PDA

Zobacz pełną wersję : chusta powinna kończyć się pod pupą a nie kolanami...

dzidka76
24-11-2010, 22:10
Drogie CHustomamy, co powiecie na taki tekst, ktory dzisiaj uslyszalam:

"Fizjoterapeuci zalecaja, aby chusta konczyla sie pod posladkami malucha, a nie pod kolanami, poniewaz ma on wowczas swobode poruszania nogami". Mowa o dzieciach powyzej 3 miesiaca zycia....

AMK
24-11-2010, 22:11
yyyyyyyyyyy, że jak?

Karusek
24-11-2010, 22:17
no ale to będzie jak w wisiadle, nie?

dzidka76
24-11-2010, 22:17
nooo wlasnie... tez nie bardzo wiedzialam jak sie ustosunkowac do tego... Dziecko siedzialo na biodrze w chuscie kulkowej....

dzidka76
24-11-2010, 22:18
no ale to będzie jak w wisiadle, nie?

No troche tak...

beannshi
24-11-2010, 22:18
Dziecko ma miec swobode poruszania nozkami poniezj kolan. Wyzej jego nozki maja sie znajdowac w pozycji zgieciowo-odwiedzeniowej, bo wtedy głowa kości udowej znajduje sie w centrum panewki stawu biodrowego. W pozycji tej zgięcie polega w uproszczeniu na tym że kolanka maluch ma mniej więcej na wysokości pępka. Uzyskamy to tylko kiedy chusta znajdzie się w dołach podkolanowych dziecka.

W zasadzie nie mam nic do dodania.

anqa
24-11-2010, 22:19
chodzi raczej że dziecko póki nie raczkuje nie powinno mieć za mocno odwiedzionych nóżek a np. 2X to powoduje. Dlatego polecają kangurka i prosty plecak - to nie rozwiera mocno nóżek i nie utrudnia rozpoczęcia raczkowania....te samo opinie dot. szerokich pieluch wielo....

beannshi
24-11-2010, 22:22
chodzi raczej że dziecko póki nie raczkuje nie powinno mieć za mocno odwiedzionych nóżek a np. 2X to powoduje. Dlatego polecają kangurka i prosty plecak - to nie rozwiera mocno nóżek i nie utrudnia rozpoczęcia raczkowania....te samo opinie dot. szerokich pieluch wielo....
W 100% sie zgadzam tylko jak to sie ma do konczenia sie chusty na pupie? Bo nawet w kangurku nijak tak sie nie dzieje.

dzidka76
24-11-2010, 22:25
a przypomnijcie mi co to kangurek? bo ja nosze tylko w kieszonce i 2x wlasnie. Teraz to wlasciwie sie przerzucilismy na plecy w ergo nosidle...

anqa
24-11-2010, 22:33
chodziło mi że w kangurku chusta jest tylko pod pupą, nie ma żadnej poły rozkładanej miedzy kolanami i odwodzącej mocno nogi

beannshi
24-11-2010, 22:41
chodziło mi że w kangurku chusta jest tylko pod pupą, nie ma żadnej poły rozkładanej miedzy kolanami i odwodzącej mocno nogi

Jak juz napisalam ja sie z tym zgadzam :)

Tyle ze koniec koncow nawet w kangurku chusta siega do dolow podkolanowych :)

hexi
25-11-2010, 00:13
OT - dzidka, chwal sie nosidlem ;)

Kasia
25-11-2010, 10:38

"Fizjoterapeuci zalecaja, aby chusta konczyla sie pod posladkami malucha, a nie pod kolanami, poniewaz ma on wowczas swobode poruszania nogami".

Nie mam por reka, ale brzmi jak stary tekst z "Dziecka" - wydanie z 2006 roku, na zdjeciu mama z pouchem z dzieckiem wtulonym w plecy i podpis o tym, ze nozki nie moga obejmowac mamy oraz fotka dziecka w kolkowej tez na plecach, ktore wyglada, jakby stalo (bo chusta konczy sie zaraz pod pupa, a kolanka zwisaja). Tekst opiniowal fizjoterapeuta, ktory teraz mowi o nieprzeciaganiu chusty w dolach podkolanowych, wiec moze komus sie tak to zrozumialo.

Jesli wypowiedz, ktora slyszalas tyczyla sie pozycji w chuscie kolkowej, to znaczy, ze ktos, kto to mowil nie widzial zwiazku miedzy odpowiednim umiejscowieniem materialu pod pupa dziecka a pozycja nozek i kregoslupem.

dorcik81
25-11-2010, 10:58
chyba mnie wyobraźni zabrakło,bo ni jak tego nie widzę....

mama-igi-tata
25-11-2010, 11:47
a czy ci specjaliści nie obawiają się, że dziecko wypadnie z tak płytko założonej chusty?

mama-donna
25-11-2010, 11:59

To w takim razie czy dzieci, które jeszcze nie raczkują a są chustowane w innych wiązaniach będą miały problem z prawidłowym rozwojem i raczkowaniem? Skoro tak jest to dlaczego pokazuje się takie wiązania za prawidłowe nawet dla noworodków?

mmadzik
25-11-2010, 12:14
Hm, jeszcze np. w 2X sobie to wyobrażam - klasyczne wisiadło... Ale w kółkowej czy pouchu? Toż dziecko dołem wyleci...

czarna_zaba
25-11-2010, 12:48
CZy w takim razie 2X może mieć związek z nieraczkowaniem? I dlaczego w takim razie w instrukcjach jest polecane od początku?

dzidka76
25-11-2010, 23:41
To w takim razie czy dzieci, które jeszcze nie raczkują a są chustowane w innych wiązaniach będą miały problem z prawidłowym rozwojem i raczkowaniem? Skoro tak jest to dlaczego pokazuje się takie wiązania za prawidłowe nawet dla noworodków?

Praktyka mowi, ze nie ma to znaczenia. Moje dzieci noszone "normalnie" wystartowaly dosc szybko - Starszak 8 miesiecy, mlodszak - ledwo zaczete 7. Teraz ma 9 i juz za dwie rece karze sie nam oprowadzac po domu, mimo ze sie bronimy jak mozemy :) Wiec chyba nie za bardzo to przeszkadza :)

dzidka76
25-11-2010, 23:44
OT - dzidka, chwal sie nosidlem ;)
Oj musze jakas fote zrobic bo nie mam!!!! ale u producentki na stronie jest - czarno-bialy w kronike z kotami :)
http://www.nubik.pl/mojemt.php?kategoria=2
Chcialam szybko, wiec wybralam co bylo :) chociaz mi niestetety pofarbowal troche :( i to nie w praniu a od ciumkania przez BOrysa :(

dzidka76
25-11-2010, 23:45
CZy w takim razie 2X może mieć związek z nieraczkowaniem? I dlaczego w takim razie w instrukcjach jest polecane od początku?
2x polecane od poczatku? pierwszy slysze... Zgodnie z moja wiedza od poczatku jest polecana kieszonka i kolyska... Na pewno nie 2x. Chociazby dlatego ze glowy nie podpiera nijak 2x...

IzaBK
25-11-2010, 23:49

"Fizjoterapeuci zalecaja, aby chusta konczyla sie pod posladkami malucha, a nie pod kolanami, poniewaz ma on wowczas swobode poruszania nogami". Mowa o dzieciach powyzej 3 miesiaca zycia....

hehe, idąc za ciosem, pewnie w nosidle też dziecko powinno mieć swobodę poruszania nogami, a zatem nosidła powinny się "kończyć" pod pupą, co pokazuje wyższość wisiadeł nad ergonomikami:twisted:
jak dla mnie to tekst niedouczonej osoby i tyle, nie ma nad czym się zastanawiać :D