Zobacz pełną wersję : co wybrac na poczatek??
malutkaw1
23-10-2010, 20:49
chciałabym się doweidziec nie wiem czy to dobre forum. jaka wybrac najlepiej chuste na poczatek dla noworodka ale bym chciała zeby długo mi słuzyła. Jaka długosc, szerokosc, materiał, niweiem co jeszcze o rodzaj? czy ma przy wyborze znaczenie moj wzrost oraz to ze mam problemy z kręgosłupem?
Moze gdzies jest jakis watek z opisem chust jakie wystepuja nie znalazłam puki co.
długość chusty zależy od twojego wzrostu i wagi, jak również od wiązań. Możesz zacząć od chusty elastycznej ( jedno wiązanie) lub tkanej (duża liczba wiązań). Tkana skośno -krzyżowa posłuży ci do końca chustowania :) Jest duuuuuużo rodzai chust,różnych firm, z domieszkami, bez domieszek... Poszukaj na forum recenzji to powinno ci pomóc, ale i tak pewnie będziesz miała zamęt w głowie ;) Najlepiej wybierz tą która ci się najbardziej spodoba :heart:
malutkaw1
23-10-2010, 21:26
to w takim razie mam 162 wzrostu i 54 kg jaką długos powinnam wybrac? a moze gdzies sa jakies przeliczniki tabelki? widzałam ze tkane lniane bawełniane flanelowe i badz tu mądra
dziekuje czuppi
w jakim kolorze szukasz i w jakiej cenie? podpowiemy, gdzie szukać :)
A dzieć Twój w jakim wieku/wadze? :)
tabelkę masz np. tu:
http://www.chusty.com.pl/artykuly.php?numer2=1603080230350658
na początek chyba zwykła bawełna najlepsza, potem się pobawisz w domieszki, jeśli będziesz miała ochotę.
Dobrze, żeby chusta była używana, bo będzie złamana i łatwiejsza w dociąganiu.
No i musi cię urzec wizualnie, to będziesz chętniej się motać ;) (panuje też ogólne przekonanie, że najlepiej nosi chusta, która ci się najbardziej wizualnie podoba ;)
myślę,że standardowa 4,6 będzie dla ciebie dobra, chociaż z 4-4,2 też sporo zawiążesz.
chciałabym się doweidziec nie wiem czy to dobre forum. jaka wybrac najlepiej chuste na poczatek dla noworodka ale bym chciała zeby długo mi słuzyła. Jaka długosc, szerokosc, materiał, niweiem co jeszcze o rodzaj? czy ma przy wyborze znaczenie moj wzrost oraz to ze mam problemy z kręgosłupem?
Moze gdzies jest jakis watek z opisem chust jakie wystepuja nie znalazłam puki co.
dziewczyny swietnie doradzą ,a ja napisze tylko,ze to najlepsze forum ,zeby dowiedziec się wszystkiego o chustach:)
malutkaw1
23-10-2010, 21:46
dzidzi jeszcze nie ma:) a starsza nie da sie napewno zniewolic a moze ma rok i 8msc ale jest duza dziewczyna wieksza od niejednego dwulatka
narazie nie wiem jaki kolor moze zielony albo w paski :)
a jak jest z chusta i biustem? bo ja mam taki spory nawet.
dziekuej za wszystkie odpowiedzi
malutkaw1
23-10-2010, 21:51
a i córcia wazy tak 13 kg
tak sie zastanawiam nad tymi allegrowymi.
no, w allegrowych samoróbkach raczej długo nie ponosisz :( I na pewno nie dadzą rady dwulatce :(
Lepiej zainwestuj w coś firmowego używanego.
Na chustostraganie nawet możesz umieścić ogłoszenie w stylu "Szukam chusty do kwoty..."
samoróbek nie polecam również. macałam jednej firmy i nie ma żadnego porównania do markowej chusty.
do jakiej kwoty chcesz wydać?
zobacz tu na przykład
http://pl.lennylamb.com/nodes/1_chusty_tkane
warto się zastanowić nad używaną- zazwyczaj są bardziej miękkie od nowych:)
ja też nie polecam z allegro chyba, że znajdziesz np. Natibaby wiem, często tam bywają i zawsze możesz poszukać tak jak dziewczyny piszą tutaj na bazarku:)
13 kg na początek to ja ci współczuję :lool:
klusiecka
24-10-2010, 09:24
tkaną, zwykłą wiązaną
najlepiej uzywaną- nie dość zę bedzie tańsza to będzie bardziej miękka
Zaczęłabym od pasiaka nati, leny lamb, hoppka albo leo, bawełna bez domieszek
dorcik81
24-10-2010, 09:48
ospuść sobie samoróbki,chusta tkana splotem skośnokrzyżowym zupełnie innaczej pracuje przy dociąganiu i innaczej nosi słodkie kilogramy :)
a na początek,tak jak dziewczyny piszą,szukaj na chustobazarku używanej bawełny bez domieszki,nati,lenny lamb (to nasze rodzime tańsze)
malutkaw1
24-10-2010, 11:33
a bebelulu?
a bebelulu?
dość sztywne, może być za trudna na pierwszą chustę (ja miałam testową motaną wielokrotnie i była super, ale ja już trochę motam i chusta też była wymiętolona ;) )
malutkaw1
24-10-2010, 11:36
i jeszcze sa kółkowe co o tych myslicie?
one pewnie jedno ramie tylko obciazaja wiec jest ciezej nosic. dobrze mysle?
rzecz gustu, musiałabyś wypróbować. ja się kółkowej nigdy dobrze nie nauczyłam i zdecydowanie wolałam poucha do noszenia na boku.
malutkaw1
24-10-2010, 11:42
widzałąm uzywana
malutkaw1
24-10-2010, 11:46
wielobarwne lenylamb mi sie podobaja
nati jakos na same takie ponure trafiam
Wydaje mi się, że kółkowa dla noworodka raczej się nie nadaje. Ja bym się bała w niej nosić takiego małego dzieciaczka.
Ja zaczynałam od Nati i bardzo dużo się na tej chuście nauczyłam, a potem... eh... tyle chust, tak mało pieniędzy... ;)
malutkaw1
24-10-2010, 11:50
tak jak patrzyłam to wielobarwne lenylamb mi sie podobaja
dosć łatwo wydaje mi sie,ze elastyczne sie wiąża. ja chociaz jestem megafanka kółkowej, to nie umiałam noworodka jakos zamotac, miałam taki elastyczny pouch,ale elastyczna chusta tez jest bardzo fajna uwazam.
dosć łatwo wydaje mi sie,ze elastyczne sie wiąża. ja chociaz jestem megafanka kółkowej, to nie umiałam noworodka jakos zamotac, miałam taki elastyczny pouch,ale elastyczna chusta tez jest bardzo fajna uwazam.
popieram :)
ja do 3-4 mies życia Myszora używałam tylko elastycznej, sprawdziła się rewelacyjnie, pięknie otula dziecko, nie trzeba się stresować dociąganiem ;)
tkana też będzie ok, no i posłuży dłużej
kółkowej jako pierwszej chusty, dla noworodka, nie wybrałabym
tylko że w elastycznej malutkaw1 nie ponosi starszej, nawet jeśli starsza się zgodzi ;)
Więc jeśli miałaby to być uniwersalna chusta dla obojga, to lepiej tkaną
popieram :)
ja do 3-4 mies życia Myszora używałam tylko elastycznej, sprawdziła się rewelacyjnie, pięknie otula dziecko, nie trzeba się stresować dociąganiem ;)
tkana też będzie ok, no i posłuży dłużej
kółkowej jako pierwszej chusty, dla noworodka, nie wybrałabym
mam koleżanke, która uzywała tylko elastycznej przez rok prawie zanim sie na nosidło przesiadła. mysle,ze gdubym sie nie zaraziła chustoswirstwem;) to tezby mi elastyczna wystarczyła, tylko wiecie jak to jest, a moze to poprobuje a moze tamto i ...wpadałam....
malutkaw1 a w ogóle to skąd jesteś?
może w okolicy są jakies chustomamy ,które ci pomogą "na żywo"?
Ja miałam jako pierwsze elastyka i kółkową. Kółkowej używałam mało, wygodniej było z elastykiem. No i wciągnęło. Choć teraz myślę, że nie ma jak raczej cienkie, samowiążące indio - jak zakupiłam pierwsze indio, uznałam że chustowiązania są baaardzo proste (nadal uważam, że są one najprostsze w wiązaniu). Ale generalnie - to co kto woli. Też lubię moje lennylamb z bambusem i różne inne chusty (firmowe).
ja lubię kółkową, ale w niej kilometrów nie natrzaskasz :) fajna jest jako druga chusta, lub nasta :ninja:
Jako pierwszą zdecydowanie polecam tkaną.
ja zawsze doradzam na początek to samo :mrgreen:
mianowicie to na co Cię stać i to co Ci sie jednocześnie podoba.
mówie tu oczywiście o chustach-chustach a nie o samoróbkach.
bawełna to będzie najbezpieczniejszy wybór, ale jeśli wybierzesz domieszkę też będzie ok pod warunkiem, że to nie będzie nowy sztywny len.
ja sama zaczynałam od elastyka ale to głównie z tego powodu, że przeczuwałam rodzącą się we mnie chustoświrkę i chciałam spróbować wszystkiego (wiedziałam, że jak nie spróbuję na początek elastyka, to później już nie będę mieć po co)
Lilianna
24-10-2010, 18:56
Ja zaczelam od nati z bambusem i bylam bardzo zadowolona . Takie tez polecam znajomym .
malutkaw1
24-10-2010, 20:13
a ja jestem ełk augustów i okolice :) ale jakos ie moge tu nikogo znalesc tylko jedna mama która casem bywa w ełku sie zgłosiła. jesli jakies znacie z tych okolic to napiszcie mi.
Tez się zastanawiam nad elastyczna jaks uzywana intensywnie mam jednak jeszcze duzo czasu na myslenie bo ta chustomama dopiero na wiosne przyjdzie :(
musle tez nad czyms szybkim po domu znaczy szybko załozyc i włozyc malucha.
A moja córcia ma manie ogladania zdjec teraz :)
ale Ty chcesz nosić noworodka czy te 13kg? bo już się pogubiłam :)
malutkaw1
24-10-2010, 20:39
noworodka bede nosic bo Agatke to juz nie dam rady na dłuzej niz pare minut niestety.
Jak masz jeszcze czas to może zapisz się do testowania:)
Tu do kółkowej nie jest zbyt duża kolejka http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=4503&page=22.
Możesz w testach innych chust poszukać.
Ja pierwszą też miałam elastyczną, ale miesiąc w niej nosiłam, bo była to pentelka z allegro i bardzo osiadała choć mały miał 3,5 kg, wiec moim zdaniem nie warto w taką inwestować.
Mi ostatnio bardzo dobrze nosi się w Girasolach, kupionych tu na bazarku używanych.
O tu ładna i niedroga http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=43918 :)
A jakbyś chciała nową i niedrogą to ja kupiłam taką http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=42530 i fajnie nosi.
Poczytaj też recenzje, mi to dużo dało :)
Powodzenia w szukaniu "ideału" :)