PDA

Zobacz pełną wersję : otulacz welniany,dla mnie to jest gryzące

ewaibartek
12-01-2011, 10:42
wlasnie do mnie przyszedl BBH, no i dotknela do policzka i mnie to gryzie,czy to sie nadaje na pupe? a moze po lanolinowaniu juz nie gryzie? prosze o podpowiedz bo na pierwszy rzut oka to mam ochote to zwrocic :(

Blanka_1982
12-01-2011, 10:45
Nie wiem, jak BBH, ale ja mam Amsterdama i jest cieniutki mięciutki jak tyłek niemowlaka:) Nic nie gryzie. Mam też otulacz z Disany, gruby i sztywnawy, ale też nie gryzie, choć nie jest juz tak przyjemny w dotyku jak Amsterdam

espejo
12-01-2011, 10:46
wlasnie do mnie przyszedl BBH, no i dotknela do policzka i mnie to gryzie,czy to sie nadaje na pupe? a moze po lanolinowaniu juz nie gryzie? prosze o podpowiedz bo na pierwszy rzut oka to mam ochote to zwrocic :(

Ale otulacz nie ma bezposrednio styku, ze tak powiem z pupcią - zawsze cos ejst pod spodem, formowanka czy nawet złozona tetra - dotyka skory na niewielkim obszarze.
Nie macalam nigdy policzkiem przed i po lanolinowaniu - zaryzykowałam i poszło -wełna to IMO najlepszy wybór:)
no i niestety nie mialam BBH - inne sa chyba podobne:)

erithacus
12-01-2011, 10:46
W pierwszej chwili tez mi się tak wydawało. Ale spróbuj dotknąć brzucha, policzek czy szyja są bardziej wrażliwe, a na brzuchu nic nie czuć. Poza tym przetestuj na dziecku, na pewno da znać, jeśli będzie go gryzło :)

atelka
12-01-2011, 10:57
też miałam takie wrażenie przy BBH, galoty storchenkinder mnie nie gryzły, no i wełniaki swaddlebees też nie gryzą

nemhain
12-01-2011, 11:18
BBH nie powinien gryżć, to wełna merino, lanolinować nowego nie trzeba. Aż z ciekawości przyłożyłam nowy do policzka i rzeczywiście delikatnie czuć ze to wełna, tak jak to czuję przy chuście wełnianej gdy ją przytulam, mój mały jest alergikiem i używamy BBH i jest ok, nie ma żadnych zaczerwienień i do tej pory nie słyszałam, żeby były skargi na to, że one gryzą ale to pewnie indywidualna sprawa, każdy inaczej odczuwa wełnę.

mirabel
12-01-2011, 11:23
Używamy cały czas wełniaka BBH i nic nie gryzie - tzn nigdy nie zauważyłam u dziecka jakiegoś podrażnienia.
Tak samo przy Swaddlebees, Loveybums, storchenach
Chyba, że skóra Twojego dziecka jest megawrażliwa, ale to musisz sprawdzić.

Zresztą tak jak pisały dziewczyny - przy dobranym rozmiarowo otulaczu BBH nałożonym na formowankę skóra nie ma kontaktu z wełną za bardzo, jedynie tylko z lamówkami.

rafandynka
12-01-2011, 11:28
Nie miałam BBH, ale galoty Storchen i otulacz Amsterdam były mięciutkie. Wydaje mi się, że z czasem jeszcze miękną. Po policzku wszak się nie będziesz drapała ;)

mgosia
12-01-2011, 12:23
Sa osoby uczolne na welne. np moja siostra na odziez nawet z minimalna iloscia welny reaguje swedzeniem i zaczerwienieniem. ale mysle ze gdyby tak bylo,dobrze bys o ťym wiedziala. takze ja bym po prostu uzyla. :)

peluche
12-01-2011, 12:27
spoko, mi się też tak wydawało przy BBH, ale dzieć nosi i nic sie nie dzieje. nie przejmuj sie, zauważysz jakby cos było nie tak :)

ewaibartek
12-01-2011, 12:28
rzeczywiscie przy skorze innej niz twarz nie gryzie tak,ale martwi mnie inna rzecz w tym otulaczu.Rzepy,jak dziec usiadzie to wydaje mi sie ze bedzie go uwierało,moj jeszcze lezacy wiec na razie moge tylko przypuszczac,a po drugie slepe rzepy jakies takie za ostre gdyby mialy dotykac ciala dziecka,ja skladam tetre w prostokat i boki sa w kontakcie z otulaczem.
Kurde tak mi sie podoba ten otulacz ale mam watpliwosci.
Nemhain przekonaj mnie ,ze bedzie ok i ze nie bede musiala go zwracac. :)

mgosia o uczuleniu jeszcze nie wiem,bo nigdy nie miał kontaktu z wełną

nemhain
12-01-2011, 12:30
Nie mam pojęcia jak Cie przekonać bo każdy preferuje co innego ;) a ze zwrotem nie ma problemu :)

No i rzepy nie dotykają skóry dziecka, nie ma takiej możliwości :D

ewaibartek
12-01-2011, 12:35
a te rzepy od srodka nie draznia skory? tak w praktyce

chyba jednak sie go obawiam :(

nemhain
12-01-2011, 12:36
a te rzepy od srodka nie draznia skory? tak w praktyce

ale w środku nie ma rzepa :)

peluche
12-01-2011, 12:38
a poza tym przeciez nie nakładasz otulacza na skóre tylko na formowankę, uważam, że robisz z igły widły, załóż, przekonaj się, jak Ci nie podpasuje to sprzadaj, żadna filozofia, każdemu pasuje co innego.

Mamamaria
12-01-2011, 12:43
Ja używałam tego otulacza dla super wrażliwca i uważam, ze nie ma lepszych rzepów - bardziej miękkich niż właśnie w w tym otulaczu. Wełna też nie gryzła - a dziecko mam takie, że żle rozprasowana koszulka robi ranę.

ewaibartek
12-01-2011, 12:49
ale ja mam na mysli slepe rzepy w srodku,kojarzycie co jest w CP,taki delikatny material do ktorego przyczepia sie rzep do prania,a ty nie ma tak delikatnego
peluche mysle ze nie robie sztucznego problemu,bo czesciej zakladam tetre(w prostokat) niz formowanki a tam juz skora dotyka do otulacza i dokladnie w to miejsce gdzie sa rzepy

nemhain
12-01-2011, 13:06
Ale w środku nie ma żadnego rzepa nawet ślepego (oglądam właśnie taki otulacz i nic takiego tam nie ma), nawet jak założysz samą tetre to rzepy są z drugiej strony i nie ma możliwości żeby przechodziły do środka, i nie mają żadnej styczności ze skórą dziecka, rzep jest przymocowany z drugiej strony od zewnątrz.

mgosia
12-01-2011, 13:55
ja bym się możliwością uczulenia nie przejmowała- to w końcu małe prawdopodobieństwo. Tak czy siak jak założysz to się przekonasz :)

ewaibartek
12-01-2011, 13:57
no właśnie,a tak wogole to juz prawie miałam oddawać ale jednak zostanie z nami :)

jul
12-01-2011, 15:05
właśnie otworzyłam kopertę, oglądam otulacz, dotykam do policzka i to samo wrażenie - otwieram forum, a tu już dyskusja na ten temat :lool:
No to się uspokoiłam.

ps. w mojej eLce też są ślepe rzepy w środku...

nemhain
12-01-2011, 15:16
Juz wiem o które ślepe rzepy chodzi, te z tyłu wysoko, ja tego otulacza używam i do tetry i do samych wkładek czy ręczniczków i nigdy nie obcierały i wg mnie są one mięciutkie :D ale to tez indywidualna sprawa ;)

ewaibartek
12-01-2011, 17:36
jul dobrze ze sie pojawiłaś,bo juz myślała,ze beda mnie traktowac jak nawiedzoną :)
Ty tez masz to wrażenie,ze te w srodku sa za ostre dla dziecka? ja je wypruje :)
zrobie zdjecie,zeby bylo wiadomo o co biega
http://images41.fotosik.pl/520/15f4e001df8ac689med.jpg (http://www.fotosik.pl)

nemhain
12-01-2011, 17:58
Nie wypruwaj bo możesz zniszczyć otulacz.

jul
12-01-2011, 18:15
ja nie wypruwam - jak będą skargi, to wtedy będę się zastanawiać ;-)
zresztą sprawdź, czy jak założysz, to czy one w ogóle będą dotykać skóry, bo nie jestem pewna (a teraz nie mam jak sprawdzić), czy nie zasłoni ich, przynajmniej częściowo, skrzydełka przy zapinaniu

ewaibartek
12-01-2011, 18:38
no wlasnie nie zasloni dlatego szkoda :( powinny byc wszyte blizej zapiecia
dobra nie bede pruc