Zobacz pełną wersję : ciąć czy nie ciąć (oto jest pytanie)?
magnolia
10-03-2011, 21:30
kupiłam sobie nati standard, no i z takim naddatkiem ucięty ten standard, że 5.30 wyszło jak nic... po pierwszym upraniu, co prawda w 30st, skróciło się o 10cm... nie potrzebuję takiej długiej chusty:( no i tak zastanawiam się czy by jej nie ciachnąć... a jeśli tak to jak to zrobić, żeby nie zepsuć, no bo trzeba by chyba metki też przeszyć coby były na środku... no i na ile sobie uciąć, bo w sumie jakbym cięła to pewnie już na jakieś 4.2, bo 4.7 już mam... no ale wtedy te 4.2 jako realną długość czy z ogonami, poradźcie coś...
a nie lepiej wymienic na krótszą ?
szkoda chusty
obcinasz dwa końce :)
nie musisz przeszywać metek, masz dwie resztki na torbę od Moniki. możesz przeszyć ewentualnie metkę ze skosa. będzie jak nowa!
a nie lepiej wymienic na krótszą ?
szkoda chusty
przecież chuście się nic nie dzieje...
Mayka1981
10-03-2011, 21:44
co by z metką nei kombinować można ciąć z dwóch stron, a jaką długośc potrzebujesz to już sama sobie musisz odpowiedzieć - co chcesz wiązać?
Najlepiej zamotaj co chcesz, zaznacz ile CI zostaje ogonów i ciachnij. No albo wymień na bazarku...
magnolia
10-03-2011, 22:31
obcinasz dwa końce :)
nie musisz przeszywać metek, masz dwie resztki na torbę od Moniki. możesz przeszyć ewentualnie metkę ze skosa. będzie jak nowa!
przecież chuście się nic nie dzieje...
o matko, ale ze mnie idiotka, nie pomyślałam o tym zupełnie że można z dwóch stron ciąć i problem z metkami odpada... niby takie oczywiste:duh:
no i nie chce mi się bawić w wymienianie, bo chusta mi się podoba... a w razie wymiany nie wiadomo i tak na jaką trafię, bo wiele tu osób jest takich co ma trochę dłuższe chusty niż miały być... chyba nati tak ma po prostu
magnolia
10-03-2011, 22:35
Najlepiej zamotaj co chcesz, zaznacz ile CI zostaje ogonów i ciachnij. No albo wymień na bazarku...
chyba tak zrobię właśnie...a na bazarku to właśnie się pojawiła śliczna nati w fioletach, no moje kolory jak nic... ale chyba juz nie będę kombinować, bo tamta też ma 5 metrów:)
dzięki dziewczyny:)
no i tą torebką od Moniki to mnie zaitrygowałyście, idę obczajać...
wrapsodia
10-03-2011, 23:04
przecież przeszycie metki to pikuś, na pewno mniej roboty niż podszywanie 2 brzegów
magnolia
10-03-2011, 23:06
przecież przeszycie metki to pikuś, na pewno mniej roboty niż podszywanie 2 brzegów
ale jak wypruję metki, i wszyje je w innym miejscu to nie mam już eleganckiego szwu z jednej nitki na całej długości chusty tylko sztukowane w 4 miejscach... wole jednak chyba obciąć 2 brzegi...
Anntenka
11-03-2011, 00:48
ale jak wypruję metki, i wszyje je w innym miejscu to nie mam już eleganckiego szwu z jednej nitki na całej długości chusty tylko sztukowane w 4 miejscach... wole jednak chyba obciąć 2 brzegi...
ja tam bym cięła po jednym brzegu i przeszyła metkę
kij ze szwem
a tak to masz jedną dużą resztkę na torbę albo panel do MT :mrgreen:
ja cięłam z dwóch brzegów, resztki oddałam GOSI vel Zelda - na środku nie było metki ale ręcznie wszyte kwiatuszki - po prostu nie miałabym nerwów tych kwiatuszków przyszyć z powrotem. Chuscie nic się nie stało a i tak miałam taniej bo była naprawdę w dobrej cenie.
oladronia
11-03-2011, 18:12
Ja skróciłam bambusa nati. obcięłam tylko jeden brzeg i przeszyłam metki - naprawdę jest to niewielki problem w porównaniu z podłożeniem brzegu, także dobrze się zastanów :rolleyes: No i większy kawałek został - torba będzie jak nic :lol:
A jeżeli chodzi o nitkę, to jak dobierzesz w miarę kolor, to wierz mi, że jak ktoś nie będzie wiedział, że cięta, to nawet się nie zorientuje.
magnolia
11-03-2011, 20:45
Ja skróciłam bambusa nati. obcięłam tylko jeden brzeg i przeszyłam metki - naprawdę jest to niewielki problem w porównaniu z podłożeniem brzegu, także dobrze się zastanów :rolleyes: No i większy kawałek został - torba będzie jak nic :lol:
A jeżeli chodzi o nitkę, to jak dobierzesz w miarę kolor, to wierz mi, że jak ktoś nie będzie wiedział, że cięta, to nawet się nie zorientuje.
to w takim razie jeszcze się zastanowię, no bo ta torba kusi oj kusi... a ja lubię duże torby:)nitka jest w sumie biała, czy też ecru więc problemu tu nie będzie...
to nati chyba tak maja bo moja standard ma 5.60 po 2 praniach zrobiło sie 5.20. Ja bym cieła tez z jednego boku
mamka_klamka
11-03-2011, 21:53
Ta moja fioletowa nati też cięta, bo strasznie dużo jej było. Teraz żałuję, że więcej nie ciachnęłam, bo bym miała panel na MT :(
Ale w sumie nic straconego, bo teraz przydała by mi się krótka :)
magnolia
11-03-2011, 21:58
Ta moja fioletowa nati też cięta, bo strasznie dużo jej było. Teraz żałuję, że więcej nie ciachnęłam, bo bym miała panel na MT :(
Ale w sumie nic straconego, bo teraz przydała by mi się krótka :)
to tnij dalej:) a swoją drogą to czemu kobieto dzień wcześniej nie pokazałaś tej swojej chusty, bo bym ja brała od razu no jest prześliczna...
mamka_klamka
11-03-2011, 22:03
Bo ja mam problem z podejmowaniem decyzji o sprzedaży ;)
Ale jak zobaczyłam, że jest chętna to pokazałam, bo już dawno tej chusty nie nosiłam, więc po co ma leżeć w szafie?