Zobacz pełną wersję : W oczekiwaniu
Witamy!
My, czyli:
1/ Dzieć pierworodny o płci nieznanej hodowany jeszcze w brzuchu (31 tc), asystujący matce-debiutantce w internetowym kompletowaniu wyprawki,
2/ Rzeczona matka-debiutantka siedząca przed monitorem oraz ojciec-debiutant-z-doskoku (doskakujący do monitora od czasu do czasu w celu kontroli poczynań matki-debiutantki)
3/ Dwa psy strzegące matki-debiutantki (co czynią chrapiąc smacznie w okolicach jej stóp).
Szukamy chusty na dobry debiut i mamy klasyczny dylemat: czy elastyczna na początek, czy od razu na głęboką wodę z tkaną. Mamy nadzieję na znalezienie odpowiedzi na tym forum.
Pozdrawiamy!
witam przyszłego chustoszka a także ojca chustonosza. Kłaniam się nisko przyszłej matce chustowej :)
a psiaki chrapiąc odstraszają dzikie zwierzęta ;)
witajcie więc i się rozgośćcie, chust tu mnogo i zapewne odpowiednią znajdziecie a i inne fajne opcje też tu dostrzeżecie
Witaj.
Ja zaczęłam późno a przy następnym chciałabym od razu, ale chyba spróbowałabym z elastykiem, bo wygodniej. Choć na 100% pewna nie jestem ;)
cześć! miłego kompletowania wyprawki
cześć ja w podobnej sytaucji jak Ty :)
chustowanie w realu widziałam u znajomej, ona mi też pożyczyła swoje chusty - poucha, kółkową i tkaną. Elastyka kupiłam sama niedawno z myślą o pierwszych miesiącach dziecka, po lekturze forum. Może też spróbuj pożyczyć jakąś tkaną i zobacz jak Ci będzie leżeć. Ja trenuję trochę na sucho z poduszką albo ze zwiniętym kocykiem. No i wyprawkę mam skompeltowaną prawie - to bardzo miłe zajęcie więc zazdroszczę Ci że jesteś w trakcie :)
Biedronka
26-10-2010, 14:14
witaj :)
Jest wiele informacji na forum napewno znajdziesz info :)
Dzięki za odzew i miłe powitania :) !
Obawiam się, że mogę mieć kłopot z pożyczeniem chusty czy wybraniem się na jakieś warsztaty, bo ciąża jest w dużej mierze szpitalno-domowo-leżąca, dlatego wszystko załatwiam wirtualnie, bez 'macania'.
Założyłam przed chwilą wątek z prośbą o porady, ale może powitalny wątek jest lepszym miejscem na pierwsze pytania?
Zatem pozwolę sobie wkleić tutaj zasadnicze kwestie:
Wahamy się między łatwiejszym (podobno) elastykiem na początek a trudniejszą tkaną, która kusi uniwersalnością.
Co do elastycznych - po lekturach wątków w recenzjach wyłoniły mi się 3: LennyLamb, Moby i Sleepy Wrap (MaM Wrap ma chyba najlepsze opinie, ale kiepsko z dostępnością i znacznie droższa od pozostałych).
Co do tkanych - po lekturze wątku o trwałości / podatności na zniszczenie różnych chust ( http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=31875 ) , nabrałam wielkiej ochoty na pasiaki storcza (Annę). Ale podobno storcze długo się łamią, co dla debiutantów może być trudnym wyzwaniem (chyba?).
Ojciec-debiutant upiera się na zakup nowej chusty i pozostawił mi poszukiwania - zatem powinnam znaleźć coś nowego - miękkiego, prawda?
Poza tym, rzecz jasna, liczy na to, że wybiorę chustę uniwersalną-idealną, dobrą na wszystkie pory roku, która posłuży z sukcesem przez cały okres chustowania. Czy to w ogóle możliwe?
Co do kwestii finansowej - oczywiście opcje ekonomiczne mile widziane (żeby nie wtopić na początek fortuny w coś, co okaże się dla debiutantów niewypałem).
Dlatego przykuła moją uwagę dość 'ekonomiczna' chusta Nandu ( http://forum.chusty.info/forum/showt...t=42705&page=1 (http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=42705&page=1) ). Zwracacie uwagę w recenzjach na różne niedoróbki, ale ogólnie wrażenia są dobre (no i miękka jest, prawda?).
Co możecie nam doradzić?
Z góry dziękuję!
Winoroslinka
26-10-2010, 15:14
witaj, Twój wątek juz sie rozwija w stosownym dziale :)
Milego szukania :)
Rany, ile chustowania przed Tobą -tylko pozazdrościć :).
Może poszukaj kogoś z twoich okolic-wówczas będzie Tobie łatwiej podjąć decyzję.
Pozdrawiam przeserdecznie i życzę wytrwałości zwałaszcza w ostatnich tygodniach.
Głaski dla futrzaków!
hej,
ja elastykowi bym dala spokoj - ani przy jednym ani przy drugim synu z elastykiem sie nie dogadalam ;)
z tkanych - mieciutkie sa grecje nati (nie znam bardziej miekkiej chusty)i bambusy welenki (ale merynosowe bo inne malucha moga gryzc ), didiymosa jedwabie i kaszmiry, girasole,vatanai, ellevile to te ktore mi jako pierwsze przyszly do glowy
nandu jest mieka ale jest nieco szorstaka - taka faktura lnu ...
i witajcie na forum :hello:
fajnie sie was czyta :)
joleczka
26-10-2010, 20:58
witaj, ja też nie jestem fanką elastyków, dla maluszka coś cienkiego, mieciutkiego tkanego :)
hej!
fajny post na powitanie :D
araszara
27-10-2010, 18:38
Witaj :) Ja zaczęłam od głębokiej wody, czyli chusty tkanej, drugą też tkaną kupiłam. Jestem bardzo zadowolona. Chustową przygodę zaczęłam dopiero przy Antosiu, noszę go od drugiego tygodnia. Fajna przygoda, tylko szkoda, że tak szybko dużaśna i ciężka się stała.
witaj :)
jeśli chodzi o wyprawkę, to chustę nabyłam zanim nabyłam resztę akcesoriów, ubranek i szeroko pojętych dupereli :D
proponuję tkaną od razu :)
acha- osobiście preferuję (ze względu na miękkość i ekonomiczność ) girasole i bambusowe lenny lamb :)
Witajcie dzisiaj :) , dziękuję za życzliwe powitania i cenne porady do rozważenia!
Ojej, jak dobrze, że udało mi się tu znowu wtargnąć - czy to forum padło na prawie dobę, czy tylko ja nie dostąpiłam zaszczytu dostępu :omg: ?
Zaczęłam się już obawiać, że ktoś nas oskarży o podłożenie bomby pod forum wraz z naszą wczorajszą rejestracją... Ja się nie przyznaję, ojciec-debiutant-z doskoku również zaprzecza, spojrzałam psom uważnie w oczy, ale ziewnęły wymijająco w odpowiedzi... No chyba że Dzieć :omg: ?
forum wybrańcom nie działało przez dobę ;)
Też byłam w gronie tych wybrańców :(
Hej matko-debiutantko :hello:
Mogę Ci pocichutku pozazdrościć? :hide:
:hello: witaj! szczesliwego rozwiazania !!
Hej :) . Dzięki Wam już tu się powoli zaczynam czuć miło zadomowiona :) .