PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań...

aggasz
31-08-2008, 23:30
Witam!
Ponieważ w swoim mieście nie mogę jak na razie znaleźć pomocnej chustomamy pozostaje mi Wasza pomoc :) . Do tej pory nosiliśmy się tylko w pouchu i kółkowej. Mam ochotę na wiązankę ale nie bardzo wiem jak się zabrać za jej kupno. Liczę więc na jakieś podpowiedzi. Nie oczekuję, że ktoś napisze mi- najlepiej kup chustę taką a taką bo to raczej nierealne ale każda rada doświadczonej chustonoszki mile widziana.
Mój maluch prawie skończył 8 miesięcy, waży coś około 9 kilo. Wiem, że elastyczna odpada. Jak się ma grubość chusty do odczuwania ciężary dziecka- czy w grubszej wydaje się lżejsze? Czy chusta tkana skośnokrzyżykowo jest lepsza od diagonalnej (a może to to samo?).
Na razie chciałabym nosić Małego z przodu- wiem, że jest kieszonka i 2x- czy mój Mały nie jest za ciężki na te wiązania? Jak jeszcze mogę nosić z przodu? A co z tą długością? Jak ją dobrać? Trochę przeraża mnie te 5 metrów. A o co chodzi z tymi domieszkami- wełna, konopie itp- na co to wpływa?
To tak z grubsza tyle :roll: Proszę o wybaczenie jeśli temat przewijał się już na forum.
Pozdrawiam

Agnen
31-08-2008, 23:36
Wybierz taką chustę która Ci się podoba. domieszki to szczegóły. Splot może być skośnokrzyżowy, ale osławione indio, żakardowe didki, leo, część girasoli, vatanai wcale nie jest skośnokrzyżowa i też są ok. Po prostu kieruj się kolorem i tyle 8))
W 2x i kieszonce spokojnie możesz nosić 9kg z przodu.
miłego wybierania.

aggasz
31-08-2008, 23:40
Dziękuję za odpowiedź. A do wiązania 2x i kieszonki jakiej długość chusty potrzebuję? Jeśli chodzi o mnie to ja taka normalna jestem. Tzn gabarytowo normalna.

31-08-2008, 23:43
Witam!
Ponieważ w swoim mieście nie mogę jak na razie znaleźć pomocnej chustomamy pozostaje mi Wasza pomoc :)

a ja dwa tygodnie z całym stosem siedziałam pod białymstokiem...
dziś wróciłam, więc po ptokach :( na jakiś czas przynajmniej.

joawoj
31-08-2008, 23:47
Dziękuję za odpowiedź. A do wiązania 2x i kieszonki jakiej długość chusty potrzebuję? Jeśli chodzi o mnie to ja taka normalna jestem. Tzn gabarytowo normalna.
Powinnaś kupić standard czyli ok. 460cm.

aggasz
31-08-2008, 23:53
A jak to jest z ta łatwością dociągania, że jedne chusty dociąga się lepiej niż inne? No i które to które.

natala
31-08-2008, 23:56
ja swojego dziecia - 9 kilo zywej wagi - nosze wylacznie w kieszonce (wiem, wiem, pora sie zabrac za nauke innych wiazan :oops: ) i jest w porzadku. zgadzam sie z Agnen - popatrz najpierw co Ci sie kolorystycznie podoba a potem z tego wybierz te jedna (oj, oj to moze byc trudne zadanie :wink: ).

martyna
31-08-2008, 23:59
[quote="aggasz":11m43661]A jak to jest z ta łatwością dociągania, że jedne chusty dociąga się lepiej niż inne? No i które to które.

yerba
01-09-2008, 00:06
[quote="aggasz":2ww0f1de]A jak to jest z ta łatwością dociągania, że jedne chusty dociąga się lepiej niż inne? No i które to które.

martyna
01-09-2008, 00:41
tak, na pierwszy raz wybierz tą która Ci się podoba wizualnie

ja wybrałam indio biało-niebieskie bo mi się zwyczajnie podobało, a że okazało się też dobre dla mnie-niedoświadczonej to już na marginesie :D

ile chustonoszek tyle opinii, więc ..pochwal się co wybrałaś albo nad czym się zastanawiasz?

april
01-09-2008, 09:39
I pamiętaj, pierwsza kupiona chusta nie będzie twoją ostatnią :twisted: bo to się nie da po prostu :lol:

Ilonsa
01-09-2008, 09:57
I pamiętaj, pierwsza kupiona chusta nie będzie twoją ostatnią :twisted: bo to się nie da po prostu :lol:

he he he, co racja to racja...

moneta
01-09-2008, 10:54
Z tym sentymentem do pierwszej to rzeczywiście tak jest, pierwszą kupiła hopka i było tak sobie, przeszkadzał mi gruby węzeł, póżniej kupiłam elastyczną i w tej pierwszej prawie wogóle nie nosiłam ale miałam opory żeby sprzedać-zrobiłam to i rozglądam się za didkiem :D

Agnen
01-09-2008, 10:57
[quote="aggasz":3h3emocm]A jak to jest z ta łatwością dociągania, że jedne chusty dociąga się lepiej niż inne? No i które to które.

aggasz
01-09-2008, 11:20
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Trochę mi uświadomiły, że za bardzo świruję, żeby kupić tę jedną jedyną najlepszą, najpiękniejszą, idealną i samowiążącą. Zaraz się ogłaszam na chustostraganie :D

aggasz
01-09-2008, 11:37
Acha i jeszcze tylko poproszę o odpowiedź na pytanie czy bardzo cienka chusta jest dobra dla większego dziecka bo gdzieś czytałam, że im cieńsza tym dziecko wydaje się cięższe?