PDA

Zobacz pełną wersję : lamanie chust :)

nitka
20-09-2008, 03:46
jak najlepiej lamac chusty przy pomocy pralki i suszarki? przede wszystkim chodzi mi o temperature prania/ suszenia - prac w goracym, czy to moze zaszkodzic? [chodzi mi raczej o dlugo lamiace sie chusty bawelniane - pasiaki i konopie]

Bede wdzieczna za podpowiedzi w tym kierunku ;) pralka czeka....

Linda
20-09-2008, 09:58
Agata, konopie Irlaa sa teraz bardzo mieciutkie, jak je pozyczylam, to byly sztywne. Temperatura prania 40 stopnia, suszenie w suszarce bebnowej obowiazkowe, potem jeszcze spotkanie z cieplym zelazkie i voila.. konopie jak kaczucha!

sylwik
20-09-2008, 10:10
Polecam blog Donkaczki
:-)

petisu
20-09-2008, 13:18
Piore w 40 stopniach i susze na delikatnym programie. Nie z obawy o to, ze cos sie chuscie stanie, ale zeby dluzej sie suszylo. :)

nitka
21-09-2008, 03:52
och - kocham konopie!!! na razie wyladowaly w pralce, zobaczymy czy im na dobre wyjdzie ;) Nie mniej sa cudowne, ja chyba lubie takie cienkie/ twardawe chusty - co ja zrobie jak mi sie za mocno zlamia ;) hehehe

mama-anika
21-09-2008, 09:52
Jak dotykałam konopii Hanti to były tak mieciusie, że chcialo sie do nich przytulić. Takie mięciusie i puchate (?) Takie wrażenie mialam. Więc może nie łam swoich jak nie chcesz takich?

nitka
21-09-2008, 14:27
na razie musze je choc troszeczke zlamac ;) a pozniej najwyzej bede rzadko prac ;) hehe

zreszta zobaczymy co wyjdzie w praniu, zawsze mozna sprzedac jak beda za miekkie ;) hehe

kobra
21-09-2008, 15:27
na razie musze je choc troszeczke zlamac ;) a pozniej najwyzej bede rzadko prac ;) hehe

zreszta zobaczymy co wyjdzie w praniu, zawsze mozna sprzedac jak beda za miekkie ;) hehe

Agata,jak Ci za bardzo zmiekna chetnie sie nimi zaopiekuje :)
Pewnie dlatego welna Ci nie podeszla, bo mieciusia jest

Z ciemnymi chustami chyba trzeba uwazac i suszarke uzywac zadko,zeby nie wyblakly za bardzo

nitka
21-09-2008, 16:06
predko nie oddam :) wyjelam z pralki mieciusienka chuste - nawet jesli cos jej brakuje do flanelki, to niewiele :)

Dziekuje Petisu, bo to dzieki jej wypowiedziom sie zdecydowalam i podpisuje sie - LAMANIE KONOPI TO MIT!

kobra - moja welenka nie jest tak milusia jak konopie po pierwszym praniu, moze ona po farbowaniu tak stwardniala? Nawet pasiak Storczyk, ktory byl w tym samym praniu co konopie jest od nich sztywniejszy! (a on byl juz prany conajmniej z 6 razy). Teraz jeszcze przed nami prasowanko z para i juz sie nie moge doczekac koncowego efektu - reszta pewnie dolamie sie juz w noszeniu ;)

Mysle, ze nie tyle chodzilo mi o to ze lubie twarde chusty, a mocno-trzymajace w noszeniu - moja Satynka jest taka i za to ja kocham. Wciaz nie chce w to tak do konca uwierzyc, ale to jedna z moich ulubionych chust. Widac takie lubie i mam nadzieje, ze konopie tez tam dolacza :)

W kazdym badz razie roznica miedzy wyjetymi z pudelka konopiami, atymi po pierwszym praniu jest niesamowita - nie uwierzylabym gdybym nie macala tej "blachy" ;)

21-09-2008, 17:07
Jak dotykałam konopii Hanti to były tak mieciusie, że chcialo sie do nich przytulić. Takie mięciusie i puchate (?) Takie wrażenie mialam. Więc może nie łam swoich jak nie chcesz takich?

jak chcesz mięciusie i puchate, to łam
i to ile wlezie :P