Zobacz pełną wersję : głowka w chuście-tylko jedna strona :(
witam, moja córka ma 3,5 miesiąca noszę ją w eleastycznym Hoppie i Amazonasie. problem w tym, że mała zwraca głowę tylko w jedną stronę, gdy chcę odwrócić stawia opór i zaczyna płakać. poza chustą jest ok, odwraca główkę w obie strony, byłam u lekarza pediatry - problemu nie widzi, choc o tym co robi w chuście zapomniałam powiedzieć. może lepiej nie nosić, co?
Ona chyba jeszcze ma prawo preferowac ktoras strone, tym bardziej jeesli poza chusta nie ma problemu. Moze przekrecaj jak usnie?
mi też tak robiła, do tej pory lubi w jedną stronę jak zasypia,choć próbowałam jak mogłam ją przekonać do drugiej strony-rozwój po konsultacjach był ok.
może zastanów się ile w chuście nosisz, jeśli nie za dużo, to nie widzę problemu, jak poza chustą jest w porządku.
kamuszyca
14-08-2008, 10:43
Moja też woli jedną stronę w chuście, próbowałam zmieniać jej ustawienie jak zaśnie, ale jedną stronę wyraźnie preferuje. A poza chustą wszystko ok. Kiedyś czytałam opinię jakiegoś lekarza, że dzieci mają po prostu swoje preferencje, tak samo jak my wolimy spać np. na jednym boku a na drugim niekoniecznie (no nie wiem, ja na przykład tak mam). Jeśli poza chustą układa główkę na oba boki, to chyba nie ma się czym martwić.
dzieki, to motam dalej :D
u nas jest tak samo- głowa zawsze w jedną stronę.
u nas też tak było,że Ania tylko w prawą stronę patrzyła i spała tak,był moment,że się tym martwiłam ale któregoś dnia samo przeszło..teraz kiedy idziemy to Ania sama odwraca sobie główkę raz w jedną raz drugą stronę :)
nie ma się czym martwić
U mnie też jedna strona. Druga tylko wtedy, gdy chce coś zobaczyć.
A gdzy teraz jest duży, to kręci głową w jedna i drugą stronę, ale zasypaia zawsze na jednej ulubionej swojej stronie.
witam, moja córka ma 3,5 miesiąca noszę ją w eleastycznym Hoppie i Amazonasie. problem w tym, że mała zwraca głowę tylko w jedną stronę, gdy chcę odwrócić stawia opór i zaczyna płakać. poza chustą jest ok, odwraca główkę w obie strony, byłam u lekarza pediatry - problemu nie widzi, choc o tym co robi w chuście zapomniałam powiedzieć. może lepiej nie nosić, co?
Kuba też tak miał - właściwie nadal ma, tylko w mniejszym stopniu - tzn jak zasypia w chuście, to zawsze głowa w tę samą stronę. Właśnie w chuście mu korygowałam - czyli jak usnął to przekręcałam w drugą stronę.
Bartuś tez tak miał od początku do około 3 miesiąca.Jak zasypiał w chuście albo leżaczku przekładałam główkę.W leżaczku podkładałam Mu z tej strony co odwracał pieluszkę.
Rufin też tak miał/ma. Odwrócić na siłę się nie da, ale jak chce by odwrócił głowę to otwartą dłonią zasłaniam mu widok, dłużej albo krócej ale zawsze obraca głowę w końcu :) bez krzyku oczywiście :)
pinezka82
17-08-2008, 21:37
Moja córka wprawdzie rozgląda się w obie strony, ale jak zasypia układa się zawsze na tę samą... Ostatnio mamy postęp, bo wtula się we mnie cała i głowę ma zwróconą do mnie.
Pytałam o to pediatrę, powiedziała, że ona problemu z asymetrią nie widzi żadnego i jeśli w innych sytuacjach głowa pracuje równomiernie to nie ma się co martwić.
Pewnie tak wygodniej, więc niech się układa jak lubi :)
Mojej córce głowy się przekręcić na siłę nie da.
podjuszanka
17-08-2008, 23:41
Moja miała "asymetrię", i też tylko w jedną stronę patrzyła na rękach będąc, ale po jakimś czasie samo przeszło. Po prostu odkryła, że z drugiej strony też widać ciekawe rzeczy:)
baba-iga
22-08-2008, 17:01
moja córa też przez dłuższy czas preferowała jedną stronę. i tak było bardzo długo, aż któregoś dnia odkryła drugą stronę :wink: - może dlatego, że z czasem stała się bardziej ciekawa świata :D
Obserwuj, jak sie to dalej rozwija. Jak reaguje poza chusta - czy sie zwraca nadal tylko w jedna strone? Jesli lekarz nie widzi problemu, to najprawdopodobniej w przypadku Twojego malucha jest to etap rozwoju.
Po prostu obserwuj, a najwyzej za miesiac powiesz lekarzowi, co Cie trapi.
o