PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki materiał ma najlepszą nośność?

Wika
08-03-2011, 17:44
...czyli poniesie ponad 10kg bez problemu! Może napiszecie konkretnie nośne chusty? Z góry dziękuję!

hexi
08-03-2011, 18:01
bawelna
len
welny
jedwab
bambus
ramie
kapok
co tam jeszcze bylo...? ;)
10kg to nieduzo
a w chuscie imo wazniejsza jest gestosc tkania i jakosc wiazania :)

ovejablanca
08-03-2011, 21:18
bawelna
len
welny
jedwab
bambus
ramie
kapok
10kg to nieduzo

racja :)
nic dodać nic ująć

(ja uwielbiam wełnę za miękkość i nośność, ale tylko nati, bo merynosy i mnie nie gryzą. z nośnych bawełenek storczyki, tęcza francuska)

irla
09-03-2011, 07:15
czasem dobry stary pasiak poniesie lepiej niż np.len ;)
poza tym jak dobrze zawiążesz to i chusta jest nośna (sprawdzone empirycznie)

Pasiata
09-03-2011, 08:33
Ja nosiłam 13kg w bawełnianym pasiaku Storcza i się dało :-)
Grunt to dobrze zawiązać!

demona
09-03-2011, 08:38
Moim zdaniem na nośność to wypadkowa łatwości dociągania i umiejętności dociagającego.

kasia
09-03-2011, 09:04
od trzech dni idealnie nosi matyldzine 13 kilo bebelulu rapalu:hide:

za całe 71 zł zakupione:lool:

Nata
09-03-2011, 10:32
a mnie sie starsze dobrze nosiło w manduce, bo ciezar mi sie na moich bidrach (a jakze;) opierał bardziej niz na ramionach.

0 kg to kazda chusta poniesie ,trzeba dobrze dowiazać.A pozniej, Jak dziewczyny pisza, gęsciej tkane bardziej odbieraja cięzar.

mynia
09-03-2011, 11:48
a mnie sie starsze dobrze nosiło w manduce
otóż to ... może warto się zastanowić nad kupnem ergonomika. Ja też manducę bardzo chwalę sobie. Łatwo wyjąć, łatwo wsadzić i łatwo nosić. A co do chust to dziewczyny mają większe doświadczenie niż ja.
Ale ja też potwierdzę że najważniejsze to dobrze zawiązać ... ja bez problemu 13kg noszę w zarce - i to z przodu ;D

Me'shell
09-03-2011, 11:52
ja noszę 10 kg w tuli na plecach głównie, bo z przodu to mnie kręgosłup boli na dłuższych odcinkach
na wiosnę mam zamiar do chust powrócić, ale też plecakowo
a z nośnością to chyba trzeba przetestować samemu, bo opinii - tyle co ludzi ;)

Olapio
09-03-2011, 11:56
mnie np lepiej nosi sie w jedwabnej cieniutkej jade niz w lanie :D a to dlatego ze jade sie idealnie dociaga i kazde wiazanie jest super a lana jest sztywna i ciezko dobrze zawiazac

takze najlepiej sprawdzic empirycznie

ja najbardziej lubie srednie szmatki ale czy jedwab, len, czy bawelna to mi to wisi ;)

edit: fakt ergonomiki wygrywaja, u nas akurat manduca ale ze akurat w ciazy jestem i manduca sie kurzy to testuje chusty :)

Fusia
09-03-2011, 12:04
bawelna
len
welny
jedwab
bambus
ramie
kapok
10kg to nieduzo
nic dodać nic ując choć moim zdaniem nic nie zastąpi porządnego zamotania-mi cieższe dzecko tym bardzej wychodzi jakośc wiązania
a materiał to imo już według gustu nosicielki

Wika
09-03-2011, 17:10
Dzięki dziewczyny, na razie 10kg nosze bez klopotu,ale tak na przyszlosc pytam. Mam MT, jest super,ale od chust nie odstąpię. Słyszałam, że wełna jest bardziej nośna od bawełny, więc się zastanawiam.

horpyna
09-03-2011, 17:21
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=43084&highlight=najno%C5%9Bniejsza

w tym wątku dziewczyny podawały konkretne przykłady szmatanów :)

horpyna
09-03-2011, 17:27
Wydaje mi się, że nie ma jednej uniwersalnej, dobrej dla wszystkich mega-nośnej-szmaty :) Nośność to sprawa względna :)
Bardzo dużo zależy od umiejętności motacza/motaczki, czyli właściwego dociągania, a przy ciężkim dzieciu gra ono dużą rolę :)
No i tak jak napisano wyżej - czasem bawełna, lub jedwab nosi lepiej niż tzw. nośne domieszki :)