PDA

Zobacz pełną wersję : chuściany dylemat

trouble
19-09-2008, 16:06
mam ogromna prosbe o rade co do zakupu chusty. bedzie to moja pierwsza i jedyna chusta. chce na pewno nowa, cena nie gra roli. wolalabym cienka chuste i taka, w ktorej dziecko bardzo nie ciazy. jaka polecacie ??? bo sama nie potrafie wybrac. im wiecej czytam na temat chust,tym bardziej glupieje! z gory dziekuje za wszystkie rady i opinie!

joawoj
19-09-2008, 16:14
Jak cena nie gra roli to bierz Pawie albo Indio Didymosa albo jeszcze Bebinę Znaki Zodiaku :D .

martyna
19-09-2008, 16:18
kieruj się kolorem, wybierz tą która Ci się podoba

ja też polecam didymosa indio :D

Dagmara
19-09-2008, 16:19
LANA :twisted:

ithilhin
19-09-2008, 16:20
taka jaki kolor Ci sie podoba :-)
jak dobrze sie zawiaze to wszystkie dobrze nosza.

joawoj
19-09-2008, 16:21
LANA :twisted:

rebelka
19-09-2008, 16:22
Taka jaka Ci się najbardziej wizualnie podoba :)

Dagmara
19-09-2008, 16:22

trouble
19-09-2008, 16:25
ale indio chyba nie jest cienkie, prawda? slyszalam,ze z didkow to zakardy tylko sa cienkie. a mi zalezy zeby chusta nie byla jak kapa na wersalke...

trouble
19-09-2008, 16:26
a bebina chyba z kolei diagonalnie tkana, wiec bardziej sie ciezar dzidzi czuje?

grimma
19-09-2008, 16:29
a bebina chyba z kolei diagonalnie tkana, wiec bardziej sie ciezar dzidzi czuje?

hmm
wiekszosc chust chyba poza ellaroo (wybaczcie jeslis ie pomyslilam) jest tkane diagonalnie czyli skosno.

na polecam storchenwiege:D
mam inke i jest super:)

Dagmara
19-09-2008, 16:29

hmm
wiekszosc chust chyba poza ellaroo (wybaczcie jeslis ie pomyslilam) jest tkane diagonalnie czyli skosno.

na polecam storchenwiege:D
mam inke i jest super:)

Ja mam Leo też rewelacja.

joawoj
19-09-2008, 16:31
Bebina bardzo dobrze nosi i pierwsze słyszę żeby nie była tkana tak jak inne żakardy (np. Didymosa), a Indio to też żakard i raczej do cienkich należy - szczególnie edycje limitowane.

petisu
19-09-2008, 16:31
Indio sa cienkie i nawet zakardem sa. Takze paski dydymosa do grubych chust absolutnie nie naleza.

trouble
19-09-2008, 16:33
na poczatku myslalam albo o Ellaroo (bo cienkie,ale potem uslyszalam,ze nie skosnokrzyzowe i w takim razie odpuscilam), potem o cienkiej Hoppediz,ale nigdzie nic o niej nie moglam wyczytac,a kota w worku nie chce brac. no i teraz mysle o Didkach, a szczegolnie Julian, Paul,czarne Ellipses, ale sama nie wiem... a moze sa jakies nowosci,o ktorych nie wiem? a i skad wiadomo z jakiej tkaniny jest dana chusta (len,konpie,kaszmir,jedwab)? gdzie to jest napisane? czy wiecie z czego sa te 3 Didki co wymienilam?

petisu
19-09-2008, 16:40
Te 3 didki sa z bawelny organicznej. Sklad tkaniny (jesli nie jest standardowy, czyli bawena) powinien znajdowac sie w opisie przedmiotu-poszukaj ich w sklepach, albo na stronie producenta.

joawoj
19-09-2008, 16:41
Te wszystkie 3 są bawełniane, z dodatkami to są limitowane serie wypuszczane i wtedy jest napisane jaki chusta ma dodatek. Niektóre pasiaki są z wełną też (Katja na przykład).
Ja miałam Jonasa, czyli to samo co Paul i Julian i to bardzo fajna chusta jest, jednak i tak wybrałabym jedną z tych, o których pisałam w swoim pierwszym poście :) .

trouble
19-09-2008, 16:46
Bebina bardzo dobrze nosi i pierwsze słyszę żeby nie była tkana tak jak inne żakardy (np. Didymosa), a Indio to też żakard i raczej do cienkich należy - szczególnie edycje limitowane.

mialam na mysli ta serie znaki zodiaku (przynajmniej tak slyszalam,ze nie skosnokrzyzowe)

trouble
19-09-2008, 16:49
i dzieki serdeczne za wszystkie wasze rady, dziewczyny! jak poczytam sobie to wszystko jeszcze z 5 razy to moze cos wymysle :lol:

trouble
19-09-2008, 17:30
Joawoj, a czym sie roznia Pawie lub Indio od tego Twojego Jonasa?

joawoj
19-09-2008, 17:48
No one w ogóle wszystkie są trochę różne - przez to, że to wszystko żakardyi kazdy ma inny wzór, to są różne w dotyku.
Romby są najbardziej gładkie, a Indio takie trochę bardziej mięsiste, ale za to bardziej przewiewne.
Poza tym zależy jeszcze jakie Indio, bo one trochę różnią się między sobą - limitowane są cieńsze i sprawiają wrażenie bardziej śliskich. Bawełniane Indio są bardzo miękkie. A pawie ze względu na to, że mają drobny wzorek, to są takie bardziej porowate w dotyku i świetnie noszą.
Każda z nich inna, wszystkie bardzo fajne. Dlatego trzeba ich mieć aż tyle :D .

kasia_b
19-09-2008, 17:52
Może pomoge moim didkowym doświadczeniam (pewnie raczej zamieszam:) ) Mam 3 didki: elipsy, fale i indio z lnem. W tej chwili jakbym miała wybierać jedyną chustę z tej trójki to bym elipsy wybrała :) Indio przestałam lubić i pogrzebałam na dnie szuflady - ale póki co nie sprzedaje, bo może jak mi dzieć podrośnie docenię słynną nosnośc lnu ;) Grubośc wszystkie te chusty mają podobną - tyle że elipsy mają jakby płaski splot, fale i indio bardziej przestrzenny. Nosnośc IMO podobna we wszystkich chustach. Piszę oczywiście o moich subiektywnych odczuciach i preferencjach, niekoniecznie najbardziej popularnych - w końcu indio jest ogólnie lubiane ;)

joawoj
19-09-2008, 18:05
Bo Indio z lnem, a bawełniane, to zupełnie różne chusty :)

trouble
19-09-2008, 18:14
wielkie dzieki dziewczyny! a jak sie ma ten len do bawelny???

trouble
19-09-2008, 18:16
w ogole, wg was, ktore Indio jest najlepsze- pod wzgledem nosnosci, mile w dotyku i zeby nie bylo ciezko

petisu
19-09-2008, 18:21
Konopie, ale trzeba je troche pomeczyc, zeby zmiekkly, albo len-miekknie szybciej. No i nie zapominajmy o jedwabiu. ;)

kamilcia.xt
19-09-2008, 18:26
jeśli ma to być jedyna chusta to bierz didka! :D

kasia_b
19-09-2008, 18:27
no nie wiem czy tak zupełnie rózne ;) bynajmniej nie uważam żeby len był twardy, nieprzyjemny w dotyku czy wymagający czasochłonnego łamania - chusta była miła w uzytkowaniu od wyjęcia z pudełka, do czasu jak otworzyłam pudełko z elipsami :D

trouble
19-09-2008, 18:33
dzizas!!! to ja znowu nie wiem...
moje 3 typy nadal aktualne- Elipsy czarne, Julian lub Paul.
no i jeszcze moze bawelniane Indio, ale nie wiem czy czysta bawelna czy z domieszka lnu...
ale chyba jednak wole ktoras z tych 3 pierwszysz. jak myslicie- bylabym z nich zadowolona?

trouble
19-09-2008, 18:38
Petisu, a gdzie ten jedwab moge znalezc??? nowy oczywiscie.

pinaska
19-09-2008, 18:52

eh, na jedwab didkowy to już polowania się urządza
:)

joawoj
19-09-2008, 18:55
no nie wiem czy tak zupełnie rózne ;) bynajmniej nie uważam żeby len był twardy, nieprzyjemny w dotyku czy wymagający czasochłonnego łamania - chusta była miła w uzytkowaniu od wyjęcia z pudełka, do czasu jak otworzyłam pudełko z elipsami :D
Mi się zupełnie inaczej używa bawelnianych niż lnianego, ale to wszystko są odczucia subiektywne :)

trouble
19-09-2008, 19:10

eh, na jedwab didkowy to już polowania się urządza
:)

tak myslalam... ;-(((

petisu
19-09-2008, 19:13
No ale zawsze mozna miec nadzieje na reedycje....;)

trouble
19-09-2008, 19:18
odpada- potrzebuje chuste miec na gwalt. mozna powiedziec, ze na wczoraj :lol:

joawoj
19-09-2008, 19:22
Wiesz co? Z tych chust, które typujesz wszystkie są fajne - weź taka, która się Tobie najbardziej podoba, bo to Ty będziesz ja nosić. Nieważne jakie chusty my lubimy - Wasza musi pasować do Was :D .

trouble
19-09-2008, 19:30
tylko czy zakard spelnia te wszystkie warunki, o ktorych pisalam na poczatku? bo jestem totalnym laikiem. wiem,ze kazdy ma inny gust i inne typy,ale wy macie doswiadczenie, ja zero!!! to,co podoba sie wizualnie nie zawsze jest fajne... dlatego pytam czy elipsy albo romby to jest strzak w 10? no i moje dziecko coraz ciezsze i czasu do namyslu coraz mniej... naprawde zwariowac idzie! nie dziwie sie juz czemu chustomania ;-)

joawoj
19-09-2008, 19:39
A ile Twoje dziecko waży?
Powiem ci tak, z cienkich chust najlepiej chyba noszą pawie, ale jak Ci się nie podobają, to kup coś innego.

joawoj
19-09-2008, 19:44
A jeszcze zapomniałam zupełnie o Nati - te nowe są naprawdę cieniutkie i też świetnie noszą, a cena bardzo przystępna :)

mayetschka
19-09-2008, 20:54
trouble ja myślę że skoro doświadczenia nie masz to którą byś nie wybrała to i tak poczujesz się jak w niebie kiedy dziecko porządnie zamotasz, bo TAAAAKA ulga dla rąk ;)
Ja bym nad Babylonią się zastanowiła - cienka i suuupet nosi :) ale to moje odczucia :)

trouble
19-09-2008, 22:14
moje male wazy juz kolo 7,5 kg. za rady dzieki wielkie. poukladam sobie to wszystko na spokojnie i zobaczymy co z tego wyjdzie

domagda
21-09-2008, 23:04
tylko z tego co widzę plan, że będziesz mieć jedną chustę może się nie udać. Ja miałam najpierw bebelulu lulu, używałam tylko w domu. Dziecko podrosło, zaczęło siadać kupiłam Mei Tai, poczułam jak fajnie nosić i mieć swobodne ręce, teraz czekam na zamówioną chustę Nati wiązaną...czytam to forum i boję się co będzie dalej :wink: