PDA

Zobacz pełną wersję : Dręczy mnie kwestia rozmiaru osoby noszącej :)

kofeina
23-05-2011, 11:58
...jeśli ta osoba jest rozmiarów słusznych, głównie w szerokości.
Czy nóżki dziecka nie są wtedy zbyt szeroko rozstawione? Bo szerokie plecy - więcej do ogarnięcia - szerszy rozstaw nóżek. Jak to jest? Czy dziecięciu nie jest niewygodnie z tego powodu?
Dwa dni temu wrzuciłam dziecko w MT i było nam przemiło, ale potem naszły mnie wątpliwości - czy aby na pewno jest OK?

Kasia
24-05-2011, 09:27
Witaj,

Nie widzialam co prawda Twojego zdjecia, wiec nie moge ocenic, czy masz powod do zamartwiania sie ;) ale tak na szybko pare uwag.
-Najlepsza z punktu widzenia dziecka i jego stawow biodrowych jest oczywista pozycja na biodrze. Co nie do konca jest do spelnienia.
-W tradycyjnych kulturach mamy sa drobniejsze niz na Zachodzie, dzieci sa noszone tez przez starsze dzieci. Co nie wyklucza przeciez noszenia przez mamy XXL.
- Rozstaw nozek ma znaczenie tylko w przypadku niedojrzalych stawow biodrowych, patrzac na Twoj suwaczek nie masz juz powodow do obaw.
- Jesli chce sie ograniczyc zbyt szerokie rozstawienie nozek, warto zadbac o to, zeby kolanka byly jak najwyzej podciagniete do gory.

Pozdrawiam,

Kasia

kofeina
24-05-2011, 21:54
Mam powody, mam, wierz mi :)
Dzięki za wskazówki, bo trochę się zaniepokoiłam. Na nowo zaczęłyśmy noszenie, wcześniej o tym nie myślałam, dopiero ostatnio mnie dopadły wątpliwości.