Zobacz pełną wersję : Chusta w ukraińskim romantyzmie :)
Nie wiem, dlaczego dopiero dziś zwróciłam uwagę na pewien detal reprodukcji, która od niepamiętnych czasów wisi w moim Miejscu Pracy. Akwarela nosi tytuł "Cygańska wróżka" i została namalowana przez ukraińskiego wieszcza narodowego, romantycznego poetę i - jak widać - malarza, Tarasa Szewczenkę:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Taras_Shevchenko_painting_0032.jpg/446px-Taras_Shevchenko_painting_0032.jpg
brakuje mi przycisku "like it" wiec napiszę ;) SUPER :)
eduardaS
02-12-2010, 00:13
no to prawdę rzeczą ludziska, że noszę jak cyganka ;)
macierzanka
02-12-2010, 09:43
no to prawdę rzeczą ludziska, że noszę jak cyganka ;)
To samo miałam napisać:)
Świetny, ale wiązać to Pan Wieszcz umiał pewnie co najwyżej krawat ;) Im bardziej na ten obraz patrzę, tym bardziej mi się zdaje, że dziecię w chuście trzyma się na mamie bez żadnych racjonalnych podstaw :D
Świetny, ale wiązać to Pan Wieszcz umiał pewnie co najwyżej krawat ;) Im bardziej na ten obraz patrzę, tym bardziej mi się zdaje, że dziecię w chuście trzyma się na mamie bez żadnych racjonalnych podstaw :D
a bo może to nie jest chusta, tylko jakiś przyzwoicie okryty bożek przysiadł Cygance na plecy i jej podpowiada przyszłość młodej Ukrainki ;-)
roneczka
18-12-2010, 22:49
Ja też nie widzę, że ten dzieć zahustowany :-(
U nas dużo cyganów i nikt nie nosi, no oprócz mnie.
Cyganie nawet nie mrugną okiem jak widzą, czyli nie znają?