PDA

Zobacz pełną wersję : do właścicielek elfów nati i innych n bambusików

Liv
06-02-2011, 22:32
dziewczyny, robię eksperyment ;) i potrzebna jest mi informacja:
czy Wasze zeszłoroczne limitki bambusowe od nati (elfy, dmuchawce, co tam jeszcze było, chodzi mi o wiskozę, nie naturalny bambus) zbiegają się w praniu? jeśli tak, to o ile, procentowo (10% czy więcej)? czy jest to odwracalne czy nie (tj. czy chusta wyciąga się z powrotem w trakcie noszenia)? i jak je pierzecie?

będę bardzo bardzo wdzięczna za info.

Agut
06-02-2011, 22:35
taaa zbiegaly sie mocno!

4,2 przed praniem mialo kolo 4,7 albo nawet 4,8 po praniu 4,3

chyba nic nie myle bo to bylo dawno :)

Liv
06-02-2011, 22:37
dzięki Agut.
ale odwracalnie czy nie? moja perła się zbiegła w trakcie pierwszego prania najmocniej, potem w trakcie kolejnych już mniej, a w czasie noszenia odzyskiwała długość mniej więcej.

Agut
06-02-2011, 22:39
kurcze mialam dmuchawce ktore szybko dosc sprzedalam... nie mam pojecia! nie nosilam w nich za wiele :(
Hexi sporo w dmuchawcach nosila wiec moze ona podpowie!

ps. a co za eksperyment robisz?

Liv
06-02-2011, 22:41
kurcze mialam dmuchawce ktore szybko dosc sprzedalam... nie mam pojecia! nie nosilam w nich za wiele :(
Hexi sporo w dmuchawcach nosila wiec moze ona podpowie!

ps. a co za eksperyment robisz?

:mrgreen:

martita
06-02-2011, 23:28
zosina ja mam biale elfy, standard docelowy - w realu mialy cos ok.5metrow, zeszly sie do...mniej niz 4,6...tak mysle...ale proces ten byl odwracalny - nie wiem czy co do centymetra, ale po naciaganiu, roznych wiazaniach itd, mialam znow ogony po kostki...i po proaniu - znowu ;)

mooooow...co to za eksperemyment!!!! :ninja:

anmuszka
06-02-2011, 23:31
pewnie moczenie w farbce:D mam nadzieje że sie zosina pochwali.

martita
07-02-2011, 00:09
ale czy Ty juz kiedys nie probowalas moczyc bambusa...?
aaaa...chyba ze to byl naturalny...

niooooo...to ja czekam :D:D:D:D
bo bym chetnie dala do farbniecia ;)

martuszka
07-02-2011, 08:05
Ja pytałam Natalii jak prac bambus, miałam dmuchawce:)
Bambus nie lubi wody i należy go prac szybko tzn na krótkim cyklu prania i żeby bęben pralki był wypełniony, żeby nie rzucało zbyt chustą. I w proszku nie w płynie. Moje miały 4,2 chyba jak kupiłam a po praniu 3,8 zostało:)

Liv
07-02-2011, 11:52
Ja pytałam Natalii jak prac bambus, miałam dmuchawce:)
Bambus nie lubi wody i należy go prac szybko tzn na krótkim cyklu prania i żeby bęben pralki był wypełniony, żeby nie rzucało zbyt chustą. I w proszku nie w płynie. Moje miały 4,2 chyba jak kupiłam a po praniu 3,8 zostało:)

to trochę komplikuje sprawę, ale dzięki :)

Nagar
08-02-2011, 02:08
moje bambusy po praniu zciagniely sie za duzo (do 60 sm) a potem troche rozciagniely, a po praniu znow (no tez juz nie duzo), pamietam perle, ktora od poczatku byla 420 sm a potem wyjszla 340 sm. Jedna moja klientka farbowala perle 470 sm (od poczatku byla 510 sm) a po farbowaniu wyjszla 370 sm (ale to byl no-cotton)...o to taki doswiad