Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Musi byc skosnokrzyzowa?

AsiaWr
16-03-2011, 09:15
Sporo znajduje uwag mówiących, ze chusta powinna być skosnokrzyzowa. Producenci chwala sie, ze taki wlasnie splot stosuja, a chustomamy doradzaja, ze kolkowa skosnokrzyzowa jest lepsza niż "zwykła" albo ze jakaś samorobka jest be, bo nie jest skosnokrzyzowa.

A ja mam indio, nitki idą prostopadle, wzdłuż i wszerz, a chusta jest moja ulubiona. Zreszta indio jest powszechnie chwalone.

To jak to w końcu jest?

Basinda
16-03-2011, 09:35
Skośnokrzyżowa z czystej bawełny jest po prostu najbardziej uniwersalna i najlepsza dla początkujących, jest łatwiejsza w obsłudze niż większość żakardów.
Co wcale nie znaczy że inne chusty są "be". Każdy może wybierać i przebierać aż trafi na to co akurat jemu najbardziej odpowiada :)
Ale jak ktoś radzi sobie z motaniem zawiąże nawet samoróbkę z prześcieradła :)

Liv
16-03-2011, 09:36
hasło o skośnokrzyżowej to trochę takie ułatwienie dla początkujących, którzy nie mieli z chustami dotąd żadnej styczności
prawda jest taka, że wiele najlepiej noszących szmatek to żakardy (indio jest żakardem)

lominia
16-03-2011, 10:02
zosinamama dobrze prawi:)
Dla uzupełnienia przekornie dodam jeszcze, że miałam 2 Girasole- 1 diagonalny i 1 skośnokrzyżowy. Uważam, że to ten diagonalny był łatwiejszy w wiązaniu, mięciutki, nośny, bez baboli-solidna, świetna chusta. Sposób tkania(w sensie ściśliwości np.) też ma duże znaczenie.

Basinda
16-03-2011, 10:13
hasło o skośnokrzyżowej to trochę takie ułatwienie dla początkujących, którzy nie mieli z chustami dotąd żadnej styczności
prawda jest taka, że wiele najlepiej noszących szmatek to żakardy (indio jest żakardem)

Dokładnie :)
A indio jest dość nietypowym żakardem o splocie bardzo zbliżonym do diamentowego który również jest skośnokrzyżowy i porównując indio na przykład z zarą nośność i łatwość dociągania jest zdecydowanie po stronie indio co nie wyklucza faktu że wiele z nas kocha zary a nie znosi indio :)

anifloda
16-03-2011, 11:22
Weź swoje Indio i pociągnij w pionie, poziomie i po skosie. Zobaczysz, że pracuje po skosie właśnie. :-)
Skośnokrzyżowe polecamy początkującym, bo: łatwiej się nauczyć jednego hasła niźli pięciu (skośnokrzyżowy, diagonalny, żakardowy, waflowy, diamentowy) i bawełniane skośnokrzyżowe są w miarę przewidywalne. Żakardy znacznie bardziej różnią się między sobą, co nie znaczy że są złe.