PDA

Zobacz pełną wersję : SKŁADAKI - czyli jak to zrobić, żeby nie przeciekło?:)))

Livonia
01-02-2011, 23:21
dziś składaka trzasnęłam. trójkąta ale nie z plisą tylko takie z składaniem pieluchy prawie na pół wzdłuż, potem powrót górnej poły w dół i nastepnie w porzek. powstają dwa wąskie kawałki w krok i skrzydła duże bokiem.
założyłam ale na górze mi wyciekło wszytsko w diabły.

wcześniej złożyłam dwa razy w prostokąt i przód wzmocniłam podwinięciem. i to mi się bardziej podobało...

poradźcie jakieś wasze metody na składaki. mi koło nóżek zostaje tyle pieluchy, że nie ogarniam:) Ala się wije...

a może zwykły układ w prostokąt nie jest taki zły?:)

zochmama
01-02-2011, 23:36
Uwielbiam składaki :) Nie bardzo rozumiem twój opis, ale trójkat z plisą polecam, i prostokąt jak najbardziej też, tylko tak żeby było grubiej z przodu. A może otulacz za luźny? Nie w gumce, ale tak po całosci? CZasem składam też jedna w poprzek w trójkąt, drugą w prostokąt jako wkładke. Co do nadiaru przy nóżkach, odwijam materiał-jak chwytam z boku żeby dać na brzuszek, to zawijam tak, zeby górna krawędź znalazła sie na dole i na odwrót.

Livonia
02-02-2011, 00:10
dubel:P (http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skladac-i-zakladac-pieluszki-tetrowe-muslinowe-s-cinfo-pol-43.html)

Livonia
02-02-2011, 00:12
Ujak chwytam z boku żeby dać na brzuszek, to zawijam tak, zeby górna krawędź znalazła sie na dole i na odwrót. tak z przodu po skosach?

wiedzialam że zle opisze:) chodziło mi o "skadanie dla dziewczynki" z http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skladac-i-zakladac-pieluszki-tetrowe-muslinowe-s-cinfo-pol-43.html

Pasiata
02-02-2011, 13:00
Ja używałam w zasadzie przede wszystkim tetry z otulaczami (na noc frotki, ale też składanej). Na początku, kiedy kupki były mleczne stosowaliśmy trójkąt z plisą na środku (możesz znaleźć na ekobaby) a potem tylko składanej w prostokąt, bo Tośka "grubsze sprawy" załatwiała zasadniczo na nocnik ;-)

Livonia
02-02-2011, 16:48
to ja przxy prostokącie chyba zostanę jak inni też stosują. Pasiata - a z przodu podwijasz fragment czy taki zwykły ten prostokąt?
p.s my kupki na nocnik też

Pasiata
02-02-2011, 16:58
Ja składałam zwykły prostokąt.
A jeśli chodzi o tetrę - trzeba pamiętać, że nie każda tetra tak samo chłonie ;-)

ula1
02-02-2011, 17:27
ja w prostokąt jeśli mam dobry otulacz. a do np wełnianych gatek wygodniej mi w trójkąt (z plisą). no i marzę o snappi...

zochmama
02-02-2011, 22:02
snappi do tetry mi nie podchodzi, haczy starsznie ale do frotkowych super. Co do składania w prostokat, to mam Imse 100gr, więc duze, składam na pół, potem kawałek podwijam i jeszcze raz na pół, to co wyjdzie na trzy-tak, żeby z przodu było grubiej. Co do nadmiaru, to chodzi mi o to, że jak kładę dziecia na trójkącie, to chwytam to co miedzy nóżkami i daję na brzuszek-wiadomo, potem chwytam jeden bok i prowadząc do przodu odwracam/skrecam-prosta górna krawędź znajduje się wtedy na dole a dolna u góry. Dla sikacza zawsze można jeszcze cos upchnać dodatkowo, czy to w plisę, czy w prostokąt.

ula1
02-02-2011, 22:25
ja mam tetrę 75

zochamama - dzięki za cynk. jak będę kupować snappi to w takim razie tylko jedno - na próbę :D

Livonia
05-02-2011, 00:42
ja mam też 75 gr. ponoć 100 gr IV już nie produkują? prawda to?
marzy mi się bambusowa kikko na spróbę:)

zochmama
05-02-2011, 16:39
Tak, niestety :( uboolewam, choć Zosia już praktycznie odpieluchowana. Kikko bambusowe mam, i niestety do IV 100gr im daleko. Ale ogólnie ok.

Pasiata
06-02-2011, 11:52
Ja używałam tetrówek niebielonych Lenya z ekobaby i były bezkonkurencyjne i Kikko - też były lepsze niż standardowa tetra, ale bez rewelacji.

Livonia
06-02-2011, 21:45
zochmama - a 75 IV i kikko bambusowe podobnie chłoną?

aginia
06-02-2011, 22:41
A nam jakoś nie idzie to składanie, próbowałam trójkąta z plisą i nie dałam rady młodego w to zawinąć - za dużo materiału zachodzi na udka i w ogóle za dużo tego do zawinięcia - boki po zawinięciu zachodza mu na plecy.... nie wiem czy ktoś się połapie o co mi chodzi ale generalnie nie wiem co z tym fantem zrobić...

Livonia
06-02-2011, 22:51
kochana ja mam problem z zawinięciem 9 mc a co dopiero takiego malucha jak twój:) ja niestety leń jestem i prostokąt robię...

meryenn
07-02-2011, 17:34
mozecie mi powiedziec co to za pieluszka jest uzyta do demonstracji z paskiem sumo i snappi? http://tetro.pl/doc/instrukcje.html
to jest ten prefold czy co? bo ja sie w tym chyba nigdy nie polapie, a musze nabyc jakis komplecik tylko zupelnie nie wiem jaki? czy lepiej takie przeszyte,czy rozlozone, zeby skladac od poczatku...

myrra
07-02-2011, 17:37
mozecie mi powiedziec co to za pieluszka jest uzyta do demonstracji z paskiem sumo i snappi? http://tetro.pl/doc/instrukcje.html
to jest ten prefold czy co? bo ja sie w tym chyba nigdy nie polapie, a musze nabyc jakis komplecik tylko zupelnie nie wiem jaki? czy lepiej takie przeszyte,czy rozlozone, zeby skladac od poczatku...

To prefoldy są.

zochmama
07-02-2011, 21:39
zochmama - a 75 IV i kikko bambusowe podobnie chłoną?

Hmmm,cieżko orzec kikko grubsze, ale chyba chłoną podobnie, choć trzeba przyznać ze IV mam juz mega sprane, a kikko od jakis dwóch czy trzech miesięcy. Ogólnie IV 100gr IO nie do pobicia...

agahk
07-02-2011, 22:02
aginia a masz duże pieluszki tetrowe, czy te mniejsze? Bo te duże 80x80 są za wielkie na takiego malucha i wtedy dużo zachodzi na udka i ciężko pod otulacz upchnąć.

Ja najbardziej lubię pieluchy bambusowe (kupiłam kiedyc na allegro) sporo się skurczyły i teraz idealnie pasują na moja panienkę, składam je w prostokąt.
Ogólnie najbardziej lubię prefoldy, składam je w prostokąt, super pasuje do otulacza bambino mio, bo nie robi dużej pupy i jest na prawdę chłonne, pod obszerniejsze otulacze składam w twist, ale on jest mniej chłonny.
Trójkąt z plisą jest chłonny, ale robi duż pupę i go nie lubię.

Livonia
07-02-2011, 23:03
ach... no ale 100 gr nie dostanę... chyba 75 w sklepie kupię.

aginia
07-02-2011, 23:06
No właśnie jedyne kwadratowe jakie mam to 80x80, dzisiaj kombinowałam ale ewidentnie za dużo materiału:) A taką fajną tetrę bambusową mam - nie przyszło mi do głowy jak kupowałam, ze musi być kwadrat:roll:
Dzisiaj w zasadzie cały dzień jechaliśmy na prefoldach ( bambino mio) - trochę to grubasne i sztywnawe ale młody nie protestował więc chyba ok:) Na prefold daję wkładkę mam sucho.

Czyli IV tez nie mam co kupować bo one są 80x80?

agahk
07-02-2011, 23:44
Ja też prostokątne pieluchy miałam i najpierw zakładałam kawałek materiału tak żeby mi mniej więcej kwadrat wyszedł i z tego potem robiłam składanki, jak się doszło do wprawy to wychodziło całkiem nieźle, a zawsze mniejszy trójkącik wyszedł i przy nóżkach nie było tak dużo pieluchy.