Zobacz pełną wersję : larvunia pyta
larvunia
22-03-2011, 10:41
Czesc jestem nowa na forum. Nad kupnem chusty zastanawiam sie od niedawna. Jestem zielona w tym temacie... i czym wiecej czytam tym mniej wiem :lol:
Kazdy chwali swoje... jest tyle chust i nie wiem nad ktora sie skupic :confused:
Kolezanka polecila polska firme NATI. Czy bedzie dobra na poczatek :confused: Od narodzin chce coreczke w niej nosic. Jaki materiasl jest dobry na lato :confused: Jaka dlugosc :confused: I o co chodzi z tymi testami chust :confused: Na jaki czas i jak mozna dostac jedna na przetestowanie...
Mam nadzieje ze znajde tu odpowiedzi :rolleye: i pomoc :)
Pozdrawiam
Witaj,
napisz skąd jesteś, być może niedaleko Ciebie mieszkają jakieś chustomamy lub jest Klub Kangura. W ten sposób mogłabyś najpierw pomacać różne chusty (jest dział Pomocne chustomamy i Warsztaty/Spotkania).
A w dziale Różne chusty i nosidła całe mnóstwo informacji do wyszukania. Każda mama ma swoje preferencje:D
Życzę powodzenia!
larvunia
22-03-2011, 12:32
hej mamaAnelki :hey:
Duzo info tu jest.. fakt ale kazdy chwali swoje. Jak odnalesc te odpowiednia dla mnie :confused:
Jestem z okolic Gorzowa z Krzeszyc :D
Mayka1981
22-03-2011, 12:39
Jak odnaleźć swoje? Najlepiej pooglądać chociażby fotki i określić kolorystykę, reszta jest mniej istotna na początku :) serio...
Rozmiar dobierasz do swoich gabarytów (i ew. mężowych, większości osób wystarcza właśnie standard na wszystkie wiązania)
Masz jeszcze duużo czasu, spokojnie ogarniesz temat przed porodem :)
Pooglądaj/poczytaj dział recenzji, warto też zajrzeć do reklamy i popatrzeć co dziewczyny mają/sprowadzają do swoich sklepów. A jak nastukasz 200postów to dostaniesz dostęp do galerii gdzie większość wstawia swoje zdjęcia w różnych chustach pogrupowanych kolorystycznie, firmowo etc...
Jak wyglądają testy? Każdy wątek testowy ma swój regulamin, zazwyczaj wpisujesz się na listę i jak nadejdzie Twoja pora to od poprzedniej testującej dostajesz przesykę z chustą, masz 3-7dni na wypróbowanie (więc warto już mieć kogo nosić ;)) i potem posyłasz do następnej w kolejce.
Zapisz się do jakiejś kolejki i czekaj, najwyżej jak dotrze przed godziną zero to poprosisz o przesunięcie dalej...
larvunia
22-03-2011, 12:44
Mayka thx za podpowiedz...
Wieczorkiem sie zapisze do kolejki ktorejs ;-)
Kolorystyka w sumie obojetna mi, bardziej sie zastanawiam nad materialem bo malutka w czerwcu rodze, wiec na samo lato bym chciala juz zaczac ja nosic, w sumie od poczatku :) Zdazylam zauwazyc ze rozmiary sie kupuje pod siebie ja nosze ubrania na 40-42. Mezusia mam z nowu ogromnego taki misio ;) Narazie kupie wg siebie :p
Mayka1981
22-03-2011, 12:48
To dla Ciebie rozmiar standard.
A kolory i wzory są różne różniste, po prostu musi Cię coś za serce chwycić :)
Latem spocisz się we wszystkim - nie ma bata. Ale jak mogę podpowiedzieć i swoje zdanie wyrazić to polecam chusty z bambusem :D
takie http://chusty.info/forum/showthread.php?t=13860
i takie też http://chusty.info/forum/showthread.php?t=26169&page=1
a tu masz preferencje innych ;) http://chusty.info/forum/showthread.php?t=26169&page=1
larvunia
22-03-2011, 12:51
Pytanie juz zadalam w "pomocy", ale moze tu ktos szybciej mi odp ;-)
Gdzie sie zapisuje do tych kolejek Mayka jak jeszcze jestes to podpowiedz, bo szukam a nie widze :rolleye: a szukam na poczatek cos z NATI firmy moze byc ten bambus jak jest co Ty polecasz :)
panthera
22-03-2011, 12:51
dużo zależy tez od budżetu jaki przeznaczasz na chustę. jeśli masz ograniczony to faktycznie nati będzie w sam raz (bardzo dobra jakościowo w bardzo przystępnej cenie)
możesz tez orientacyjnie przejrzeć co i w jakich cenach dziewczyny wystawiają na bazarku. na pewno nie polecamy na początek tzw chust samoróbek.
na spotkanie KK warto się wybrać (lub jakieś inne nieformalne spotkanie z mamami które noszą i zobaczyć jak to w praktyce wygląda, a jak maleństwo pojawi się na świecie tez warto się spotkać po ew porady "na żywo" :)
pomacać chusty na spotkaniu tez warto. Ja np dopóki oglądałam tylko chusty na zdjęciach wybrałam sobie kółkową na początek(że niby najłatwiejsza w obsłudze), a po spotkaniu zmieniłam zdanie i kupiłam używaną elastyczną, którą zamieniłam na tkaną jak synek miał pół roku.
kolejki do testów - w dziale testy
ja bym na początek polecała jednak bawełnę. no chyba że zamierzasz brać konsultacje u doradcy - bambus jest dość śliski i dla osoby zupełnie początkującej może być problem z dociągnięciem.
larvunia
22-03-2011, 12:55
czesc panthera :hey:
Na chuste to ja dopiero zbierac bede ;-) Ale mysle ze do 200zl max cos odloze... Ale chcialabym czym taniej tym lepiej, moze byc i uzywana :p
Myslisz ze elastyczna na poczatek :confused:
Do doradcow puki co sie nie wybieram... ale z checia z jakas mama z okolic Gorzowa sie spotkam na maly pokaz jak i co sie robi ;p
A dział Testy TUTAJ (http://chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=101)
Mayka1981
22-03-2011, 12:56
tu masz dział testowy http://chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=101
dyskusji "jaka" jest pełno, każda ma swoje zalety i wady, ostateczną decyzję musisz podjąć już sama - powodzenia!
larvunia
22-03-2011, 12:57
Meta dziekuje ;)
Mayka tez dziekuje ;)
wieczorkiem tu jeszcze lukne... DZIEKI za pomoc puki co uciekam :hey:
ja bym Ci na początek poleciła bawełnę nati. Moim zdaniem lepiej się sprawdzi niż bambus, bo ja jakoś nie odczulam, żeby bambus był przewiewniejszy a i bawełna tańsza (spokojnie kupisz do 120zł) :hide: ale to tylko moje odczucie;)
I plizzz zmień czcionke:mrgreen:
larvunia
22-03-2011, 21:04
demona thz za podpowiedz...
a co z moja czcionka nie tak :confused: kolor czy jak... ale oki, poprostu mam przyzywyczajenie z innego forum :p
larvunia
26-03-2011, 08:00
dziewczyny jeszcze mam pytanko
zakupie niebawem chuste NATI bawelniana fale dunaju i od pierwszych tygodni moge nosic malutka juz w niej:confused:
Jesli tak to prosze pokazcie jakis link jak sie w tedy dziecko uklada w takiej chuscie, bede wdzieczna. Nie wiem czy do chusty bedzie jakas instrukcja dolaczona (kupuje od kogos) a ja sie wogole nie znam :p
dorcik81
26-03-2011, 08:55
możesz poprosić osobę od której kupujesz chustę
o dołączenie instrukcji jeśli takową posiada ( jak kupijesz nową,od producenta zawsze jest dołączona instrukcja)
a filmy z wiązaniami znajdziesz w tym dziale
http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=70
co do noszenia-jeśli dziecko jest zdrowe(nie ma problemów z napięciem mięśniowym itd),to jak najbardziej możesz nosić nie tylko od pierwszych tygodni ale i od pierwszych dni o ile poczujesz się na siłach
a bawełniana nati to bardzo dobry wybór na początek przygody z chustami:D
larvunia
26-03-2011, 09:21
dorocik dziekuje, wlasnie nie moglam znalesc a tego szukalam :*
misunderstanding
26-03-2011, 11:10
a ja bym Ci poleciła dla malucha i na lato chustę z jedwabiem, a może vatanai cieniutki?
larvunia
26-03-2011, 12:44
jedwab ponoc sie slizga i trzeba poprawiac wiazania, czy sie myle ;-)
Troche za droga dla mnie chyba... Nati tansza i kupuje uzywana puki co. Moze jak naucze sie i przekonam i mloda do chust (nie wiadomo czy nie bedzie przeciwskazan) to poszukam innej. Dziekuje :)
misunderstanding
26-03-2011, 14:11
jedwab ponoc sie slizga i trzeba poprawiac wiazania, czy sie myle ;-)
nie zgodzę się. ja mam jaskółki nati z jedwabiem i nic się nie ślizga, dobrze zawiązana nie puści nawet o centymetr, ostatnio nosiłam 4 godziny i nie musiałam nic poprawiać.
22justyna
26-03-2011, 15:24
Myślę, że nati to dobry wybór. Ja osobiście jako pierwszej chusty nie kupowałabym innej niż z bawełny, bo odczucia noszenia w lnie, bambusie, jedwabiu czy konopiach są mocno subiektywne - jednym pasuje, innym nie. Ja mogę Ci polecić także chusty super cieniutkie takie jak vatanai. Moja pierwsza chusta to była też mega cienka ellaroo i była superowa. Idealna na lato. Jednak te cienkie chusty dobrze noszą tylko do jakiś 8 kg, potem trzeba czegoś bardziej nośnego. Myślę, ze z natki bedziesz zadowolona
larvunia
26-03-2011, 15:45
dzieki raz jeszczed za cenne uwagi
powiedzcie jeszcze czy moj "misiowaty" mezus moze zwrostem nie wysoki ale w barach i z brzuszkiem spory zmiesci sie w NATI M :confused:
Ja wiem ze rozmiary sa po to co by udogodzic i ulatwic, ale chcialabym zobaczyc czy mu podpasuje chusta najpierw na tej dla mnie co kupuje...
Czy nie ma szans by dal rade :confused:
dzieki raz jeszczed za cenne uwagi
powiedzcie jeszcze czy moj "misiowaty" mezus moze zwrostem nie wysoki ale w barach i z brzuszkiem spory zmiesci sie w NATI M :confused:
Ja wiem ze rozmiary sa po to co by udogodzic i ulatwic, ale chcialabym zobaczyc czy mu podpasuje chusta najpierw na tej dla mnie co kupuje...
Czy nie ma szans by dal rade :confused:
tylko pytanie co oznacza: "ale w barach i z brzuszkiem spory" :)
ja malutki nie jestem, (178/116/98) i w nati Standard czyli 4,60 spokojnie wiązałem 2x,
larvunia
29-03-2011, 10:55
ojej nie wiem ile moj mezus ma...
ale misio z niego...
dzieki krtek jak Ty weszles to i mojego bede wiazac niech sie uczy ze mna hehehe