłam że mam jedną z bazarku Apple Cheeks, 'mam sucho'. Nie wiem czy taka super, bo na razie użyta raz, razem z innymi wkładami bo ona malutka jest.

guzik
27-05-2011, 15:06
u nas dobrze się spisują takie składane do wonderoosa albo swaddlebees(albo blueberry one są)- składane na 3, długie

ewaibartek
27-05-2011, 16:18
apple to te składane ale nie wiem czy mozna je kupic osobno,ale chyba widziałam w jakims sklepie 20 cos kosztuja
znalazłam http://ekomaluch.pl/skladane-wklady-bambusowe,p1340,l1.html?szuk_producent=56

KaiDo
27-05-2011, 22:20
Dla mnie rewelacyjne są składane wkłady konopne franiszki - schną szybko, cienkie a chłonne. Składany bambusowy wkład do wonderosa też lubię

nuna77
06-09-2011, 22:02
u nas wkłady prane tysiące razy, a mimo to mięciutkie, szybko schnące, chłonne i nie robiace dużej pupy, to apple cheeks. nasze ulubione.

Czy to te
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Wkladka-bambusowa-AppleCheeks/154
Mozna je uzywac samodzielnie, bez dodatkowego wkładu?

czarna_agis
06-09-2011, 23:27
AC (http://ekomaluch.pl/skladane-wklady-bambusowe,p1340,l1.html?szuk_producent=56)
:heart:
i yettowe (http://www.babyetta.pl/pl/p/Wklad-Chlonny-Bambusowy/239)
:heart:
to nasze bezapelacyjnie ulubione

kista1
06-09-2011, 23:42
Rewelacyjne są wkłady bambusowe od woonderosa tylko długo schną, używam też zwykłej tetry jako wkładów do kieszonek albo formowanek też dobrze chłoną.

szast.prast
07-09-2011, 00:03
skladane aplecziki i dlugie yettowe (ale uzywam ich bez tej srodkowej, dopinanej czesci)

mTuśka
07-09-2011, 00:13
moje najulunbieszsze to z gdiapers
nie sadzilam ze mozna miec najulubiensze ale te sa.:rolleyes:

barbamama
07-09-2011, 00:13
ta którą zalinkowałaś jest b. cieniutka może służyć jako dodatek (IMO się nie opłaca...)

mamru
08-09-2011, 14:15
a ja uwielbiam prefoldy konopne babykicks i bardzo polecam

mamaani
08-09-2011, 23:42
a ja uwielbiam prefoldy konopne babykicks i bardzo polecam
a ja właśnie zakupiła i są sztywne jak od itti bitti...mhm
mamru...też tak masz? a jesli miewałaś, to masz na to jakis sposób?no ale chłonne to one są

mamru
10-09-2011, 23:17
mamoani moje rzeczywiście są dość sztywne, ale myślę że to zależy też od wody-ja mam b.twardą. Ale mi deskowatość nie przeszkadza, jeśli chcę je zmiększczyć to rzucam kilka razy o drewniany stół ;) zazwyczaj używam ich do kieszonek więc pupa bezpośrednio ich nie dotyka. I jak już zauważyłaś są mega chłonne a to najważniejsze

mamaani
11-09-2011, 11:09
no tak :) są super chłonne, i też mam mega twardą wodę w tym Poznaniu:thumbs down:, a co do sztywnosci to poprostu zastanawiam się czy małej to nie przeszkadza,no ale też mam wrażenie, ze po pierwszym siku miękną ;),natomiast apropo kieszonek jeszcze...moja mała jest mega ruchliwa i wydaje mi się , że czasami wkładka jej się przemieszcza i wtedy pielucha mi przemaka...też tak macie?Jest na to jakiś sposób:?:

libra
11-09-2011, 12:15
A to po intensywnym raczkowaniu tak się dzieje? Czy niezależnie? :hmm: Może za dużo luzu jest - spróbuj ciaśniej przy nóżkach zakładac.

Mój wiercioch raczkująco-chodzący jest baaaaardzo ruchliwy (zmiana pieluchy to spore wyzwanie) ale nic mu się nie przemieszcza:hmm:

A co do tematu - ja polecam bambusy wonderosowe - wciąż mięciutkie, mega-chłonne (czasem na noc wkładam sam bambus, bez tej dod. mikrofibry i daje radę:thumbs up:).
Fajne też są bambusowe CP na noc - także wciąż miękkie, bardzo chłonne, tylko trochę krótkie:hmm: a szkoda....

mamaani
11-09-2011, 15:26
Libra mi się tak dzieje z mikrofibrą najczęściej, jak wkładam do chinek i do yetty, nie ma znaczenia. a mała ma 3 miesiące i w zasadzie to tylko tymi nogami kopie w powietrzu, ale dużo ;), a jak jej wkładam 2 wkładki no to pupa jest duża, dlatego lubie bardzo tiit bitti sio(również z tetrą ) i tutto to samo, tam wkładam tetre jak wkład mokry a otulacz nie i super sie sprawdza, a kieszonki tak róznie:bduh: ciekawe co robie źle...

libra
11-09-2011, 17:16
MOże to nie jest kwestia przemieszczania wkładu:hmm: - w standardowych kieszonkach standardowe wkłady nie mają dużego pola manewru. Jeżeli wykluczyłas inne przyczyny przecieku (zatłuszczony mikropolar tudzież wkłady) to znaczy, że kieszonki są za luźne. No tak może byc, niby to OS, ale nie zawsze da się dobrze dopasowac. Ciaśniej zapinaj w udkach. Ja bym dla pewności zrobiła jeszcze stripping i namaczanko w płynie do naczyn. Na pewno nie zaszkodzi:wink:

Żeby nie był zupełny OT, to dodam, że czekam na bambusowy prefold little gumnut - zobaczymy jak się sprawdzi, o, taki jak ten:
http://www.littlegumnut.co.uk/shop/img/p/16-70-thickbox.jpg

Magda&Franio
11-09-2011, 18:28
Mamoani wydaje mi się, że te przecieki są zależne jedynie od typu pieluchy i sposobu zakładania. Itti bitti jest wąskie w kroczku i zakładasz je tak by idealnie przylegało w kroku. Natomiast kieszonki np. chinki są sporo szersze od itti bitti i je zakładasz tak, że one bardziej zatrzymują się na na tych fałdkach na udkach niż ściśle w kroczku. Mój młody jak tylko leżał i machał nogami też tak miał, kieszonki mu się rolowały na krawędziach i przecieki w nich były. :)

nuna77
19-11-2011, 17:13
Czy sa jeszcze jakies wkłady dobre i cenowo ponizej 20 zł?

Dominiqueee
19-11-2011, 23:04
Ja używałam już różnym wkladów ale takich super chłonnych jak uszyła mi Daria z Mio Unico nie widzialam dotąd. Zamówilam ich już chyba z 10 sztuk bo są rewelacyjne - grube, bardzo chlonne, nie schną tak szybko jak mikrofibra - są z frotki bawelnianej - ale calkiem nieźle im idzie. Używam je do wszystkich kieszonek, głównie do Babyetty - bo to nasze ulubione, ale i też do FB i do Knickernappies i pasują. Polecam. No i cena bardzo przystepna.

mamaani
19-11-2011, 23:47
Ja lubię bambusowe frottowe i konopno bawełniane (na spacery i nocki) ale po praniu są sztywne i muszę każdy wkład czochrać w ręku i jest dopiero ok. Miękkie były tylko mikrfibrowe ale też nie lubię :)
no my też lubimy frotte bambusową i dokładnie tak samo z nia postępujemy...coraz częściej myśle o kikko, bo to kolejna super opinia o niej

nuna77
20-11-2011, 10:33
Mam własnie jedna pieluszke Kikko bambus i jest super chłonna., ale dużą pupe robi, jak składacie, żedy była mniejsza?

livada
20-11-2011, 11:04
Ja lubię konopne wkłady Babykicks, ale faktycznie są sztywne po praniu. Mięciutkie są profilowane wkłady Tots Bots z froty bambusowej. Moim ostatnim odkryciem są też wkłady konopne Easy Peasy - długie, dość szerokie, nie bardzo grube a chłonne, no i tanie:) I dopisuję się do fanek AC:)

nuna77
20-11-2011, 16:56
Livada, a gdzie mozna kupic wkłady Easy Peasy?

libra
20-11-2011, 18:48
Czy sa jeszcze jakies wkłady dobre i cenowo ponizej 20 zł?

Nie wiem, bo wszystkie które mnie zachwycają są droższe:roll: Wspomniany wcześniej bambusowy little gumnut jest po prostu genialny :thumbs up:- mięciutki i hiper-chłonny, bardziej niż ręcznik wonderosowy.
Zachwycił mnie także ręczniczek little lamb - baaardzo chłonny, miękki i zadziwiająco szybko schnie. Cenowo wychodzi ok 20zł ;-)

livada
20-11-2011, 23:22
Livada, a gdzie mozna kupic wkłady Easy Peasy?

Ja kupowałam tutaj: http://www.babykind.co.uk/ po 2.25 funta, przy okazji zakupu moich ulubionych na noc Real Easy AIO - widzę, że dalej mają promocję (3 RE w cenie dwóch). Nawet z przesyłką wyszło mi zdecydowanie taniej, niż gdybym chciała kupić je u nas.

Fiolka
18-10-2013, 22:55
Bambus, wkład węglowo bambusowy czy konopny ? :confused: Jakie polecacie z myślą o nockach i wyjściach.
Na codzień myślę używać zwykłej mikrofibry

froggy80
19-10-2013, 15:19
Ja polecam bambus składany na 3 lub 4 (takie duże wkłady albo ręczniczki). Używam kokosi i je uwielbiam.
Druga rewelacyjna opcja to bambusowe jęzory babyetta składane na dwa z mniejszą wkładeczką wpinaną do środka.

Fiolka
19-10-2013, 16:04
Chodzi o wkładu to kieszonek :)

asioczka
19-10-2013, 16:20
Chodzi o wkładu to kieszonek :)
przeciez do kieszonek mozna wlozyc wszsytko;) reczniczki, tetre, flanele, nie tylko orginalne wklady.
polubilam bardzo reczniczki bambusowe kokosi. fajnie chlona i szybko schna :)

Fiolka
19-10-2013, 17:36
W sumie racja raz tetrę włożyłam. Dopiero zaczynam :oops: jak czytam niektóre nazewnictwo to ładnie zielona jestem

kamilam
19-10-2013, 20:22
też potwierdzę bardzo fajnie sprawdzają się ręczniki bambusowe i wkłady składane Kokosi ale też pieluszki muślinowe ecopi są bardzo chłonne. A na nocki generalnie polecam formowanki bambusowe i otulacz Flip.

froggy80
19-10-2013, 20:34
Ja na nocki najczęściej stosowałam właśnie formowanki bambusowe, a na to wełniaki, ale szukam idealnej kieszonki z wkładami, bo taki system podoba mi się najbardziej :) Jeśli taki składany wkład bambusowy wzmocni się jakąś mniejszą wkładeczką z bambusa, to noc nasza :) Tylko czasami jest przeciek..

froggy80
19-10-2013, 20:37
przeciez do kieszonek mozna wlozyc wszsytko;) reczniczki, tetre, flanele, nie tylko orginalne wklady.
polubilam bardzo reczniczki bambusowe kokosi. fajnie chlona i szybko schna :)

No właśnie, trzeba testować na własnej (a raczej dziecia) skórze, bo jak sprawdzi się zwykła dobra tetra, to po co kombinować. A jest na to szansa - szczególnie jak tetra bambusowa, tylko że to już wyższa szkoła...kosztowa :-/

abcd_2007
19-10-2013, 21:12
A mi sie super sprawdzają prefoldy Ecopi z żółtym obszyciem jako wkłady do kieszonek:) Rozmiar idealny a i chłona super:)

Fiolka
19-10-2013, 21:15
Mi znajome co używają wielorazówek polecały zwykle wkłady mikrofibra plus bambus lub węglowo bambusowy na noc i wyjścia. Tak też pewnie uczynię i zobaczymy co wyjdzie ale wydaje się to najprostsze rozwiązanie

froggy80
19-10-2013, 21:26
Zależy też jak często chcesz zmieniać pieluszki - mi zwykle zależy na 2-3 godzinach i kiedyś (o naiwności) sądziłam, że jeden wkład mikrofibrowy będzie tak długo trzymał. Nie miało dziewczę doświadczenia, no :)
Także, jeśli mikro, to wkładam dwa i ostatecznie chłonność jest podobna do jednego dobrego bambusa (składanego).

Fiolka
19-10-2013, 22:22
My jeszcze na jednorazówkach i zmieniam jak najczęściej co 2-3 h i z mikrofibrą myślę też tak robić podobno tyle trzyma .
Tylko z nocą gorzej bo wolałbym nie przebierać bo mi się wtedy mały rozbudza

froggy80
19-10-2013, 22:33
Myślę, że znajdziesz swój sposób, bo tyle ich co i brzdąców :) Grunt to nie poddawać się po porażkach, bo ja na początku zaliczałam ich wiele. Powodzenia :)

Fiolka
19-10-2013, 22:45
Mając takie forum pod ręką ;)
jedynie mnie te nazwy przerażają bo ja znam kieszonki wkłady i tyle :p

abcd_2007
19-10-2013, 22:47
Mając takie forum pod ręką ;)
jedynie mnie te nazwy przerażają bo ja znam kieszonki wkłady i tyle :p

:) Tez tak miałam:) Tak jaki z chustami:) jak sie tym człowiek interesuje to wiedza sama wchodzi:)

asioczka
19-10-2013, 23:07
hehe tylko zbytnie zainteresowanie tematem grozi bankructwem ;) jak juz sie wsiąknie w wyprobowywanie nowosci, to prawie jak nalog;)

froggy80
19-10-2013, 23:13
O to to :) Ja sobie na początku założyłam, że wydam ze 100 zł i popróbuję, zobaczę jak będzie itd. Teraz wolę nie podliczać ile wydałam, bo się przewrócę :-/ (naprawdę staram się nie wchodzić na bazarek...)

abcd_2007
19-10-2013, 23:19
Ja na początku przeznaczylam na to tylko i wyłacznie rodzinne:) 73 zl czy ile tam tego dają:) no, nie wyszło, muszę sie przyznac:P
Ale to i tak mnie taniej wyniosło niż pampki które miałabym kupić

froggy80
19-10-2013, 23:25
Ja nie chustowałam dziecka, bo za późno odkryłam to forum, a wtedy to musiałabym dwa etaty obrabiać, w tym jeden tylko w celach chustowych ;-) Ale i tak żałuję, że nie nosiłam...muszę postarać się o drugie bobo :-D choć jak zacznę nosić drugie, to będzie mi przykro, że z pierwszym nie zdążyłam zaznać tej frajdy. I dać mu jej :)

Magenta
19-10-2013, 23:29
u mnie tak samo, dużo więcej wydałam, niż zamierzałam, ale nie żałuję wcale, i mi pampersy nie zawalają całego śmietnika ;-) na noc muszę się pampkiem podratować, ale tylko dlatego, że córa pije dużo mleka(no nie wiem co z tym zrobić:hmm:) i formowankę założoną do spania zmieniam w nocy na pampka :-( ale w dzień szalejemy z kieszonkami aż miło, uwielbiam zmieniać i wybierać którą teraz założymy :mrgreen: z wkładów też polecam bambusowe, a prefoldów nie miałam, może czas wypróbować? mikrofibra też ma swoje zalety, szybko schnie i jak się ma dużo kieszonek to w domku można częściej zmieniać ;)

abcd_2007
19-10-2013, 23:37
Prefoldy tez jako same w sobie sa fajne:) plus wełniak:) Ale u mnie wkłady z mikrofibry długo schną, dlatego raz daje takie, a raz prefoldy w kieszonkę. Oprócz tego wełniak plus prefold lub tetra. Kieszonki u nas głównie na wyjścia i do drzemek.

Mlena
25-11-2013, 17:41
Najfajniejsze- ręczniki kokosi do formowanek z kieszonką na dzień plus dodatkowo bambusowy wkład, wyjście wkład węglowo-bambusowy plus mikrofibra. Wkłady węglowo-bambusowe posiadam z pupus i ecobambino , mikrofibra no name z allegro, wkłady bambusowe takie dodatkowe trzywarstwowe z allegro no name i nie śmiertelna i niezastąpiona tetra lux oczywiście allegro. Z racji tego że w kieszonkę można wsadzić prawie wszystko nie wydaję na jeden wkład więcej niż 13 zł (raczej mieszczę się w mniej niż 10 zł), gdyż chłonność można regulować dowolnie mając przynajmniej trzy różne rodzaje wkładów o różnej chłonności. Tyle się nauczyłam pieluchując ortodoksyjnie wielo od 4,5 m-ca.