PDA

Zobacz pełną wersję : Czy są jakieś przeciwswskazania do noszenia w kĂłlkowej?

maja285
24-09-2008, 21:49
witam, potrzebuję na szybkie wypady, w gości itp. kółkowej chusty. Mała ma prawie 5 miesięcy, wydaje mi trochę asymetryczna np. odraca się tylko na prawy bok, minimalnie skręca czasem w rogalik, pediatra twierdzi że wszystko ok.
Czy są jakieś przeciwwskazania do noszenia jej w takiej chuście?
w jakiej pozycji najlepiej nosić?
mogę już na biodrze?

ithilhin
24-09-2008, 21:54
jesli w dobrze dociagnietej ze schowanymi rekami i ze zmiana stron (koniecznie) co jakis czas - to mozna na biodrze.
w pozycji kolyski wydaje mi sie, ze po konsultaji z lekarzem ulozenia.

monjan
25-09-2008, 12:32
twoja wada kregosłupa-bo obciaza jedno ramię

visenna2
25-09-2008, 13:41
Jak się skręca tylko czasem w rogalik to chyba nie jest asymetria? Wydaje mi sie że asymetria jest wtedy kiedy dziecko cały czas jest wygięte?

april
25-09-2008, 19:38
Idz z dzieckiem do neurologa lub rehabilitanta. Moja Mania się właśnie skręcała, teraz ma 7 i pół miesiaca i nie siada, nie przewracała sie na brzuszek w obie strony tylko w jedną, teraz juz sie przewraca ale wciaz cwiczymy. I nie moge nosic w kółkowej, własnie z powodu tego, ż łatwo o niesymetryczne zamotanie.

Ilonsa
25-09-2008, 20:22
wydaje mi się, że trzeba dużej wprawy aby zobrze ułozyc dziecko w kółkowej. Mi sie to nie udaje...

mart
25-09-2008, 20:29
jesli występuje asymetria pokaż kółkową i pozycję dziecka fizjoterapeucie. być może zaleci noszenie na jedną stronę częściej, ale to on decyduje.

dysplazja lub jej podejrzenie dyskwalifikuje pozycje kołyskowe - noszenie w innych pozycjach po konsultacji z lekarzem lub fizjoterapeutą (trzeba pokazać na żywo lub na zdjęciach o jaką chustę chodzi - "chusta" nie każdemy się kojarzy z tym co trzeba)

maja285
25-09-2008, 20:54
dzieki, pójdę pokazać małą lekarce z poradni rehabilitacyjnej, wezmę ze sobą kółkową. Mam nadzieję że z małą jest ok i nie będzie potrzebowała rehabilitacji. Rehabilitowałam starszą córkę od 3 miesiąca do 9 i uważam ze bardzo się to odbiło niekorzystnie na jej psychice, no ale ona bardzo wrażliwa z natury już jest