PDA

Zobacz pełną wersję : Otulacz wełniany na lato

brumhilda
09-05-2011, 19:07
Mam pytanko takie chcę całkiem wyeliminować pulowe otulacze ( da się to zrobić:?? ) Idzie lato i nie wiem w co lepiej zainwestować storczeny, nie wiem czy nie są za grube? A może amsterdamy? Na stanie mam disanę jedną ale strasznie to to grube na lato i już teraz mi się w nocy dzieciak odkopuje i jeszcze babciowego dzierganego. Osobiście i tendencyjnie polećcie mi coś co uważacie za najlepsze:)

AMK
09-05-2011, 19:25
polecam loveybums :)

atelka
09-05-2011, 19:26
IMO
to zależy od wieku dziecka
biegającemu zakładałam galoty w każdej formie (storczeny, disany)
leżącemu wciskam zapinane (napy, rzepy-co kto woli)

pupa się az tak nie grzeje jak w pulu, ja KOCHAM wełniaki :)
fajnie też sama formowanka i kocyk wełniany jako podkład dla leżącego
i nocnik dla biegającego

espejo
09-05-2011, 19:29
Ja też loveybums - gacie są ciensze niz storcheny i jakby delikatniejsze, a otulacz też w porownaniu do amsterdama wydaje sie byc delikatny i przewiewny
ale
tutaj podpisuję się pod atelką:)
i da się wyeliminowac calkowicie:)

kawiareczka
09-05-2011, 19:37
dobrze że jest ten wątek. Kupiłam na bazarku storcheny, na razie się suszą więc nawet nie wiem czy dobre na pupcię mojego małego;-) wyglądają fajnie ale....grubo. Jakoś trudno mi uwierzyć, że nie jest w nich dziecku gorąco.nie dość że wełna to jeszcze muszą być dopasowane, żeby to co w środku nie latało. No i kolejne pytanie-jak dziecko ubrać? zakładam że młody lata w tym w dzień i nie ma takiego upału żeby był bez spodni. A wełna i spodnie, choćby krótkie, to chyba gorąc? czy nie? oświećcie mnie. I jeszcze do spania, zakładacie coś jeszcze? młody śpi w pajacu, wiec musiałabym mu założyć pajaca na tego strochena...z gołymi nogami zmarznie. Jutro zamierzam na dzień mu założyć te spodenki ale mam tylko jedną formowankę, więc nie poszalejemy;-)

brumhilda
09-05-2011, 19:41
Nie mam sygnaturki:) 10 miesięcy ma moja panna teraz. Często ją trzymam w majteczkach już i wysadzam.Ale wiadomo czasem nie mam jak pilnować bo jest np.u babci albo coś pilnie muszę zrobić i nie nadążam. W loveybums przeraża mnie cena trochę:(

Ulakowa
11-05-2011, 11:05
Też bym kupiła loveybums, ale cena faktycznie powala :(

mamapatryka
11-05-2011, 21:45
my dzisiaj cały dzień formowanka + storcheny i naprawdę to nie grzeje !!! pupa ładna i wogóle nie zgrzana :)

fijonka
11-05-2011, 23:45
kawiareczka mój nie biega więc nie wiem jak ubierać w dzień, ale nie wyobrażam sobie zapakować go w nocy w wełnę i pajaca, chyba by się ugotował. śpi w górze z krótkim/długim rękawem zależnie od pogody i wełnie, nic więcej. jak jest zimno to dołóż kocyk.

przy dziecku leżącym wystarczy w dzień sama formowanka, zwłaszcza przy chłopcach, bo przecież sikają 'do góry', więc najpier jest wilgotna pieluszka, dopiero potem to, na czym leży dziecko. ja zakładam otulacz tylko do spania czy chusty

kawiareczka
12-05-2011, 09:50
kawiareczka mój nie biega więc nie wiem jak ubierać w dzień, ale nie wyobrażam sobie zapakować go w nocy w wełnę i pajaca, chyba by się ugotował. śpi w górze z krótkim/długim rękawem zależnie od pogody i wełnie, nic więcej. jak jest zimno to dołóż kocyk.

przy dziecku leżącym wystarczy w dzień sama formowanka, zwłaszcza przy chłopcach, bo przecież sikają 'do góry', więc najpier jest wilgotna pieluszka, dopiero potem to, na czym leży dziecko. ja zakładam wełnę tylko do spania czy chusty

No właśnie ja nie wyobrażam sobie nie założyć mu w nocy nic na nogi, jest zimno (póki co, nie mówię o upalnych nocach w środku lata). Ja nie jestem zmarzluchem a w nocyt owijam się kołdrą, mamy dość zimne mieszkanie. Kocykiem to sama się mogę przykryć, on się odkopuje i śpi praktycznie odkryty przez całą noc. Na razie nie mam jeszcze tego problemu bo nie mam mu co założyć na noc pod tego storchena wełnianego;)
Po domu biega w storchenach bez niczego-mają nogaweczki ale przy normalnej pieluszce marzną mu nóżki-udka, więc nosi cienkie spodenki. Zwłaszcza, że mamy bardzo zimne podłogi.

aginia
12-05-2011, 09:56
Problem rozwiążą getry:)

espejo
12-05-2011, 10:07
U mnie do spania sprawdził się welniany spiworek:) sa rozne wersje - przecieki w nocy się zdarzają, to normalne, i jak dotad przez prawie 2 lata ani razu nic mokrego nie trafilo na nasz wielki materac - na poczatku jednorazowek uzywalam, tez czasem cieklo.
Spiworek byl potwornie drogi, ale to jeden z moich najbardziej udanych zakupow, tym bardziej, ze sluzy 2 lata i posluzy jeszcze trochę:)
w gorace upalne noce Piotrek spal w podkoszulce welniano-jedwabnej, czasem mu kopytka przykrywalam cieniutkim, tez welnianym kocykiem.
Getry, cienkie bawelniane spodenki, pajacyk - trzeba samemu probowac i dostowac do temperatury i okolicznosci.

brumhilda
12-05-2011, 10:11
Ja już mam 25 stopni w domu-poddasze:roll: i teraz śpimy w disanie plus koszulka z krótkim rękawem. Ja śpię z malutka więc kontroluję ciepłotę na bieżąco:) a i w dzień udało nam się jedynie w formowance przebiegać:)

fijonka
12-05-2011, 12:57
Kawiareczka to wydziergaj/kup długie spodnie wełniane do spania? będziesz miała całe nogi schowane. u mnie teraz jest ciepło, ale jak było 17-18 stopni w nocy to też kładłam synka w samej wełnie, ona grzeje mocno wg mnie.

marcy
12-05-2011, 22:09
Dziewczyny, a jak się ma grubość disany do storchenów - które grubsze? Bo na zdjęciach disana na cieniutką wygląda...

mamapatryka
12-05-2011, 22:17
dzisiaj przyszedł do nas tetro i byłam pod wrażeniem tego otulacza,chciałam właśnie coś do tetry i sprawdził się super np. zamiast flipa
Do formowanek używamy storcha albo kupionego handmejda a do tetry tetro i jest super :)

mTuśka
12-05-2011, 22:20
Dziewczyny, a jak się ma grubość disany do storchenów - które grubsze? Bo na zdjęciach disana na cieniutką wygląda...
diasna raczej grubsza.

marcy
12-05-2011, 23:36
dziękuję - w takim razie chyba zrezygnuje z zakupu...

atelka
13-05-2011, 11:53
kupiłam loveybums otulacze i są bardzo fajne, cieńsze raczej, trochę szorstkie ale przy formowance to nie przeszkadza

a z gaci to u vegi są babyidea
http://sklep.chusty.com.pl/produkty.php?rodzaj=2701081137200327&rodzaj2=0910091110250614&menu=5

jadorota
13-05-2011, 17:08
Ja się trochę podepnę pod wątek wełniaków i zadam banalne pytanie: jeśli jest formowanka plus otulacz wełniany to nic nie przecieka? Nie mówię o wielu godzinach, ale u mnie jak młody siknie w tetro formowankę, to ona jest mokra. I ta wełna zatrzymuje tę wilgoć? No i dlaczego w krainie pieluszek napisane, że się je wietrzy??? Brzmi to dla mnie laika dość makabrycznie :)

sakahet
13-05-2011, 17:26
Ja się trochę podepnę pod wątek wełniaków i zadam banalne pytanie: jeśli jest formowanka plus otulacz wełniany to nic nie przecieka? Nie mówię o wielu godzinach, ale u mnie jak młody siknie w tetro formowankę, to ona jest mokra. I ta wełna zatrzymuje tę wilgoć? No i dlaczego w krainie pieluszek napisane, że się je wietrzy??? Brzmi to dla mnie laika dość makabrycznie :)

jak masz zalanolinowane to nie cieknie, zresztą formowankę i tak zmieniasz po siknięciu- jak będziesz dłużej trzymać w mokrej pieluszce, to może czasem wilgoć przejść;
wełniaczki pierzemy raz na kilka tygodni- po wietrzeniu nieprzyjemny zapach się ulatnia i nic nie czuć

kawiareczka
13-05-2011, 19:10
ja nie mam tetro ale czytałam, że one mają bardzo słabą chłonność...przy bardziej chłonnej formowance ze dwa siki powinno dać radę bez poczucia wilgotności na wełnie. Któraś tam pieluszka (nie wiem czy nie Flexi TB) jest reklamowana, że ma chłonność 360ml!! nie wiem czy to prawda;) ale to baaardzo dużo. Ostatnio zbierałam młodemu sika na badanie i po butli wieczornej nasikał niecałe 40ml. Podejrzewam że jak się wleje w te pieluchę te 360ml to jest większa od pupy dziecka;)

marcy
13-05-2011, 19:36
Zatrzymuje- ale skutecznośc zatrzymywania zależy i od rodzaju formowanki i od rodzaju wełnianego otulacza i od tego czy jest zalanolinowany/sfilcowany czy nie..
U mnie storczeny raczej nie przeciakaja - ale je troche sfilcowałam - od czasu kiedy są sfilcowane (przez przypadek wyprałam raz na 60 stopni) nawet nie lanolinuje bo w dzien trzymaja - w nocy bez lanoliny raczej sa przecieki, ale Adam się nie budzi na przewijanie więc ma pieluchę ok 12 godz na sobie (ostanio jednak z powodu zapachu używamy jednorazówek na noc)

fijonka
14-05-2011, 10:21
Kawiareczka 360ml to niedużo, nocne pieluchy mają chłonność 600-800ml, choć trudno to sobie wyobrazić :-)

a w temacie- dobrze zalanolizowany wełniak nie przecieka, u mnie trzyma nawet jak w nocy formowankę można wykręcać. ale nie jest to 12h tylko 7h.

kawiareczka
14-05-2011, 20:13
Kawiareczka 360ml to niedużo, nocne pieluchy mają chłonność 600-800ml, choć trudno to sobie wyobrazić :-)

o kurcze, naprawdę trudno to sobie wyobrazić;) a które są takie mega?

Ilka
14-05-2011, 23:18
no własnie ponoć TB flexi maja chłonność ok 600ml.

ale teraz już nie dają rady na noc(moj to cycoholik). Za to formowanka bambusowa Yetty+wkład składany Yetty + disana to super zestaw. Za to szorchy w nocy mi przeciekają. Lanolinowałam je kilka razy i nadal jest przeciek.

jadorota
15-05-2011, 20:00
Ja na razie w nocy i tak zmienam dwa trzy razy pieluchę i najczęściej na noc właśnie zakłądam kieszonkę z mikropolarem od pupy. Nie wiem, czy dobrze robię, ale odparzeń nie ma. A może jak śpi nie budzić? Mam jeszcze formowanki z bocianem. One lepsze? Albo inaczej, które formowanki najlepsze, poza TB flexi.

Anyczka
15-05-2011, 20:54
Wtrące swoje trzy grosze: u nas do tej pory storcheny trzymały genialnie. Kupione tu na forum gatki handmade (śliczne, dużo cieńsze) wytrzymują jedno siusiu i przeciekają. A moim absolutnym-mega odkryciem, które naprawdę BARDZO wszystkim polecam, jest otulacz z wełny merynosów ze strony www.franiszki.pl, ten z wełny w jezyki. Pani szyje go z dzianiny wełnianej, mięciutkiej jak aksamit, dwie warstwy są super cienkie, a pozalanolinowaniu wytrzymały do tej pory każde siusiu moje półrocznej córeczki. A kosztuje prawie dwa razy mniej, niż loveybums. Myślę, że na lato będzie idealny, jestem bardzo zadowolona ztego zakupu.

kawiareczka
15-05-2011, 21:04
Ja na razie w nocy i tak zmienam dwa trzy razy pieluchę i najczęściej na noc właśnie zakłądam kieszonkę z mikropolarem od pupy. Nie wiem, czy dobrze robię, ale odparzeń nie ma. A może jak śpi nie budzić? Mam jeszcze formowanki z bocianem. One lepsze? Albo inaczej, które formowanki najlepsze, poza TB flexi.

ja bym nie zmieniała jak nie ma kupy, śpi i nie ma odparzeń, szkoda snu;) nie wiem jakie formowanki na noc, bo my pampka albo real easy z mikropolarkiem (genialna). Podobno Lulu na noc są dobre (ok 50zł), Anavy (ok 70), Yettowe (ok 50)....jest tego trochę;)

brumhilda
15-05-2011, 21:25
U mnie najlepsze na noc są TBflexi, konopna BBH. Lulu dodo mi nie podeszło.

mamapatryka
15-05-2011, 22:09
My na noc formowanka nocna pupeko(genialna jeżeli chodzi o chłonność) i gacie handmejdowe od sylviontka (trzymają jak żadne inne) anyczka a dopytam o ten otulacz franiszki,czy on trzyma nawet jak pielucha w środku mokra czy jedno siusiu i tyle

mTuśka
15-05-2011, 22:17
Wtrące swoje trzy grosze: u nas do tej pory storcheny trzymały genialnie. Kupione tu na forum gatki handmade (śliczne, dużo cieńsze) wytrzymują jedno siusiu i przeciekają. A moim absolutnym-mega odkryciem, które naprawdę BARDZO wszystkim polecam, jest otulacz z wełny merynosów ze strony www.franiszki.pl (http://www.franiszki.pl), ten z wełny w jezyki. Pani szyje go z dzianiny wełnianej, mięciutkiej jak aksamit, dwie warstwy są super cienkie, a pozalanolinowaniu wytrzymały do tej pory każde siusiu moje półrocznej córeczki. A kosztuje prawie dwa razy mniej, niż loveybums. Myślę, że na lato będzie idealny, jestem bardzo zadowolona ztego zakupu.
własnie anyczka, a masz gatki czy otulacz?

ja mam tez jak mamapatryka gacie pod sylwiatka dwie sztuki i jest to w sumie nasza pierwsza wełna i jest super.

mamapatryka
15-05-2011, 22:27
własnie anyczka, a masz gatki czy otulacz?

ja mam tez jak mamapatryka gacie pod sylwiatka dwie sztuki i jest to w sumie nasza pierwsza wełna i jest super.
właśnie czytałam na stronie franiszki i to jest otulacz,myślę że do tetry czy prefoldów byłby super tylko czy dobrze trzyma?

Anyczka
15-05-2011, 22:55
właśnie czytałam na stronie franiszki i to jest otulacz,myślę że do tetry czy prefoldów byłby super tylko czy dobrze trzyma?

Otulacz, do wyboru na rzepy lub napy. U nas trzyma przez 2-3 h spokojnie, formowanka mokra, a wełenka od zewnątrz suchutka.

Mamapatryka, a jakie masz gatki od sylviontka? Bo mi właśnie one przeciekają po jednym siusiu, mam takie w paski żółto-pomarańczowo-zielone...;(

mamapatryka
15-05-2011, 23:01
Otulacz, do wyboru na rzepy lub napy. U nas trzyma przez 2-3 h spokojnie, formowanka mokra, a wełenka od zewnątrz suchutka.

Mamapatryka, a jakie masz gatki od sylviontka? Bo mi właśnie one przeciekają po jednym siusiu, mam takie w paski żółto-pomarańczowo-zielone...;(
My mamy na dzień właśnie te w paski słabo trzymają ale ja mam mega sikacza(wyprałam w pralce,jutro zobaczymy czy lepiej) a drugie mamy takie spodenki przed kolanka i są rewelacyjne,używamy na noc i jeszcze nigdy nam nie przeciekły a formowankę można wykręcać

Anyczka
15-05-2011, 23:20
My mamy na dzień właśnie te w paski słabo trzymają ale ja mam mega sikacza(wyprałam w pralce,jutro zobaczymy czy lepiej) a drugie mamy takie spodenki przed kolanka i są rewelacyjne,używamy na noc i jeszcze nigdy nam nie przeciekły a formowankę można wykręcać

Hm, oświećcie mnie - wypranie w pralce pomoże wełence na szczelność??

mTuśka
15-05-2011, 23:39
Hm, oświećcie mnie - wypranie w pralce pomoże wełence na szczelność??
sprobuj moze ale na delitny cykl i na 30 stpni ?
na wiecej bym sie chyba bala ze sie skurcza za bardzo i zostana noworodkowe.

http://images8.fotosik.pl/1259/e0a2016a91dca10dmed.jpg

na noc mam takie i trzymaja super nawed jak z formowanki kapie,lanolinowanaw lanolinie aptecznej

a na dzien z wymianki ,byly juz lanolinowane ale nie przezemnie i troche czyc wilgoc ale po megasnym siku w prefordzie z snappi

http://images8.fotosik.pl/1556/2978829c5b268c16med.jpg

obawiam sie jednak ze taki otulacz od franiszki moze nie wytrzymac jednak poteznego siku prawie dwulatki nawed w dzien. myslalam ze moze bylby dobry do tery i prefordow i cena fajna bo lovelybums sa w cenie juz zabojczej.

fijonka
16-05-2011, 00:38
Kawiareczka z tych dostępnych w Polsce to TB flexi ma chyba 640ml, bambusowe i konopne BabyBeeHinds muszą mieć podobną chłonność. u mnie można kupić też chłonne do 850ml (Puddlekins, Wee Notions Night Notions, Holden's Lending Bedbug) ale jeszcze ich nie próbowałam, bo i tak przewijam synka w nocy.

gabi0308
16-05-2011, 07:37
otulacz z wełny merynosów ze strony www.franiszki.pl (http://www.franiszki.pl), ten z wełny w jezyki. Pani szyje go z dzianiny wełnianej, mięciutkiej jak aksamit, dwie warstwy są super cienkie, a pozalanolinowaniu wytrzymały do tej pory każde siusiu moje półrocznej córeczki. A kosztuje prawie dwa razy mniej, niż loveybums. Myślę, że na lato będzie idealny, jestem bardzo zadowolona ztego zakupu.
Ja kupiłam sobie tą wełnę merynosów w jeżyki i sama uszyłam sobie otulacz - mieciutki, cieniutki i bez przecieków

a poza tym mam jeszcze otulacz Kissaluvs (z usa) i jestem z niego mega zadowolona

mamapatryka
16-05-2011, 07:40
Nie umiem wstawiać tak zdjęć ale ja mam właśnie te bokserki na noc i są poprostu mega szczelne a te majtaski prałam w 40 st ale to jest taka cieniutka wełna,nie zbija się pod wpływem zmian temp. tych bokserek bym nie wyprała bo to jest inna wełna i chyba nic by z nich nie zostało,no właśnie boję się że ten od franiszek by nie wytrzymał większego sikacza

jadorota
16-05-2011, 15:50
Wtrące swoje trzy grosze: u nas do tej pory storcheny trzymały genialnie. Kupione tu na forum gatki handmade (śliczne, dużo cieńsze) wytrzymują jedno siusiu i przeciekają. A moim absolutnym-mega odkryciem, które naprawdę BARDZO wszystkim polecam, jest otulacz z wełny merynosów ze strony www.franiszki.pl, ten z wełny w jezyki. Pani szyje go z dzianiny wełnianej, mięciutkiej jak aksamit, dwie warstwy są super cienkie, a pozalanolinowaniu wytrzymały do tej pory każde siusiu moje półrocznej córeczki. A kosztuje prawie dwa razy mniej, niż loveybums. Myślę, że na lato będzie idealny, jestem bardzo zadowolona ztego zakupu.

Ale przyjazne ceny na tej stronie :) Takie coś to rozumiem. A jak młody dziś na wadze ma 4200gr to kupiłybyście one size czy jednsk rozmiarowe???

mamapatryka
18-05-2011, 15:50
Pisałam ostatnio do tego sklepu franiszki i kobitka będzie za jakiś czas miała tą wełnę ,z której robione są gatki czy otulacze Muskut,także myślę,że bądą fajne.
Zaczekam aż się pojawią i chyba wypróbuję;-)

Anna H.
18-05-2011, 17:02
a gdzie mozna kupić loveybums?

kawiareczka
18-05-2011, 17:16
a gdzie mozna kupić loveybums?

http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&path=47_60_70&product_id=282

Anyczka
18-05-2011, 19:53
Ale przyjazne ceny na tej stronie :) Takie coś to rozumiem. A jak młody dziś na wadze ma 4200gr to kupiłybyście one size czy jednsk rozmiarowe???

No właśnie, baardzo przyjazne, a ja mam tez stamtąd kieszonki i sa super, z najlepszych materiałów.
Ja kupiłabym one-size, moja córa nosiła je od jakichś 3,5 kg.

kawiareczka
19-05-2011, 13:07
dziewczyny, dajcie znać jak któraś wypróbuje wełniaczki franiszki, ok? ja sprzedałam storcha bo nogawki gryzły młodego ale może na otulaczyk w normalnej cenie bym się skusiła.

kawiareczka
21-05-2011, 21:57
dziewczyny, znalazłam takie spodenki, wyglądają fajnie, choć nie wiem jak w takiej wełnie na całych nogach będzie w lecie;)
http://www.orlinkowo.com/Snuggle_Pants_welniane_spodenkiotulacz_do_pielusze k_wielorazowych_rozmiar_9_24_miesiecy-1030.html
inne:
http://www.orlinkowo.com/Spodenki_z_welnyotulacze_na_pieluszki_wielorazowe-k136-0-3-default.html

kasia_B
26-05-2011, 09:45
ja też właśnie chcę kupić wełniaka na lato dla noworodka, tylko jakoś te gacie do mnie nie przemawiają- i tak myślę żeby uszyć jakiś otulacz- na tej stronie franiszki.pl są też dostępne materiały- min wełna z merynosów. Wiecie może czy otulacze wełniane są szyte z podwójnej warstwy?

kawiareczka
26-05-2011, 09:53
Kasia, czytałam, że wiele mam kładzie noworodki czy małe niemowlaki w samych formowankach na kocyku z wełny (takim jak otulacze), żeby nie przemokło. Dobry patent dla dziecia, który się za bardzo nie rusza. Może pomyśl o takim rozwiązaniu. Co do gatek i otulaczy z wełny....miałam storcha i nie wierzę, że nie jest w nim gorąco. Gryzło mnie jak trzymałam młodego na rękach, więc do dopiero mieć takie coś na sobie jak na dworze 30 stopni.

kasia_B
26-05-2011, 10:25
no właśnie- jeszcze kwestia gryzienia- dla mnie pod tym względem wełna to dziadostwo:ninja:, uszyłam kilka bawełnianych formowanek i właśnie mam zamiar małego tylko w tym trzymać przez lato, ale otulacz by się przydał, jakbym sama uszyła to wyjdzie niedrogi- jakieś 20 zł. I może jeszcze wełenki na kocyk wystarczy :p

Wiewiórka
26-05-2011, 11:23
ja zamierzam małego kłaść na takim podkładzie, co ogólnie jest bawełniana, ale w środku ma ceratkę. Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie ok.

kasia_B
26-05-2011, 11:37
mam takie pokłady, ale mam też wątpliwości czy ta ceratka się nada na upały...

bianka2009
26-05-2011, 11:41
z wełną merynosów jest dziwnie niby nie gryzie ale... mam czeskie gacie o takie
http://www.branakdetem.cz/male-merino-kalhotky-prouzek-bundles.htm
też dzianinowe i one w ogóle nie gryzą są bardzo miękkie i mimo zastosowania dwóch warstw cienkie. Storche grubaśne wychodzą w porównaniu do tych i troszkę gryzą ale też lubię :)

Storche mają więcej wystającego włosa, może dlatego gryzące ???

Wiewiórka
26-05-2011, 11:47
mam takie pokłady, ale mam też wątpliwości czy ta ceratka się nada na upały...
Ceratka jest w środku między bawełnami, nie styka sie ze skórą. Pożyjemy, zobaczymy...

A może Storcha lekko ogolić i skrócić mu włos?

bianka2009
26-05-2011, 12:17
A może Storcha lekko ogolić i skrócić mu włos?

dobra myśl hihi :D

mila
26-05-2011, 13:50
A ktoś może słyszał o otulaczu z kaszmiru? To przecież też wełna. Bo właśnie mam swererek taki z dziurką więc planuję go poświęcić w tym celu. tylko czy da radę, bo jest dość cienki. chcę uszyć z 2 warstw i zastanawiam się nad 3 w strategicznym miejscu

kawiareczka
26-05-2011, 14:23
z wełną merynosów jest dziwnie niby nie gryzie ale... mam czeskie gacie o takie
http://www.branakdetem.cz/male-merino-kalhotky-prouzek-bundles.htm
też dzianinowe i one w ogóle nie gryzą są bardzo miękkie i mimo zastosowania dwóch warstw cienkie. Storche grubaśne wychodzą w porównaniu do tych i troszkę gryzą ale też lubię :)

Storche mają więcej wystającego włosa, może dlatego gryzące ???

mi się mój mały w storchach podobał i w sumie mogę powiedzieć, że je polubiłam;) ale niestety młody jest atopikiem i jego skóra nie polubiła gryzącej wełenki.

Sihaya
27-05-2011, 09:10
ja zamierzam małego kłaść na takim podkładzie, co ogólnie jest bawełniana, ale w środku ma ceratkę. Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie ok.
jeśli masz na myśli takie podkłady jak np. robi Bella (podkłady do przewijania lub podkłady urologiczne) to śpi się na tym fatalnie- gorąco i poci się tyłek :mad i jest jakby bardziej twardo niż na samym materacu....spałam tak pod koniec ciąży a to było chłodno bo luty. my na podkładkę antysikową będziemy na dniach filcować kocyk wełniany.

Jak się wełniane gacie spisują w chuście?? Czy się jednak zawartość nie wyciska np z formowanki jak jesteście mocno związane z maluchem?

Anyczka
27-05-2011, 10:17
Jak się wełniane gacie spisują w chuście?? Czy się jednak zawartość nie wyciska np z formowanki jak jesteście mocno związane z maluchem?

U nas w storczenach nic nie przeciekało. W otulaczu wełnianym handmadowym - bo godzinnym noszeniu był zazwyczaj mały przeciek na ciuszki.

espejo
27-05-2011, 10:20
Tez nie polecam tych ceratkowo - bawelnianych - spalam na czyms takim w szpitalu (flanela i ceratka w srodku - przeznaczenie domyslne jako podklad do przewijania) - w srodku jednak cerata, dupsko się poci - owszem moje niby wieksze ;) ale dzieska w upale bym na tym nie polozyla. Podobnie mozna kocyk cieniutki polarowy, ale chyba sama tez bym na tym nie chciala lezec. W upalne dni kiedy Piotrek byl malutki (wielo nie uzywalam jeszcze) kladlam go na satynie bawelnianej (na poszewce od poduszki) - gładki i taki chlodzacy materiał, była kolosalna roznica np pomiedzy zwyklą flanelka czy tetrą.

Teraz mam 2 kocyki welniane (cieniutkie, delikatne) 2 otulacze welniane (cieniutkie i delikatne w porownaniu do nieogolonego storcza) - zobaczymy w praniu jak mi sie uda, w razie czego znowu na kocyk welniany padnie moja posciel satynowa:)

Anyczka
27-05-2011, 10:34
Teraz mam 2 kocyki welniane (cieniutkie, delikatne) 2 otulacze welniane (cieniutkie i delikatne w porownaniu do nieogolonego storcza) - zobaczymy w praniu jak mi sie uda, w razie czego znowu na kocyk welniany padnie moja posciel satynowa:)

A jakie kocyki i jakie otulacze? Jesli takie delikatne, podziel się proszę marką, bo właśnie szukam jeszcze jednego otulacza i naszego pierwszego kocyka na upały...

espejo
27-05-2011, 10:47
:)
kocyki mam tetro - cieniutkie i delikatne, otulacza tetro nie mam ale kiedys macalam i tez moze byc swietny, ale nie wiem jak z rozmiarem
mam 1 otulacz muksut i 1 loveybums (otulacz nie gatki, gatki tez sa super ale to uzywam dla Piotrka większych)
Mam tez sweter męzowy 100% merino - cieniutki i milutki, jak nei zdaze przerobic to za kocyk bedzie robil :)

Anyczka
27-05-2011, 10:54
Dzięki espejo;)