PDA

Zobacz pełną wersję : Powiedzcie, ze to nie od pieluch:(

demona
06-10-2010, 23:30
Wiciowi zęby idą, kupy lecą z niego żrące, a i raz byla sytuacja awaryjna i w AIO siedział z 3h :hide: No i mamy mega odparzenie, a wlaściwie mieliśmy. Obecnie uzywam tylko formowanek+gacie wełniane więc powinno byc git. A nie jest;/ odparzenie zeszlo, ale na siusiaku zostało zaczerwienienie, bolace bardzo, z takim punktem białawym jakby ropą podeszło. Nie moge nawet dotknąc, bo boli go strasznie;/ No i co to może byc?

silver
06-10-2010, 23:32
nie wiem co, ale moze rivanolem przykładaj?
biedaczek :(

demona
06-10-2010, 23:59
Rivanol juz poszedł w ruch, ale chciałabym wiedzieć czy to nie od pieluch. Moja mama jest pielegniarką na małych dzieciach i już od niej usłyszałam, że to od trzymania w mokrym, czytaj od wielorazówek;/

Malina
07-10-2010, 01:23
Nie od pieluch, w sensie stricte. Od jednorazowek w podobnej sytuacji tez by mogl dostac odparzenia.
Mlodej od jakiegos czasu ida kolejne zeby i czasami tuz po zasikaniu formowanki dupencja czerwona. Po prostu, jakies zrace siki, czy cos;) Normalnie jej nie przeszkadza mokra czy zakupkana pielucha wcale, i jak sie awanturuje, jak chce zdjac i zmienic;) Z kupa moze byc tak samo.
Moze kup jedwabne wkladki?

Mag
07-10-2010, 07:52
to wyglada jak nadkażenie bakteryjne po odparzeniu.
nie ma to nic wspólnego z rodzajem pieluchy,dam przykład-w tej chwili Morela ma biegunkę,używam teraz jednorazówek na tą biegunkę,tyłek przemywam i cackam się,a odparzenie gigantyczne.
jako że to w takim miejscu proponowałabym w google wpisać "maść antybiotykowa bez recepty" i kupić jedną saszetkę (powinna wystarczyć) w aptece jak najszybciej:)
demona,nie przejmuj się opinia swojej mamy,u mnie wszyscy zachwyceni wielorazówkami łącznie z pediatrami i pielęgniarkami z przychodni,gdzie sie nie zjawię i opowiem o tym,to ochy i achy-taka karma;).Ty na wielorazówkach chowana byłaś,prawdopodobnie nawet z elementami EC,jak wiekszość dzieci wtedy i nie masz przeszczepu skóry na pupie,prawda? ja tak samo:D
pokolenie naszych rodziców bardzo lubi jednorazowe przedmioty:lol:

silver
07-10-2010, 07:54
tribiotic?
nie wiem, czy u dzieci można, ale skuteczna bardzo...

rhodiana
07-10-2010, 08:10
Ja mam dziewczynkę, więc to trochę inaczej... ale odparzenia (mega i to powracające) nabawiliśmy się od kwaśnej kupy w której była raptem pół godziny!!! Używamy jednorazówek i myślę, że to przy każdej pieluszce może się zdarzyć :(

Wiewiórka
07-10-2010, 08:32
W kwaśnej kupie wystarczy nawet 5 min., żeby powstało mega-odparzenie. Wiem to po córce, a wtedy była pampersowa jak tak miała. Na pewno nie od pieluch, ale od nie przebierania. A mamą się nie przejmuj!

demona
07-10-2010, 09:38
Dzięki za pocieszenie.
Magda no własnie myślałam, żeby jakąś neomycyną pomaziać.
Jedwab pomoże coś? Sucha pupa bedzie?

mama-donna
07-10-2010, 10:45
Dzięki za pocieszenie.
Magda no własnie myślałam, żeby jakąś neomycyną pomaziać.
Jedwab pomoże coś? Sucha pupa bedzie?
Albo wełniane wkładki - podobno dobre w takich sytuacjach, działają leczniczo, pochłaniają wilgoć a nie oddają jej.

Mag
07-10-2010, 11:08
jedwab nie jest raczej używany jako wkładka "sucha pielucha",bo nie ma takich własciwości,za to ma działanie antybakteryjne jeśli to 100% jedwabiu naturalnego (ale miałam wkładki jedwabne i nie widziałam,żeby pomagały).
wełniane wkładki maja fajne właściwości (cos jak wełna na pęczki http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=20&ec=0),ale to zależy od dziecka i jego zdrowia na dzień dzisiejszy, jak zareaguje,może być tak że się pogorszy bo dojdzie reakcja alergiczna/podrażnieniowa od wełny.
jako że pupa jest już ok to bym dała sobie spokój ze sprawdzaniem właściwości leczniczych wełny/jedwabiu,tylko żeby to utrzymać używałabym jedynie bawełny org. i wełnianych gaci.
w ogóle przy biegunkach to bym proponowała jednak wszystkim jednorazówki.
z tych wszystkich bambusów,konopii i innych wynalazków tak naprawdę obie moje dziewczyny miały najładniejszą skórę właśnie po pieluchach z bawełną organiczną od strony skóry.i najszybciej się wszystko goiło jak była bawełna.
a jesli chcesz żeby syn miał sucho to z materiałów "sucha pielucha" gdy skóra zdrowa to wełna,mikropolarek i welurek,tylko patrzyłabym najpierw czy nie ma jakichś podraznień od nich,bo to się dość często zdarza.
ale co do ropy to bym się nie zastanawiała i maści użyła.

demona
07-10-2010, 11:38
Magda Ty mnie nie strasz, ze to od bambusa :omg: bo ja same bambusowe formowanki mam buuuuuuuuuuuuuuuu:( Dobra kto mi wkladki bawełniane uszyje?? :ninja:

AMK
07-10-2010, 11:45
u nas przy skomasowanym ataku zębów,były gigantyczne odparzenia
wietrzyłam tyłek ile się tylko dało
nam na duże podrażnienia Tormentiol zwykły pomaga
powodzenia i gładkiej dupci życzę

Mag
07-10-2010, 12:40
Magda Ty mnie nie strasz, ze to od bambusa :omg: bo ja same bambusowe formowanki mam buuuuuuuuuuuuuuuu:( Dobra kto mi wkladki bawełniane uszyje?? :ninja:
nie,nie to nie od bambusa,jestem przekonana że ropa czy to zaczerwienienie to skutek odparzenia-bakterie sie dostały.wylecz to zakażenie i normalnie używaj tych pieluch co masz w domu.możesz poszukać kilku wełnianych wkładek i spróbować z nimi.rzecz w tym,że te wszystkie wkładki "sucha pielucha" dają jedynie uczucie suchości (złudzenie),natomiast pupa oczywiście będzie nadal stykać się z moczem,bo przecież co dziecko zasika to jest mokre,samo z siebie cudownie nie wyschnie.
zresztą w jednorazówkach sikniętych można pomacać od wewnątrz i też czuć mokro.

mirabel
07-10-2010, 23:28
No to dzisiaj mój mały dołączył do klubu odparzonych pup.
Od nocy z wtorku na środę jest na antybiotyku + Lakcid, dzisiaj od rana sporo baaardzo luźnych kup i na wieczór olbrzymie zaczerwienienie.
Spróbuję z formowankami z bawełny organicznej, mam kilka sztuk.

Anik801
08-10-2010, 00:01
U mojego(6mies.)też niedawno było zaczerwienienie(na siusiaku,ale od spodu)z biała plamką.I chyba właśnie to się stało po zbyt długim przetrzymaniu w mokrej pieluszce.Tylko,że mój chyba nie miał tego bolącego,bo w ogóle nie reagował jak mu to smarowałam-przeszło szybko,a posmarowałam alantanem. Teraz to kładę jeszcze na wierzch 2 wkładki typu sucha pupa.I u nas akurat też był temat zębów-ma 2 jedynki dolne i teraz idzie góra.U nas często 2godz.i wiecej jest w jednej pieluszce i wcześniej nic się nie działo-nawet zaróżowionej pupy nigdy nie było.

mirabel
08-10-2010, 00:49
Teraz to kładę jeszcze na wierzch 2 wkładki typu sucha pupa.

A u nas tak w ogóle to właśnie na polar pupa gorzej reaguje

Anik801
08-10-2010, 10:15
A u nas tak w ogóle to właśnie na polar pupa gorzej reaguje
Ale ja robię trochę inaczej do kieszonki na wkład kładę suchą i dopiero potem jeszcze bezpośrednio przy pupie.Te polarki "sucha pupa"też są różne-grubsze i cieniutkie.Ja daję do "styku" z pupą tą cieniutką.U nas naprawdę super się sprawdzają.Myślę,że dużo zależy od skóry dziecka i tyle.

mama-japonka
09-10-2010, 21:55
Z tym siusiakiem, to ja bym grzała do lekarza przede wszystkim - u małych mężczyzn to przecież ważne, a z ropą nie ma żartów - może pójść zakażenie z krwią. A teraz kończę straszyć :-) U nas skończyło się antybiotykiem, a młody był już odpieluchowany, więc wzięło się z czego innego. Za to mała ma teraz mega odparzenia (idą kły) i jedyne co pomaga, to zmiana pieluchy od razu po każdym siku :-( Wypróbowałam wszystko (łącznie z jednorazówkami) i to jedyne co pomaga naprawdę. Ale wycofaliśmy się zupełnie z mikropolaru - najlepsza okazała się bawełna i konopie.

AMK
09-10-2010, 21:59
u nas reakcje na polar/mikropolar różne, różniste
odkąd lecimy na tetrze i wełniczkach problemu nie ma

mirabel
09-10-2010, 22:13
I jak Demona lepiej już?
U nas kryzys zażegnany póki co.

demona
10-10-2010, 13:54
Lepiej, przykładam rivanol i zlazło. Niestety wielo przy rivanolu nie stosuję. Dzis juz na noc zakładam formowanke i wełnaka :mrgreen: Zobaczymy jak będzie...