Zobacz pełną wersję : chusty jednej firmy - różnice?
głupi temat, ale nie wiedziałam jak zatytuować to o co mi chodzi :/
zastanawiałam się czy i jakie istnieją różnice między różnymi modelami chust jednej firmy o tym samym kolorze i składzie?
czy utkaniem ewentualnie (skośne, żakard)?
no i ceną.
czy są różnice materiałowe czy każda domieszka to ten sam sort czy inni dystrybutorzy i parametry, czy jest w nich "taka sama" wełna czy inna?
np. mam 2 wełny didka w jednej tonacji kolorystycznej, inny wzór - czy poza wzorem tkanina się różni, bo przecież mówi się o różnicach w nośności? A jeśli mają tę samą grubość? Czy te grubsze jakoś inaczej się tka?
Ale pogmatwałam, może ktoś zrozumie o co mi chodzi :p
Chusty moga byc bardzo rozne wlasnie ze wzgledu na zakupione przez producenta wlokno. Producent kupuje tylko pewna okreslona ilosc, z ktorej tkany jest dany model - czasami pozniej trudno jest dokupic dokladnie takie samo wlokno (kolor/ grubosc), a czasami sam producent zmienia sposob tkania danej chusty.
Ile to razy powtarzane edycje u Didymosa roznily sie znacznie od tej pierwszej? Tak bylo w przypadku jedwabnego indio - 1-wsza edycja jest oceniania jako duzo lepsza, to samo z welnianym indio (druga wersja ciensza), Marigold ma dwie rozne wersje, Rybki Petrol-Ecru tez mialy dwie - cienka i gruba, a Jim Jade mial trzy rozne wersje (jak nie wiecej). Starsze pasiaki Nati chyba byly grubsze, trudniejsze do zlamania i nosniejsze (ale sama nie mialam, wiec nie mam 100% pewnosci), Rozek od Didka mial dwie wersje - ale wlasnie ze wzgledu na minimalne roznice druga wersja wyszla pod nowa nazwa - mimo iz chusty sa bardzo podobne. W Vatanai np. zmienila sie kolorystyka - stare modele w niebieskosciach byly bardziej granatowe, a nowe wygladaja bardziej na morski blekit :) Itp, itd...
Takze w skrocie - tak, dwie welny Didka w tych samych kolorach moga sie bardzo roznic -zalezy z ktorego sa rocznika (chusty w tym samym sezonie moga miec uzyte te same wlokno/a - czesto widac u Didka ta sama kolorystyke w kilku modelach pod rzad), ale nawet jesli sa z jednego sezonu to wciaz moga byc roznice, bo:
- uzyto innego wlokna (od innego producenta)
- wystarczy ze tylko jedno z wlokien (welna lub bawelna) bedzie inne i juz chusta moze sie diametralnie zmienic
- roznica moze byc tez w tym jak nitki sa splatane - np. moze byc jedna grubsza welniania nitka, lub dwie ciensze welniane, badz grusza mieszana welna z bawelna (przyklad: Jim Jade - jest wersja z jedna gruba lniana nitka i wersja z dwiema cienszymi lnianymi nitkami, nie pamietam jaka jest roznica w trzeciej wersji...)
Duzo by mozna wypisywac mozliwych roznic :) Jesli napiszesz co to za welenki, to moze ktos jeszcze cos ciekawego dopowie.
edit: i jeszcze moze byc rozny sklad welny (lnu) - 30%, 40%, 50%.
Tak, jasne że chusty jednego producenta mogą się od siebie różnić... Weź pod uwagę choćby to, że producent poszukuje najlepszego rozwiązania, dąży do ideału. Spójrzmy na Hoppy czy Natki tradycyjne bawełniane pasiaki. Obie firmy zaczynały od chust dość grubych, a w miarę czasu i opinii użytkowników te same modele produkowali coraz delikatniejsze, cieńsze...
pytanie stąd, że uświadomiłam sobie, że 4 moje wełny mają praktycznie te same kolory - aare, śnieżynki, ptaki i nino s/h i zaczęłam myśleć czy materiał w nich jest inny, czy ta bordo nitka to wsio to samo we wszystkich...