PDA

Zobacz pełną wersję : Wełna

ph78
18-10-2010, 17:57
Myślę nad wełną na zimę:mrgreen:
Czy różnią się nośnością?
I drapalnością- jedne drapią mniej inne bardziej? Czy po prostu jednych drapią, a innych nie:ninja:
Czy zwykła wełna a merino się różnią w użytkowaniu?
jakie są Wasze ulubione typy?

kasia
18-10-2010, 18:02
grecja - genialna:) mięciuteńka, delikatna, puchata, a nosi jak diabeł. jedyny minus jak dla mnie - wygląd, czyli wzór i kolor. poza tym nieustający namberłan!

a najnowsze olśnienie - czekoladowe elipsy wełniane, mniammmmm:)

Ania
18-10-2010, 18:05
wełniane nino albo pasiak didka z wełną :love:

Mag
18-10-2010, 18:08
a najnowsze olśnienie - czekoladowe elipsy wełniane, mniammmmm:)
z dostępnych;) to podumaj nad natkami (nie zawiedziesz się na wygodzie wiązania,nośności,cenie:) i miękkości),merynos jest najlepszy,natomiast co do gryzienia-niestety to kwestia skóry,ewentualnie tego czy chusta jest choć trochę zmechacona,dłuższe włoski mogą podrażniać nawet niewrażliwych.

atelka
18-10-2010, 18:11
mnie wełna gryzie a do tego kicham i smarkam :(
dlatego nie używam i pozostaje mi merynos lub kaszmir, a tu wybór nie za wielki :(

natala
18-10-2010, 18:32
kocham welenki :) im mam ich wiecej tym bardziej je kocham :D a dlugo sie ich balam - ze wzgledu ba AZS Franka. niepotrzebnie sie okazalo, krzywdy mu nie robia, mnie nie gryza (mam 3 na stanie i 4 w drodze...), nosza cudnie - i starszaka - 15 kilo zywej wagi (plus minus, raczej plus :)) i malutka, dociagaja sie fantastycznie. cud, miod, malina... ale tez rozne sa - aare najbardziej takie hmm surowe? (choc kupione z drugiej reki). SP mieciutkie od pierwszego motania, elipsy jak kaczuszka :)

aha - moje to zwyla welna jest, wszystkie trzy...

ph78
18-10-2010, 18:40
Kaszmir już mam i przy 8kg ruchliwego dziecka zaczyna nam być ciężko, dlatego szukam czegoś nośniejszego :(
Czytałam właśnie o Aare i Katji świetne opinie, ale jakoś nie do twarzy mi w paskach:hide:
Idę zapoznać się z Nati merynami :D
A Indio wełniane nie warte uwagi? Natura można by ufarbować :mrgreen:

Bushido
18-10-2010, 19:08
a ktory kaszmir bo natur nosi swietnie wieksze dzieci

Mag
18-10-2010, 19:09
nowsze indio wełniane nie warte uwagi,dynia czy ten tevlot też,kaszmir wg. mnie zbyt nośny nie jest,za to po prostu mega miękki (tutaj trzeba brać pod uwagę,czy się takie lubi;)).
miałam japana z merynosem,teraz mam sp z merynosem i w przedziale 13-16 kilo nosi świetnie,a raczej mam z czym porównywać.
jeśli kolor Ci odpowiada,to przemyśl upolowanie nino s-h,cena nie jest zabójcza (350-450zeta),za to to porządna,grubsza chusta.a w wełnie w nie upalne lato można nosić bez problemów,więc nie jest to tylko sezonowy zakup.

Karusek
18-10-2010, 19:44
spojrzyj na grecję na bazarku u Kamuszycy. To naprawdę świetna chusta, mięciutka i zbiera fantastyczne recenzje od dziewczyn, które w niej noszą :)

kamuszyca
18-10-2010, 20:03
Karusek, dzięki :)
ale im dłużej czytam ten wątek i im dłużej nikt jej nie chce, tym bardziej ta wełenka zaczyna zostawać z nami ;) już na 99% zostaje :hide:

ph78
18-10-2010, 20:57
Nie mogę znaleźć na stronie Nati o merynosach nic... :(
Pzed chwilą o mało co nie nabyłam Kalahari z wełenką - pasiak, ale taki apetyczny - kawowy:oops:

Mój M. zakochał się w falach Allegro - jakby się dowiedział, że są wełniane, to już by było pozamiatane:ninja:
A ja się podkochuję w Indio... Pozostaje polować na zabytki na ebayu:ninja: Nino wełniane albo elipsy? A limity indio wełniane kolorowe?
Oszaleć można z tym wyborem :duh:
jakby nie mógł mi się Moss podobać albo Azur:ninja:

MartaS
18-10-2010, 21:28
limity indio wełniane kolorowe to jest to co lubię najbardziej !!! Są boskie - mięciutkie, nie gryzą i bosko noszą. Ale mają wady: nie za niska cena i kiepska dostępność. I trzeba uważać, żeby na sfilcowaną nie trafić.
Fioletowe paski nati z wełną są naprawdę przyzwoite. Nino wełniane jest fajne i pasiaki didka też, choć całkiem inne niż natki. Ech... no w ogóle wełna ejst the best :)

jul
19-10-2010, 00:03
Kalahari (i Savanna) z wełenką to właśnie merynos http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=41837&langid=1

fajerwerka_1
19-10-2010, 09:59
Jak wygląda sfilcowana chusta?

MartaS
19-10-2010, 10:05
Jak wygląda sfilcowana chusta?

gdzieś jest cała dyskusja na ten temat, o tutaj (http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=9455&page=45) na przykład.

fajerwerka_1
19-10-2010, 11:35
dziekuje za linka.

amiko
29-10-2010, 09:43
Która z tych wełenek nosi najlepiej: Nati Japan merino, kaszmir, Indio Zinnober, Fale Allegro, Ptaki? Miała któraś z was wszystkie, tak by porównać? :-)
Chcę jakąś "przyszłościową" wełenkę, a w tej chwili już ponad 8 kg do noszenia.

espejo
29-10-2010, 09:53
Która z tych wełenek nosi najlepiej: Nati Japan merino, kaszmir, Indio Zinnober, Fale Allegro, Ptaki? Miała któraś z was wszystkie, tak by porównać? :-)

Niestety wszystkich nie mialam - np zadnej welnianej nati,
z wlasnego doswiadczenia:
najsłabszy kaszmir - ale mialam ten cienki kolorowy - fajny dla małych dzieci
potem indio z welną, ale one tez sie roznia miedzy sobą, ale jak sie przesiadlam ze zwyklej bawelny to mi sie maszyna zdawał:)
z tego co wymienilaś dobre dla cięzkarkow sa fale i ptaki, te jeszcze mam na moje 12 kg:)
polecam tez nino szafranowo-miodowe i aare!

aliona
29-10-2010, 10:08

fale i ptaki przezde wszystkim.
cynober też się nada.
japana nie miałam.
jeśli ma być przyszłościowa to polecałabym maksymalnie zwartą, grubą i mięsistą.
teoretycznie każda wełna powinna dobrze nosić ale ja mam wrażenie, że zwarta chusta jest lepsza od luźno tkanej.
za fale i ptaki ręczę głową ;)

Karusek
29-10-2010, 10:10

przeglądałam swego czasu bardzo dużo wątków na ten temat i najczęściej padało aare z wełną (nawet IwontaG, która w moich oczach jest specem od wełenek stawiała na pierwszym miejscu aare i katję z wełną :D)
ale na wełnianą grecję też nie narzekam :)

vin-dit
29-10-2010, 11:10
ja moge polecić Nati Japan z merino - 9 kg ciężarka nie czuć:) baaaardzo wygodna. mięsista, zwarta, niegryząca, i grzejąca chusta.

ph78
29-10-2010, 20:44
Ja wtrącę jeszcze, że z moich poszukiwań (teoretycznych) wynika, że Zinnober to jest z tych delikatniejszych, cieńszych chust.
Z doświadczenia - przesiadłam się właśnie z grafitowego kaszmiru na Indio Terra i czuuuuję różnice :D