Zobacz pełną wersję : Możliwe że za krótka??
podgrzybek
27-12-2010, 18:21
Witam!
Jestem mamą 5 tygodniowego Bartoszka. Zapaliłam się na chustę już w ciąży, ale jakoś długo mi zeszło żeby wreszcie ją kupić. Kupiłam na allegro elastyka Lennylamb w rozmiarze M. A tu po otrzymaniu chusty okazało się że jest na mnie za krotka:( Wydaje mi się to dość dziwne, bo nosze rozmiar ubrań 40 mam 166 cm wzrostu. Korzystałam z instrukcji na stronie lennylamb. Czy jest jakiś kruczek o którym nie wiem:( Pomóżcie proszę bo dziecię mi rośnie a chusta leży:( Chętnie bym kupiła dłuższą ale nie mogę namierzyć używanej, a na nową niestety mój obecny budżet nie pozwala...
oladronia
27-12-2010, 19:25
A po czym wnioskujesz, że jest za krótka? Może zbyt luźno wiążesz? Najlepiej jak byś zrobiła jakieś zdjęcie :P
OT - zapomniałam sprawdzić chustę - przepraszam, jeśli aktualne - pisz pw
zawiąż chustę na plecach, a nie z przodu :) i spróbuj z tej instrukcji http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna, bo na stronie LL nie widzę instrukcji do kieszonki z elastycznej
kasia wska
27-12-2010, 19:49
nie może być za krótka... może ją ktoś skracał, jeśli kupowałaś od osoby prywatnej? wtedy warto zmierzyć realną długość. ale nie powinna być za krótka, raczej za luźno wiążesz, jak dziewczyny pisały - najlepiej wrzuć tutaj fotkę, pomożemy!
podgrzybek
28-12-2010, 16:08
No właśnie wiązałam z instrukcją ze strony podanej przez Agę.
krzyżuję z przodu, prowadzę do tyłu, krzyżuję z tyłu i jak wracam nimi z powrotem do przodu to już mi brakuje chusty i nie mam jak zrobić węzła...
Wystarczy zrobić węzeł tylko z tyłu?? Nie będzie to wiązanie niebezpieczne dla dziecka?
chustę kupiłam używaną , ale mierzyłam i dł ma odpowiednią. Chociaż nie wiem czy tak ma być ale jej końce są obcięte pod skosem.. Tak że cała chusta nie jest w kształcie prostokąta tylko trapezu. Tak ma być w oryginale??
chusta owinna miec skosy - tak jest prawidłowo
LittleMonster
28-12-2010, 16:52
zawiąż chustę na plecach, a nie z przodu :)
Aga, ale dla dziewczyny o przeciętnym wzroście i rozmiarze IMO standardowy elastyk nie może być na tyle za krótki. Ja mam podobne wymiary i z Polekonta i MaM Wrap, które mam obecnie na stanie, zostają mi jeszcze długie do kolan ogony - przy zawiązaniu z przodu.
Podgrzybku, wrzuć fotki, bo inaczej trudno stwierdzić. Ja jednak stawiałabym na to, że chusta jest zawiązana duuuuużo za luźno (a powinna być ciasno) lub gdzieś coś Ci się 'dodatkowo' plącze.
Aga, ale dla dziewczyny o przeciętnym wzroście i rozmiarze IMO standardowy elastyk nie może być na tyle za krótki.
Standartowa długość elastyka to 5 metrów - zarówno polekont, mam jak i hopp robią je w tej długości - LL w rozmiarze M ma długość 4,5 metra. Dla podgrzybka noszącego rozmiar 40, z biustem karmiącej mamy, M może być za krótka do zawiązania węzła z przodu. Wtedy ten węzeł z tyłu zdecydowanie wystarczy.
Podgrzybku wrzuć zdjęcia abyśmy się upewniły czy za luźno nie wiążesz - chusta przed włożeniem dziecka MUSI być tak ciasno zawiązana jak bandaż - tak aby ci się wydawało, że dziecka się tam już nie wsadzi :)
edit, mam podobne wymiary, choć jestem ciut niższa i z Mki LL też wiąze z węzłem z tyłu :)
podgrzybek
29-12-2010, 14:13
wkleję zdjęcie jak tylko mąż wróci z pracy
chusta owinna miec skosy - tak jest prawidłowo
przecież są chusty bez skosów. Lana jest nieprawidłowa?