PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lalka do nauki?

Basinda
28-12-2010, 16:51
Próbowałam szukaja ale nic nie znalazłam :(
Mam dylemat następujący. Moja kuzynka chce nosić ale na razie to dopiero w ciąży jest a chce nauczyć się teraz bo nie widujemy się zbyt często. No i problem jest taki że nie będę przecież uczyć jej na moim 9miesięcznym klocku:) i stąd moje pytanie.
Na jakiej lalce można się uczyć? chodzi mi o taką która nie jest sztywna i można nóżkami i rączkami manewrować? Czy są jakieś "zabawkowe" lalki które się do tego nadają czy tylko profesjonalne szkoleniowe i gdzie i za ile można kupić?

Kanga
28-12-2010, 18:10
niech ćwiczy na pluszowym misiu z dużą pupą -lalki odradzam w ciąży- w ciąży chodzi o wypracowanie kolejności ruchów a nie samego faktu mocnego dociągania ( bo to się na brzuchaczu może źle odbić). Dociąganie nalezy jej teoretycznie wytłumaczyć i pokazać na swoim obiekcie ;) a sama niech ćwiczy kolejność ruchów i rozkładanie chusty na sobie tak aby się nic nie poplątało :)

Basinda
28-12-2010, 21:24
Dzięki Aga. Sama też próbowałam z misiem.
Ale w zasadzie ta lalka to by mi się przydała bo nie tylko ta jedna kuzynka chciała pomocy a u nas w okolicy doradczyń brak więc sama mam w planie zrobienie certyfikatu... A znalazłam lalki tylko w DE za 100euro. No i czy te lalki to faktycznie jakieś super/hiper czy można je jakąś zwykłą zstąpić?

Ripley
28-12-2010, 22:09
Basinda, mam jedną lalkę orginalną i kilka spreparowanych przez mnie samą i prawdę mówiąc przy motaniu dużej różnicy nie widzę. Ta orginalna jest może trochę większa. Ja moje lalki treningowe robię zakupując na allegro używane Baby Anabell (powinny mieć 48cm) - te najzwyklejsze, żadne funkcyjne, mówiące, bo one w korpusie mają miejsce na tę całą technikę, baterię itp i przez to trudno im prawidłowo plecki w chuście ułożyć. Te lalki wypełniam piaskiem (jakieś 2,5kg) i gotowe! :) Jeżeli będziesz zainteresowana to podeślę Ci mój przepis na dobrą preparację ;)

Cobra
28-12-2010, 23:58
ja mam takie dwie, zwykłe z wypełnieniem z piasku (ale ja daję ciut więcej niż 2,5 kg). Ja nie pamiętam czy to te co pisała Ripley (bo kupowałam je na warsztatach) ale jak podpytam to dam znać. Cenowo były duuuuuuuuuuuuuuuuuuużo poniżej 100 euro

Kanga
29-12-2010, 00:01
ja mam dwie takie po 100 eur - 4 kilową i 6cio kilową i dwie samodzielnie wypełniane - na oko ze dwa kilo. . Róznica kolosalna, na rzecz tych droższych OFC (wypełnione głowy, rączki, stópki, w pełni zachowana ruchomość stawów, brak jakichś dziwnych zagnieceń czy ułożeń itp). Jednak póki nie decydujesz się na kurs bierz zwykłą lalkę z allegro i wypełniaj. Jak się zdecydujesz to wtedy pomyślisz ;) co do ciężarnej - ciężarne nie powinny w ogóle ćwiczyć na wypełnianych lalkach, ale to inna sprawa.

Ripley
29-12-2010, 00:21
Cały sekret tkwi w dobrym wyborze lalki (lata prób, błędów i wyrzuconej kasy ;)) oraz w odpowiednim wypełnieniu i dociążeniu lalki ;)
Ja również nie pozwalam ciężarnym na ćwiczenia z wypełnionymi lalkami, dostają leciutkie i w żadnym wypadku mocno nie dociągają - ćwiczymy ruchy i samą technikę dociągania.

Ananke
29-07-2011, 23:36
Podciagam, bo przede mna kurs na doradce i polecono mi kupic lalke. I teraz - troche mi szkoda wydac ponad 100 euro, bo nie wiem w sumie czy cos z tego kursu wykielkuje i czy w ogole beda tu u mnie jacys chetni na chustowanie. Moge zapytac o szczegoly tego samodzielnego preparowania lalki? A moze ktos ma uzywana?

Taka by sie nadawala?

http://allegro.pl/lalka-baby-annabell-czytaj-opis-728a-i1739719719.html

Ananke
30-07-2011, 15:14
Podbijam

Basinda
30-07-2011, 15:19
Podciagam, bo przede mna kurs na doradce i polecono mi kupic lalke. I teraz - troche mi szkoda wydac ponad 100 euro, bo nie wiem w sumie czy cos z tego kursu wykielkuje i czy w ogole beda tu u mnie jacys chetni na chustowanie. Moge zapytac o szczegoly tego samodzielnego preparowania lalki? A moze ktos ma uzywana?

Taka by sie nadawala?

http://allegro.pl/lalka-baby-annabell-czytaj-opis-728a-i1739719719.html

Annabel podobno się dobrze sprawdzają ale takie bez funkcji płaczu itp. musi być lala z miękkim brzuszkiem bez mechanizmów i baterii.

Ja swoją pierwszą kupiłam na warsztatach za ok 100 i sama dociążałam, początkowo było ok ale teraz mam te "drogie" lalki po 100euro i pracuje się na nich zdecydowanie lepiej.

czarna_zaba
30-07-2011, 15:21
Pokazuję na takiej, porównania z porządną nie mam, ale trochę mi z nią niewygodnie. No cóz pracuje toto zupełnie nie jak dziecko. no i na tej aukcji dość droga jest. Ale też mi zal inwestować w profesjonalną, niestety, mnie się nie zwróci

Ananke
30-07-2011, 15:21
A gdzie kupic ta droga? Macie jakis sprawdzony sklep?

Roma
23-12-2012, 12:10
Podbijam temat. Szukam gotowych dociażonych lalek. Prosiłabym o linki :)

Basinda
23-12-2012, 12:15
do tej pory te sprawdzają mi się najlepiej
http://www.renates-puppenstube.de/Articlellist/kategorie/Demonstration_Doll_52_cm.html