PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie od nowicjuszki - wasze opinie o elastycznej Tuli

SweetAugust
06-05-2011, 16:58
Witam!
Bardzo chcialabym naszego Juniora nosic od samego poczatku (termin mamy za pare dni) i juz od dluzszego czasu przeczesuje neta w poszukiwaniu informacji. Podobnie jak wiele dziewczyn przede mna mam juz "leb jak sklep" :confused:
Moje pytanie do was: czy ktoras moze ma doswiadczenia z elastyczna chusta Tuli? Szukalam troche na forum ale znalazlam tylko opinie o nosidle, o chuscie nic. Przyznam, ze podobaja mi sie wzory tej chusty, ale czy jakosciowo mozna ja porownac np. z Moby Wrap?

Z gory dziekuje za pomoc! :thanks:

P.S. Przepraszam z gory za brak polskich znakow, pisze z Niemiec na niemieckich klawiszach.

Lamia
27-05-2011, 23:11
Znam z opowieści. Podobno super. Fajnie się rozciaga i milusia. Koleżanki są z tych elastycznych zadowolone. Polecam też Polekont elastyczną!

mi.
27-05-2011, 23:22
a ja uważam, że kupowanie elastyków to strata kasy.

Liv
28-05-2011, 00:28
na lato zdecydowanie odradzam elastyki, ugotujecie się. to jest dżersej bawełniany, na dziecku są go aż trzy warstwy. poza tym elastyk ma jeszcze inne minusy.
radziłabym zacząć od razu z tkaną, wystarczy opanować na początek jedno wiązanie, nauki tyle samo, co przy elastyku :)

mi.
28-05-2011, 00:33
radziłabym zacząć od razu z tkaną, wystarczy opanować na początek jedno wiązanie, nauki tyle samo, co przy elastyku :)
:thumbs up:

a jakości i uniwersalności więcej :)

fiolka
28-05-2011, 13:32
ja przeszłam najpierw przez elastyczną, teraz mam tkaną. Nosiłam malucha od jego 2 tygodnia życia i powiem Ci, że jeśli miałabym zaczynać od nowa, to kupiłabym tylko samą tkaną. Elastyczna rzeczywiście na teraz będzie za gorąca, poza tym tkana jest zdecydowanie wygodniejsza i masz możliwość podociagania pół tak jak Ci wygonie. Ja mam BB slen i jestem zachwycona! A jak mam założyć elastyczną bo np tkana jest w praniu to jest mi tak niewygodnie, że tylko czekam aż nasza BB wyschnie :)

Lamia
28-05-2011, 21:30
Dziewczyny, a czemu uważacie, że elastyczne chusty to strata czasu? Pomijam te minusy, które są wyżej (czyli ciepło i trzy warstwy)

czuppi
28-05-2011, 21:40
Dziewczyny, a czemu uważacie, że elastyczne chusty to strata czasu? Pomijam te minusy, które są wyżej (czyli ciepło i trzy warstwy)
bo ponosisz w niej bardzo krótko, do 9 kg. góra z tego co wiem.

mi.
28-05-2011, 22:06

ja... ja w sumie kompletnie nie umiem zrozumieć po co one w ogóle są...

Lamia
29-05-2011, 21:36
nie próbowałam jeszcze tkanej poza kołkową, więc jak zaczne nosić to pewno będę wmieć może zdanie podobne do Waszych

mamuchap
29-05-2011, 22:14

1. ponosisz krocej, bo dziecko bedzie juz za ciezkie i trzeba bedzie zmienic na cos nosnego.
2. nie mozna stosowac róznych wiązan czyli nie jest wielofunkcyjna
3. kwestia finansowa

pierwszą chustę miałam tkaną i nosiłam w niej i tylko w niej prawie rok, bo była to moja jedyna chusta.
w jednej tkanej nosilam z przodu, z tylu i na biorze stosując rozne sposoby wiązan - w elastyku tego nie zrobisz.

Kreska
29-05-2011, 22:27
A ja się wyłamię ;)
nosiłam w elastycznej do ok 7mies. i było super!
A potem w tkanej. i też super ;)
elastyczna jest węższa, miękka, WG MNIE łatwiejsza na początek do opanowania i w związku z tym lepiej opatula malucha.
finansowo- można kupić firmową używaną elastyczną za naprawdę niewielkie pieniądze.

zgodzę się natomiast że latem może być za ciepło w elastycznej.

nieznajowa
29-05-2011, 23:24
Ja przez pierwsze 4 m-ce uzywałam elastyka i nie żałuję. Wiązać nauczyłam się sama. Chusta na początek bardzo wygodna. Tyle, że ja kupiłam nie-firmówkę, za 35 zł, z dobrymi opiniami. Potem mialam tkana ale jesli bede miała kolejne dziecko to i tak zaczne od elastyka. O ile sie bedzie jeszcze nadawał bo wlasnie używa go już trzeci chuścioszek :D

jul
30-05-2011, 00:48
nie używałam elastycznej, i nie żałuję, ale wydaje mi się, że trochę demonizujecie, bo:

po pierwsze - i tkana może nie być taka uniwersalna i na zawsze - mi już od kilku miesięcy (sic!) jest za ciężko w wielu tkanych - zbite w stosunkowo niewielką kulkę sześciomiesięczne 10 kg nie we wszystkim nosi się wygodnie. Więc zmiany na inne tkane, nośniejsze, z których nie wszystkie nadawałyby się dla chustonówki i noworodka. Potem zaczyna się nosić na plecach, i znów często kupuje się coś krótszego na plecaki. Oczywiście, tkane potem można odsprzedać, ale przecież
po drugie - elastyk nie musi być drogi, a potem też można go odsprzedać, więc jeszcze taniej wychodzi.
po trzecie - dziewczyny noszą i cięższe dzieci i żyją.
po czwarte - ostatnio widziałam na placu zabaw mamę z takim dobrze kilkumiesięcznym malcem, wcale nie drobnym - przyszli w elastyku. Mama nie rozwiązując chusty wyciągnęła malca, jak się pobawili dosyć, to spokojnie go włożyła z powrotem nic nie motając - bo właśnie chusta była elastyczna.

Z tym, że latem gorąco, nie będę dyskutować. Chociaż we wszystkim gorąco.

Kreska
30-05-2011, 20:49
Mama nie rozwiązując chusty wyciągnęła malca, jak się pobawili dosyć, to spokojnie go włożyła z powrotem nic nie motając

:thumbs up:
zgadzam się w 100%
tego właśnie zapomniałam dopisać :)

Lamia
02-06-2011, 22:44
No właśnie, to wkładanie malucha i wyciąganie go bez konieczności motania np. na placu zabaw i smarowania brudami ziemi chusty jest super!

pauladuch
03-06-2011, 10:50
A maluch po zabawie w piaskownicy taki czysty? Myślę że na jednej choćby i najbardziej uniwersalnej chuście i tak się nie skończy :)

Lamia
06-06-2011, 22:49
A maluch po zabawie w piaskownicy taki czysty? Myślę że na jednej choćby i najbardziej uniwersalnej chuście i tak się nie skończy :)
Masz rację po piaskownicy wcale czystości bym się nie spodziewała;) myślałam bardziej o mniejszym Bobasie, który wyciagany jest aby rozruszać troszke mięśnie i pobiegać po trawce:)

panthera
06-06-2011, 22:57
ja tez nosiłam w elastyku na początku i bardzo to sobie chwalę. zwłaszcza ze maciek urodził się we wrześniu i aż do wiosny używałam elastyka, głównie ze względu na częste podróże autobusem, częste wizyty w szpitalu i przychodniach, gdzie wiązanie długiej tkanej chusty byłoby problemem, a tak zawiązałam w domu na spokojnie i luz.

że gorąco - to fakt, latem przesiadłam się na tkaną z lnem a w największe upały na kółkową.

CABabies
04-07-2011, 14:27
Przy kazdej okazji, np w czasie targow lub przez tel, mowie klientom, ze tkana jest bardziej ekonomicznym rozwiazaniem, bo nosi sie w niej dlugo... ale zebyscie slyszaly wypowiedzi pan, ktore przychodza do naszego stoiska w czasie targow i od razu krzycza, ze one wiazac nie beda, ze wyjscie w chuscie to dla nich stres i ze pozniej jak dziecko sie rozkrzyczy to nie wiedza co zrobic... Od razu mowia, ze nosic nie beda, jak juz cos to w wisiadle.... bo tylko producenci wisiadel twierdza, ze nosidlach mozna nosic od 3 kg :duh:

W takiej sytuacji, prezentuje chuste elastyczna. Widza, ze zaklada sie ja w kilka sekund, ze nie trzeba wiazac trzymajac dziecko, ze mozna wyjac dziecko i ponownie wlozyc. To wszystko rozwiewa ich obawy i czesto decyduja sie na elastyka.

Dla mnie osobiscie pierwsze 3 miesiace kiedy dziecko jest takie tycie, o wiele fajniej nosi sie w elastyku. Tak bardziej przytulasnie.

Czy nie lepiej, ze rodzice nosza niz mieliby nie nosic wcale? Czesto rodzice boja sie lub zrarzaja sie jeszcze bardziej po kursie noszenia, gdzie doradca podkresla jak wazne jest aby wiazanie bylo poprawne... bo inaczej zrobimy krzywde dziecku! :(
Owszem, powinnismy sie nauczyc wiazac i dociagac tak aby dziecko nie zwisalo, aby zapewnic pozycje zabki no i aby nam bylo wygodnie.... ale noszenie powinno byc intuicyjne (tak jak rodzicielstwo ogolnie) i przyjemnoscia! :backcarry:

nasteria
12-07-2011, 08:32
Moje pytanie do was: czy ktoras moze ma doswiadczenia z elastyczna chusta Tuli? Szukalam troche na forum ale znalazlam tylko opinie o nosidle, o chuscie nic. Przyznam, ze podobaja mi sie wzory tej chusty, ale czy jakosciowo mozna ja porownac np. z Moby Wrap?
Odgrzebuje temat i wracam do wątku głównego :p, bo chciałabym kupić elastyka Tuli dla przyjaciółki, która urodziła wcześniaka. Ona chce nosić ale nie chce się dać do tkanej przekonać...Potem zaniose Jej wszystkie swoje chusty i zarażę mam nadzieję na dobre, ale teraz jako prezent byłaby Tuli (piękne wzory i kolory). Warto ją kupić? Jak się sprawdza? Ja sama w ogóle elastyka nie używałam, więc liczę na wasze opinie :D

pecher
24-09-2011, 15:43
Podpisuję się pod pytaniem..

Pomidorka
28-09-2011, 23:06
Ja zakupiłam elastyczną Tuli (z kolekcji ekomama, fajna pistacjowa :)) dla 4 tygodniowego bobasa i jestem bardzo zadowolona. Starszego syna nosiłam w tkanej i miałam tkaną dla malucha, ale stwierdziłam, ze spróbuję elastyczną i jest super. Jest bardziej miękka, mam wrażenie, że maluszkowi jest bardziej przyjemnie w takiej mięsistej tkaninie no i na pewno plus taki to że wiąże się na sobie i potem wkłada brzdąca więc można się zamotać w domu np. przed podróżą samochodem. Acha, no i mi w domu się lepiej wykonuje te wszystkie czynności Perfekcyjnej Pani Domu :) Choć myślę, że długo go w niej nie ponoszę bo przy większej wadze dziecka może być trochę niewygodna... tak myślę, ale zobaczymy :)

aniaszew
01-02-2012, 19:20
Ja tez zamierzam kupic sobie Tuli, taką brązową w kwiatuszki.Wcześniej miałam Moby Wrapa i byłam bardzo zadowolona.Wiązać nauczyłam się sama.Była mi pomocna i w domu i na dworzu jak musiałam iść po córkę do szkoły. Co prawda myślałam też o tkanej, ale jeśli wczesniej było mi dobrze w elastiku to myślę że teraz też będzie dobrze.Zreszta tkaną może pozyczy mi koleżanka.
Też jeszcze czekam na opinie o tej chuście
.

mi.
01-02-2012, 19:42
skoro temat podskoczył - pozwolę sobie zalinkować :)
http://noszebokocham.pl/ale-dlaczego-tkana/

żyrafka
22-03-2012, 20:23
Fajnie, że znalazłam troche informacji o tuli. Też się nią zainteresowałam, ale teraz chyba jednak będę sie rozglądała za tkaną :)

Anushka
31-03-2012, 11:50
skoro temat podskoczył - pozwolę sobie zalinkować :)
http://noszebokocham.pl/ale-dlaczego-tkana/

No to się trochę podłamałam jak poczytałam, bo w naiwności swojej nabyłam elastyka myśląc że będzie fajna dla noworodka i na początek łatwiejsza w obsłudze niż tkana a tu klops... Tkaną też mam, ale pomysł elastyka na pierwsze tygodnie mi się spodobał... Całkiem z niego zrezygnować, czy po prostu zadbać o ścisłe przyleganie maluszka? Jak bym się przyszkoliła u profesjonalnego doradcy? Poradźcie proszę...

dankin-82
31-03-2012, 18:15
ale elastyki też są fajne ;) nie musisz z niego rezygnowac. Ja ze swoich byłam bardzo zadowolona, mojej wcześniaczce nie zaszkodził .
Jak ze wszystkim, trzeba pocwiczyc i będzie ok ;)

Kaś
01-04-2012, 08:20
Ja tez uwazam ze na sam poczatek pierwsze 3-4 miesiace elastyk jest ok, chociaz sa osoby nawet poczatkujace zupelnie ktore po zamotaniu w elastyka i tkana wybieraja tkana - to bardzo indywidualna drcyzcja. Najlepiej sobie porownac :-) a co do tula to polecam jak najbardziej. Mialam w lapkach sporo roznych elastykow przy okazji konsultacji roznych i moim skromnym zdaniem tula jest najlepsze jakosciowo - mieciutkie, dobrze otulajace i nie za cienkie!

Anushka
01-04-2012, 18:31
To dzięki za wskazówki :), nie potnę jej w takim razie na ściereczki :D. Poradzę się doradcy przed zamotaniem, żeby uniknąć ewentualnych negatywnych konsekwencji dla maluszka.

fibi
30-06-2013, 16:02
to ja odświeżę i poproszę o poradę - którą byście poleciły? tuli czy moby wrap? cenowo podobnie, a która lepiej się sprawdza w użytkowaniu?

kalopanax.pictus
11-02-2014, 12:33
Ja mam elastyczna tulę i jest świetna. Fakt mała urodziła się we wrześniu, więc nie mam pojęcia co by było w lecie, ale uwielbia w niej chodzić. Nosiłam ja odkąd wróciłyśmy do domu ze szpitala. Jest miękka, łatwo się wiąże a to było dla mnie najważniejsze na początek noszenia. Teraz też mąż się zaraził i usypia w niej naszego dzieciaka.

Gosia_
11-02-2014, 19:40
Ja również miałam na początku elastyczną bo bałam się, że mały dzidzia i taka sztywna chusta lniana lub bawełniana nie będzie zbyt dobra... W chuście elastycznej nosiłam po domu przez ok 3 miesiące. Potem synek szybko przybrał i się przerzuciłam na NATI oraz na hopka. Uważam, że elastyczna jest super na początek tym bardziej przy pierwszym dziecku :) Polecam jednak zakup używanej.. zdecydowanie tańsza a i tak nie będziemy jej długo używać... potem można ją odsprzedać w dobrej cenie:)

panthera
11-02-2014, 20:13
zapomniałam dodać że w elastyku bywało że wkładałam Macka skóra do skóry (czyli tylko pielucha na niego , na mnie tylko stanik lub nic) bo ona jak t-shirt materiałowo. w tkanej byłoby trudniej, nie wszystkie takie milusie i mięciutkie.