PDA

Zobacz pełną wersję : głowka w chuście-tylko jedna strona :(

maja285
14-08-2008, 10:23
witam, moja córka ma 3,5 miesiąca noszę ją w eleastycznym Hoppie i Amazonasie. problem w tym, że mała zwraca głowę tylko w jedną stronę, gdy chcę odwrócić stawia opór i zaczyna płakać. poza chustą jest ok, odwraca główkę w obie strony, byłam u lekarza pediatry - problemu nie widzi, choc o tym co robi w chuście zapomniałam powiedzieć. może lepiej nie nosić, co?

petisu
14-08-2008, 10:25
Ona chyba jeszcze ma prawo preferowac ktoras strone, tym bardziej jeesli poza chusta nie ma problemu. Moze przekrecaj jak usnie?

Mag
14-08-2008, 10:26
mi też tak robiła, do tej pory lubi w jedną stronę jak zasypia,choć próbowałam jak mogłam ją przekonać do drugiej strony-rozwój po konsultacjach był ok.
może zastanów się ile w chuście nosisz, jeśli nie za dużo, to nie widzę problemu, jak poza chustą jest w porządku.

kamuszyca
14-08-2008, 10:43
Moja też woli jedną stronę w chuście, próbowałam zmieniać jej ustawienie jak zaśnie, ale jedną stronę wyraźnie preferuje. A poza chustą wszystko ok. Kiedyś czytałam opinię jakiegoś lekarza, że dzieci mają po prostu swoje preferencje, tak samo jak my wolimy spać np. na jednym boku a na drugim niekoniecznie (no nie wiem, ja na przykład tak mam). Jeśli poza chustą układa główkę na oba boki, to chyba nie ma się czym martwić.

maja285
14-08-2008, 11:05
dzieki, to motam dalej :D

Ilonsa
15-08-2008, 22:34
u nas jest tak samo- głowa zawsze w jedną stronę.

15-08-2008, 22:41
u nas też tak było,że Ania tylko w prawą stronę patrzyła i spała tak,był moment,że się tym martwiłam ale któregoś dnia samo przeszło..teraz kiedy idziemy to Ania sama odwraca sobie główkę raz w jedną raz drugą stronę :)
nie ma się czym martwić

agaB
16-08-2008, 21:12
U mnie też jedna strona. Druga tylko wtedy, gdy chce coś zobaczyć.
A gdzy teraz jest duży, to kręci głową w jedna i drugą stronę, ale zasypaia zawsze na jednej ulubionej swojej stronie.

Agnen
17-08-2008, 11:39
witam, moja córka ma 3,5 miesiąca noszę ją w eleastycznym Hoppie i Amazonasie. problem w tym, że mała zwraca głowę tylko w jedną stronę, gdy chcę odwrócić stawia opór i zaczyna płakać. poza chustą jest ok, odwraca główkę w obie strony, byłam u lekarza pediatry - problemu nie widzi, choc o tym co robi w chuście zapomniałam powiedzieć. może lepiej nie nosić, co?

yerba
17-08-2008, 12:26
Kuba też tak miał - właściwie nadal ma, tylko w mniejszym stopniu - tzn jak zasypia w chuście, to zawsze głowa w tę samą stronę. Właśnie w chuście mu korygowałam - czyli jak usnął to przekręcałam w drugą stronę.

martu
17-08-2008, 12:31
Bartuś tez tak miał od początku do około 3 miesiąca.Jak zasypiał w chuście albo leżaczku przekładałam główkę.W leżaczku podkładałam Mu z tej strony co odwracał pieluszkę.

marmez
17-08-2008, 14:57
Rufin też tak miał/ma. Odwrócić na siłę się nie da, ale jak chce by odwrócił głowę to otwartą dłonią zasłaniam mu widok, dłużej albo krócej ale zawsze obraca głowę w końcu :) bez krzyku oczywiście :)

pinezka82
17-08-2008, 21:37
Moja córka wprawdzie rozgląda się w obie strony, ale jak zasypia układa się zawsze na tę samą... Ostatnio mamy postęp, bo wtula się we mnie cała i głowę ma zwróconą do mnie.
Pytałam o to pediatrę, powiedziała, że ona problemu z asymetrią nie widzi żadnego i jeśli w innych sytuacjach głowa pracuje równomiernie to nie ma się co martwić.
Pewnie tak wygodniej, więc niech się układa jak lubi :)
Mojej córce głowy się przekręcić na siłę nie da.

podjuszanka
17-08-2008, 23:41
Moja miała "asymetrię", i też tylko w jedną stronę patrzyła na rękach będąc, ale po jakimś czasie samo przeszło. Po prostu odkryła, że z drugiej strony też widać ciekawe rzeczy:)

baba-iga
22-08-2008, 17:01
moja córa też przez dłuższy czas preferowała jedną stronę. i tak było bardzo długo, aż któregoś dnia odkryła drugą stronę :wink: - może dlatego, że z czasem stała się bardziej ciekawa świata :D

Kasia
22-08-2008, 19:15
Obserwuj, jak sie to dalej rozwija. Jak reaguje poza chusta - czy sie zwraca nadal tylko w jedna strone? Jesli lekarz nie widzi problemu, to najprawdopodobniej w przypadku Twojego malucha jest to etap rozwoju.
Po prostu obserwuj, a najwyzej za miesiac powiesz lekarzowi, co Cie trapi.

o