PDA

Zobacz pełną wersję : ta sama, a inna wełna !?

endurka
16-10-2010, 10:44
Czy to możliwe?

Taka ciekawostka - miałam w rękach ostatnio dwie takie same wełny, tzn ten sam model i rozmiar, bo takie same to na bank nie były

Różnice:

wełna nr 1) nowa, "z metką", nie noszona - dość "chropowata", surowa w dotyku, taka gryząca, o określonym rozmiarze

nr 2) używka - mniejsza niż nr 1, ale miękka, miła, jakby z innego materiału, grubsza

czy to znaczy, że nr 2 jest sfilcowany, źle "zaopiekowany"? Czy wręcz przeciwnie?

pomidore
16-10-2010, 11:16
tzn ze 1 to nówka, nieprana, jak mówisz także nienoszona, a 2 już wypracowana, ileś razy prana - to spuchła :) nawet z wełnami jest tak ze się "łamią". Mialam nówke i używkę nino s-h, to były dwie różne chusty pod wzgledem miękkosci i szorstkości.

endurka
16-10-2010, 11:41
domyślam się, ale do tego stopnia, żeby jedna wogóle nie przypominała wełny w dotyku?

annya
16-10-2010, 21:28
W pełni podpisuję się pod tym, co napisała pomidore. W przypadku nino różnica była nader zaskakująca.

IwontaG
16-10-2010, 21:36
Wełnę przedw wszystkim trzeba uprać i zamotać kilka razy. Różnica jest ogromna przy wełnie niewypranej a wypranej.

mako
16-10-2010, 21:53
a ja mam wrażenie, że sie łamią to bardzo fajnie
jak pomidore mówi :) nową wełenkę trzeba pomotać, głaskać, trochę poskładać, potulić i staje się czymś zupełie innym, zyskuje nawet na sprężystości :)