Zobacz pełną wersję : Myślę o pouchu
Mam jednego na oku:ninja: Ale jak zmierzyć sie do poucha i czy wymiary dziecka mają znaczenie?
wrapsodia
23-11-2010, 13:21
wymiar krótszej krawędzi poucza powinien być równy długości od ramienia (za punkt odniesienia możesz uznać szew na ramieniu w bluzce) do kości biodrowej po przeciwnej stronie co ramię). Wielkość dziecka nie ma znaczenia, ale ma znaczenie czy chcesz nosic na ubranie domowe czy na kurtke, bo wtedy musisz wciąć rozmiar większy, albo kupić 2 :)
Dzięki bardzo mimezis:) Pośpieszyłam się niestety z zakupem i wyglada na to że może być za mały.No nic , okaże sie jak paczka dojdzie.
Dużo bardziej uniwersalna jest kółkowa. No ale wiem, że sa dziewczyny, które kochają pouche - ja przymierzyłam, powybrzydzałam i zdecydowanie wole kółkowe :)
Ale pouch ma jedną zaletę wielką - prawie wcale nie zajmuje miejsca i drugą - jest bardzo prosty w obsłudze- a kółkowa już nie tak bardzo, no i jest niedrogi więc uważam w swoim stosiku warto mieć. ja sama używałam dla noworodka i potem jeszcze jak już dzidzia chodziła, teraz używam kółkowej, ale pouch jest w pogotowiu. inna sprawa że mój dla starszego dziecka jest mniej wygodny bo nie ma miękkiego obszycia od nóżek, za to był tani jaj barszcz.
Chciałam właśnie kompaktową chustę i stąd pomysł na poucha -mam nadzieje że sie polubimy:)Kólkowej też jeszcze nie miałam ale pewnie za jakiś czas sprawdzę czy taki sposób noszenia mi odpowiada.
Ale pouch ma jedną zaletę wielką - prawie wcale nie zajmuje miejsca i drugą - jest bardzo prosty w obsłudze- a kółkowa już nie tak bardzo, no i jest niedrogi więc uważam w swoim stosiku warto mieć. ja sama używałam dla noworodka i potem jeszcze jak już dzidzia chodziła, teraz używam kółkowej, ale pouch jest w pogotowiu. inna sprawa że mój dla starszego dziecka jest mniej wygodny bo nie ma miękkiego obszycia od nóżek, za to był tani jaj barszcz.
No widzisz - tu jest właśnie różnica "co kto woli" ;) Ja się męczyłam z zakładaniem poucha porządnym, za to kółkowa bez najmniejszych problemów i szybciutko :)
jagienkat
28-10-2011, 08:54
I faktycznie dla noworodka się sprawdza? Nosiłaś tylko w kołysce czy brzuszkiem do brzucha też?
Jeżeli się trafi z rozmiarem (trochę szczęścia trzeba :) ) to IMO pouch jest rewelacyjny ze starszym dzieckiem, kiedy trzeba szybko włożyć na chwilę. U mnie po domu sprawdza się rewelacyjnie. I awaryjnie na wyjście wózkiem do torebki zawsze zabieram. W swoim mogę nosić na biodrze dłużej niż w kółkowej, no ale jest idealnie dopasowany (mam też drugi trochę za luźny i komfort noszenia jest znacznie gorszy).
Z malutkim dzieckiem nie jestem do poucha przekonana, jest z niego trudniej wyjąć dziecko niż z kółkowej, już nie mówiąc o odłożeniu śpiącego dziecka bez obudzenia.
IMO poucha trzeba przymierzyć się do konkretnego na żywo i sprawdzić, czy nam odpowiada :)
wrapsodia
28-10-2011, 10:08
I faktycznie dla noworodka się sprawdza? Nosiłaś tylko w kołysce czy brzuszkiem do brzucha też?
Nie polecam noszenia noworodka w pouchu. Baardzo trudno ułożyć prawidłowo nowordka w pouchu, a jeżeli nieodpowiednio ułożymy mu główkę, pozycja może utrudnić malcowi oddychanie a o przypadkach uduszenia się niemowląt w kołyskowych pozycjach były już wzmianki. Nie mówie że to sie musi zdarzyć, ale może. Tak naprawdę niewiele się to różni od noszenia dzieci w torbach. Pouche super są do noszenia w pionie na biodrze dla trochę większych maluchów.
jagienkat
28-10-2011, 19:15
dzięki, to chyba z pouchem trochę poczekam. Czy z kółkową jest tak samo trudno brzuszkiem do brzucha? Bo męża pewnie do skomplikowanego motania nie skłonię...